Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023: ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα σωματεία, την απεργία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ 

Nα φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά & να παλέψουμε για:

Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών

  • Δημόσια Αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές κλπ.) και την πρόσβαση όλων σ’ αυτά! Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ!

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου και την εκποίηση του περιβάλλοντος. Επιστροφή αποκλειστικά στο Δημόσιο όλων των ιδιωτικοποιημένων στρατηγικών επιχειρήσεων –χωρίς αποζημίωση – με εργατικό έλεγχο προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

  • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς.

  • Αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τη διάλυση και επιχειρηματική λειτουργία των Δημόσιων Δομών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση – Μεταφορές κλπ.

  • Αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις.

  • Σπάσιμο των «μνημονίων διαρκείας» – διαγραφή του χρέους .
    Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις

στη ΛΙΒΑΔΕΙΑ, στις 10:00 πμ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

στη ΘΗΒΑ, στις 11:00 πμ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 στη ΧΑΛΚΙΔΑ, στις 10:30 πμ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς στη συγκέντρωση

Γ¨ ΕΛΜΕ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023: ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ.

Αποτροπή της αξιολόγησης στη Λάρισα

Ούτε στη Λάρισα ούτε πουθενά - "Έξω οι "αξιολογητές" από τα σχολειά!

Αποτροπή της αξιολόγησης σε Λήμνο και Ηλεία.

Καθημερινά γίνεται φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί συλλογικά θα πετούν τους αξιολογητές έξω από τα σχολεία υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια και το δημόσιο σχολείο. Χθες σειρά είχε η Λήμνος και σήμερα η Ηλεία.

Η ΕΛΜΕ Λήμνου με σχετική της ανακοίνωση ενημερώνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου πραγματοποίησαν χθες (27/04) κινητοποίηση, ώστε να αποτρέψουν την επίσκεψη του σχολικού Σύμβουλου αξιολογητή στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Μύρνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ! Η "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους και υλοποιώντας τις αποφάσεις τους, απέτρεψαν σήμερα το πρωί την προγραμματισμένη επίσκεψη του σχολικού Συμβούλου-αξιολογητή στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Μύρινας, που σκοπό είχε να αξιολογήσει νεοδιόριστες συναδέλφους μας, υπό το βάρος του εκβιασμού από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας για την μη-μονιμοποίησή τους και την παραμονή τους σε καθεστώς δοκίμου!

Με απόλυτη ηρεμία και σε πολιτισμένο πλαίσιο διαλόγου ενημερώσαμε τον Σύμβουλο ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος ως Σύμβουλος, που θα συνδράμει το εκπαιδευτικό μας έργο, αλλά ΟΧΙ ως αξιολογητής, που επιχειρεί να εφαρμόσει την αντι-εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης που θέτει τους συναδέλφους μας σε ομηρία!

Η ψευδεπίγραφη, αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική και αντεκπαιδευτική "αξιολόγηση" που αλαζονικά και εκβιαστικά επιχειρεί το Υπουργείο να υλοποιήσει, δεν έχει φυσικά σκοπό την βελτίωση των Σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά την περαιτέρω ταξική κατηγοριοποίησή τους και την ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση και οριστική μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας, που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι έμπειροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι για πάρα πολλά συνεχόμενα χρόνια όργωναν την Ελλάδα ως αναπληρωτές, με τεράστιο προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος, έχοντας αξιολογηθεί πάμπολλες φορές από το ίδιο το Υπουργείο που τους προσλάμβανε επί τόσα συναπτά έτη, αλλά έρχεται τώρα να αμφισβητήσει την επάρκειά τους και να τους εκβιάσει, απειλώντας τους με μη μονιμοποίηση και χρησιμοποιώντας τους ως "ομήρους" για την υλοποίηση των αντι-εκπαιδευτικών του σχεδίων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Ανάλογη προσπάθεια για αξιολόγηση έγινε σήμερα και στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει:

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ                             Πύργος, 28/04/2023

Η διάλυση του Δημόσιου Σχολείου μέσω της “Αξιολόγησης” δε θα περάσει!!!

Όταν λέμε ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και ότι θα ακυρώσουμε στην πράξη την ‘Αξιολόγηση”, το εννοούμε!!!      

Η αταλάντευτη στάση του σωματείου και των συναδέλφων ενάντια στην “Αξιολόγηση” έφερε την πρώτη νίκη!!! Κάτω από την πίεση του συλλογικού αγώνα και μόνο με τη σκέψη ότι θα έβρισκε απέναντί της σύσσωμο τον κλάδο, η σύμβουλος-αξιολογήτρια ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή 28/04 συνάντηση με τις νεοδιόριστες συναδέλφους του 2ου Γυμνασίου Πύργου. 

         Από εδώ και στο εξής θα βλέπουν μόνο πόρτα!!!

Και μάλιστα η εν λόγω αξιολογήτρια δεν ντράπηκε καθολου και σαν τον κλέφτη επισκέφτηκε απρογραμμάτιστα τις συναδέλφισσες στο σχολείο περιμένοντας ότι θα τις αιφνιδιάσει. Πήρε όμως τη δέουσα απάντηση!!! 

Οι συναδέλφισσες αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί της, δηλώνοντας ότι συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ ενάντια στην Ατομική Αξιολόγηση!!!

Ο αγώνας συνεχίζεται!!!

Είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση!!!

Κανείς μόνος!!!

Βασικές οδηγίες ακύρωσης της αξιολόγησης: Αναλυτικές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί νεοδιόριστοι/ες, μόνιμοι/ες, αναπληρωτές/τριες σε όλη την Ελλάδα αρνούνται να συναινέσουν κι υπογράφουν μαζικά Απεργία/Αποχή, στις περιοχές δε που επιδιώχθηκε να ξεκινήσει η αξιολόγηση, μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων, τους Συλλόγους Π.Ε. και τις επιτροπές αγώνα μπλοκάρουν τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας.

Πολύ χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την ακύρωση της αξιολόγησης κοινοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “ο Αριστοτέλης”. Το υλικό που παρατίθεται είναι αναλυτικό και έχει να κάνει με τη διαδικασία της επιχειρούμενης αξιολόγησης, από τη στιγμή που οι εντεταλμένοι από το ΥΠΑΙΘ αξιολογητές θα καλέσουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε συνάντηση ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης και να καθοριστούν οι δυο διδακτικές ώρες που ο/η αξιολογητής/τρια θα μπει για να παρακολουθήσει το μάθημα ή ότι προβλέπεται σχετικά για τα μέλη ΕΕΠ–ΕΒΠ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνω;

Να δηλώσω άμεσα απεργία-αποχή (εάν δεν το έχω ήδη κάνει) υπογράφοντας την αντίστοιχη δήλωση της ΔΟΕ ή της ΠΟΣΕΠΕΕΑ (για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ) και να την πρωτοκολλήσω.

Τα στελέχη του ΥΠΑΙΘ δηλώνουν ότι είναι πειθαρχικό αδίκημα η άρνηση της αξιολόγησης που επισύρει πειθαρχικές διώξεις και κρατήσεις μισθού. Ισχύει; Επίσης, μήπως κινδυνεύω να στοχοποιηθώ;

Σε καμία περίπτωση. Από την πρώτη στιγμή του αγώνα μας, το Υπουργείο κατέφυγε σε απειλές, εκβιασμούς και ποικίλους εκφοβισμούς. Μια μεγάλη μερίδα συμβούλων αλλά και κάποιοι διευθυντές σχολικών μονάδων αναπαρήγαγαν αυτό το κρεσέντο εκφοβισμού. Ότι οι αναπληρωτές κινδυνεύουν να απολυθούν, να μην επαναπροσληφθούν, ότι δε θα μπορούν να μετατεθούν οι νεοδιόριστοι, ότι η Απεργία Αποχή είναι παράνομη, ότι είναι πειθαρχικό αδίκημα, ότι και οι διευθυντές σχολείων κινδυνεύουν με διώξεις, ότι δεν θα ξαναγίνουν διευθυντές και άλλα πολλά. Στην ίδια τακτική καταφεύγουν από το 1997 που έχουν ψηφιστεί νόμοι για την αξιολόγηση αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Η αλήθεια είναι ότι κανείς και καμία όλα αυτά τα 26 χρόνια δεν διώχθηκε ούτε στοχοποιήθηκε για τη συμμετοχή του/της στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Αντίθετα, υπενθυμίζουμε ότι οι αναπληρωτές μας που συμμετείχαν στην Απεργία Αποχή του Αριστοτέλη από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας διορίστηκαν κανονικά το καλοκαίρι του 2022, οι μεταθέσεις έγιναν κανονικότατα, διευθυντ(ρι)ες που συμμετείχαν στην ίδια Απεργία Αποχή του σωματείου έγιναν ξανά διευθυντές (όσοι το επέλεξαν) και φυσικά δικαιώθηκαν όλες και όλοι από το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Είναι νόμιμη μορφή η Απεργία-Αποχή (στο εξής Α/Α); Οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας;

Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. Επισυνάπτουμε και σχετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.  Το ίδιο ισχύει και για τις στάσεις εργασίας.

Τι απαντάμε εάν σταλεί email από τον αξιολογητή;

Με την παρούσα (αριθμός πρωτοκόλλου …… εδώ να γράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ομαδικής δήλωσης συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή στο κάθε σχολείο) δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ (ή ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΕΒΠ-ΕΕΠ), από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πιο συγκεκριμένα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4823/21 και καθώς και από την Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Ο/Η εκπαιδευτικός:………

Ονοματεπώνυμο:……………

Ειδικότητα:……………………….

Σχολείο:…………………………………

Δε γράφουμε τίποτα επιπλέον ως απάντηση κι εδώ σταματάει η επικοινωνία μας με τον αξιολογητή. Καλό είναι το απαντητικό αυτό μήνυμα να κοινοποιηθεί και στο Σχολείο και στο ΔΣ του Συλλόγου. Δεν «μπαίνουμε» στην ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης. Δε συμπληρώνουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν δίνουμε στοιχεία και «πάτημα» στον αξιολογητή για να εντείνει τις πιέσεις και να αποστέλλει προσωπικά μηνύματα για τη συνέχιση της διαδικασίας. Ξέρουμε επίσης ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο και τα «παπαγαλάκια» του για να θριαμβολογήσουν για τα ποσοστά συμμετοχής στην αξιολόγηση. Ακόμα και αν έχουμε «μπει» στην ειδική πλατφόρμα και έχουμε δεχτεί το μήνυμα από τον «αξιολογητή» για τα «βήματα», ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ενημερώνουμε άμεσα και πάλι το Δ.Σ. με οποιονδήποτε τρόπο.

Ανήκω στο ΕΕΠ ή στο ΕΒΠ, πως θα αντιμετωπίσω μόνος/η μου τον αξιολογητή;

Κανένας και καμία δεν θα μείνει μόνη. Ο Σύλλογός μας, το Δ.Σ. και η Επιτροπή Αγώνα, αλλά και οι συνάδελφοι κάθε σχολείου θα είναι έξω από αυτό, στο πλευρό του αξιολογούμενου, στην πρώτη γραμμή κάθε μπλοκαρίσματος αξιολόγησης. Ο αγώνας μας είναι συλλογικός και όχι ατομικός.

Σε περίπτωση που βγει παράνομη η Α/Α , τι θα γίνει μετά;

Επιμένουμε ότι πρέπει να την επαναπροκηρύξει το ΔΣ της ΔΟΕ, όπως έκανε και με την Α/Α από τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η ΑΔΕΔΥ. Όπως κι αν έχει, ο Σύλλογός μας με απόφαση της ΓΣ του Φλεβάρη, μαζί με δεκάδες άλλους Συλλόγους κι ΕΛΜΕ πανελλαδικά έχουν ήδη αποφασίσει να επαναπροκηρύξουν την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση. Ανεξάρτητα από αυτό, οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων για τις απεργίες δεν έχουν ποτέ αναδρομική ισχύ, δηλαδή, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη η συμμετοχή μας στην Α/Α στο διάστημα πριν την εκδίκαση.

Η Α/Α έχει κρατήσεις από τον μισθό μου;

Όχι, δεν έχει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μπορεί να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα που απείχε κάποιος, πράγμα αδύνατο. Ποτέ έως τώρα δεν επιχειρήθηκε να επιβληθούν κρατήσεις, αντίστοιχες για παράδειγμα με τις στάσεις εργασίας.

Υπογράφουμε στο σχολείο που έχουμε οργανική ή και σε όσα σχολεία συμπληρώνουμε ωράριο;

Υπογράφουμε σε όλα τα σχολεία που υπηρετούμε.

Πότε κάνουμε Α/Α και πότε στάση εργασίας;

Η απεργία – αποχή της ΔΟΕ και της ΠΟΣΕΠΕΕΑ καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους/τις συναδέλφους από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση, όπως: από τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, την ενημέρωση της Ψηφιακής Πλατφόρμας, τον ηλεκτρονικό φάκελο, την υποβολή έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης κλπ. Όταν συμμετέχουμε στην Απεργία- Αποχή βρισκόμαστε στο σχολείο μας και παρέχουμε το πλήρες εκπαιδευτικό μας έργο ως συνήθως. Στάση εργασίας δηλώνουμε όταν θα έρθει ο/η σύμβουλος για αξιολόγηση μέσα στην τάξη να παρακολουθήσει μάθημα. Για τη στάση εργασίας δεν ενημερώνουμε παρά μόνο όταν καταφθάσει ο αξιολογητής στο σχολείο.  Στις επισκέψεις που προηγούνται και σε οποιαδήποτε άλλη επαφή με τον αξιολογητή, μας καλύπτει η Α/Α.

Σε περίπτωση που ο αξιολογητής ορίσει μόνος του μέρα και ώρα που θα επισκεφθεί το σχολείο;

 Προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους το κομμάτι της «παρατήρησης της διδασκαλίας» και να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο που θα πάει ο αξιολογητής, το ΔΣ της ΔΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ) και θα συνεχίζει να προκηρύσσει στάσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν αυτές οι διαδικασίες. Ενημερώνουμε άμεσα το ΔΣ, με οποιονδήποτε τρόπο, εάν ο «αξιολογητής» προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού για παρακολούθηση διδασκαλίας.

Πώς είναι ενημερωμένος ο εκπαιδευτικός και ο Σύλλογος Π.Ε. για αυτή του την επίσκεψη;

Ο Σύμβουλος ενημερώνει το σχολείο για το ραντεβού. Είναι υποχρεωμένος. Και ο δ/ντης τον αξιολογούμενο εκπ/κο.

Στο νηπιαγωγείο πώς θα κάνω στάση εργασίας; Τι θα κάνω με τα νήπια;

Θα τα κρατήσεις στο προαύλιο και θα δηλώσεις στάση εργασίας για να είσαι καλυμμένη/ος με τη στάση σου να μη δεχτείς τον αξιολογητή στην τάξη.

Τι θα γίνει με τη μονιμοποίησή μου εάν δεν αξιολογηθώ; Δεν είναι πρόβλημα να παραμείνω δόκιμος/η;

Το υπουργείο ΠΑΡΑΝΟΜΑ δε μονιμοποιεί όσους ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ έχουν κλείσει διετία, σε πολλές περιοχές με ανάκληση των μονιμοποιήσεών τους. Η ΔΟΕ έχει προσφύγει δικαστικά ήδη για το ζήτημα. Οι σύλλογοι έχουμε αντιδράσει με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις. Καμιά/Κανείς να μην πέσει στην παγίδα πως με την οικειοθελή συμμετοχή του/της στην αξιολόγηση διασφαλίζει τη θέση του/της! (Ήδη έρχονται στο φως παραδείγματα συναδέλφων που αξιολογήθηκαν αρνητικά π.χ. διότι στη διδασκαλία τους δεν αξιοποίησαν εποπτικά μέσα, τη στιγμή που οι σχολικές τους μονάδες δεν τα διέθεταν!) Έχουμε τονίσει ξανά πως τα κριτήρια αξιολόγησης δίνουν τη δυνατότητα να κριθεί κάποιος/α αρνητικά, το ίδιο εύκολα με το να κριθεί και με άριστα! Κανείς να μην ξεπουλήσει τα χρόνια σπουδών και υπηρεσίας του σε μία διδακτική ώρα! Τις οριστικές μονιμοποιήσεις θα τις κερδίσουμε, με την αντίδραση στην αξιολόγηση, όχι με την παράδοσή μας! Ποτέ άλλοτε δεν ξανάγινε αυτός ο εκβιασμός στο παρελθόν, τώρα συμβαίνει, στα πλαίσια της αξιολόγησης.

Να κάνω την διαδικασία, παρά τις αντιρρήσεις μου, ώστε να μονιμοποιηθώ και να ξεμπερδεύω; Αρκετά δεν έκατσα σαν αναπληρωτής/αναπληρώτρια;

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. α) Και να ολοκληρωθεί η Α’ φάση (Α1) ΔΕΝ θα εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία (Α2 και Β). Πρόκειται συνεπώς για κοροϊδία και ξεκάθαρο εκβιασμό. β) Η υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν οι δόκιμοι, μόνιμοι (έτσι και αλλιώς η μονιμότητα αφορά και τους δόκιμους), αλλά να γίνουμε τελικά όλοι, δόκιμοι, εις το διηνεκές! Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 2 και 4 χρόνια αντίστοιχα! Κανείς λοιπόν να μην παραπλανηθεί από τα ωραία λόγια και τις υποσχέσεις του ΥΠΑΙΘ («έλα μωρέ, τυπικό είναι, να τελειώνουμε»). Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, τότε θα αρχίσουν οι πιέσεις του τύπου: «μα καλά, είναι δυνατόν να είναι όλοι άριστοι»; Με δυο λόγια: δε θα τελειώσεις, ίσα-ίσα που τότε θα αρχίσουν όλα για σένα. Η αξιολόγηση δεν οδηγεί στη μονιμοποίηση αλλά σε ένα καθεστώς μόνιμης εργασιακής αστάθειας.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορώ να πάθω αν δεν αξιολογηθώ;

Το χειρότερο που μπορεί να πάθει όποιος/α δεν αξιολογηθεί είναι να παραμείνει δόκιμος. Πρόκειται για μια δημοσιοϋπαλληλική εκκρεμότητα πράγματι. Χωρίς καμία επίπτωση στην εργασιακή σχέση (μονιμότητα) ή τη μισθολογική εξέλιξη. Το χειρότερο όμως που μπορεί να πάθει όποιος συμμετέχει είναι να κριθεί μη ικανοποιητικός και να τον στείλουν ξανά για επιμόρφωση. Ήδη κατά δήλωσή του προέδρου του ΙΕΠ το σχετικό υλικό «επιμόρφωσης» για τους μη ικανοποιητικούς είναι έτοιμο!

Έχω μόνο δύο φορές δικαίωμα να αρνηθώ την ατομική αξιολόγηση, στην συνέχεια θα κριθώ ανεπαρκής και θα απολυθώ;

Σε καμία περίπτωση η συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή, συνολικά η συνδικαλιστική δράση, δεν συνεπάγεται αρνητική αξιολόγηση. Για να το πούμε πιο καθαρά: ο αξιολογητής, σε περίπτωση μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης, είναι υποχρεωμένος να σημειώσει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή και σε καμία περίπτωση ότι ο αξιολογούμενος έλαβε αρνητική αξιολόγηση. Προφανώς, οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες που θέτουν το εξής ερώτημα, κάνουν αναγωγή στην σχετική διάταξη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Εκεί όμως η αναφορά αφορά την περίπτωση που πραγματοποιηθεί η Αξιολόγηση και το αποτέλεσμά της είναι αρνητικό. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Τι θα γίνει εάν ο αξιολογητής επανέρχεται συνέχεια στην τάξη μου για να με αξιολογήσει; Πως θα ανταπεξέλθω οικονομικά στις στάσεις εργασίας;

Ο Σύλλογός μας θα καλύψει τις στάσεις εργασίας οικονομικά.

Δεν υπέγραψα τη δήλωση απεργίας-αποχής και τώρα έχει πρωτοκολληθεί.

Μπορείς να υπογράψεις οποιαδήποτε στιγμή τη δήλωση απεργίας-αποχής και να πρωτοκολληθεί με την ημερομηνία της ημέρας που υπέγραψες.

Η πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων δεν κάνει απεργία-αποχή. Έχω το δικαίωμα να δηλώσω απεργία-αποχή ακόμη και μόνος/η μου;

Ακόμα και ένας/μία συνάδελφος μπορεί να δηλώσει Α/Α, όπως ακριβώς και απεργία.

Στην περίπτωση όπου ο/η σύμβουλος ενημερώσει ότι θα έρθει να γνωριστεί μαζί μας αλλά χωρίς να αξιολογήσει τι κάνουμε;

Ειδοποιούμε σε κάθε περίπτωση το ΔΣ και την επιτροπή αγώνα. Η γνωριμία σε ατομικό επίπεδο μόνο στην ατομική αξιολόγηση παραπέμπει. Εάν πρόκειται για ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων, οπωσδήποτε πρέπει να ειδοποιηθεί το ΔΣ και να του ξεκαθαρίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την αξιολόγηση και σε κάθε περίπτωση πως οποιαδήποτε αναφορά στην αξιολόγηση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Ενημερώθηκα ότι στις περιοχές που έχουν επιλεγεί οι νέοι σύμβουλοι, όσοι αξιολογητές πηγαίνουν στα σχολεία και πέφτουν σε συναδέλφους που απέχουν, ζητούν να καταγραφεί η απεργία-αποχή σε πρακτικό και να υπογραφεί από τον συνάδελφο που απέχει ή ζητούν να καταγραφεί στο βιβλίο σχολικής ζωής ή τους λένε ότι έκλεισε ο φάκελός τους κλπ. Πώς πρέπει να κινηθώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σε αυτές τις κινήσεις;

Δεν προβλέπεται από καμία διάταξη κάτι από τα παραπάνω. Πρόκειται για μια ακόμα αυθαίρετη και υστερόβουλη τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί στην επαρχία. Ενημερώνονται για τη συμμετοχή μας στην απεργία αποχή η οποία είναι νόμιμη και διασφαλίζει τους συμμετέχοντες. Στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων (ΣΔ) καταγράφονται οι αποφάσεις του ΣΔ και υπογράφονται από όλες/όλους τις/τους παρούσες/όντες. 

Η απεργία-αποχή, όπως και η συμμετοχή σε απεργίες, στάσεις εργασίας κλπ. δεν τίθενται ως θέμα συζήτησης στον ΣΔ. Επομένως κανένα τέτοιο πρακτικό δεν μπορεί να γραφτεί. 

Στο Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής καταχωρούνται στοιχεία της καθημερινής ζωής της σχολικής μονάδας και καταγράφονται με χρονολογική σειρά όλα τα στοιχεία, γεγονότα, συμβάντα που αναφέρονται στη σχολική ζωή και τη λειτουργία του σχολείου όπως εκδηλώσεις, συνεργασία με φορείς, έκτακτη απουσία εκπαιδευτικού, έκτακτη αλλαγή εφημερίας κ.λπ. - Άρα δεν γράφονται «όλα», κυρίως όχι η απεργία. Η απεργία-αποχή καταγράφεται στο πρωτόκολλο του σχολείου. Εάν κάποιος σχολικός σύμβουλος ζητήσει αντίγραφο της δήλωσης απεργίας-αποχής θα πρέπει να το πράξει εγγράφως. Αμέσως ενημερώνουμε το ΔΣ του Συλλόγου.

https://drepani.gr/index.php/ekpaideusi/item/19707-vasikes-odigies-akyrosis-tis-aksiologisis-analytikes-erotiseis-kai-apantiseis

Κανείς αξιολογητής στα σχολεία, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά!

        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Κανείς αξιολογητής στα σχολεία, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά!

Μπλοκάρουμε το διαγωνισμό της «ελληνικής PISA»

Ενώ η σχολική χρονιά πηγαίνει προς το τέλος της και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην προσπάθειά του να ξεκινήσει την ατομική αξιολόγηση, παρά τη σοβαρή αντίσταση που αντιμετωπίζει από τον κλάδο. Εκατοντάδες νεοδιόριστοι συμμετέχουν στην απεργία αποχή και υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένας συνάδελφος. Το υπουργείο παρά τις απειλές του δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες του και δίνει συνεχώς αναβολές. Ενώ δεν είναι λίγοι και οι σχολικοί σύμβουλοι που προτίμησαν να τα παρατήσουν και να διεκδικήσουν άλλες στελεχιακές θέσεις. Ακούγεται πλέον αστείο ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτη…

Παρόλα αυτά το υπουργείο για να πετύχει τον πολιτικό του στόχο που είναι να πατήσουν οι αξιολογητές στην εκπαίδευση, ώστε το Σεπτέμβρη να συνεχιστεί η διαδικασία με καλύτερους όρους, ετοιμάζεται να επεκτείνει τη διαδικασία στην Αττική και σε όσες περιοχές της χώρας δεν είχε ξεκινήσει. Μέσα στις διακοπές του Πάσχα ολοκληρώθηκε ο ορισμός των σχολικών συμβούλων και ξεκίνησαν οι κρούσεις στους συναδέλφους με την αποστολή μηνυμάτων από τις ΔΔΕ. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κανονιστούν τα ραντεβού αξιολογούμενων – αξιολογητών, να αναρτηθούν τα στοιχεία και οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να γίνουν οι πρώτες παρακολουθήσεις μαθημάτων μέχρι να τελειώσουν τα μαθήματα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο ετοιμάζεται να διεξάγει και φέτος το διαγωνισμό της “ελληνικής PISA” σε 300 σχολεία πρωτοβάθμιας και 300 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδιώκει να εδραιώσει ένα θεσμό που η ίδια η υπουργός ονομάζει «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος». Η PISA, λοιπόν, βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την συνολική αξιολόγηση που προωθείται στην εκπαίδευση. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν είναι ένα απλό διαγωνιστικό εργαλείο, αλλά ένας διαγωνισμός που θα δώσει την τεχνογνωσία για να στηθεί ένα ακόμα εργαλείο για την αξιολόγηση των σχολείων, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση και το διαχωρισμό τους. Παράλληλα τα αποτελέσματά του θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την τεκμηρίωση – στήριξη των πολιτικών της. Γι’ αυτό και αυτός ο διαγωνισμός συνάντησε πέρυσι την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος και εξελίχθηκε σε φιάσκο. Αυτό θα συμβεί και φέτος!

Φυσικά όλα τα παραπάνω σχετίζονται και με ένα από τα προεκλογικά αφηγήματα της κυβέρνησης, αυτό που λέει ότι το φάρμακο για όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι η αξιολόγηση. Στόχος είναι να μετατρέψει την τραγωδία των Τεμπών σε όπλο υπέρ της πολιτικής διάλυσης των δημόσιων αγαθών που εφαρμόζει. Λες και στην εκπαίδευση φταίει το ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση για το ότι υπάρχουν κενά μέχρι το Μάρτη ή για το ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που άφησε στους μαθητές η διετία των κλειστών σχολείων της πανδημίας, και όχι οι πολιτικές επιλογές της.

Για όλα τα παραπάνω τώρα είναι η ώρα όχι να σταματήσουν οι αγώνες μπροστά στην προεκλογική περίοδο, αλλά να συνεχιστούν και να δώσουν τον τόνο. Γιατί τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή της εκπαίδευσης, ώστε όποιος και αν αναλάβει την κυβέρνηση μετά τις εκλογές να ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει τον κόσμο της εκπαίδευσης και θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αγωνίες και τα αιτήματά του. Γι’ αυτό και είναι λάθος η λογική που έβαλε το ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που λέει εν ολίγοις ότι τώρα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ιδιαίτερη κινητοποίηση, πέρα από την απεργία – αποχή. Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε τις κάλπες, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις που δίνουν το στίγμα ότι η πολιτική της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών δεν θα περάσει, κινητοποιήσεις που θα μπλοκάρουν στην πράξη την αξιολόγηση και θα δώσουν το μήνυμα ότι συνεχίζουμε. Γιατί τώρα που οι αξιολογητές επιδιώκουν να πατήσουν στην εκπαίδευση πρέπει να μείνουν έξω από την πόρτα του σχολείου!

Προτείνουμε το ακόλουθο πρόγραμμα δράσης:

·     Την πρώτη εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων οι ΕΛΜΕ της Αττικής και όσων περιοχών ξεκινάει τώρα η αξιολόγηση, οργανώνουν κινητοποιήσεις – παραστάσεις στις ΔΔΕ και επιδιώκουν συνάντηση με τους Σχολικούς Συμβούλους.

·  Την 1η Μάη συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

·   Την εβδομάδα 2 - 5 Μάη οργανώνουμε μεγάλη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, το σταμάτημα της αξιολόγησης και προβάλλοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων. Προτεινόμενη μέρα είναι η Πέμπτη 4/5.

·   Την Τετάρτη 10/5, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA» οργανώνουμε «πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην αξιολόγηση». Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, ώστε να συμπληρωθεί από τις ΕΛΜΕ και να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός.

Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση και υπογράφουμε σε κάθε σχολείο (αν δεν το έχουμε ήδη κάνει) τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία - αποχή που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, την οποία και πρωτοκολλούμε στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Ενημερώνουμε αμέσως την ΕΛΜΕ μας:

·   όταν μας έρθει ενημέρωση από τη διεύθυνση για την ατομική μας αξιολόγηση και τον αξιολογητή μας.

·   όταν ο αξιολογητής προσπαθήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή με e-mail για να οριστεί η «συνάντηση προσυνεννόησης».

·    όταν ο αξιολογητής προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού για παρακολούθηση διδασκαλίας

·     σε που οριστεί παρακολούθηση διδασκαλίας από τους αξιολογητές, ώστε να υπάρξει εγκαίρως συντονισμένη παρέμβαση από την ΕΛΜΕ και όλοι/όλες μαζί να μην επιτρέψουμε την είσοδο του αξιολογητή στην τάξη.

Συνεχίζουμε τον αώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιο σχολείου!

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Kάτω τα χέρια από τους 62 αγωνιστές (ανάμεσά τους και δύο μέλη της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής - Παναγιώτης Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος)!


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Τετάρτη 26/4,11.30 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 12)

Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ κηρύσσει στάση εργασίας 11:00-14:00 για τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση

Kάτω τα χέρια από τους 62 αγωνιστές (ανάμεσά τους και δύο μέλη της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής - Παναγιώτης Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος – και της ΕΛΜΕ Πειραιά)!

Να αθωωθούν όλοι και να διαγραφούν τα πρόστιμα!

Την Τετάρτη 26/4 καλούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στην εξ΄ αναβολής δίκη, 62 αγωνιστές (ανάμεσα τους και δυο μέλη της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής ο Παναγιώτης Χουντής και ο Ζήσης Γκέρτσος) που είχαν συλληφθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στις 6 Δεκέμβρη του 2020.

Οι 62 αγωνιστές συμμετείχαν στον αγώνα εκείνη την περίοδο της πανδημίας για ίση και δωρεάν περίθαλψη και για πραγματικά μέσα προστασίας από την πανδημία, αλλά και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας καταστολής και απαγορεύσεων των συγκεντρώσεων!

Η δίκη των 62 αγωνιστών αποτελεί κομμάτι της σκλήρυνσης της επίθεσης του συστήματος στις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού. Πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου χτυπιούνται απεργίες και συγκεντρώσεις. Είναι ενδεικτική η καταστολή το προηγούμενο διάστημα στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, η φρασεολογία για «βαθύ κράτος των συνδικαλιστών», οι απειλές και η τρομοκρατία που έχει βιώσει και ο δικός μας κλάδος όλα αυτά τα χρόνια. Έχει αποκαλυφθεί το εύρος των παρακολουθήσεων και νομιμοποιείται ο χαφιεδισμός, ενώ χτυπιέται το Άσυλο και επιχειρείται να «εγκατασταθεί» αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Σε μια περίοδο ακρίβειας και βαθιάς εξαθλίωσης για τον λαό μας, που το σύστημα δεν έχει να προσφέρει σε έναν νέο άνθρωπο προοπτική και δικαιώματα στη ζωή, όπου αποκαλύπτεται καθημερινά ότι τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές το κλίμα τρομοκρατίας και περιστολής των ελευθεριών στοχεύει σε όλο το λαό και στην προοπτική συγκρότησης των αντιστάσεών του.

Οι 62 συλληφθέντες στις 6 του Δεκέμβρη του 2020 ήταν μόνο ένα μέρος από τις εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις που έγιναν εκείνη την ημέρα. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του συστήματος να νομιμοποιήσει το πογκρόμ των συλλήψεων στις 6 Δεκέμβρη είναι ότι όλοι οι συλληφθέντες στην ΑΘΗΝΑ -πλην των 62 που ήταν στη ΓΑΔΑ- απαλλαχτήκαν με βούλευμα χωρίς δίκη!!

Είναι φανερό ότι μιλάμε για μια δίκη που έχει ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα και στόχο. Για αυτό πρέπει να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για την αθώωση των 62 συλληφθέντων!

-Να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές!

-Να διαγραφούν τα πρόστιμα!

-Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη διαδήλωση, την κινητοποίηση, την απεργία και την πολιτική δράση!

https://drepani.gr/index.php/ekpaideusi/item/19680-kato-ta-xeria-apo-tous-62-agonistes-anamesa-tous-kai-dyo-meli-tis-enotitas-antistasis-anatropis-panagiotis-xountis-kai-zisis-gertsos?

«Κοριτσάκι Πετραλώνων / Στη φωτιά υπέρ αγώνων»

Άνοιξε δρόμους, σύστησε συγγραφείς σημαία αναφοράς και ως εκδότρια («Οδυσσέας» 1973-1992), και ως δημιουργός και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) είχε πάντα μέλημα να φτάσει η γνώση και τα βιβλία στα πιο απομακρυσμένα, σκοτεινά σημεία όπως οι φυλακές. Το πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τη δική της επιμονή δημιούργησε τη βιβλιοθήκη της Κασσαβέτειας στη φυλακή ανηλίκων.

Όπως έγραψε ο σύντροφος της ζωής της Αντώνης Λιάκος «Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, όπως πολλές και πολλοί της γενιάς της. Ηθελε όμως να τον αλλάξει με τα βιβλία, γιατί πίστευε ότι τα βιβλία είναι σαν τα ρόδια. Τα ανοίγεις και ξεπηδούν ιδέες και συναισθήματα.

Τα βιβλία είναι πόρτες για να ανοίξεις και να δεις τον κόσμο. Όλη της η ζωή ήταν ευθυγραμμισμένη σε αυτή την ιδέα. Και ως εκδότρια και ως δημιουργός του ΕΚΕΒΙ την ενδιέφερε πώς τα βιβλία, η ανάγνωση, οι ιδέες και ο πολιτισμός θα φτάσουν εκεί που συνήθως δεν φτάνουν. Στις μειονεκτούσες περιοχές και στα ευάλωτα στρώματα.

Πίστευε ότι οι κοινωνικές ανισότητες και το κοινωνικό στίγμα διευρύνονται και παγιώνονται εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στον κόσμο των ιδεών και της τέχνης. Η διευρυμένη πρόσβαση και η συμμετοχή στα πολιτισμικά δρώμενα ήταν και η κεντρική ιδέα όλων των παρεμβάσεών της, από την Ευρωβουλή, το δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώς τη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού. Το όραμά της διατυπώθηκε σε δυο λέξεις: Πολιτισμική Δημοκρατία. Αυτές οι δύο λέξεις θα συνοδεύουν το όνομά της στη μνήμη μας».

«Κοριτσάκι Πετραλώνων / Στη φωτιά υπέρ αγώνων ... - Efsyn.gr

ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Το σχόλιο της Δευτέρας: Επιστρέφοντας σε ένα σχολείο που αλλάζει..

Το σχόλιο της Δευτέρας: Επιστρέφοντας σε ένα σχολείο που αλλάζει.., της Σοφίας Χατζοπούλου - Σελιδοδείκτης

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Διορισμοί 2023 ψίχουλα. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση των 52.000 αναπληρωτ(ρι)ών. Τέλος στην ελαστική εργασία

Πριν λίγες μέρες βγήκε η κατανομή των 3.693 διορισμών που έχει προανήγγειλε το Υπουργείο. 

Οι διορισμοί που γίνονται αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι των αναγκών των σχολείων που φαίνεται από τους χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους στα δημόσια σχολεία (περίπου 52.000), τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και τα αναρίθμητα κενά έως και σήμερα. Ο αριθμός αυτός είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες του σχολείου που το βιώνουμε καθημερινά με ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι και σήμερα και με κενά που θα αυξηθούν πολύ περισσότερο μετά τις συνταξιοδοτήσεις.

Ο αριθμός αυτός μας εξοργίζει, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική κάλυψη των αναγκών, πάλι χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι θα καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου από άκρη σε άκρη όλης της χώρας.

Ο αριθμός αυτός είναι εξευτελιστικός:

·όταν στους ΠΕ70 θα καλύψει 1.032 κενά και στους ΠΕ60 361 με 13.845  προσλήψεις συνολικά και στους 2 κλάδους.

·Στην Ειδική αγωγή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα καλύψει 250 κενά με 14.742 προσλήψεις.

Είδαμε και φέτος τη μη κάλυψη όλων των κενών της παράλληλης στήριξης. Παιδιά που έχουν λάβει έγκριση παράλληλης πλήρους ωραρίου βρίσκονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μοιράζονται την/τον εξειδικευμένο εκπαιδευτικό τους με κάποιο άλλο παιδί. Και ενώ λοιπόν οι εγκρίσεις, τα παιδιά και οι συνάδελφοι της παράλληλης στήριξης υπάρχουν, βλέπουμε ξανά φέτος εξαιρετικά πολλές περιπτώσεις παιδιών που δεν θα έχουν την/τον εκπαιδευτικό που χρειάζονται, αναπληρωτές που δεν προσλήφθηκαν και συνάδελφοι/ισσες να τρέχουν πανικόβλητοι μέσα σε σχολεία για να στηρίξουν όσα περισσότερα παιδιά προλαβαίνουν.

·Στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας ανακοίνωσε  κάλυψη 293 κενών, ενώ γνωρίζουμε ότι έχει πετσοκόψει και αφανίσει οργανικές θέσεις αυτών των ειδικοτήτων.

·Στην δευτεροβάθμια θα καλύψει 1.686 κενά με 11.382 προσλήψεις.

·Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ανακοίνωσε την κάλυψη 250 κενών ενώ οι προσλήψεις είναι 8.225.

Οι αναπληρωτές/τριες γνωρίζουμε καλά ότι ο ρόλος του αναπληρωτή είναι να καλύπτει έκτακτες ανάγκες ενώ εμείς εδώ και χρόνια καλύπτουμε ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ τον/την εαυτό/η μας σε κενά που παραμένουν χιλιάδες.

Προσοντολόγιο -Προσωρινοί πίνακες

Ο νόμος 4589/19 (προσοντολόγιο) έχει οδηγήσει σε απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κράτησαν όρθια τα δημόσια σχολεία εδώ και χρόνια! Φέτος για ακόμα μια φορά άνοιξαν οι πίνακες για να καταθέσουν οι αναπληρωτές/τριες τα ¨πολυπόθητα¨ προσόντα που με αγώνα και αγωνία συγκέντρωσαν. Χιλιάδες είναι αυτοί που έδωσαν χρήματα σε μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κτλ με τη μόνη ελπίδα την εξασφάλιση μιας εργασιακής θέσης για την επόμενη σχολική χρονιά. Το παράβολο, η μη προσομοίωση πτυχίων και διάφορα τεχνικά λάθη που έγιναν και τις τρεις φορές που φτιάχτηκαν οι πίνακες (2019, 2020 και τώρα 2022) αποδεικνύει πως τα φίλτρα αποκλεισμού και απορρίψεων είναι συστατικό κομμάτι του συστήματος αυτού. Η προϋπηρεσία, τα χρόνια αβεβαιότητας και ανασφάλειας, διαγράφονται μεμιάς, μοριοδοτούνται και δεν αποτελούν αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα. Είναι τραγικό διάφορες δυνάμεις και συλλογικότητες να μιλάνε για ατομικά λάθη των υποψηφίων και να τα αποδέχονται σαν ατομική ευθύνη. Δεν υπάρχουν ατομικά λάθη των υποψηφίων, παρά μόνο ο ν. Γαβρόγλου που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες/ους από την δουλειά.

Η οργή για το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου που συνθλίβει τις ζωές μας και μας υποχρεώνει να συγκεντρώνουμε αενάως πρόσθετα πτυχία και μόρια που ποτέ δεν είναι επαρκή, ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για εξετάσεις ΑΣΕΠ! Όλη αυτή η πολιτική της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των Κυβερνήσεων μας θέλουν αέναα στην ελαστική εργασία. Την μία να δουλεύει κανείς και την άλλη να πέφτει στην ανεργία και για αυτό να μοιάζει πως φταίει η/ο εργαζόμενη/ος που δεν μάζεψε αρκετά μόρια, που δεν έγραψε καλά ξανά και ξανά σε εξετάσεις, που δεν πειθάρχησε στους νόμους της διάλυσης του δημόσιου σχολείου. 

Στην εργασιακή επισφάλεια  για ακόμα μία φορά στοχεύει το Υπουργείο με την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης που πρώτα και εκβιαστικά προσπαθεί να περάσει μέσω των νεοδιόριστων και στη συνέχεια στους αναπληρωτές. Η ατομική αξιολόγηση όπως και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχει βρει σύσσωμο τον εκπαιδευτικό κλάδο να τις έχει απορρίψει και αντιστέκεται στην εφαρμογή τους.

Να παλέψουμε για την κατάργησή της ελαστικής εργασίας!

Συνεχίζουμε! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/όλους!

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί

Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

Περισσεύουμε μόνο από την αξιολόγησή τους, από τους ομίλους τους, από τα 25ρια τμήματα και τις πετσοκομμένες προσλήψεις συμβασιούχων.

Στο σχολείο των αναγκών των μαθητών μας χωράμε όλες και όλοι.