Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

   Νέο πλήγμα για τη β΄ξένη γλώσσα  στο Γυμνάσιο

Το Υπουργείο Παιδείας με την Υ.Α (ΦΕΚ 4/Απριλίου 2017) για την επιλογή β΄ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τη συγκρότηση των  τμημάτων ξεδιπλώνει εκ' νέου την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής  με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών, του εξορθολγισμού και ευελιξίας  του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Με τη συγκεκριμένη Υπ. Απόφαση   θέτει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια στη συγκρότηση τμημάτων για τη β΄ξένη γλώσσα από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Πιο συγκεκριμένα:
Διατηρεί τον ελάχιστο αριθμό των 12 μαθητών και 10 για απομακρυσμένα γυμνάσια για τη δημιουργία τμήματος.
Τα παράλληλα τμήματα της β΄ξένης γλώσσας δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τμήματα της γενικής παιδείας. Η γραμμή που ακολούθησε για τη διδασκαλία και τα επίπεδα στα Αγγλικά θεωρήθηκε "αποτελεσματική" και εφαρμόζεται και  στη β΄ξένη γλώσσα. Είναι τέτοια η σπουδή του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση τμημάτων που δεν μπαίνει στον κόπο της πρόβλεψης τι θα γίνει με το επιπλέον τμήμα.
Στα  μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας  θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών  και αν ισοψηφούν τότε θα διδαχτούν οι μαθητές τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν  πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ακόμη και αν το τμήμα π.χ έχει 24 μαθητές και άρα μπορεί να λειτουργήσει και τις δύο γλώσσες, ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο, η καινούρια υπουργική απόφαση το απαγορεύει.
Για να προλάβει απαιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών ξεκαθαρίζει πως αν 1/10 δεν έχει καλυφθεί το κενό τότε οι μαθητές θα διδαχθούν όποια γλώσσα και πάλι έχει διαθέσιμες ώρες η δ/νση.
Φυσικά ούτε λόγος για προσλήψεις αναπληρωτών στην Ιταλική γλώσσα αφού ιταλικά έχουν δικαίωμα να την επιλέξουν μόνο όσοι μαθητές ανήκουν χωροταξικά στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί οι ελάχιστοι καθηγητές ιταλικής γλώσσας.
Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν 30/6 από τους ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ κλείνοντας κάθε δυνατότητα αλλαγών το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που αντικειμενικά προκύπτουν. Αφαιρεί τη δυνατότητα της διερεύνυσης για τη συγκρότηση των τμημάτων από το Σύλλογο Διδασκόντων και το Διευθυντή του σχολείου και τη μεταβιβάζει πλήρως στους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Άλλο ένα βήμα στην συγκρότηση ενός πιο ιεραρχικού και αυταρχικού πλαισίου  διοίκησης στην εκπαίδευση.
Τα κάστανα από τη φωτιά καλούνται για άλλη μια φορά  να βγάλουν οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που θα πρέπει κατά την Υ.Α να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, όταν θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γλωσσομάθειας σε υπεράριθμα τμήματα σε 3,4 ακόμη και 5 σχολεία. Ο εκπαιδευτικός λάστιχο, φθηνός, υποταγμένος και με το φόβο της αξιολόγησης το  σε επόμενο διάστημα.
Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί με ευλάβεια τη δέσμευση για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου όλων των προηγούμενων, των εκθέσεων του ΟΟΣΑ-Ε.Ε-ΔΝΤ. αλλά και όσα έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο  στη Μάλτα για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.  Σα να μην έφταναν όλα τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα δημιουργεί νέες δεξαμενές πλεοναζόντων εκπαιδευτικών για την καινούρια σχολική χρονιά. Θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και μαρασμό σχολείων.  Η νέα Υ.Α αποτελεί άλλο ένα βήμα στη συρρίκνωση τμημάτων και σχολείων. Προηγήθηκαν οι περσινές και φετινές  ΥΆ για τη συγκρότηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη μείωση ολιγομελών τμημάτων,   των τμημάτων  ΟΠ στα ΓΕΛ, οι περικοπές, που θα προκαλέσει η αλλαγή στον υπολογισμό των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες κλπ. 
Οι διακηρύξεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για ΚΠΓ εντός του σχολείου και η επικοινωνιακή πολιτική  του Υπ. Παιδείας καταρρέει για άλλη μία φορά. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση παραμένει στην κλίνη του Προκρούστη και υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Εντείνονται τα ταξικά πλέγματα όταν η γλωσσομάθεια θα παραμείνει στα χέρια των φροντιστηρίων  με οδυνηρές συνέπειες για τα φτωχά παιδιά που δε θα έχουν καν το δικαίωμα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν στο δημόσιο σχολείο.
Η συγκεκριμένη Υ.Α επιβεβαιώνει πως τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών υποτάσσονται στη λογική του κέρδους και ζημιάς. Η διδασκαλία της β΄ξένης γλώσσας με βάση τις "διαθέσιμες διδακτικές ώρες" επιβεβαιώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο πως το σχολείο θα λειτουργεί  όχι ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό αλλά ως  αγοραίο προϊόν.
Ο ι εκπαιδευτικοί θα δώσουμε τη μάχη για την  ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης Ε.Ε ΔΝΤ ΟΟΣΑ.   Καμιά ανοχή στην πολιτική διάλυσης της ζωής μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας 
Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:
Να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο.
Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις      δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  
 Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος. 20 μαθητές στο τμήμα – 15 για τις κατευθύνσεις -10 για  τα εργαστήρια.

Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς και      προσλήψεις.  Κανένα παιδί να μην μείνει το Σεπτέμβρη χωρίς Δάσκαλο   

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΕΛΜΕ Βοιωτίας : Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας



Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας καλεί όλους τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει  την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και ώρα 13.30 στη ΔΔΕ Βοιωτίας με κεντρικό αίτημα την πραγματοποίηση διορισμών στην Εκπαίδευση που να καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.

Διεκδικούμε την εξομοίωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΙΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ               ΜΗΤΡΑΤΖΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ



Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ & ΠΕ: Η νέα απόπειρα αξιολόγησης δεν θα περάσει!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ & ΔΕ

27-3-17

Η νέα απόπειρα αξιολόγησης
δεν θα περάσει!
(Για την έκθεση της ΑΔΙΠΠΔΕ για την αξιολόγηση και όχι μόνο)

Το φως της δημοσιότητας είδε αυτές τις μέρες η Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης για τις αυξημένες αρμοδιότητες της Αρχής ως γενικού επόπτη της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης, που το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του έχει μπλοκάρει από το 2014. Επείγεται  να υλοποιήσει τη  ρητή δέσμευση από το 3ο Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015, σύμφωνα με το οποίο «οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ενώ η επανεξέταση θα αξιολογήσει την αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων, την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα».

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση που έχει σταλεί ως πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας μπορούμε να δούμε τις γενικές κατευθύνσεις και στοχεύσεις.

1.                       Πρώτος και βασικός στόχος είναι  «να διασφαλιστούν οι διαθέσεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών για ενεργό εμπλοκή τους (στις διαδικασίες αξιολόγησης).  Οι μορφές αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης θα συνδυαστούν αφού έχει εμπεδωθεί κουλτούρα αξιολόγησης».
Σε απλά ελληνικά: έχει μεγάλη σημασία να αποδεχθούν οι εκπαιδευτικοί την υποτίθεται «ανώδυνη» αυτοαξιολόγηση, να δεχθούν το περιτύλιγμα με το οποίο θα πλασαριστεί, έτσι ώστε να δεχθούν στη συνέχεια και την εξωτερική αξιολόγηση.

2.                       Ως μορφή αξιολόγησης της σχολικής μονάδας η έκθεση εισηγείται την «αυτοαξιολόγησή» της. Για τη στήριξη αυτής της απόφασης, χρησιμοποιούνται εύηχες λέξεις όπως το σχολείο «κοινότητα μάθησης», προς την κατεύθυνση «της επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών». Κι ενώ σε κάποιο σημείο αναφέρεται ότι «οι αξιολογικές εκθέσεις δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται από την ΑΔΙΠΠΔΕ αλλά να αξιοποιούνται από τις σχολικές μονάδες και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης για ενημέρωση και ανατροφοδότηση», στη συνέχεια αναφέρεται «η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης και βάση δεδομένων αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου».
Αυτό σημαίνει ότι  ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τις εκθέσεις των σχολείων όταν θα έρθει η ώρα της κατάταξης και της κατηγοριοποίησής τους…

3.                       Περίοπτη θέση στην έκθεση της Αρχής κατέχει η αυτονομία της σχολικής μονάδας. Εδώ όλα τα έχει ο μπαξές, από «πυρηνικά» προγράμματα σπουδών που θα αντιστοιχούν στο 75% του διδακτικού χρόνου, περιγραφική αξιολόγηση μαθητών και Ατομικός Φάκελος Μαθητή (portfolio) που θα τον συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής του πορείας, θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η σχολική μονάδα θα διαχειρίζεται αυτόνομα τους πόρους που διαθέτει, οικονομικούς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Για την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων προτείνεται και η δικαιότερη κατανομή πόρων- με άλλα λόγια τα σχολεία να αποφασίζουν και για το μοίρασμα της φτώχειας. Ταυτόχρονα όμως, ορίζεται με σαφήνεια ότι πρέπει να ενισχυθούν ταυτόχρονα και οι συστηματικές διαδικασίες απόδοσης λόγου. Σε απλά ελληνικά η αυτονομία σας τελειώνει εκεί που πρέπει να λογοδοτήσετε για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μας πολιτικής μέσα στα πλαίσια που εμείς σας καθορίζουμε.


4.                       Η έκθεση εισηγείται την εισαγωγή του θεσμού του «κριτικού φίλου», τον οποίον θα αναλάβουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Οι διατυπώσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον: «οι κοινότητες μάθησης είναι αναγκαίο να έχουν την εξωτερική στήριξη ενός «κριτικού φίλου», ο οποίος δεν θα καθορίζει επιλογές αλλά θα βοηθά τα μέλη της να προβούν σε συνειδητές και επεξεργασμένες επιλογές και δράσεις, απαλλαγμένα από αυτοαναφορικότητες και υποκειμενικές αλληλο-επιβεβαιώσεις (!)».
Με άλλα λόγια: ο σύμβουλος δεν θα καθορίζει αλλά θα «πείθει» τους συναδέλφους ότι σε περίπτωση που έχουν διαφορετική γνώμη είναι «αυτοαναφορικός» και με «συνειδητό» τρόπο θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του…

5.                       Για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των υποψηφίων εκπαιδευτικών, η Αρχή προτείνει τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και τα προσόντα που πρέπει να κατέχει ο υποψήφιος εκπαιδευτικός.
Μετάφραση: το βασικό πτυχίο ως προϋπόθεση διορισμού μάλλον πάει περίπατο….

6.                       Σύμφωνα με την αρχή, «η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία» ενώ – αν είναι δυνατόν – «γίνεται αυτομάτως μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος». Άρα: ενδοσχολική επιμόρφωση και επιμορφώσεις από φορείς, «με κριτήριο τις ανάγκες του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου στο οποίο θα αξιολογηθούν για τη μονιμοποίησή τους». 
Βέβαια  οι μόνιμοι διορισμοί είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, όμως γίνεται σαφές ότι όποιος διορισμός από δω και πέρα δεν θα σημαίνει  και μονιμότητα, αφού πρώτα ο νεοδιόριστος θα πρέπει να αξιολογηθεί.  

7.                       Πολύ σοβαρό είναι το θέμα της «ενδοσχολικής υπηρεσιακής ανέλιξης» των εκπαιδευτικών και ο θεσμός του «μέντορα», σε ρόλο πιο αναβαθμισμένο από εκείνο της Διαμαντοπούλου, που τον προέβλεπε μόνο για το νεοδιόριστο. Έτσι, η ΑΔΙΠΠΔΕ εισηγείται τη δυνατότητα να μπορούν μετά από διαδικασία πιστοποιημένης επιμόρφωσης να επιλέγονται εκπαιδευτικοί με πλούσια διδακτική εμπειρία και ακαδημαϊκά προσόντα ως μέντορες – μέσα από διαδικασίες και κριτήρια που θα καθοριστούν.
 Με άλλα λόγια, θα έχουμε ένα «σώμα» εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία, που θα «ξεχωρίζει» από το υπόλοιπο και μάλιστα με διαδικασία πιστοποίησης.

8.                       Προτείνεται η καθιέρωση εθνικού φορέα επιμόρφωσης, με προγράμματα όμως επιμόρφωσης «fast track», διάρκειας από 15-100 ώρες, μετά το τέλος των οποίων θα χορηγείται πιστοποίηση – και για όσους επιμορφώνονται και για τους επιμορφωτές – η οποία θα μοριοδοτείται.  Κουβέντα για την επαναφορά των διδασκαλείων και της ουσιαστικής επιμόρφωσης με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

9.                       Τέλος, η έκθεση αναφέρεται ανοιχτά στη χρήση των συμπερασμάτων από το διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ,  τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη «συγκέντρωση και την καταγραφή απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων της χώρας μας» στο πλαίσιο του προγράμματος INES του ΟΟΣΑ, καθώς  και τη συνεργασία με αρχές αξιολόγησης από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και το διαβόητο γραφείο αξιολόγησης OFSTED της Μεγάλης Βρετανίας, που εφαρμόζει μια από τις σκληρές μορφές αξιολόγησης παγκόσμια. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η αυτοαξιολόγηση είναι απλά ο δούρειος ίππος για την επιβολή και της ατομικής και της εξωτερικής αξιολόγησης, αφού όλοι αυτοί οι «οργανισμοί» τις προκρίνουν και τις εφαρμόζουν.

( Στην πρόσφατη συνάντησή του με τη ΔΟΕ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση των στελεχών, από τους Περιφερειακούς Διευθυντές μέχρι τους υποδιευθυντές των σχολείων και τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων. Το ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής είναι το ίδιο με την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου ή το διευθυντή και υποδιευθυντή του σχολείου μόνο η λογική της επιβολής της αξιολόγησης και της «κουλτούρας» της πάση θυσία μπορεί να το εξηγήσει….)

Όσο κι αν προσπαθήσουν να «χρυσώσουν το χάπι», όσο κι αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το νόημα των λέξεων, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις… Εξάλλου εύκολα φαίνεται ποια είναι τα σκονάκια τους.... Ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ, όλο το νεοφιλελεύθερο/νεοσυντηρητικό μοντέλο της εκπαίδευσης που μέσα από μετρήσεις, λογοδοσίες, αξιολογήσεις προσπαθεί να τυποποιήσει την εκπαιδευτική πράξη, να κατατάξει, να ξεχωρίσει τους «άξιους» από τους «ανάξιους», να ενοχοποιήσει τον εκπαιδευτικό για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Σε αυτή τους την προσπάθεια, όπως και το 2014, θα μας βρουν ξανά απέναντι….
Η αξιολόγηση έχει τις ίδιες πολιτικές στοχεύσεις είτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε με τις τωρινές, είτε με τις επόμενες. Όπως και το 2014, έτσι και τώρα δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!  Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση  να «μας ζητήσει και τα ρέστα» γιατί δήθεν δεν «πιάσαμε τους στόχους», γιατί δεν «ανταποκριθήκαμε στους δείκτες».
Με τρόπο συλλογικό και αποφασιστικό,   πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε μια διαδικασία που θέλει ουσιαστικά να μας κάνει συνένοχους στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Πρέπει για μια ακόμα φορά να υψώσουμε το μπόι μας απέναντι στην πολιτική που διαλύει τα σχολεία και τις ζωές μας. Και θα το κάνουμε! Μέσα από τα σωματεία μας και τις συλλογικές μας διαδικασίες, να ετοιμαστούμε από τη τώρα για τη μάχη που έχουμε μπροστά μας!

Αγωνιζόμαστε για:
12χρονο ενιαίο, δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο


Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 5 Απριλίου στη 1μμ
Στην Αθήνα στα Προπύλαια
Στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου
Στο Ηράκλειο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
(η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας 11π.μ.-2μ.μ.)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

Δελτίο τύπου για το συλλαλητήριο της Πέμπτη 6 Απρίλη, 6.30 μμ, Προπύλαια

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «μαύρο μπλοκ» ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου διαμορφώνουν βήμα-βήμα το δρόμο της λεηλασίας όσων εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει προσυμφωνημένο τέλος, ένα 4ο μνημόνιο. Κανείς δεν μπορεί πλέον να καταπιεί το παραμύθι της κυβέρνησης για «ούτε 1 ευρώ επιπλέον λιτότητα». Έχουν ήδη συμφωνήσει στην ριζική μείωση του αφορολόγητου, στα αιματηρά πλεονάσματα, σε νέες περικοπές συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενώ θέλουν να απαγορεύσουν ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας.
Η άμεση απεργιακή κλιμάκωση και μαζική λαϊκή απειθαρχία,προβάλει ως αναγκαιότητα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συσπειρώσει, να τροφοδοτήσει και να αναπτύξει τον αναγκαίο πανεργατικό αγώνα. Γι αυτό απευθύναμε δημόσια πρόταση προς όλα τα συνδικάτα και τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, ενάντια στην απεργοσπαστική στάση που ακολουθούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι οποίες αντιστρατεύονται την οργάνωση του αγώνα.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 10 Μάρτη, όπου αποφάσισε και την πρόταση για Γενική απεργία, ανακοίνωσε την διοργάνωση διήμερου αγώνα (στις 5 Απρίλη μέρα δράσης ενάντια στην ελαστική εργασία και την ανεργία- και στις 6 Απρίλη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου , ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης.
Την πρόταση αυτή την απευθύναμε δημόσια, σε όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα λαού και νεολαίας, στη βάση της ισοτιμίας και της προωθητικής αγωνιστικής συμπόρευσης. Δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες ενημερωθήκαμε από τον Ριζοσπάστη για την πρόθεση του ΠΑΜΕ να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, μόλις μία μέρα μετά από το ανακοινωμένο συλλαλητήριο της πρωτοβουλίας σωματείων.
Διαπιστώνουμε επομένως, ότι συνεχίζεται η άρνηση κάθε κοινού αγωνιστικού σχεδιασμού από την ηγεσία του ΠΑΜΕ ακόμα και ενόψει του νέου αντεργατικού σφαγείου που έρχεται. Είναι μια αναποτελεσματική τακτική που δεν συμβάλλει στην ανατροπή της επίθεσης και οδηγεί στην ήττα και στην απογοήτευση. Η πραγματοποίηση 2 συλλαλητηρίων με μία μέρα διαφορά, αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ προτάσσει την κομματική περιχαράκωση και όχι την κοινή δράση. Το κυριότερο είναι όμως ότι έτσι διαιωνίζεται η κυριαρχία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και η αγωνιστική καθήλωση.
Ο μαχόμενος κόσμος του εργατικού κινήματος, απαιτεί από τις ταξικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού, και να αναμετρηθούν με το ερώτημα, «πώς οι αγώνες θα νικήσουν». Οφείλουν, πέρα από τις διαφορές τους, να προτάσσουν την αγωνιστική συνάντηση στους δρόμους τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων. Οφείλουν να υπερβαίνουν στην πράξη τον υποταγμένο συνδικαλισμό, για να συντονιστούν «από τα κάτω» οι διάσπαρτες αγωνιστικές αντιδράσεις σε ένα μεγάλο ρεύμα ανατροπής.
Εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε στην κοινή δράση όλων των ταξικών και αγωνιστικών συνδικάτων και κάθε ταξικής δύναμης. Για να ορθώσουμε τώρα τείχος στη βαρβαρότητα για να μην επιτρέψουμε κανένα νέο μέτρο, να μην κλείσει η 2η αξιολόγηση, απορρίπτοντας το μονόδρομο των Μνημονίων της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Καλούμε κάθε ταξικό αγωνιστικό σωματείο και συλλογικότητα, να δώσει το μήνυμα – κάλεσμα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να αποτελέσει το συλλαλητήριο στις 6 Απρίλη ένα νέο σταθμό στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ – κεφαλαίου.
5 και 6 Απρίλη διήμερο αγώνα:
Τετάρτη 5 Απρίλη: «Μέρα Αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, τη μαθητεία και την ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»  Υπουργείο Εργασίας, 1.00μμ: Συγκέντρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων
Πέμπτη 6 Απρίλη παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6.30μμ, Προπύλαια

Η γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό


ΔΟΕ-ΟΛΜΕ; ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ    ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ:

Στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ που διαλύει το δημόσιο σχολείο και υποβαθμίζει τον ρόλο του εκπαιδευτικού

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για

§                       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
§                       Μαζικούς Μόνιμους Διορισμούς ΤΩΡΑ
§                       Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
§                       Δημόσια – Δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

 ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 5 Απριλίου στη 1 μ.μ.
ΑΘΗΝΑ –Προπύλαια, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ –Άγ. Βενιζέλου – ΗΡΑΚΛΕΙΟ –Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
3ωρη στάση εργασίας 11.00 – 14.00 και 14.00 – 17.00



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΕΛΟΣ!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΕΛΟΣ!
«(…)Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017–2018 και 2018-2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους. (…)Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων.»
Με αυτές τις γραμμές αιτιολογεί το υπουργείο Παιδείας τη νέα τροπολογία για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα σχολικά έτη 2017 – 2018 και 2018 – 2019. Από καιρό άλλωστε έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως το παραμύθι των περίφημων 20.000 μονίμων διορισμών έλαβε τέλος. Στις – προ λίγων μηνών – δηλώσεις του έτερου υπουργού κ. Βερναρδάκη για δήθεν προκήρυξη διαγωνισμού – μέσω ΑΣΕΠ – για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών ταιριάζει άψογα η ρήση «άνθρακες ο θησαυρός». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστησε έντεχνα ένα επικοινωνιακό θέατρο για να εγκλωβίσει στη λογική της προσμονής και να αφοπλίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.
 Πάσχιζε – μάταια όμως – να αποκρύψει την ωμή πραγματικότητα. Πως η πολιτική που επιβάλλει υπαγορεύεται ευθέως από το 3ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία και ευθυγράμμιση με τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ(!!) και φυσικά την ΕΕ. Γι αυτό και έστηνε «θεσμικούς» διαλόγους μεΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για να συζητήσει δήθεν το «σύστημα διορισμών», ενώ την ίδια ώρα υπέγραφε δηλώσεις υποταγής στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Αντ’ αυτών, για άλλη μια φορά – μπροστά και στη διαβότητη 2η αξιολόγηση – δεσμεύεται να βάλει σε λειτουργία τον δημοσιονομικό «κόφτη» ώστε να κοντύνει και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο, να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εκπαιδευτικούς. Όλα τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια καθώς και η συντήρηση όλων όσων έχουν ήδη παρθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινό παρονομαστή, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Εξοικονόμηση και εξορθολιγσμό του προσωπικού», το ονομάζουν. Γι αυτό και έκλεισαν εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ από τις αρχές αλλά και στα μισά της φετινής χρονιάς, επιχείρησαν να περιορίσουν δραματικά τα τμήματα Ομαδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, πετσόκοψαν το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια και κατήργησαν ακόμα και τους υπεύθυνους εργαστηρίων! Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρετεί και η περίφημη πρόταση του ΙΕΠ για το «Νέο Σχολείο». Λιγότερο σχολείο – φτωχότερο σχολείο, για λιγότερους μαθητές και με λιγότερους εκπαιδευτικούς.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ συμφωνούν πως με μοχλό την περίφημη «αυτονομία της σχολικής μονάδας» και την λεγόμενη «αποκέντρωση» θα πρέπει άμεσα να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος εργασιακού μεσαίωνα για τους εκπαιδευτικούς και να προχωρήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρες μορφές ελαστικής απασχόλησης (πεντάμηνα, κοινωφελή εργασία, voucher κλπ)  αντί της μέχρι τώρα σχεδόν «μόνιμης»  επανάληψης των συμβάσεων αναπληρωτών και της σχετικής κατοχύρωσης της ελαστικής έστω εργασίας (στην καλύτερή της εκδοχή – του αναπληρωτή), με βάση την προϋπηρεσία. Επιδιώκουν, σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και των γενικότερων αλλαγών στα εργασιακά που μεθοδεύουν με τη 2η αξιολόγηση, την εναλλαγή στην εργασία των αναπληρωτών. Σε μία περίοδο που η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση έχει αυξηθεί ραγδαία από 8% το 2011-2012 στο 15% σήμερα όπως κυνικά ομολογούν τα δικά τους στελέχη.
Σε αυτό το τοπίο, η καθημερινότητα των αναπληρωτών γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Οι μισθοί με το πλαφόν των 7 χρόνων, οι αναρρωτικές άδειες, κύησης, ανατροφής παιδιών, κανονικές κλπ που στην πράξη η χρήση τους σημαίνει απόλυση, χάσιμο μορίων στην προϋπηρεσίας, η χάσιμο επιδόματος ληφθείσας άδειας το καλοκαίρι κλπ, αποτελεί ένα μόνιμο μηχανισμό εκβιασμού και ανασφάλειας των αναπληρωτών.
Οι μηδενικοί διορισμοί, οι απολύσεις και η εργασιακή πίεση  των αναπληρωτών έχει άμεσο αντίκτυπο στα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων. Εξορθολογισμός, ευελιξία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω των τεχνητών πλεονασμάτων είναι το εργασιακό περιβάλλον  για τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς, με ταυτόχρονη χειροτέρευση   της διοικητικής και παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων.
Η ειδική αγωγή ξανά στο στόχαστρο!
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παγιώνει την υποτιθέμενη έκτακτη ρύθμιση του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη. Μονιμοποιεί το καθεστώς της συμπλήρωσης του ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών, μετακινώντας τους από την γενική εκπαίδευση προς την ειδική αγωγή. Την ίδια ώρα αλλάζει το καθεστώς της μοριοδότησης ανατρέποντας τα δεδομένα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απαράδεκτη και πρωτοφανέρωτη κίνηση πριμοδοτώντας κάθε είδους σεμινάρια έναντι του βασικού πτυχίου των πανεπιστημιακών σπουδών, ανοίγοντας το δρόμο για τα ατομικά προσοντολόγια των εκπαιδευτικών! Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει απ’ όπου μπορεί θέσεις εργασίας.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών είναι κοινός! Πρέπει να είναι αποφασιστικός, ενιαίος και μαζικός ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Η αναμονή και οι τεχνητοί διαχωρισμοί τους δίνουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο να σαρώσουν τα εναπομείναντα  εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
Στην προμετωπίδα των αγώνων μας βάζουμε
•    Σταθερή και  μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι μαζικοί  διορισμοί τώρα, 1/1. Μισθό που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια. Κανείς κάτω από 1.000ευρώ. Κατάργηση του πλαφόν των 7 χρόνων μισθολογικής αναγνώρισης. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς. Ιδιαίτερα για εκείνους μόνιμους- αναπληρωτές  που υπηρετούν σε περιοχές με δυσμενείς συνθήκες να χορηγείται επίδομα ενοικίου – θέρμανσης – σίτισης – μετακόμισης και μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ.
•    Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές με βάση υπόμνημα ΟΛΜΕ.
•    Επαναφορά του ωραρίου στο πριν του 2013 επίπεδα..
•    Κατάργηση όλων των Υπ. αποφάσεων Φίλη για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ο.Π στα ΓΕΛ, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ξένες γλώσσες, μαθητές με Μ.Δ. Όχι στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων.
Απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης για ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
•    Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τη Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.
•    Οργανικές θέσεις για όλους
•    Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.
•    Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επαναφορά του3ωρου υπεύθυνων εργαστηρίων και επιβλέποντες στις ερευνητικές εργασίες.  Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.
•    Μείωση του διδακτικού ωραρίου σε μόνιμους και αναπληρωτές με προβλήματα υγείας.
•    Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΤΕΙ που κατατέθηκε στη βουλή, συζητήθηκε στη Μορφωτική Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση.
•    Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Φίλη (ΤΕΕ,Ειδ. Αγωγή κλπ) 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου.
Μάρτης 2017

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις
Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

ΕΛΜΕ Βοιωτίας: Εκδήλωση με θέμα: «Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα των εκπαιδευτικών»

ΕΛΜΕ Βοιωτίας                                 Λιβαδειά, 15/03/2017


 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση
με θέμα:
«Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα των εκπαιδευτικών»
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λιβαδειά – Κουτσοπετάλου 1)
την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 6.30΄μ.μ.
με ομιλητή τον νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ
κ. Μιχάλη Φιλιππίδη
Μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν θέματα όπως η αναγνώριση και η εξαγορά πλασματικών ετών. Επίσης, ο ομιλητής θα δεχθεί ερωτήσεις και για ατομικά ζητήματα. Αν είναι δυνατό, θα απαντηθούν επιτόπου αλλιώς θα τις απαντήσει στη συνέχεια. Στην εκδήλωση θα παραστούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Κωνσταντίνου Νικηφόρος & Αχτύπης Δημήτριος.


- Ο -
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΙΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ              ΜΗΤΡΑΤΖΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ