Άνοιξε δρόμους, σύστησε συγγραφείς σημαία αναφοράς και ως εκδότρια («Οδυσσέας» 1973-1992), και ως δημιουργός και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) είχε πάντα μέλημα να φτάσει η γνώση και τα βιβλία στα πιο απομακρυσμένα, σκοτεινά σημεία όπως οι φυλακές. Το πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με τη δική της επιμονή δημιούργησε τη βιβλιοθήκη της Κασσαβέτειας στη φυλακή ανηλίκων.
Όπως έγραψε ο σύντροφος της ζωής της Αντώνης Λιάκος «Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, όπως πολλές και πολλοί της γενιάς της. Ηθελε όμως να τον αλλάξει με τα βιβλία, γιατί πίστευε ότι τα βιβλία είναι σαν τα ρόδια. Τα ανοίγεις και ξεπηδούν ιδέες και συναισθήματα.
Τα βιβλία είναι πόρτες για να ανοίξεις και να δεις τον κόσμο. Όλη της η ζωή ήταν ευθυγραμμισμένη σε αυτή την ιδέα. Και ως εκδότρια και ως δημιουργός του ΕΚΕΒΙ την ενδιέφερε πώς τα βιβλία, η ανάγνωση, οι ιδέες και ο πολιτισμός θα φτάσουν εκεί που συνήθως δεν φτάνουν. Στις μειονεκτούσες περιοχές και στα ευάλωτα στρώματα.
Πίστευε ότι οι κοινωνικές ανισότητες και το κοινωνικό στίγμα διευρύνονται και παγιώνονται εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στον κόσμο των ιδεών και της τέχνης. Η διευρυμένη πρόσβαση και η συμμετοχή στα πολιτισμικά δρώμενα ήταν και η κεντρική ιδέα όλων των παρεμβάσεών της, από την Ευρωβουλή, το δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώς τη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού. Το όραμά της διατυπώθηκε σε δυο λέξεις: Πολιτισμική Δημοκρατία. Αυτές οι δύο λέξεις θα συνοδεύουν το όνομά της στη μνήμη μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου