Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταργεί και το πενθήμερο

ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟ «ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Χριτίνα Κοψίνη

Η νέα ελαστικοποίηση, με «τυράκι» την προσαύξηση 40% στο 6ο ημερομίσθιο, συνδέεται με το αίτημα των βιομηχάνων, του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του αναβαθμισμένου εκπροσώπου τους στο μέγαρο Μαξίμου για μείωση του κόστους από τις υπερωρίες που αναγκάζονται να καταβάλλουν ή τις «μαύρες» αμοιβές.

Θέλεις σύμβαση εργασίας με εξαήμερο ή ανεργία;» Aυτό φαίνεται ότι θα είναι το νέο δίλημμα που θα τεθεί στους βιομηχανικούς εργάτες μετά και την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση του πενθήμερου και τη θεσμοθέτηση του εξαήμερου, κατ’ αρχάς στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα οι εργάτες απασχολούνταν την 6η ημέρα μόνο εάν η επιχείρηση είχε πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες και, εφόσον οι εργαζόμενοι συμφωνούσαν. Τότε η προσαύξηση ήταν 30% πάνω στο ημερομίσθιο.

Με τη νέα ρύθμιση, που ανακοίνωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην ΕΡΤ1, με αντάλλαγμα μία αύξηση από 30% στο 40%, σπάει το πενθήμερο και με πιλότο τη βιομηχανία και ειδικότερα τις επιχειρήσεις με εναλλασσόμενες βάρδιες συνεχούς λειτουργίας (7 ημέρες ή 24 ώρες) ανοίγει ο δρόμος ενδεχομένως και για ευρύτερες αλλαγές στον χρόνο εργασίας, ενδεχομένως και σε άλλους τομείς και κλάδους.

Ποιο είναι το επιχείρημα του υπουργού γι’ αυτήν τη νέα υπέρβαση στο ισχύον εργατικό δίκαιο; Η κατάργηση των «μαύρων» αμοιβών, όπως λέει, ή η άρνηση των εργαζομένων να τηρήσουν το πενθήμερο. Στην πράξη, όμως, αυτή η νέα ελαστικοποίηση συνδέεται με το αίτημα των βιομηχάνων, του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του αναβαθμισμένου εκπροσώπου τους στο μέγαρο Μαξίμου, για μείωση του κόστους από τις υπερωρίες που αναγκάζονται να καταβάλλουν («μαύρα» ή «άσπρα», δεν έχει σημασία) όταν απαιτείται εργασία και την 6η ημέρα.

Επιπλέον βάρδια

«Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%», είπε ο κ. Γεωργιάδης στην τηλεοπτική εκπομπή αιτιολογώντας το μέτρο.

Θυμίζουμε ότι η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς όμως να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

Η θεσμοθέτηση με σύμβαση της 6ης μέρας αναγκαστικά, εφόσον δεν θα συνδυαστεί με ανατροπή του 40ωρου εργασίας ως εβδομαδιαίος χρόνος, αναμένεται λογικά να συνοδευτεί και από μία ακόμη ρύθμιση που θα αφορά την αποκαλούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Δηλαδή, όταν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ανεξαιρέτως των κλάδων, το πλήρες ωράριο εργασίας ανέρχεται σε 6 ώρες και 40 λεπτά ημερησίως αντί για 8 ώρες που ισχύει στις επιχειρήσεις με πενθήμερο. Αρα, για να διατηρηθεί ως μέσος όρος το 6ωρο στις επιχειρήσεις με εξαήμερη εργασία, δεν αποκλείεται τώρα ο χρόνος αναφοράς, εντός του οποίου μπορεί να «ξεχειλώνει» ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, από τους 6 μήνες που είναι σήμερα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το πόσο θα το διαπιστώσουμε σήμερα.

Flexicurity χωρίς πρόνοιες

Το υποχρεωτικό εξαήμερο για τη βιομηχανία αποτελεί ενδεχομένως το πιο αρνητικό από σειρά άλλων μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο, που κάτω από το λούστρο της εναρμόνισης με θετικές διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», επαναλαμβάνει την προσπάθεια κακέκτυπης εφαρμογής του αποκαλούμενου flexicurity που άρχισε να εφαρμόζεται προ εικοσαετίας στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, αλλά πάντα σε συνδυασμό με κάποιες πρόνοιες ενός κοινωνικού κράτους και πολιτικών απασχόλησης που στην Ελλάδα συνεχίζουν να απουσιάζουν.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνουν οι χθεσινές προαναγγελίες του κ. Γεωργιάδη είναι ότι, με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι υπουργοί Εργασίας που ακολούθησαν μετά το 2019 επέμειναν και επιμένουν να προτάσσουν ως πρώτα νομοθετικά διαπιστευτήρια, νόμους με αντεργατικές διατάξεις που τα όποια μέτρα απλώς τα κάνουν συμπληρώματα επικοινωνιακά. Αυτό έπραξε και ο Γ. Βρούτσης αναλαμβάνοντας το υπουργείο, ακόμη περισσότερο το προχώρησε ο Κ. Χατζηδάκης και δυστυχώς το ίδιο φαίνεται να πράττει και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Άλλωστε στις ρυθμίσεις που ο ίδιος προανήγγειλε χθες επιβεβαιώνονται τα όσα είχε ήδη προδιαγράψει η «Εφ.Συν.»

για τη νομιμοποίηση της εργασίας μηδενικού χρόνου με τη θέσπιση συμβάσεων 24ωρης εργασίας

την ποινικοποίηση παρεμπόδισης της εισόδου των απεργοσπαστών από συνδικάτα και συνδικαλιστικές οργανώσεις

την απαλλαγή των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας από την προαναγγελία υπερωριών.

Άραγε τα συνδικάτα, με εκπροσώπους των οποίων είχε σειρά συναντήσεων ο κ. Γεωργιάδης, έχουν άποψη για όλα αυτά; H ΓΣΕΕ θα περιοριστεί στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ δεκαημέρου; Οι ομοσπονδίες συμφωνούν με το 6ήμερο; Ή πρέπει να εκλάβουμε τη σιωπή τους ως μια προαναγγελθείσα συναίνεση;

https://www.efsyn.gr/oikonomia/ergasiaka/401510_o-adonis-georgiadis-katargei-kai-penthimero


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου