Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Καμιά απόφαση ουσιαστικής κλιμάκωσης από την πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Καμιά απόφαση ουσιαστικής κλιμάκωσης από την πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ 
ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ          
                                                ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΪΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

Την Τρίτη 23/2 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με θέμα το πρόγραμμα δράσης του κλάδου από δω και πέρα.
Αν μέχρι τώρα τονίζαμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μετά από τη συνεδρίαση αυτή είναι πια ολοφάνερο ότι η ΑΔΕΔΥ πάει για οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο οποιασδήποτε προσπάθειας οργάνωσης σοβαρού και πραγματικού αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική και συνολικά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που τα μέτωπα εντείνονται, που ο ίδιος ο Κατρούγκαλος δηλώνει ότι για το ασφαλιστικό «όλα είναι ανοιχτά αφού οι θεσμοί ζητούν πιο σκληρά μέτρα όπως μείωση της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές με βάση εισοδηματικά κριτήρια, 20ετία και όχι 15ετία για την απόδοση της εθνικής σύνταξης», σε μια περίοδο που ανοίγει η συζήτηση για πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα με αιχμή το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια, που οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή μας αποκτούν επικίνδυνο χαρακτήρα με την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ με αφορμή τους πρόσφυγες.
Οι παρατάξεις ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚΕ) – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ- Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή η μία μετά την άλλη παρέπεμπαν στις καλένδες ακόμα και τη δική τους πρόταση στην προηγούμενη ΕΕ για 24ωρη απεργία στις 3 του Μάρτη και το ΠΑΜΕ δήλωνε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Έτσι η ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚΕ) δεν πρότεινε τίποτε, η ΔΑΚΕ το ίδιο, το ΜΕΤΑ πρότεινε 24ωρη για 9 ή 10 Μάρτη και το ΠΑΜΕ 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η κοινή επωδός είναι «ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα τι σημαίνει το ασφαλιστικό», «δεν υπάρχει αγωνιστικό κλίμα», ότι χρειάζεται «καλύτερη προετοιμασία», «υπάρχουν δυσκολίες» κ.α.
Αντί λοιπόν τα παρόντα μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ( η συνεδρίαση έγινε με οριακή απαρτία) να βγάλουν το συμπέρασμα ότι τώρα χρειάζεται κλιμάκωση και ένταση του αγώνα, να μπουν στο «φουλ οι μηχανές» για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει, αναλώθηκε ο περισσότερος χρόνος σε ένα ανούσιο καυγά μεταξύ μελών της ΕΕ από την πρώην ΠΑΣΚΕ αντι σε ένα σοβαρό σχεδιασμό για την κλιμάκωση του αγώνα.
Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορα πως ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός στην ΑΔΕΔΥ και δεν θέλει και δεν μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο αντικειμενικά υπηρετεί αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, να κερδίσει χρόνο, να φτάσει στην κατάθεση χωρίς καμία ουσιαστικά αντίδραση, να αδυνατίσει τα μέτωπα που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται ακόμα στα μπλόκα, των ελεύθερων επαγγελματιών που συνθλίβονται, των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η τελική κατάληξη της συζήτησης ήταν να γίνει αναζήτηση συμμαχιών είτε με την ηγεσία της ΓΣΕΕ είτε με τις ηγεσίες των διάφορων επαγγελματικών φορέων με τη πρόταση για μια νέα 24ωρη στις 10 Μαρτίου.
Το βέβαιο είναι πως ο βασικός προσανατολισμός όλων είναι μια κινητοποίηση τις ημέρες της κατάθεσης και συζήτησης του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας και όχι πραγματικής μάχης για να μην περάσει.
Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις καταθέσαμε συνολική πρόταση , με τη λογική ότι τώρα είναι η ανάγκη «να ανεβάσουμε τις μηχανές», σε έναν αγώνα που θα έχει το χαρακτήρα της αποτροπής της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Προτείναμε κλιμάκωση του αγώνα, ανεξάρτητα από το σχεδιασμό της κυβέρνησης, με 48ωρη απεργία αποτροπής μέχρι τις 10 Μάρτη, σε κοινό βηματισμό με Ομοσπονδίες και με σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Με ενδιάμεσες δράσεις μέχρι τότε:
·                     Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 27 Φλεβάρη
·                     αποκλεισμούς των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας την 1η του Μάρτη κ.α.
Αν παρόλα αυτά φτάσουμε στην κατάθεση, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών να μην έχουν το χαρακτήρα διαμαρτυρίας αλλά να έχουν το χαρακτήρα πραγματικής μάχης με κάθε μέσο αποτροπής της ψήφισής του, πραγματικό (με συγκεκριμένο σχεδιασμό) και όχι τυπικό αποκλεισμό της Βουλής και μια σειρά άλλα.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι την υπόθεση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η νεολαία, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι που μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα να οργανώσουν τα επόμενα βήματα στην κλιμάκωση της πάλης.
Είναι ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. .Είναι ανάγκη να οργανωθεί από τα κάτω ένα πλατύ μέτωπο των αγωνιζόμενων στρωμάτων, να αναπτύξουμε με οργανωμένο τρόπο την πάλη μας σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση. Που θα θέλει και θα μπορεί να το πάει μέχρι τέλος. Που θα απαντάει στους πολιτικούς εκβιασμούς της κυβέρνησης, με μια πολιτική ρήξης και ανατροπής, που θα βάζει μπροστά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των δανειστών, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Για να ανατραπεί συνολικά η επίθεση.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ "ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.
Για την πρόσκληση του υπουργού προς τους συλλόγους διδασκόντων να συμμετάσχουν στο δήθεν «εθνικό διάλογο» για την παιδεία
Λες και δεν είναι γνωστά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, λες και δεν έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από τα σωματεία των εκπαιδευτικών στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου παιδείας προτάσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών θεμάτων, λες και δε γίνονται διαρκώς κινητοποιήσεις απαιτώντας λύσεις για τα ζητήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία των σχολείων, ο υπουργός ζητά σήμερα από τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς και τους μαθητές να πάρουν μέρος στον «εθνικό διάλογο» για την παιδεία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και καταθέτοντας προτάσεις. Από κάθε σύλλογο ένας εκπαιδευτικός θα αναλάβει εθελοντικά να αναρτά στην ιστοσελίδα του διαλόγου τις προτάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών, των γονιών και των 15μελών των μαθητικών συμβουλίων. Προτείνει μάλιστα και θεματολογία όπως:
·  Τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων!
Τι ακριβώς θέλει ο κ. Φίλης να προτείνουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές όταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς από κοινού διεκδικούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στα σχολεία των 25.000 κενών; Τι να εισηγηθούν όταν ακόμη  και σήμερα υπάρχουν 3.000 κενά που δεν προβλέπεται  να καλυφθούν; Πριν 5 ημέρες ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ότι οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει τις 20.000 προσλήψεις που η κυβέρνηση τάζει ότι θα υλοποιήσει. Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία 6 μνημονιακά χρόνια, μήπως το υπουργείο περιμένει από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να βρουν σπόνσορες που θα αναλάβουν τα έξοδα λειτουργίας, καταργώντας το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου;
·  Η ενισχυτική διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη
Στην ίδια συνάντηση όταν τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της Ενισχυτικής και της Π.Δ.Σ. από τους καθηγητές, η απάντηση ήταν  ότι η έναρξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων και για την Eνισχυτική Διδασκαλία ότι θα ξεκινήσει σε 1-2 εβδομάδες (για ένα δηλαδή περίπου μήνα πριν τις εξετάσεις), ενώ πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι τα μαθήματα αυτά να πραγματοποιούνται από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
·  Ειδική αγωγή
Ο κ. Φίλης περιμένει δήθεν από την εκπαιδευτική κοινότητα προτάσεις για τον πιο ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, τη στιγμή που έχουν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πολλά χρόνια, φτάνοντας την αναλογία αναπληρωτών-μονίμων στο 245% υπέρ των πρώτων! Στη συνάντηση με τις ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων παρουσιάστηκαν στον υπουργό επιστημονικά και εκπαιδευτικά επιχειρήματα, προκειμένου να αποσύρει την τροπολογία για την ειδική αγωγή και τα τμήματα ένταξης και να συζητηθεί το θέμα πρώτα με τους αρμόδιους φορείς. Η απάντηση ήταν αρνητική και μέσα σε τέσσερις ημέρες ψηφίστηκε στη  Βουλή.
·  Τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα
Έχει μάλλον επιλεκτική μνήμη η ηγεσία του υπουργείου! Ξεχνά ότι υπάρχουν σχολεία που εξαιτίας των κενών γίνεται περικοπή ωρών στα ωρολόγια προγράμματα,  προκειμένου να κάνουν όλοι οι μαθητές λίγες ώρες μάθημα; Ξεχνά ότι φτάσαμε στο σημείο να διδάσκεται το ίδιο μάθημα στο ίδιο τμήμα από διαφορετικούς δασκάλους ή καθηγητές; Μάλιστα μετά και τις  συκοφαντικές δηλώσεις του υπουργού στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής περί δήθεν πλασματικών κενών,  (λόγω των 13.500 ωρών γραμματειακής υποστήριξης, δηλ. του 0,48% των συνολικών ωρών διδασκαλίας), ανατέθηκε στους σχολικούς συμβούλους η εκ νέου εξέταση των εγκεκριμένων ωρολόγιων προγραμμάτων, μήπως ξετρυπώσουν καμία ωρίτσα και μετακινήσουν πάλι εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας  το εργασιακό καθεστώς ακόμα περισσότερων σε «λάστιχο» για να καλύψουν τα κενά της πολιτικής τους. Με αυτόν τον τρόπο, καταστρατηγώντας τα ωρολόγια προγράμματα και κάθε παιδαγωγική αρχή, για ακόμη μία φορά εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που πρέπει να χωρέσουν στα αυστηρά καλούπια της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου.

O «εθνικός διάλογος» για την παιδεία δεν είναι ούτε εθνικός ούτε διάλογος. Είναι ο μονόλογος των δανειστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στις επιταγές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., επιταγές που η ίδια έχει πλήρως αποδεχθεί με την ψήφιση του 3ουμνημονίου. Στη φιέστα που διοργανώνουν δε θα βρουν υποστηρικτές. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο δημοκρατικό σχολείο που χωρά όλα τα παιδιά και τις ανάγκες τους!

ΟΛΜΕ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338                           
www.olme.gr                                                               
e-mail: olme@otenet.gr                                                             Αθήνα, 10/02/16
                                                                                                            Α.Π.:33

                                                                                                            ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Νικ. Φίλη
                                                                                                τον Πρόεδρο της
                                                                                                Επιτροπής για τις Υπ.
                                                                                                Μεταβολές
κ. Π. Κατσαρό

ΘΕΜΑ: Προβλήματα αναπληρωτών


Κύριε Υπουργέ,

            Τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή των πολιτικών των Μνημονίων, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και σύμφωνα με την πολιτική, τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των συμφερόντων του κεφαλαίου, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης Ο απώτερος στόχος είναι η άρση μονιμότητας και η κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Η αύξηση της ανεργίας αλλά και οι μηδενικοί διορισμοί στην εκπαίδευση τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δημιουργήσει αφενός μια συνεχώς αυξανόμενη κατηγορία «τους μόνιμους συμβασιούχους» στο χώρο του Δημοσίου και αφετέρου έχουν εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση. Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας είναι καταδικασμένοι να ζουν σ’ ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Οι στρατιές αυτές των αναπληρωτών χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και άλλα δικαιώματα που μετακινούνται από χρόνο σε χρόνο στις εσχατιές της χώρας, εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και παλεύουν να επιβιώσουν με τις ελάχιστες αποδοχές που λαμβάνουν. Οι επιπτώσεις τόσο στη ζωή τους όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το δημόσιο σχολείο είναι συχνά τραγικές.
            Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο να βλέπουμε εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν σε 3, 4 ακόμη και 5 διαφορετικά σχολεία και παρόλα αυτά τα δημόσια σχολεία να εξακολουθούν να υπολειτουργούν με κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό τα οποία διατηρούνται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή και επιβάλλεται άμεσα να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των συναδέλφων μας αναπληρωτών και ωρομισθίων.
            Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε:
            Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική αγωγή (1/1), ώστε να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και οι εκπαιδευτικές – μορφωτικές ανάγκες του λαού μας. Σε κάθε περίπτωση οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και όχι για να καλύπτουν πραγματικά κενά όπως γίνεται τώρα. Οι διορισμοί μονίμων είναι το μόνο που θα μπορέσει να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των κενών και το ελάχιστο που απαιτείται για ν’ αρχίσει να βελτιώνεται η δραματική εικόνα των σχολείων μας.
            Για τα μισθολογικά – μέτρα οικονομικής στήριξης, εργασιακά, διαδικασία πρόσληψης – τοποθέτησης και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα απαιτούμε να ισχύουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν ή αιτούμαστε, για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς  και ειδικότερα:
1.      Δημοσιοποίηση όλων των κενών πριν γίνουν οι αιτήσεις αναπληρωτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι υπηρεσιακές μεταβολές πραγματοποιούνται έγκαιρα. Τα μόνα κενά που δε γίνεται να προβλεφθούν είναι όσα λειτουργικά προκύπτουν για έκτακτους λόγους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, που είναι ελάχιστα σε σχέση με τις θέσεις που καλύπτουν οι αναπληρωτές.
2.      Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά στην α΄ φάση και για την ειδική και για την γενική αγωγή, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πιστώσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους. Οι αναπληρωτές να βρίσκονται στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Νέες φάσεις πρόσληψης μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.
3.      Να υπάρχει η δυνατότητα αμοιβαίας μετάθεσης τις πρώτες ημέρες των προσλήψεων καθώς και η δυνατότητα μετακίνησης όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας με σαφώς ορισμένα κριτήρια και έλεγχο από τα ΠΥΣΔΕ.
4.      Να τηρηθεί το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή να προηγούνται εκείνων της γενικής.
5.      Έγκαιρη έκδοση της εγκυκλίου για τις προσλήψεις αναπληρωτών σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς να νομοθετεί και χωρίς να επιτρέπει αλλαγές εντός του σχολικού έτους.
6.      Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων πρόσληψης και προσκόμιση εγγράφων μόνο αν υπάρχουν αλλαγές.
7.      Όχι στη δρομολόγηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας (ν. 2525/1997 και 3848/2010). Εισαγωγική επιμόρφωση αμέσως μετά το διορισμό.
8.      Όχι στην υποχρέωση προσκόμισης γνωματεύσεων από παθολόγους-ψυχιάτρους κάθε χρόνο.
9.      Κοινοποίηση του συνόλου των κενών ανά σχολείο από τις Διευθύνσεις.
10.  Πλήρης διαφάνεια (δημοσιοποιημένοι πίνακες κατάταξης με βάση τα μόρια και τα κοινωνικά κριτήρια) στις τοποθετήσεις με έγκριση του ΠΥΣΔΕ και όχι με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
11.  Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας.
12.  Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε μήνα
13.  Άμεση αποπληρωμή των υπερωριών στους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μέσω ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και σε όσους   απασχολούνται στην εξατομικευμένη και εξειδικευμένη στήριξη.
14.  Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
15.  Αναγνώριση των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων και προσμέτρηση στη μισθοδοσία, όπως και στους μόνιμους
16.  Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
17.  12μηνες συμβάσεις εργασίας μέχρι 31 Αυγούστου, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου).
18.  Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Η ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας επιβάλλεται γιατί:
·        Δικαιούνται αναρρωτικής άδειας, η οποία για κάθε μέρα συνεπάγεται περικοπή στο μισό του ημερομισθίου, ενώ για τις τριήμερες και πάνω άδειες απαιτείται βεβαίωση από γιατρό του ΙΚΑ για να καλυφθεί το υπόλοιπο μισό του μισθού από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ. Για χρήση άνω των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας, παύει να προσμετράται η προϋπηρεσία, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην υπηρεσία να αμφισβητήσει και να λύσει την σύμβαση του αναπληρωτή, με αποτέλεσμα την απόλυσή του. Επιπρόσθετα, οι εγκυμονούσες  συναδέλφισσες δε δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, ούτε άδεια ανατροφής παρά μόνον άνευ αποδοχών.
·        Για το σύνολο των προβλεπόμενων κανονικών αδειών, ανάλογα με τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε αφαιρείται μέρος από την αποζημίωση μη λήψης κανονικής άδειας στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
·        Στις άδειες για την παρακολούθηση σχολικής επίδοσης τέκνων μόνο στους αναπληρωτές υπάρχει ο περιορισμός το τέκνο να είναι μέχρι 16 ετών κάτι το οποίο αφήνει ακάλυπτους τους γονείς με παιδιά που φοιτούν στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
·        Στις άδειες αναπληρωτών (Φ.351.5/43/67822/Δ1, 05-05-2014) δεν περιέχεται το εδάφιο που αναφέρεται στη συμμετοχή του εκπαιδευτικού σε δίκη, με αποτέλεσμα αν χρειαστεί ο αναπληρωτής να παραβρεθεί σε δίκη να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί την κανονική του άδεια, που είναι 7 ημέρες το χρόνο και όχι 10 όπως στους μόνιμους εκπαιδευτικούς. 
19.  Πλήρης υπολογισμός ενσήμων τις ημέρες απεργίας. Για τους ωρομίσθιους συναδέλφους ζητάμε και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους τις ημέρες που απεργούν
20.  Σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων των αναπληρωτών να καταργηθεί το ενδεχόμενο απόλυσης όπως προβλέπεται τώρα.
21.  Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις των αναπληρωτών προκειμένου να καλύψουν το ωράριο.
22.  Επαναλειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας από την έναρξη του σχολικού έτους και με προσλήψεις πλήρους απασχόλησης από τον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών.
23.  Παροχή στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς των ιδίων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν οι μόνιμοι. Να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούν τον κλάδο ως αιρετά μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα ζητάμε την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ενσήμων και την πλήρη καταβολή του μισθού τους κατά τη διάρκεια χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας. Παρόλο που στην εγκύκλιο Φ.351.5/43/67822/Δ1, 05-05-2014 αναφέρεται ρητά ότι: «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται συνδικαλιστικές άδειες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς», αυτό στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτο γεγονός, που πλήττει το συνδικαλιστικό κίνημα, το ότι δεν έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο, η άδεια για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος σε αναπληρώτρια, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, χωρίς να απειλείται το εργασιακό της δικαίωμα.

Τέλος: Ζητάμε  και για τους αναπληρωτές και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς     Α) Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα για εκείνους που υπηρετούν σε περιοχές με δυσμενείς συνθήκες να χορηγείται επίδομα ενοικίου – θέρμανσης – σίτισης – μετακόμισης και μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ.
Β) Για όσους συνάδελφους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας να δίνεται η δυνατότητα άσκησης αποκλειστικά διοικητικού έργου σε σχολικές μονάδες ή/και σε άλλες δομές της εκπαίδευσης, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους.



                                                       Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γ. Γραμματέας

Ελένη Ζωγραφάκη-Τελεμέ                            Νίκος Παπαχρήστος

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ        

ΑΠΟ ΤΟ…… «ΑΡΙΣΤΕΡΟ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ  ΣΤΗΝ…..«ΑΡΙΣΤΕΡΉ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά την μαζική και άκρως επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, η κινητοποίηση ενάντια στην απόπειρα της Κυβέρνησης Τσίπρα να αλέσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις μυλόπετρες του 3ου Μνημονίου μπορεί και πρέπει να κλιμακωθεί, να μαζικοποιηθεί και να γενικευτεί.
Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε με την τεράστια επιτυχία της απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, που σήμανε τη μαζική και σαρωτική επανεμφάνιση, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια,  πληττόμενων κοινωνικών ομάδων στους δρόμους ενάντια σε αυτό που – πολύ σωστά – αντιλαμβάνονται ως μία προσπάθεια να σαρωθεί το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης και να υποθηκευτεί η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να απολαμβάνουν μία αξιοπρεπή σύνταξη που να εξασφαλίζει τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ξαφνικά,   ένα πλήθος ετερόκλητων κοινωνικών ομάδων, ακόμη και κάποιων που τα προηγούμενα χρόνια απείχαν επιδεικτικά από κινητοποιήσεις, συνειδητοποίησε ότι το τερατούργημα του 3ου Μνημονίου όχι μόνο δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί ή να μετριαστεί από «παράλληλα προγράμματα», αλλά συνεπάγεται μία χωρίς προηγούμενο κοινωνική οπισθοδρόμηση και την κατεδάφιση πολύτιμων κοινωνικών κατακτήσεων, καθαγιασμένων στις συνειδήσεις χιλιάδων εργαζομένων. Η κυβέρνηση Τσίπρα, που προσπάθησε  να ωραιοποιήσει  την ταπεινωτική Συμφωνία, εναλλάσσοντας  την κινδυνολογία με τα πιο άθλια προπαγανδιστικά ψεύδη, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με το σύνολο μίας κοινωνίας  και βλέπει να εξατμίζεται η υποτιθέμενη κοινωνική στήριξη και ανοχή, που ένιωθε πως είχε κερδίσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα ψεύδη περί «Μνημονίου με ανθρώπινο πρόσωπο» κατέρρευσαν την ημέρα της απεργίας σαν χάρτινος πύργος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  που νόμισε πως μπορεί να ξεγελάσει μία ολόκληρη κοινωνία με μυθολογήματα περί «ενάρετης» και « αριστερής» διαχείρισης του Μνημονίου, βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από σύσσωμη την κοινωνία, που ανακαλύπτει  εκ νέου τη σημασία των μαζικών αγώνων.

Και τώρα ήρθε η ώρα της κλιμάκωσης και της μαζικοποίησης!

Για να ολοκληρωθεί, όμως αυτός ο αγώνας επιτυχώς και να αποτραπεί η απόπειρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης από τη  νέο-μνημονιακή κυβέρνηση, προβάλλει επιτακτική και πιεστική η ανάγκη της άμεσης και χωρίς καθυστέρηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και της πάλης. Έχει έρθει η ώρα της άμεσης γενίκευσης και κλιμάκωσης.  όλοι θα κριθούν από το αν, ειλικρινά,  χωρίς δισταγμούς, υποκρισίες και κομματικούς υπολογισμούς, έμπρακτα θέλουν να κινητοποιηθούν και κάνουν πραγματικότητα τη μαζικοποίηση, γενίκευση και συντονισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων με αίτημα την άμεση απόσυρση της εκτρωματική ασφαλιστικής αντι-μεταρρύθμισης και καθολικής ματαίωσης των μνημονιακών σχεδιασμών της Κυβέρνησης Τσίπρα- ει δυνατόν και με εξαναγκασμό της σε παραίτηση ! Την ώρα που χιλιάδες αγρότες επιμένουν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, την ώρα που οι λεγόμενοι επιστημονικοί φορείς αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον Κατρούγκαλο, την ώρα που είναι σχεδόν βέβαιο πως η Τρόικα- Κουαρτέτο όχι μόνο δεν κρίνει ικανοποιητικό το υπό διαμόρφωση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, αλλά απαιτεί ακόμη πιο δρακόντειες περικοπές ακόμη και των κύριων συντάξεων, οποιαδήποτε επανάπαυση σε μεμονωμένες 24ωρες απεργίες όχι μόνο είναι αυτοκτονική, αλλά πρακτικά συμβάλουν στην απογοήτευση του κόσμου και στην αίσθηση πως «τίποτα δεν άλλαξε» και ούτε μπορεί να αλλάξει! Μόνο η προοπτική κλιμάκωσης και ο περαιτέρω συντονισμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία επιτυχή αγωνιστική συνέχεια!

Την ίδια ώρα στη Δημόσια Εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας – και οι συνοδοιπόροι του - μας καλούν σε …… « Εθνικός Διάλογο για την Παιδεία!

Είναι ευνόητο πως αυτή η άμεση ανάγκη κλιμάκωσης αφορά όχι μόνο τις κοινωνικές ομάδες, που ήδη βρίσκονται στους δρόμους, αλλά απευθύνεται και σε κλάδους, όπως αυτός της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που μόλις τώρα έχουν αρχίσει να συνέρχονται από μία μακρά περίοδο απογοήτευσης, σύγχυσης και αγωνιστικής αποστράτευσης! Γιατί το 3ο Μνημόνιο θα αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τη Δημόσια Παιδεία και η άποψη πως τα εκρηκτικά προβλήματα του Δημόσιο Σχολείου μπορούν να τύχουν ρύθμισης με «αριστερές κοπτοραπτικές» και «πιρουέτες» μέσα στο ζουρλομανδύα  του 3ου Μνημονίου συνιστά εγκληματική αυταπάτη! Την ώρα που σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση  τα πραγματικά κενά ανέρχονται σε χιλιάδες - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των μαθητών!- , την ώρα που η χρηματοδότηση βρίσκεται στο ναδίρ, την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί, κάτω από άθλιες οικονομικές, ηθικές και ψυχολογικές συνθήκες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθεί όρθια η δημόσια Παιδεία, την ώρα που χιλιάδες μαθητές στοιβάζονται σε τμήματα- μαμούθ, είναι φανερό πως ο κλάδος μας δεν μπορεί να μείνει απαθής σε αυτό που συντελείται, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος θεατής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων άλλων κοινωνικών ομάδων χωρίς να συμμετάσχει και ο ίδιος ενεργητικά, παρακάμπτοντας τις όποιες απόπειρες κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού που τα κυβερνητικά φερέφωνα αναπόφευκτα θα επιχειρήσουν! Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ  και ο κλάδος μας καλείται να επωμιστεί το καθήκον της άμεσης αντίστασης συντονίζοντας τις προσπάθειες του με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις άλλων κλάδων σε προοπτική γενίκευσης- κλιμάκωσης!
Αλίμονο, όμως! Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει λανσάρει έναν καθαρά υποκριτικό και προσχηματικό « Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία»,  παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια με σκοπό την καλλιέργεια της αυταπάτης πως  τα εκρηκτικά προβλήματα της Δημόσιας Παιδείας μπορούν να ρυθμιστούν παρά το 3ο Μνημόνιο, «αρκεί να υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο», οι παλιοί εκπρόσωποι του φιλο-κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν σύμπηξη μία «Ανίερη Συμμαχία των Προθύμων» με το νέο φιλο-κυβερνητικό συνδικαλισμό και όχι μόνο προσέρχονται, πρόθυμοι και ορεξάτοι, στο Τραπέζι του Διαλόγου, αλλά και φθάνουν μέχρι το σημείο να δικαιολογούν τη νέα «αριστερή» αξιολόγηση που, ως μνημονιακή δέσμευση, είναι έτοιμη να επανέλθει από το παράθυρο ως δήθεν «μη τιμωρητική» και «καλοπροαίρετη», αφού ο κλάδος με τους αγώνες του την έδιωξε από την πόρτα! Είναι αυτοί που κάποτε δεσμεύονταν πως η «αριστερή κυβέρνηση» θα βάλει τέλος στο αίσχος της αξιολόγησης- χειραγώγησης-, που έρχονται τώρα να την επαναφέρουν δικαιολογώντας την με τα πιο φθηνά προπαγανδιστικά μυθολογήματα! Και ενώ 28 ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας του «Εθνικού Διαλόγου», άλλες ΕΛΜΕ, με την ΕΛΜΕ Βοιωτίας ανάμεσα τους,  πρωτοστατούν στην απόπειρα νομιμοποίησης του Εθνικού Διαλόγου και στήνουν μάλιστα και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την ενημέρωση του κλάδου!
Οι Παρεμβάσεις Βοιωτίας καταδικάζουν τον προσχηματικό και υποκριτικό Εθνικό Διάλογο , τον καταγγέλλουν ως μία προσπάθεια αθώωσης της Μνημονιακής πολιτικής! Καταγγέλλουν, επίσης, την «Συμμαχία  των Προθύμων» στο νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας για την σπουδή τους να νομιμοποιήσουν την παρωδία Διαλόγου που εγκαινιάζει το Υπουργείο και τους καλεί να πάρουν άμεσα και απερίφραστα θέση  ενώπιον των συναδέλφων για την επιχειρούμενη επαναφορά της «αξιολόγησης»! Καλούν τους συναδέλφους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους δράσεις και να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση τους στους υπό εκκόλαψη μνημονιακούς σχεδιασμούς για την Παιδεία! Να αφήσουν πίσω την λογική της ανάθεσης σε συνδικαλιστικούς σωτήρες και να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους ξεκινώντας από την παρέμβασή τους στο ανώτατο συλλογικό όργανο τη συνέλευση της ΕΛΜΕ!  
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/02 ΣΤΙΣ 6.30 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ
Πιθάρι χωρίς πάτο δεν είναι η εκπαίδευση αλλά ο μνημονιακός κατήφορος της κυβέρνησης
Όλοι-ες στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 13.30
Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου

Μανώλης Αναγνωστάκης

«Όσους διορισμούς κι αν κάνουμε-που είναι αναγκαίο-η εκπαίδευση θα μοιάζει ότι είναι ένα πιθάρι χωρίς πάτο αν δεν αντιμετωπίσουμε παθογένειες στη λειτουργία των σχολείων που αφορούν όχι τα πραγματικά κενά αλλά τα τεχνητά κενά.

από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει  προκύπτει ότι υπάρχουν:
α) 13.500 ώρες σε γραμματειακή υποστήριξη στο χώρο της εκπαίδευσης.
β) Πάνω από 2000 ολιγομελή τμήματα, πολλά από τα οποία και με κάτω από 10 μαθητές. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο σχολειό με το να κρύβουμε αυτή την πραγματικότητα; (…)Εκπαιδευτικούς με 10 ώρες εργασία, 8 ώρες εργασία, 15 ώρες εργασία, πολύ κάτω από το πραγματικό τους ωράριο.

Και καλά, ο διευθυντής εκπαίδευσης αυτό το πράγμα δεν το έβλεπε, οι σχολικοί σύμβουλοι δεν το βλέπανε; Και στη σχολική μονάδα, ο διευθυντής δεν το έβλεπε αυτό;»

Υπουργός  Παιδείας Νίκος  Φίλης, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε ο υπουργός παιδείας κύριος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, στα πλαίσια του περίφημου «διαλόγου για την παιδεία». Πιθάρι χωρίς πάτο λοιπόν η εκπαίδευση, τμήματα με 7 και 8 μαθητές και εκπαιδευτικούς που δουλεύουν 8 ώρες την εβδομάδα! Όσους και να διορίσουμε, λέει ο κύριος Φίλης, δεν διορθώνεται τίποτα, αφού εκεί, στο βάθος του πιθαριού, οι τεμπέληδες εκπαιδευτικοί κάνουν πάρτυ και οι διευθυντές και οι σχολικοί σύμβουλοι τούς καλύπτουν! Επομένως, ο κύριος Φίλης βρήκε τον ένοχο για τα κενά στην εκπαίδευση και τον δείχνει με το δάχτυλο: είναι οι εκπαιδευτικοί!

Ας μιλήσουμε για αριθμούς λοιπόν κύριε Φίλη:

·        Ας μιλήσουμε για τα 3.000 κενά στα σχολεία που καταγράφονται στα μέσα Φλεβάρη.
Για τα τμήματα που ακόμη δεν έχουν δάσκαλο-α. Για τα ολοήμερα που υπολειτουργούν. Για τους δάσκαλους που καλούνται να κάνουν ώρες ειδικοτήτων και τις ειδικότητες που καλούνται να κάνουν ώρες δασκάλων μέσα στη χαοτική πραγματικότητα που δημιούργησε η πολιτική μηδενικών διορισμών. Για την παράλληλη στήριξη που ακυρώθηκε φέτος στην πράξη αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες παιδιά, αφού ένας-μία εκπαιδευτικός καλείται να μοιράσει το ωράριό του σε δυο, τρία ή και τέσσερα παιδιά. Για τους γονείς που πληρώνουν από τις τσέπη τους για ιδιωτική παράλληλη στήριξη σε αρκετές περιπτώσεις.
·        Ένας απλός πολλαπλασιασμός λέει ότι η εκπαίδευση έχει περίπου 140.000 (εκπαιδευτικοί) χ 20 (μέσος όρος ωρών την εβδομάδα)= 2.800.000 ώρες την εβδομάδα, άρα οι 13.500 ώρες γραμματειακή υποστήριξη είναι =0,48% των υπαρχόντων διδακτικών ωρών την εβδομάδα!!! Δηλαδή το υπουργείο κάνει σημαία του ότι το 0,5% των ωρών δίνεται για γραμματειακή υποστήριξη! Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία της Α΄ Διεύθυνσης Πειραιά, οι διδακτικές ώρες που καταγράφονται στους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων είναι 53.970. Σε αυτές περιλαμβάνονται 45 (σαράντα πέντε) ώρες γραμματειακής υποστήριξης και 235 ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας!
·        Ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών σχολείων είναι κάτω των 6θεσίων λόγω της γεωγραφικής συγκρότησης της χώρας. Επομένως έχουν δυο επιλογές: Ή να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές από τους προβλεπόμενους ή να κλείσουν και να αφήσουν τους μαθητές των περιοχών αυτών στην τύχη τους.
·        Μήπως αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης τι γίνεται στα πάνω από 2.000 σχολεία που δεν έχουν Τμήματα  Ένταξης και ούτε έστειλε παράλληλες στηρίξεις, πόσο κουραστικές, αγωνιώδεις και εντατικές είναι οι περίπου 50.000 ώρες ειδικής εκπαίδευσης που λείπουν ανά εβδομάδα; Πως καλύπτονται όχι τα χιλιάδες υπάρχοντα κενά, αλλά οι μικρές απουσίες λόγω ασθενειών κάτω των 20 ημερών (όπως ορίζει το πανοπτικόν my school); Ποιοι «έρμοι» εκεί στο βάθος του πιθαριού αλλάζουν τα προγράμματα και τα ωράρια για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση στους μαθητές;

Ας μιλήσουμε όμως πάνω απ’ όλα για ανθρώπους

Κάπου εκεί, στο βάθος του πιθαριού, εργάζονται, αγωνίζονται και αγωνιούν όσοι επέλεξαν να βγάζουν το ψωμί τους αναπνέοντας κιμωλία. Με τις μικροχαρές και τα βάσανα της σχολικής καθημερινότητας. Είναι οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης, αυτοί και αυτές που κρατάνε όρθιο και ζωντανό το δημόσιο σχολείο την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. Που μετακινούνται ακόμα και για μια διδακτική ώρα από σχολείο σε σχολείο. Που ανεβάζουν με μεράκι θεατρικές παραστάσεις. Που ετοιμάζουν με τις ώρες στο σπίτι τους ένα πείραμα, ή μια ξεχωριστή διδασκαλία. Που δημιουργούν και ανταλλάσσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο διδακτικό υλικό. Που στήνουν και λειτουργούν σχολικές βιβλιοθήκες, εργαστήρια φυσικής και πληροφορικής από το τίποτα. Που απλώνουν το ενδιαφέρον τους στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Που συγκροτούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συσσίτια. Εκεί, στο βάθος του πιθαριού, βρίσκονται και οι δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που επί σειρά ετών περιφέρονται από επαρχία σε επαρχία σε όλη τη χώρα, άνθρωποι χωρίς σπίτι και πατρίδα, ο κόσμος της αδιοριστίας, της εργασιακής περιπλάνησης και της ανασφάλειας. Είναι αναμφισβήτητο ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα όσον αφορά την εκπαίδευση αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Όμως εδώ πρόκειται για πολιτική σκοπιμότητα: ένας ολόκληρος κλάδος διασύρεται με το στίγμα της τεμπελιάς!

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της λογιστικής της εκπαίδευσης

Η μετάθεση της εκπαιδευτικής κρίσης στους εκπαιδευτικούς, η στοχοποίηση και η συκοφάντηση της ζωντανής εκπαίδευσης ακόμα και για τα κενά στην εκπαίδευση, δεν αποτελεί πρωτοτυπία του κυρίου Φίλη. Η θεωρία του «βαρελιού χωρίς πάτο», αποτελεί την κεντρική ιδέα του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση. Τη λανσάρισαν, με μεγάλη επιμονή, οι προηγούμενοι-ες υπουργοί παιδείας, με πρώτη και καλύτερη την κυρία Διαμαντοπούλου. Στηριγμένοι σε πλήθος κομματικών συμβούλων και παρατρεχάμενων, κατ’ ευφημισμόν «εκπαιδευτικών» που αποσπώνται από τα σχολεία τους στην αυλή του εκάστοτε υπουργού ακριβώς γιατί ανατριχιάζουν στη σκέψη και μόνο ότι θα εργάζονται ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης. Στηριγμένοι επίσης, στα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ που με χαρά αναλαμβάνουν, ως βαρύ πυροβολικό, την επιχείρηση διασυρμού της ζωντανής εκπαίδευσης.
Κάποιοι ασχολούνται με τις διακοπές των εκπαιδευτικών. Κάποιοι άλλοι με το ωράριό τους. Άλλοι κάνουν τη διαίρεση μαθητών και εκπαιδευτικών από την οποία προκύπτουν αυθαίρετοι μέσοι όροι. Άλλοι συλλέγουν στοιχεία από τις διευθύνσεις και δημοσιοποιούν μόνο όσα τους βολεύουν για να συκοφαντήσουν τους εκπαιδευτικούς.
Η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι απλή και χιλιοειπωμένη: «το σχολείο είναι ένας κρατικοδίαιτος γραφειοκρατικός μηχανισμός που απορροφά τα χρήματα των φορολογούμενων ενώ από την άλλη δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, μπορεί επομένως να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο με όρους επιχείρησης».

Δεν είναι λοιπόν θέμα προσωπικής ιδιοσυγκρασίας της «αντιπαθητικής» κυρίας Διαμαντοπούλου, του «καριερίστα» Αρβανιτόπουλου ή του «κυνικού» Φίλη : Οι μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές προϋποθέτουν την απαξίωση των εκπαιδευτικών, την καταρράκωση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας και της δημόσιας εικόνας τους, προϋποθέτουν με δυο λόγια την κατασυκοφάντησή τους, τη δημόσια διαπόμπευση και τον εξευτελισμό τους. Αυτές οι εκστρατείες συκοφάντησης ακολουθούνται, κατά κανόνα, από ριζικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για παράδειγμα, τα μεγάλα κύματα συγχωνεύσεων σχολείων, η αύξηση ωραρίου στη δευτεροβάθμια, η διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι στόχοι της σημερινής εκστρατείας είναι γραμμένοι φαρδιά πλατιά στο τρίτο μνημόνιο: διδακτικό ωράριο, κατανομή μαθητών και εκπαιδευτικών ανά τμήμα, «εξορθολογισμός» τάξεων και σχολείων, αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Βέβαια η «διαπραγμάτευση» θα γίνει με συνομιλητές την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, υπό την οικονομική εποπτεία του Σόιμπλε και των ομοίων του. Την ίδια ώρα, κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι το υπουργείο κάνει «διάλογο» για να πραγματοποιήσει τη «μεταρρύθμιση που θα φέρει την παιδεία στον 21ο αιώνα». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την αντιδραστική μεταρρύθμιση που θα προσαρμόσει την εκπαίδευση στο άρμα των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δηλαδή στον αιώνα των λειτουργικών δούλων, οι οποίοι θα μετακινούνται ανά τον πλανήτη, έχοντας το εφόδιο μιας ξένης γλώσσας, ενός υποτυπώδους ψηφιακού προσανατολισμού και ολίγη μητρική γλώσσα και μαθηματικά, ώστε να διαθέτουν την υποτυπώδη σκέψη που θα τους χρειάζεται, για να επιλύουν προβλήματα προσαρμογής τους στον θρυμματισμένο κόσμο τους και στην ανασφαλή εργασία τους.

Άλλαξαν τους όρους του μνημονίου; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
Ωστόσο, σε πείσμα της σκληρής πραγματικότητας, ο κύριος Φίλης δήλωσε, ότι σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ άλλαξε τους όρους του μνημονίου για την εκπαίδευση! Μάλλον νομίζει ότι απευθύνεται σε αγράμματους. Μια απλή σύγκριση των δηλώσεων του Φίλη με το τρίτο μνημόνιο αποδεικνύει το αντίθετο: Το Υπουργείο Παιδείας, προωθεί ακριβώς την ατζέντα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, τίποτα λιγότερο!  Οι συκοφαντικές αναφορές σε χιλιάδες «χαμένες» ώρες γραμματειακής υποστήριξης και σε χιλιάδες ολιγομελή τμήματα, κινούνται στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων για ευθυγράμμιση του αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού , καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό.
Ας μείνει λοιπόν, ο κ. Φίλης με τους αριθμούς του, στον προσχηματικό διάλογο που στήνει, για να μας ανακοινώσει στο τέλος, τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει υπογράψει. Εμείς θα είμαστε έξω από το Υπουργείο για να διεκδικήσουμε Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, αυτά που δεν υπολογίζει με την αβάσταχτη ελαφρότητα της λογιστικής του σκέψης. Για να διεκδικήσουμε άμεσα κάλυψη όλων των κενών και μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
Αφού μας πέταξε το γάντι, του δηλώνουμε ότι θα το σηκώσουμε. Θα το σηκώσουμε γιατί σεβόμαστε τη δουλειά μας και τους μαθητές μας.

Τι λέει το μνημόνιο
Τι λέει ο κ. Φίλης
Συμπέρασμα - σχόλιο
«Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011»

«Κατορθώσαμε να αλλάξουμε τους όρους που είχαν τεθεί στο μνημόνιο.  Και να συμφωνήσουμε με τον ΟΟΣΑ ότι η συζήτηση δεν πρέπει να είναι μία συζήτηση διεκπεραιωτική, μία συζήτηση που δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα του σχολείου και που, όπως λέγεται στο μνημόνιο θα ήταν η αξιολόγηση της αξιολόγησης της έκθεσης του 2011»

Το μνημόνιο δεν γράφει «αξιολόγηση» αλλά «επικαιροποίηση» και «επανεξέταση», δηλαδή, ακριβώς αυτό που κάνει ο κ. Φίλης τώρα, «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ»: επικαιροποίηση της αξιολόγησης του 2011 με βάση τα σημερινά δεδομένα.
«Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (βλ. επίσης ενότητα 4.2). Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του “Νέου Σχολείου”, το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα»
«…η συζήτηση με τον ΟΟΣΑ, σε μία βάση κατά το δυνατόν ισοτιμίας και όχι σε μία βάση όπου επιβάλλει ο ένας απόψεις στον άλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως: ο ενιαίος χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, το Ολοήμερο Σχολείο, τα οικονομικά της Εκπαίδευσης, οι δείκτες επί των οποίων κάποιο αντικειμενικά θεσπιζόμενο όργανο στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, επί τη βάσει του οποίου θα γίνεται η ουσιαστική αξιολόγηση, συνολικά του εκπαιδευτικού συστήματος»
Οι ίδιες ιδέες με άλλα λόγια: εκπαίδευση, επιχειρήσεις και έρευνα, εξορθολογισμός και οικονομικά της εκπαίδευσης, αξιολόγηση και άλλα ωραία. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο παιδείας, το Π.Δ. 152/2013 για την αξιολόγηση, «βρίσκεται τυπικά εν ισχύ».
«Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού , καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018»
«…από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει  προκύπτει ότι υπάρχουν:
α) 13.500 ώρες σε γραμματειακή υποστήριξη στο χώρο της εκπαίδευσης.
β) Πάνω από 2000 ολιγομελή τμήματα, πολλά από τα οποία και με κάτω από 10 μαθητές» 

Οι δύο εγκύκλιοι του Φίλη και οι συκοφαντικές αναφορές σε χιλιάδες «χαμένες» ώρες γραμματειακής υποστήριξης και σε χιλιάδες ολιγομελή τμήματα, κινούνται στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ & ΔΕ : ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  
ΠΕ & ΔΕ
15  2 2016
www.paremvasis.gr                                                                                                                                                                                                       http://paremvaseisde.gr
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
 Σε περιβάλλον «εθνικού διαλόγου» για την παιδεία και με την ελπίδα του αιφνιδιασμού του κόσμου της εκπαίδευσης, στο μέσο έντονων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ακολουθώντας προσφιλείς τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, κατέθεσε τροπολογία για την ειδική εκπαίδευση στο σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Χρησιμοποιώντας έννοιες όπως «συνεκπαίδευση», συμπερίληψη», «προώθηση της ένταξης», «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση», επιχειρεί να αναδιατάξει το εκπαιδευτικό σκηνικό στην ειδική αγωγή σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Όπως χρησιμοποιεί και την έννοια απελευθέρωση στην πολιτική της για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για να κρύψει τη δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν και να μειώνουν τους μισθούς κατά βούληση κι απελευθέρωση των τιμών για να κρύψουν τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών.
Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση είναι ο τελικός της στόχος: Η μείωση του κόστους στην ειδική αγωγή και η μείωση του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που θα υποστηρίζουν από δω και πέρα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με βάση τις εντολές της Ε.Ε. και των 3ών μνημονίων. Αυτό είναι φανερό και από τα παρακάτω.
Σε ότι αφορά τα ειδικά σχολεία:
Στην αιτιολογική έκθεση για τις ΣΜΕΑΕ (σελ.3, παρ.3) αναφέρεται σε «προγράμματα συνεκπαίδευσης με συστεγαζόμενα ή μη γενικά σχολεία». Αυτό σημαίνει:
α) ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και οικονομική πολιτική ώστε όλα τα ειδικά σχολεία να συστεγάζονται με γενικά  
β) ότι μαθητές των ειδικών σχολείων από τα μη συστεγαζόμενα ειδικά (που είναι και η πραγματικότητα σήμερα) θα μετακινούνται για τις ανάγκες της συνεκπαίδευσης προς τα γενικά.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η μετακίνηση αυτή θα είναι μόνιμη με συνέπειες στην εκπαίδευση των μαθητών (ξέρει το υπουργείο ότι τα γενικά σχολεία δεν έχουν μόνιμο ΕΕΠ και ΕΒΠ αλλά ενίοτε 5/μηνίτες συμβασιούχους συναδέλφους), μείωση του μαθητικού δυναμικού των ειδικών σχολείων μόνο για «ειδικές περιπτώσεις» και μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Άρα μεγάλη εξοικονόμηση πόρων στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ.
Σε  ότι αφορά τα τμήματα ένταξης
Στην αιτιολογική έκθεση για τις ΣΜΕΑΕ (σελ.3, παρ.5) αναφέρεται στην υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες «εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους».  Το υπουργείο φαίνεται σαν να μη γνωρίζει ότι:
α) δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία κι όταν παρουσιάζονται ανάγκες υποστήριξης μαθητών σε σχολεία που δεν υπάρχει Τ.Ε. δεν τοποθετείται εκπαιδευτικός Ε.Α.. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των 8 δημοτικών σχολείων δυτ. Θεσσαλονίκης όπου ζητήθηκε από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να υποστηριχθούν τα παιδιά των σχολείων με Τ.Ε. και η κεντρική διοίκηση δεν τοποθέτησε εκπαιδευτικούς ε.α. με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης Τ.Ε.. Τα παιδιά αυτά είτε παρέμειναν στα σχολεία τους χωρίς πρόσθετη υποστήριξη είτε μετακινήθηκαν στα όμορα όπου αύξησαν τον ήδη μεγάλο αριθμό παιδιών που υπάρχουν εκεί.
β) Ο αριθμός των παιδιών που υποστηρίζονται στα Τ.Ε. είναι παντού μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο με βάση το νόμο και οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες διαφοροποιημένες σε κάθε τάξη και τμήμα γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί ομαδοποιούν τα παιδιά με βάση τις ανάγκες τους για να τα υποστηρίζουν όσες ώρες περισσότερο γίνεται και για όσα εκπαιδευτικά πεδία περισσότερα μπορούν. Το σχέδιο του υπουργείο θα μειώσει δραματικά το χρόνο που θα αφιερώνεται σε κάθε παιδί σε βάρος του δικαιώματός του για ουσιαστική υποστήριξη.
Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:
Η τροπολογία ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ για την υποβάθμιση των σταθερών δομών της ειδικής εκπαίδευσης, με άλλοθι το επιχείρημα της πλήρους ένταξης μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία. Στοχοποιεί τους μαθητές με αναπηρία που υποστηρίζονται σε δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής και επιδιώκει τη μείωση του κρατικού κόστους για την εκπαίδευσή τους. Το υπουργείο υλοποιεί δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με περισσό ζήλο και προετοιμάζει το έδαφος για νέο χορό προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο όνομα της συνεκπαίδευσης.
Η τροπολογία αλλάζει εντελώς το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των τμημάτων ένταξης, αφού χρεώνει στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη δομή αυτή ρόλο part time παράλληλης στήριξης μικρότερου αριθμού μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα. Καλλιεργεί  αντιλήψεις για το ότι η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί την πανάκεια για τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών στο όνομα της συνεκπαίδευσης, συμπερίληψης. Μειώνει τον εκπαιδευτικό χρόνο και τις στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή που υποστηρίζεται στο Τμήμα Ένταξης.
Στο όνομα της πλήρους ένταξης και αφού έχει σταθεροποιηθεί το μοίρασμα εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε 2,3 ή και 4 μαθητές με αναπηρία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την είσοδο των κουπονιών στην εκπαίδευση προετοιμάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης, μεταφέροντας το κόστος στις οικογένειες των μαθητών. Ταυτόχρονα και ενώ υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, διατηρεί με στόχο να υλοποιήσει παλαιότερη διάταξη για τοποθέτηση νηπιαγωγών ειδικής αγωγής σε ειδικά σχολεία.
Αγωνιζόμαστε για:
Ø     Μόνιμους διορισμούς στα ΤΕ και ειδικά σχολεία ΤΩΡΑ.
Ø     Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης.

Όλοι/ες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας,
την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 13.30΄