Επιβεβαιώθηκε ότι η συμμετοχή στην απεργία-αποχή αποτελεί συνδικαλιστική δράση που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα
Νέες απαλλακτικές αποφάσεις εξέδωσε χθες το Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για έξι εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί επειδή συμμετείχαν στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων – Συσπειρώσεων, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή και των έξι εκπαιδευτικών, εξέλιξη που, όπως υποστηρίζεται, αποτελεί συνέχειααντίστοιχων αποφάσεων που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπουείχαν απαλλαγεί 53 εκπαιδευτικοί που αντιμετώπιζαν αντίστοιχες πειθαρχικές διώξεις.
Η παράταξη δικαίως χαρακτηρίζει τις αποφάσεις αυτές «σημαντική νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος», υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τη θέση της πως η συμμετοχή στην απεργία-αποχή αποτελεί συνδικαλιστική δράση που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ο συλλογικός αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση, την οποία συνδέουν με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, συνεχίζεται, ενώ κάνουν λόγο για δικαίωση των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αξιολόγηση
Οι νέες αποφάσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει σε εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Από τη μία πλευρά, το Υπουργείο υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση αποτελεί βασικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Από την άλλη, ορισμένες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και παρατάξεις συνεχίζουν να αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, ενώ στηρίζουν τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή ως μορφή συνδικαλιστικής κινητοποίησης.
Οι σημερινές απαλλακτικές αποφάσεις αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τις πειθαρχικές διώξεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή και ενδέχεται να αξιοποιηθούν ως επιχείρημα και στις επόμενες αντίστοιχες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον πειθαρχικών συμβουλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου