Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

ΔΙΣΤΟΜΟ 10 Ιουνίου 1944 - 10 Ιουνίου 2025

 Η Μάγδα Φύσσα και ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» στις εκδηλώσεις του Μουσείου και του Δήμου για τα 81 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου από τον ναζιστικό κατοχικό στρατό.

Μάγδα Φύσσα:
"Είμαι σήμερα εδώ για να τιμήσω τους νεκρούς του Διστόμου και όλα τα θύματα του ναζισμού.

Κάποτε θεωρούσαμε ότι αυτά ήταν τραγικά ιστορικά γεγονότα που είχαν μείνει οριστικά στο παρελθόν. Όμως τα εγκλήματα που σημάδεψαν τη χώρα μας τότε, δυστυχώς την σημάδεψαν ξανά στις μέρες μας.

Και μόνο που υπάρχουν ναζιστικές οργανώσεις και φασιστικά κόμματα που έφτασαν να δολοφονήσουν το παιδί μου και να κάνουν κι άλλα τόσα εγκλήματα, είναι ντροπή για μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, για μια χώρα που υπέφερε από την κατοχή, τον πόλεμο και τις ναζιστικές κτηνωδίες, όπως αυτή του Διστόμου.

Πιστεύω ότι η ναζιστική προπαγάνδα και οι φασιστικές οργανώσεις θα έπρεπε να ήταν απαγορευμένες πριν καν το σκεφτούν. Αλλά αυτό θα συνέβαινε σε μία πραγματικά δημοκρατική κοινωνία που θα δίδασκε στα σχολεία ότι ο φασισμός δεν είναι «άλλη μία άποψη»: είναι αυτό που θέλουν να επιβάλλουν οι φασίστες αφανίζοντας όποιον δεν υποτάσσεται.

Αντίθετα, η πολιτεία έδωσε πολύ χώρο, πολλή ανοχή – πολλές φορές και κάλυψη ή συνεργασία. Αν δεν είχαν στήριξη δε θα είχαμε φτάσει εδώ, δε θα είχε χαθεί ο Παύλος.

Το παιδί μου έδωσε τη μάχη για να υπερασπιστεί τις αξίες του. Τους νίκησε μόνος του - ένα ολόκληρο τάγμα εφόδου με την αστυνομία εκεί μπροστά να μην κάνει τίποτα. Όρθιος σε δημόσια θέα, άντεξε 4 ολόκληρα λεπτά για να μάθουν όλοι τί εστί φασισμός εν έτη 2013, σε καιρό ειρήνης.

Κι εγώ κουβαλάω παντού μαζί μου τον Παύλο για να μην ξεχαστεί ποτέ το ποιός είναι και το τί έκανε σε όλη τη ζωή του. Αυτός με οδηγεί και είναι τιμή μου να πολεμάω για εκείνον, όπως εκείνος έκανε για όλους μας. Η καλύτερη τιμή για τους νεκρούς μας είναι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό.

Για να τα καταφέρουμε πρέπει να σώσουμε τα παιδιά, πρέπει να φτιάξουμε δημοκρατικούς ανθρώπους που έχουν μέσα τους πολιτισμό, αλληλεγγύη, ανθρωπιά. Πρέπει να μην αφήσουμε σπιθαμή στον φασισμό που δηλητηριάζει ακόμα τους νέους, είτε είναι κυβερνήσεις, είτε μικρές ομάδες στα σκοτεινά. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε άλλο νεκρό παιδί απ’ αυτούς - ποτέ ξανά.

Από αυτόν εδώ τον ιερό τόπο, καλώ ξανά όλους τους πραγματικά δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από χρώματα και ιδεολογίες:
ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Σας ευχαριστώ πολύ."

Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»:

Εκ μέρους του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P. Φύσσας» σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.

Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ, στον τόπο που θα θυμίζει για πάντα, σε όλη την υφήλιο, εκείνους και εκείνες που θυσιάστηκαν για να μείνει ο κόσμος ελεύθερος από τη χειρότερη και πιο εγκληματική δικτατορία της ιστορίας. Τους ναζί, που θέλησαν να αφανίσουν με τους πιο αρρωστημένους τρόπους όσους οι ίδιοι ονόμασαν εχθρούς: Σλάβοι, κομμουνιστές, Εβραίοι, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, ψυχικά ασθενείς, σωματικά ανάπηροι, καταδικάζονταν σε φριχτό θάνατο με βασανιστήρια, στειρώσεις, ιατρικά πειράματα και στρατόπεδα εξόντωσης, μόνο και μόνο για αυτό που έτυχε να είναι – μόνο και μόνο για την ταυτότητά τους. Χώρες ολόκληρες -από την Ελλάδα μέχρι την Αφρική και τη Μ. Ανατολή- έπρεπε να υποταχθούν στους ναζί για να χτιστεί η «Μεγάλη Γερμανία» της απόλυτης εξουσίας και του χρήματος.

Εκατομμύρια αντιστάθηκαν δίνοντας τη ζωή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες αντιστάθηκαν και στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο αντιφασιστικό μέτωπο και ο μεγαλύτερος εθελοντικός αντιφασιστικός στρατός της Ευρώπης, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ
.
Όμως αυτοί που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και κατηγόρησαν την Αντίσταση ως φταίχτη για τα ναζιστικά ολοκαυτώματα, οι ίδιοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ – αντίθετα έγιναν και το επίσημο και το βαθύ κράτος που ακόμα και σήμερα κατέχει τη δύναμη και την εξουσία. Είναι αυτοί που στην κρίση προώθησαν, κάλυψαν ή συνεργάστηκαν με τη χρυσή αυγή, δίνοντας στους δολοφόνους δύναμη να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν ατιμώρητοι.

Αυτή η διαχρονική ατιμωρησία και συγκάλυψη δεκαετιών έσπασε με την ιστορική απόφαση που καταδίκασε τη χρυσή αυγή ως αυτό που πάντα ήταν: ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Πρώτος ο Παύλος και έπειτα η οικογένειά του, οι μάρτυρες, οι δικηγόροι, το Παρατηρητήριο και οι χιλιάδες αντιφασίστες όλης της κοινωνίας καταφέραμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική νίκη, όμως ο αγώνας είναι μπροστά μας γιατί ο φασισμός δεν τελειώνει με μία απόφαση.
Μπροστά μας είναι το Εφετείο που ίσως ολοκληρωθεί και στο τέλος αυτού του χρόνου και ένας ολόκληρος κόσμος που κατρακυλάει συνεχώς στη βαρβαρότητα και σε συνθήκες που ευνοούν όλο και περισσότερο την άνοδο του φασισμού, με διάφορα πρόσωπα.

Εμείς οφείλουμε να έχουμε οδηγό τη μαζική παλλαϊκή ενότητα που κορυφώθηκε την 7η Οκτώβρη 2020 και να μην αφήσουμε ποτέ να ξανασυμβεί το ίδιο. Κάθε μέρα, σε κάθε μέτωπο, ούτε σπιθαμή στους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Όσα ζούμε ακόμη και σήμερα έχουν τις ρίζες τους σε εκείνη την εποχή. Όλα όσα έζησε και ο Παύλος μεγαλώνοντας στις γειτονιές του Πειραιά, αυτά που έκανε στίχους και τραγούδια για να τα στηλιτεύσει, εκείνα που δεν ανεχόταν το ελεύθερο πνεύμα του και εκείνα στα οποία δεν έμεινε ούτε σιωπηλός, ούτε αμέτοχος. Και τελικά έδωσε τη ζωή του -μαχόμενος όπως πάντα- ενάντια στην αδικία και τη σιωπή. 

Χίλιες φορές να μην είχε γίνει ποτέ και να ήταν εδώ μαζί μας. Αλλά τώρα θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως αυτό που ήταν, ένας ήρωας της δικής μας εποχής που δεν έκανε ούτε βήμα πίσω για να υπερασπιστεί τις αξίες της ισότητας, της αδελφοσύνης και πάνω απ’ όλα της ελευθερίας.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ KILLAH P, ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΦΥΣΣΑ"

Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου