Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΝΑΚΜΠΑ 1948 – 2023! Αλληλεγγύη και λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων

ΝΑΚΜΠΑ 1948 – 2023

Όχι στο δολοφονικό κράτος του Απαρτχάιντ! Αλληλεγγύη και λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό!

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση συνδικάτων, φορέων και συλλογικοτήτων             

  Δευτέρα, 15 Μάη στις 6 μμ, στην Πρεσβεία του Ισραήλ

(Μαραθωνοδρόμων 1, Κηφισίας & Κατεχάκη)

Συμπληρώνονται την προσεχή Δευτέρα 75 χρόνια από μια ανείπωτη καταστροφή (Νάκμπα) κατά του Παλαιστινιακού λαού η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. Η Νάκμπα ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση 53 χωριών και πόλεων το 1947 και το 1949, την εν ψυχρώ δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού – 800.000 άτομα – από την πατρίδα και τα σπίτια τους.

Η Νάκμπα είναι μια διαρκής δραματική υπενθύμιση για τη συστηματική άρνηση του κράτους – δολοφόνου, του Ισραήλ, του δικαιώματος του κάθε Παλαιστινίου να ζει στην πατρίδα του και να έχει το δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητά του συνολικά.

Οι ρίζες αυτής της καταστροφής (Αλ Νάκμπα) πηγαίνουν πολύ πιο πίσω χρονικά, στην εποχή της Γαλλικής εισβολής στον αραβικό κόσμο το 1799, όπου ο Ναπολέοντας εξέδωσε διακήρυξη που πρόσφερε την Παλαιστίνη ως πατρίδα των Εβραίων. Το 1948 (15 Μάη) ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ, χωρίς την παράλληλη ανακήρυξη Παλαιστινιακού κράτους όπως προβλεπόταν. Από την άνοιξη του 1947 έως τις 16 Μάη του 1949  η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ οδηγεί στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο.

Η μεγάλη και συνεχής καταστροφή της Παλαιστίνης, η Παλαιστινιακή Νάκμπα είχε ξεκινήσει.

Από τα κατακτημένα από το Ισραήλ εδάφη εκδιώχθηκαν 800.000 Άραβες σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζούσαν τότε στην ιστορική Παλαιστίνη. Ο ξεριζωμός των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους σε αυτά τα 75 χρόνια συνολικά έχει φθάσει πλέον τα 7.699.544 άτομα!!

Η φασιστική και επεκτατική πολιτική του Ισραήλ συνεχίζεται και κλιμακώνεται έως και σήμερα με την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ.

Η Νάκμπα έχει οδηγήσει εκατομμύρια Παλαιστινίων να ζουν ως πρόσφυγες στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες πολλές χώρες χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όμως, συνεχίζεται η πολύμορφη καθημερινή αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Δυτική όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον πολυετή αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2022 146 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη (και Ανατολική Ιερουσαλήμ), καθιστώντας τη χρονιά την πιο θανατηφόρα σε αυτές τις περιοχές από το 2004, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα B' Tselem. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 146 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους ήταν 5 γυναίκες και 34 ανήλικοι, ο νεότερος από τους οποίους ήταν 12 ετών. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 32 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 3 γυναικών και 8 ανηλίκων, όλοι σε έναν ακόμη γύρο μαχών ("Επιχείρηση Breaking Dawn"). Στο Ισραήλ σκότωσαν  ακόμη 4.

Το 2023 σχεδόν καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και οι συγκρούσεις. Πρόσφατα, πολυήμερη εξέγερση προκάλεσε η είσοδος του ισραηλινού στρατού στο Τέμενος Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ, με δεκάδες Παλαιστίνιους τραυματισμένους και αρκετούς νεκρούς. Νέα κλιμάκωση της κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τρίτη, όπου το σιωνιστικό κράτος απαρχάιντ βομβαρδίζει τη Γάζα. 34 είναι μέχρι σήμερα οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του ισραηλινού κράτους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ και ΗΠΑ που έχουν δρομολογήσει με τη στάση τους την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.  

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό για δική του πατρίδα!

·Καταδικάζουμε τον εποικισμό και τον ξεριζωμό του Παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του.

·Καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική του Ισραηλινού στρατού που καθημερινά δολοφονεί αγωνιστές της Παλαιστινιακής αντίστασης. 

https://agparemvasigdyt.blogspot.com/2023/05/1948-2023.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου