Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ - ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
Η συγκυβέρνηση της βάρβαρης πολιτικής,  της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, του ξεπουλήματος και της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών και του δημόσιου πλούτου, θέλει να πουλήσει την ΔΕΗ, τα ορυχεία, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τους σταθμούς παραγωγής, την περιουσία του λαού και των εργαζομένων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους τοκογλύφους και κερδοσκόπους που υπηρετεί. Για να επιβάλει στο λαό τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τα σχέδιά της καταφεύγει  στον  αυταρχισμό, την καταστολή, στην επιστράτευση. Επιστράτευσε και επίταξε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, πατώντας πάνω στην απόφαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης που έκρινε και αυτή την απεργία «παράνομη και καταχρηστική».
Η άθλια συγκυβέρνηση προκειμένου να ξεπουλήσει την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο στα αφεντικά της, τους Γερμανούς της RWE, τους Λάτσηδες και τους Μυτιληναίους, δρα αδίσταχτα.
Έχουν το θράσος να μιλάνε για το δημόσιο συμφέρον, αυτοί που έβαλαν το χαράτσι στους λογαριασμούς και άφησαν 300 χιλ οικογένειες χωρίς ρεύμα. Αυτοί που αύξησαν 50% το ρεύμα σε 4 χρόνια. Αυτοί που αξιοποίησαν την ΔΕΗ για να προικίσουν με δισεκατομμύρια τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.

Τώρα χρειάζεται μια συντονισμένη και ενιαία απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος για να μην περάσει  η επιστράτευση. Να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι νόμοι που υπηρετούν την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Να συνεχιστεί και κλιμακωθεί ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην ΔΕΗ με αποφάσεις  δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και να υποστηριχθεί από ένα πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Να ανατραπεί με  ενωμένους δυναμικούς αγώνες του λαού η συγκυβέρνηση και η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της.
Καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα, με απεργία και καταλήψεις, με κήρυξη πανεργατικής απεργίας άμεσα ενάντια στην επιστράτευση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενάντια στην αξιολόγηση και τις χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, την διάλυση του ασφαλιστικού, το γενικό ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών, ακτών, παραλιών, δασών. Για να φύγει αυτή η άθλια συγκυβέρνηση οικτρής μειοψηφίας που θέλει να μας αλυσοδέσει για μια ζωή, να ανατραπεί το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.
Στηρίζουμε την πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση που έχει κατατεθεί στο ΕΚΑ από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα.

Η Τετάρτη 9 Ιουλίου, ημέρα απεργίας του Δημοσίου να μετατραπεί σε μέρα Πανεργατικής Απεργίας, μέρα παλλαϊκού ξεσηκωμού.  
Τώρα κρίνεται η μάχη.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ιούλιος 2014






ΕΛΜΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

                                                                              Λιβαδειά 4 Ιουλίου 2014
ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ INOX ΑΒΕΕ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη - άδικη και καταχρηστική απόλυση του Θανάση Αποστολόπουλου , από την εργοδοσία της Ιερωνυμάκης ΙΝΟΧ ΑΒΕΕ, στην οποία εργάζεται εδώ και έξι (6) χρόνια. Το πρόσχημα της απόλυσης ήταν ως συνήθως η «δύσκολη οικονομική συγκυρία» και η «πτώση του τζίρου». Είναι πρόκληση να επικαλείται η επιχείρηση την «δύσκολη οικονομική συγκυρία» και «την πτώση του τζίρου», τη στιγμή που το συνολικό ετήσιο όφελος της εταιρίας από την μείωση των αποδοχών του συναδέλφου, ισούται με τις μηνιαίες αποδοχές ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕΛΟΥΣ της διοίκησης.
Η αλήθεια είναι ότι ο συνάδελφος Θανάσης Αποστολόπουλος αρνήθηκε τη «γενναιόδωρη» πρόταση της εργοδοσίας για μείωση των αποδοχών του κατά 20% (από 61€ σε 51€ μεικτά), ενώ δεν αποδέχθηκε στη συνέχεια τη «συναινετική-οικειοθελή» αποχώρησή του από την επιχείρηση.
Τα τελευταία χρόνια ως μέλος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Θήβας και από φέτος ως αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης, δεν έλειψε από κανένα εργατικό αγώνα, ενώ έδωσε μάχες να μην περάσουν οι συνεχείς περικοπές μισθών στην επιχείρηση που εργαζόταν, χωρίς να έχει αποδεχθεί ο ίδιος καμία περικοπή.
Αυτός είναι ο λόγος που ξέσπασε πάνω του η εργοδοτική μανία της ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΙΝΟΧ, που αξιοποιεί τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας της τελευταίας τετραετίας, από την μνημονιακή κυβέρνηση για να τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα. Πρόκειται για μια καθαρά συνδικαλιστική δίωξη που σκοπό της έχει την τρομοκράτηση όλων των εργατών.
Είμαστε στο πλευρό του συναδέλφου που δίνει την μάχη για την επαναπρόσληψή του και καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικάτο και συλλογικότητα, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους απαιτώντας :
Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και καταχρηστικής απόλυσης του συνδικαλιστή Θανάση Αποστολόπουλου. Η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δεν θα περάσουν.


           
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   ΤΟ Δ.Σ                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ          ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΟΛΜΕ: ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

   Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                  Αθήνα, 30/6/2014


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)
Ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ


            Μετά από μια πορεία 15 χρόνων σταδιακής ιδιωτικοποίησης που κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας.
            Στο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», δεν είναι τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση της διάλυσης και το ξεπούλημα σε ιδιώτες μιας ανυπολόγιστης αξίας δημόσιας περιουσίας.
            Η στρατηγικότερη Δημόσια επιχείρηση της χώρας, που δημιουργήθηκε με το αίμα του Ελληνικού λαού, παραχωρείται στους ιδιώτες και μάλιστα μαζί με τα 2 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ.
            Με το νομοσχέδιο παραδίδεται στα κερδοσκοπικά αρπακτικά συμφέροντα η ναυαρχίδα της βαριάς βιομηχανίας, μιας από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του δημοσίου και να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
            Οι καθηγητές δηλώνουν ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει. Θα υπερασπιστούμε μαζί με όλη την κοινωνία το δικαίωμά μας να ανήκουν στο λαό σαν κοινωνικά αγαθά το ρεύμα και το νερό και όχι εμπορεύματα προς πώληση.
            Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία και δεν θα περάσει.




Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ



ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                   Αθήνα, 30/6/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)
Για την Τράπεζα Θεμάτων

            Συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς έδωσε η αυστηροποίηση του νέου συστήματος προαγωγής των μαθητών και η τράπεζα θεμάτων του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13 για το λεγόμενο Νέο Λύκειο.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ποσοστό αποτυχίας πάνω από 25, το οποίο ανά σχολείο ή μάθημα προσεγγίζει το 40 ή και παραπάνω. Αν εξειδικεύσει κανείς τα ποσοστά μετεξεταστέων ανά περιοχή της χώρας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι στις λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου και όλης της χώρας, η σχολική απόρριψη είναι τουλάχιστον διπλάσια από το μέσο όρο. Το νέο σύστημα και η τράπεζα θεμάτων, με τη δυσκολία και την εντατικοποίηση που έφεραν, παράλληλα με τη διογκωμένη ύλη και την αντικειμενική αδυναμία να καλυφτεί, λόγω των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών ή λόγω άλλων λειτουργικών προβλημάτων (μεταφορά μαθητών κ.ά.), δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.
Ο εξεταστικός μαραθώνιος υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και οδηγεί στην έξοδο από το λύκειο την πλειοψηφία της μαθητικής νεολαίας. Δεν είναι μυστικό πως πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να αναγκαστούν τα παιδιά να αφήσουν το σχολείο για να περάσουν στο πλέγμα μαθητείας-δωρεάν εργασίας των ΣΕΚ (που παραμένουν στα χαρτιά) ή να γίνουν πελάτες των σχολαρχών ΙΕΚ. Για αυτό χτυπήσανε την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση καταργώντας δημοφιλείς ειδικότητες και τις ΕΠΑ.Σ., απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό, οδηγώντας το σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ταξικός προσανατολισμός του νέου συστήματος γιατί αποκλείονται περισσότεροι μαθητές που προέρχονται από περιοχές των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.
Με το νέο εξεταστικό της τράπεζας θεμάτων οι δήμιοι της νεολαίας θέλουν να καταγράψουν ότι αυτή η νεολαία δεν «κάνει για γράμματα» και ότι οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Τη στιγμή που το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης δίνει μάχη σε πολύ αρνητικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές, τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικας, θέλουν μια αμόρφωτη νεολαία, στη δουλειά, απλήρωτη, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα.
Η βασική τους κατεύθυνση είναι λιγότερα σχολεία, λιγότεροι μαθητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Επιβεβαιώνεται ο καταστροφικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση με τον αντιεκπαιδευτικό ν. 4186, κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που επιδιώκει την παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς και του κεφαλαίου.
            Απαιτούμε:
·         Να επανέλθει άμεσα ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών για την Α΄ Λυκείου και να μη συνυπολογιστεί ο βαθμός της Α΄ Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
·         Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων.
·         Να καταργηθεί ο ν. 4186/13.
Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΛΜΕ

   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                 
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338                            
www.olme.gr                                                              
e-mail: olme@otenet.gr                                                              Αθήνα, 23/6/14
                                                                                                           
                                                                                                ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Ανδρέα Λοβέρδο
                                                                                                τον Υφυπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Αλέξ. Δερμεντζόπουλο
                                                           
Υπόμνημα του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Σας καταθέτουμε αυτό το υπόμνημα για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το δημόσιο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο εκπαιδευτικός. Προβλήματα που έχουν οξυνθεί ή δημιουργηθεί από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων και στην εκπαίδευση (περικοπές δαπανών, διαθεσιμότητες – απολύσεις, κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, προώθηση αξιολόγησης, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, νέος νόμος  για το λύκειο και την επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, αυστηροποίηση πειθαρχικού δικαίου κ.λπ.). Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια και θα πέσουν στο τραγικά χαμηλό ποσοστό του 1,9%, όπως προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο για το 2018. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει.
   
Α. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Σε ομηρεία κρατά η κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες τους εκπαιδευτικούς 50 ειδικοτήτων της ΤΕΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου 2013. Για 1.714 εκπαιδευτικούς έχει παραταθεί η διαθεσιμότητα, αλλά επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις, ενώ έχει διακοπεί η μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών από 22/3/14 και οδηγούνται σε απόλυση χωρίς έχει να δημοσιευτεί η απόφαση σε ΦΕΚ. Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει πως η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών.
Οι δραματικές συνέπειες της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν με τραγικό τρόπο και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες ώρες χαμένες, χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς ολόκληρη τη χρονιά, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ακόμα και ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των ΙΕΚ κλήθηκαν να  διδάξουν και να εξετάσουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ!!
Απαιτούμε να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται, ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των 1.799 εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση.
 Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται:
α) να γίνει επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί,
β) να μην υπογράψετε τις απολύσεις των 85 εκπαιδευτικών. Να γίνει νέα προκήρυξη θέσεων, από αυτές που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί στο Υπουργείο Παιδείας γι’ αυτό το σκοπό, στις δομές ΔΒΜ (σύνολο 255).
γ) να επαναπροκηρυχθούν όσες από τις 1.709 θέσεις, που ήδη έχουν προκηρυχθεί, δεν καλυφθούν σε πρώτη φάση από τις υφιστάμενες προκηρύξεις με αριθμούς 6, 8 και 10.

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΊΩΝ
Η αξιολόγηση που προωθείται έχει στόχο να βαθύνει την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, είναι βασικός μοχλός για την εκδίωξη των μαθητών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από τις δομές εκπαίδευσης και την εξώθησή τους στην κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία.
Είναι εργαλείο για τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και τελικά τις απολύσεις.
Το ΠΔ 152/13 για την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» βασίζεται στο ν. 4024/11, με τον οποίο συνδέεται η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
Με το ΠΔ 152/13 και την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δίκαιου (ν.4057/12 και 4093/12), οι ευθύνες για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του σχολείου μεταφέρονται στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Οι εργασιακές σχέσεις μας διαλύονται. Οδηγούμαστε στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Τα μονοπρόσωπα όργανα αξιολόγησης επαναφέρουν τη λογική του επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση. Ο ανταγωνισμός και η μετατροπή των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στο σχολείο σε «ζούγκλα» θα είναι το επακόλουθο αυτής της πολιτικής, η οποία βεβαίως δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ουσιαστική στόχευση του ΠΔ και του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος, η τιμωρία των εκπαιδευτικών και τελικά η προώθηση των απολύσεων.
Η λεγόμενη αυτοαξιολόγηση των σχολείων συνδέεται με την εξωτερική αξιολόγησή τους, τις επιδόσεις των μαθητών αλλά και την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία παραγγέλθηκε το 2011 από το Υπουργείο Παιδείας και είναι η βάση για τις αλλαγές που υλοποιούνται, «η αυτοαξιολόγηση πρέπει να οργανωθεί με τρόπο ώστε να είναι συγκρίσιμη μεταξύ σχολικών μονάδων και ώστε να μπορεί να επικυρώνεται και να συμπληρώνεται από εξωτερική αξιολόγηση» (σελ. 67). Ήδη με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί (ν.4024/11 για το μισθολόγιο -βαθμολόγιο, ν.4142/13 για την «Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση», ΠΔ 152/13 για την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», ν.3848/10, ν.3679/10) όλες οι πλευρές της αξιολόγησης (όπως η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αυτοαξιολόγηση και η εξωτερική αξιολόγηση σχολείων) έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ συνδεθεί μεταξύ τους.
Έχουμε με σαφήνεια διατυπώσει  την θέση μας πως το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί συνολικά από την κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση από τους εκπαιδευτικούς και τις ομοσπονδίες τους.
            Επίσης, η ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική όχι μόνο δεν οδηγεί στη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά αντίθετα οδηγεί στη διάλυσή του. Δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών,   κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ, μεγάλη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, εκατοντάδες κενά στα σχολεία ακόμα και στο μέσον της χρονιάς  κ.λπ. Με την ασκούμενη οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική όχι μόνο δεν στηρίζεται ο εκπαιδευτικός, αλλά οδηγείται στην εξαθλίωση, την εργασιακή ανασφάλεια και τη χειραγώγηση.
Ζητάμε:
-                      να παγώσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων,
-                      ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και την κατάργηση του ν.4024/11, που τις συνδέει με την αξιολόγηση.
-                      κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και σχολείων (αναφέρθηκε παραπάνω).
           
Γ. ΝΟΜΟΣ 4186/13 (ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)

Ο νέος νόμος για το λύκειο και την κατάρτιση (4186/13), με την καθιέρωση της τράπεζας θεμάτων και των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα, και στους δύο τύπους λυκείου, μαζί με την αλλαγή στον τρόπο προαγωγής, θα αυξήσει τη μαθητική διαρροή, μειώνοντας τελικά τον αριθμό των μαθητών στο λύκειο και ωθώντας τους στη πρόωρη μεταγυμνασιακή στενή κατάρτιση και τη μαθητεία.
Τονίζουμε για μια ακόμα φορά την πλήρη αντίθεσή μας, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών φορέων της χώρας, στο νόμο 4186/13 και στη μετατροπή του Λυκείου σε διαρκές εξεταστικό κέντρο, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσα από την «Τράπεζα Θεμάτων» και με τη δεσποτεία των τεστ και των τυπικών κριτηρίων  στην εξεταστική διαδικασία. Αυτά τα μέτρα αποτελούν το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων και τελικά τη δημιουργία σχολείων διαφορετικών επιπέδων και ταχυτήτων.
Έχουμε ήδη προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων αυτού του νόμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, όπως:
·         αύξηση της μαθητικής διαρροής και βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη  και εκμεταλλευτική μαθητεία,
·        ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου,
·        μεταβολή του Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο αλλεπάλληλων εξετάσεων, 
·        αποκλειστικό προσανατολισμό της λειτουργίας του σχολείου στις εξετάσεις με μοναδικό στόχο την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, 
·        ενίσχυση της προσφυγής στα φροντιστήρια σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής ανέχειας και σκληρής δοκιμασίας για την ελληνική οικογένεια.
Δυστυχώς, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν άκουσε τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς στο αίτημά μας να μην υλοποιηθεί για τη φετινή χρονιά η «Τράπεζα Θεμάτων». Με αυτό το δεδομένο ζητάμε να μην ισχύει το νέο σύστημα για την προαγωγή των μαθητών από την Α΄ στη Β΄ τάξη του Λυκείου τη φετινή χρονιά.
Ζητάμε να έχουν δυνατότητα εγγραφής στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι Λυκείων για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας. Να μην καταργηθούν οι ΕΠΑΣ τον Σεπτέμβρη, αλλά να μετατραπούν σε  ΕΠΑΛ με όλες τις ειδικότητες.
Τέλος, ζητάμε την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13 και ιδιαίτερα της μετατροπής του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, της θεσμοθέτησης της μεταγυμνασιακής κατάρτισης και της μαθητείας.

Δ. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
            Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η γενικότερη οικονομική, ασφαλιστική και εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Είναι κοινή πεποίθηση αλλά και επιστημονικά παραδεκτό πως η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.
            Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών στην τάξη, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η μη πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών (παρά την τεράστια μείωση προσωπικού κατά 30% από 2009-13, στην οποία πρέπει να προσθέσουμε τις 7.000 φετινές συνταξιοδοτήσεις) και η αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, η αύξηση των πειθαρχικών διώξεων ακόμα και για συνδικαλιστική δράση κ.ά. έχουν δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

            Τα επείγοντα αιτήματά μας είναι τα παρακάτω:
·                    Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.
·                    Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
·                    Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Επαναφορά του ωραρίου στην προηγούμενη κατάσταση. Κατάργηση του νόμου 4152/13.
·                    Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
·                    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών τώρα και ειδικά των νεότερων. Κατάργηση του ν. 4024/11
·                    Καμιά μείωση συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ)
·                    Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης.
·                    Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν. 4093/12 και 4057/12).
·                    Να ικανοποιηθούν έγκαιρα οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για μετάθεση και απόσπαση στα σχολεία, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά.
·                    Να γίνονται μόνο εθελοντικές μετατάξεις και μεταθέσεις. Να δημοσιοποιηθούν επιτέλους τα μόρια των υποχρεωτικών μετατάξεων που έγιναν στην αρχή της χρονιάς.
·                    Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι ωρομισθίων. Για το απαιτούμενο εκπαιδευτικό – διδακτικό προσωπικό, ασφαλές ελάχιστο κριτήριο είναι ο αριθμός των αναπληρωτών (κάθε είδους) που απαιτήθηκε για να λειτουργήσουν φέτος οι σχολικές μονάδες. Με βάση αυτό  πρέπει να προβλεφθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη νέα σχολική χρονιά. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσοι όσες και οι συνταξιοδοτήσεις αυτής της χρονιάς.
·                    Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς από προηγούμενα χρόνια (π.χ. σχεδιαστές – αξιολογητές ΠΔΣ, οδοιπορικά στα ΠΕΚ, επιμορφωτές ΤΠΕ, κ.λπ.).





Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΕΛΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΌΧΙ σε αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Όχι στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και τις απολύσεις!!!
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αλιάρτου, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12/2013, στις 9.30 π.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
Λίγο πριν το νέο χρόνο η κυβέρνηση, υλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση στέλνει την εγκύκλιο της έναρξης της «αξιολόγησης». Ταυτόχρονα και για την Βοιωτία εξαγγέλλεται σχετικό σεμινάριο Διευθυντών, προκειμένου να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία, την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη και ώρα 09.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου. Η ΟΛΜΕ όπως και η  ΕΛΜΕ Βοιωτίας, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα , έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την αξιολόγηση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τη βελτίωση του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Αντίθετα, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση του νέου σχολείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτό το σχολείο έχουν θέση μόνο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η τρομοκρατία - χειραγώγηση και οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας: 
• Καλεί τους συναδέλφους Σχολικούς Συμβούλους να ματαιώσουν κάθε δράση την οποία έχουν προγραμματίσει με σκοπό την υλοποίηση των διαδικασιών αυτών. Των διαδικασιών οι οποίες καταβαραθρώνουν το κύρος τους μετατρέποντας τους από καταξιωμένους συμβούλους και υποστηρικτές των εκπαιδευτικών σε επιθεωρητές και υποχείρια κακόβουλων εξουσιών.
• Καλεί τους συναδέλφους Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Σχολικών Μονάδων να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία «αξιολόγησης», «ενημέρωσης», «διαβούλευσης» κ.λπ., έχει προγραμματιστεί  για το Σχολείο τους συνεχίζοντας να δίνουν την προσοχή τους στην αναβάθμιση της Σχολικής τους Μονάδας και τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους και όχι σε διαδικασίες οι οποίες οδηγούν στην υποβάθμιση των Σχολειών.
• Καλεί τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων να μην επιτρέψουν ούτε και να συνεργήσουν στην υλοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας στοχεύει στην εφαρμογή «αξιολογητικών» διαδικασιών στο Σχολείο τους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση. Να μη γίνει το σεμινάριο-να ακυρωθεί.
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9 π.μ.– 12 το μεσημέρι
και συγκέντρωση 9.30 π.μ. έξω από το Δημαρχείο Αλιάρτου.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, μαζί και τους συνάδελφους διευθυντές, να δώσουν αγωνιστικό παρών. Καλούμε γονείς – μαθητές να πουν όχι στην αξιολόγηση και να συνδράμουν την κινητοποίησή μας.                                            Λιβαδειά 16/12/2013
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ   

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι καλώς ήρθατε στο νέο blog των Παρεμβάσεων Βοιωτίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Λιβαδειά, 22/06/14

«ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ! »

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Είναι πλέον φανερό ότι δικομματική – μνημονιακή κυβέρνηση κοινωνικής λεηλασίας των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, μετά την γελοία και τραγελαφική «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας», συνεχίζει ακάθεκτη με τη δεύτερη φάση του σχεδίου της: Ατομική Αξιολόγηση. Μία  καθαρά προσχηματική διαδικασία χειραγώγησης, υποταγής και ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών για την τραγική κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας, μίας διαδικασίας  που,  αν περάσει, θα σημάνει τον ολοκληρωτικό εξανδραποδισμό των εκπαιδευτικών  και τη ραγδαία υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. 
Αλήθεια, η δικομματική κυβέρνηση που προωθώντας την αξιολόγηση μας εμφανίζεται ως κήνσορας και τιμητής και μας κουνά το δάκτυλο, τι έχει προσφέρει στη Δημόσια Εκπαίδευση τα τελευταία 4 χρόνια για να έχει το ηθικό δικαίωμα και την απαίτηση από εμάς να «αξιολογηθούμε»; Ας απαριθμήσουμε επιτροχάδην τα κυριότερα κυβερνητικά «επιτεύγματα»  που θεμελιώνουν αυτό το « ηθικό δικαίωμα» : 
1) Αιματηρές περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών με την καθιέρωση του κατάπτυστου Ενιαίου Μισθολογίου – φτωχολογίου που είχε σαν αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να εξαθλιωθούν οικονομικά χάνοντας το 20-40% του μισθού τους και ταυτόχρονα εισαγωγή ενός συστήματος βαθμολογικής – μισθολογικής καθήλωσης  που με ασφυκτικές ποσοστώσεις παρεμποδίζει την βαθμολογική-μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
2) Συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων  που προαναγγέλλουν σαρωτικό κύμα νέων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων ανά την επικράτεια – με ό,τι συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο για τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 
3) Αιφνιδιαστική αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που είχε ως αποτέλεσμα τα τεθούν εκτός σχολείου γύρω στους 12 000 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ικανοποιούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κάλυπταν δομικά κενά  και υπαρκτές  ελλείψεις του δημόσιου σχολείου.
4) Προσφυγή στο μέτρο πολιτικής επιστράτευσης ως μέσο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να αντιδράσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις πέρυσι την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων.
5) Πραξικοπηματική κατάργηση – με μία μονοκονδυλιά και με τρόπου που θυμίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ – 52 ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση ( ανάμεσά τους ειδικότητες νευραλγικές και περιζήτητες, όπως ο τομέας υγείας, οδηγώντας πάνω από 2000 εκπαιδευτικούς στον καιάδα της διαθεσιμότητας, αφήνοντας  χιλιάδες μαθητές χωρίς καθηγητές και την τεχνική εκπαίδευση σε κατάσταση ακατάσχετης αιμορραγίας, προσφέροντας τους πιο περιζήτητους τομείς της εύκολη λεία στο πιάτο των ιδιωτικών ΙΕΚ). 
6) Νομοσχέδιο – έκτρωμα για το Λύκειο, το οποίο  υποβάλλει χιλιάδες μαθητές σε διαδοχικές και εξαντλητικές εξετάσεις – λαιμητόμο, κάτι που μοιραία θα αυξήσει τη μαθητική αποτυχία και το φαινόμενο της σχολικής διαρροής και θα συντελέσει στην απογείωση της παραπαιδείας.
Ποιες ήταν οι συνέπειες των παραπάνω μέτρων; Ας τις θυμηθούμε : σχολεία αποδιοργανωμένα με δεκάδες ελλείψεις σε υποδομές, χρήματα και εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικοί, υλικά, ηθικά και ψυχολογικά ταπεινωμένοι που πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία για να καλύψουν το αυξημένο τους ωράριο- όταν δεν  μεταφέρονται συχνά σα βαλίτσες στο εσωτερικό των περιφερειών - μαθητές- πειραματόζωα που βιώνουν τη τραγική διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης και τη μετατροπή του Γενικού Λυκείου σε εξεταστικό κάτεργο -με πρώτη πρόβα τζενεράλε την τράπεζα θεμάτων! Και όλα αυτά μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, καλπάζουσας ανεργίας, συνεχών απολύσεων- διαθεσιμοτήτων και συρρίκνωσης της οικονομίας λόγω της βάρβαρης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή χωρίς προηγούμενο εν καιρώ ειρήνης! 
Και τώρα  θέλουν να μας «αξιολογήσουν» για το χάος και τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας που αυτοί οι ίδιοι συνειδητά και ηθελημένα προκάλεσαν! Να «αξιολογήσουν», αλήθεια, τι; Τις αντίξοες συνθήκες στα Δημόσια Σχολεία τις οποίες οι ίδιοι δημιούργησαν και  μέσα στις οποίες χιλιάδες εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν; Ή μήπως τα άπειρα κενά, τις αναρίθμητες υλικοτεχνικές ελλείψεις και παιδαγωγικές ανεπάρκειες που προκλήθηκαν από το ψαλίδισμα των χρημάτων, την κατάργηση στοιχειωδών υποστηρικτικών δομών και φορέων και τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών; 
Η προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης δεν αποβλέπει διόλου στη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας. Σε μία εποχή όπου μεθοδεύεται η απόλυση και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο χώρος της Παιδείας έχει υποστεί ολέθρια πλήγματα εδώ και 4 χρόνια, θα είμαστε αφελείς και «ιδανικοί αυτόχειρες» αν αποδεχτούμε την προσχηματική αξιολόγηση που μεθοδεύεται με σκοπό τις απολύσεις εκπαιδευτικών. 
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, στον αγώνα αυτό οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε μόνοι μας. Χιλιάδες υπογραφές έχουν ήδη συλλεγεί εναντίον της αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση. Στο υπόλοιπο Δημόσιο οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους αποφασίζουν ανυπακοή στα εγκληματικά σχέδια της. Οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης συλλέγονται ασυμπλήρωτες και παραδίδονται στα σωματεία. Στον αγώνα μπαίνουν και αρκετοί διευθυντές που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να έρθουν απέναντι στους εργαζόμενους και να συμβάλλουν στην απόλυση τους.
 Η εμπειρία των δυο τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην εξαθλίωση δεν αρκούν πλέον μόνο παρεμβάσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας. Η απεργία των Χαλυβουργών, η απεργία των καθηγητών, ο αγώνας των απολυμένων της ΕΡΤ, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ο αγώνας των διαθέσιμων καθηγητών και των σχολικών ϕυλάκων, αλλά και ο ηρωικός αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους. Η μέχρι τώρα αδυναμία των αγώνων για ανατροπή αυτής της πολιτικής στο σύνολό της, δείχνει την αναγκαιότητα αναβάθμισης του κινήματος. Κάνει φανερή την απαίτηση για ανυποχώρητο - διαρκή αγώνα, συντονισμό και διεύρυνση του μετώπου των εργαζομένων. Η έλλειψη του συντονιστικού κέντρου λόγω της κατάστασης της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της στάσης των ομοσπονδιών, οι οποίες αποϕεύγουν το συντονισμό και υποχωρούν όταν η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, πρέπει να καλυϕθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου αγώνα και συντονισμού όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Έτσι θα βάλουν οι εργαζόμενοι τη σϕραγίδα τους στις εξελίξεις. Έτσι θα έχουμε εργατικές και λαϊκές νίκες στην κατεύθυνση της ανατροπής των πολιτικών κεϕαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεων τους. Με αγωνιστική ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα, προτάσσοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.  
- Να ακυρώσουμε στην πράξη, εδώ και τώρα, τη διαδικασία αξιολόγησης και να εμποδίσουμε την Κυβέρνηση  να  μεθοδεύσει την υποταγή των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις μέσα από αυτήν!
 -Να ανακληθούν οι απολύσεις των καθηγητών – Να επανέλθουν οι  τομείς και ειδικότητες  που καταργήθηκαν – Κανείς μαθητής, κανείς καθηγητής δεν περισσεύει.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!