Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ & ΔΕ: Ο ΟΟΣΑ κατοικοεδρεύει μόνιμα στο Υπουργείο Παιδείας

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΔΟΕ και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
30-10-2017
Ο ΟΟΣΑ κατοικοεδρεύει μόνιμα στο Υπουργείο Παιδείας

Ο ΟΟΣΑ κατοικοεδρεύει στο υπουργείο,  το ένα κλιμάκιο φεύγει, το άλλο έρχεται. Σήμερα Δευτέρα 30/10, στο υπουργείο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του ΟΟΣΑ με στελέχη του ΥΠΕΘ.  Αλήθεια τι σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη της εκπαιδευτικής κοινότητας ξανά;  Νέες επισκέψεις/εποπτεύσεις σε σχολικές μονάδες;  Τους δόθηκε σήμερα κατάλογος σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα για αυτό το σκοπό; Ποια σχέδια εκπόνησαν;
Η παρουσία του ΟΟΣΑ έχει γίνει πια μόνιμη στο Υπουργείο Παιδείας. Το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκια του ΟΟΣΑ επισκέφτηκαν δημόσια σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Συνοδεύονταν από στελέχη του υπουργείου παιδείας, τα οποία, ως θλιβερή κουστωδία προθύμων, αποδείχτηκαν βασιλικότερα του βασιλέως.
Προφανώς «οργανώνουν» και «καθοδηγούν» όλες τις συντηρητικές εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις για τη δημιουργία του «Νέου Σχολείου». Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε τη συνδρομή αυτού του «ευαγούς» οργανισμού, εκφραστή των συμφερόντων της παγκόσμιας πλουτοκρατίας. Μη ξεχνάμε ότι οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση αποτελούν μνημονιακή δέσμευση όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν.
Δουλεύουν νυχθημερόν μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για να οργανώσουν την οικονομική, διοικητική και εκπαιδευτική «αυτονομία» του δημόσιου σχολείου, που θα οδηγήσει στην πλήρη αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης. Οργανώνουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα οδηγήσει τις σχολικές μονάδες να βρίσκουν οι ίδιες οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία τους, με διευθυντές μάνατζερ που εκτός των άλλων θα επιλέγουν και το εκπαιδευτικό προσωπικό για το σχολείο τους. Σχολικές μονάδες που θα αξιολογούνται με «αντικειμενικούς όρους» όπως είναι οι επιδόσεις των μαθητών τους, μέσα από εθνικού τύπου αξιολογήσεις όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μόνο. Για να μπορούν άλλωστε οι γονείς και οι μαθητές να επιλέγουν σχολείο με «αντικειμενικό» τρόπο στα πλαίσια της «ελεύθερης» βούλησης και επιλογής τους. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν στη διαφοροποιημένη χρηματοδότηση των σχολείων, τη μετατροπή του μαθητή σε πελάτη, την άμεση χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων  απ’ τον δημόσιο κορβανά μέσω των βάουτσερ, στη βάση της κατεύθυνσης του ΟΟΣΑ «τα χρήματα ακολουθούν τον μαθητή».
Πολιτικές που υιοθετούν ο ΣΕΒ, οι σχολάρχες, τα κόμματα όλου του εν δυνάμει  κυβερνητικού φάσματος (βλ. δηλώσεις Μητσοτάκη στην ΔΕΘ), ενώ πολλές απ’ αυτές περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.
Η ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας για τον «Προγραμματισμό & την Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου» που προέβαλε την αναγκαιότητα της «εκπαιδευτικής» αυτονομίας της σχολικής μονάδας είναι μόνο η εμπροσθοφυλακή των όσων ετοιμάζονται κρυμμένα επιμελώς πίσω από ψευδεπίγραφους ηχηρούς όρους. Άλλωστε η επικεφαλίδα (Προγραμματισμός & Αποτίμηση του Εκπαιδευτικού Έργου) σε άλλα παραπέμπει. Η παρακάτω αναφορά «Οι πιθανοί ενδεικτικοί θεματικοί άξονες τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού το οποίο καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των διευθυντών των σχολείων με τα μέλη του ΠΕΚΕΣ…η έκθεση αποτίμησης αποστέλλεται στο τέλος στην ΠΕΚΕΣ» παραπέμπει ολοφάνερα στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας στη βάση κεντρικών στόχων που όπως αποκαλυπτικά τονίζεται παρακάτω είναι η » η υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής», την οποία όμως δεν διαμορφώνουν, όπως γνωρίζουμε,  το σχολείο και οι σύλλογοι διδασκόντων, αλλά το κράτος. Καλέσαμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να μην συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στη νέα απόπειρα εγκλωβισμού του εκπαιδευτικού κινήματος σε στημένες διαδικασίες «διαλόγου». Η συμμετοχή,  με ευθύνη της πλειοψηφίας, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στο διάλογο τις καθιστά συνυπεύθυνες στους νέους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς –  όταν έρθει η στιγμή να πληρώσουμε το κόστος αυτής της επιλογής θα είναι αργά για δάκρυα.
Σε όλα αυτά απαντάμε με το δικό μας όραμα για το δημόσιο σχολείο. Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά  στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14/χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλής ποιότητας, σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργατικής χειραφέτησης, χωρίς επιτροπεία από τους υπερεθνικούς οργανισμούς.
Σ’ αυτό το όραμα δεν έχουν καμιά θέση οι πολιτικές  του ΟΟΣΑ της ΕΕ και της κυβέρνησης  αυτής όπως και των προηγούμενων, αλλά και των επόμενων που θα επιδιώξουν να τις υλοποιήσουν.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα μας και μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και ολόκληρη την κοινωνία να οργανώσουμε αποφασιστικά και σθεναρά την πάλη και στην αντίσταση μας ενάντια στην πολιτική του ΟΟΣΑ και της κυβέρνησης που προσπαθεί να πλήξει το δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Καλούμε:
·                     Τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν θέση άμεσα και να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας
·                     Τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις/επιθεωρήσεις που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΟΟΣΑ να βρουν τις πόρτες των σχολείων κλειστές
·                     Τους/τις συναδέλφους να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Να ειδοποιήσουν άμεσα το ΔΣ του Συλλόγου ΠΕ ή της ΕΛΜΕ και να αρνηθούν οποιαδήποτε «συνεργασία» ή συνάντηση.
Μαριόλης Δημήτρης
Παπαθανασίου Αργύρης
Δανιήλ Μαρία
Καρυώτης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου