Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Καμιά σκέψη για παράκαμψη του άρθρου 16 και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ     

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο νομοσχέδιο για την  ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για τους εμπόρους της εκπαίδευσης μετατρέποντας το σύνταγμα και το άρθρο 16 σε κουρελόχαρτο. Με το νομοσχέδιο που φέρει τον προκλητικό μάλιστα  τίτλο « ελεύθερο πανεπιστήμιο»  ,θέλουν να σβήσουν κάθε αποτύπωμα της δημόσιας εκπαίδευσης που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο «ελεύθερο» για τις επιχειρήσεις, για την «αγορά», για τους μεγαλοεπενδυτές και κλειστό για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους.

Το άρθρο 16, Συντάγματος, που διασφαλίζει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, αποτελούσε και αποτελεί αγκάθι στην πλήρη «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης» ,καθώς όσο υφίσταται τα ιδιωτικά μαγαζιά αγοραπωλησίας της γνώσης χάνουν από την αίγλη της πιστοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτή η κατεύθυνση αποτελούσε και πάγιο αίτημα του ΣΕΒ

 Με την  παράκαμψη του άρθρου 16 και την αξιοποίηση του άρθρου 28  («Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου […] αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου),  για την  ίδρυση παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση  επιδιώκει να κόψει τον γόρδιο δεσμό που ταλάνιζε χρόνια τώρα τις κυβερνήσεις ,καθώς  όταν επιχείρησαν την αναθεώρηση του,  τους σταμάτησαν οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. 

Το νέο νομοσχέδιο  αποτελεί  τομή στα πλαίσια της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της προσπάθειας πλήρους επιχειρηματικοποίησης του ελληνικού πανεπιστημίου , καθώς:

  • Θεσμοθετεί και ολοκληρώνει την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

 Η ύπαρξη της ιδιωτικής υγείας οδήγησε στην διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η απελευθέρωση της «αγοράς ενέργειας» οδήγησε στην εκτόξευση των λογαριασμών της ΔΕΗ και η απελευθέρωση των μεταφορών οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών κ.λ.π. Με την «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης» τα δημόσια πανεπιστήμια θα καλεστούν να υιοθετήσουν όλα τα κριτήρια των ιδιωτικών ΑΕΙ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό , να οδηγηθούν, όπως ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, στην αναζήτηση ιδίων πόρων από ιδιώτες, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ΣΔΙΤ και εργολάβους στη μέριμνα και παντού, στην επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, σε θέσπιση βιομηχανικών διδακτορικών κλπ. Στόχος η μείωση των δαπανών στη μέριμνα και τις ανάγκες των φοιτητών και η αύξηση των εσόδων. Επόμενο βήμα θα είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα «όπως στο εξωτερικό».

  • Τσακίζει την εργασιακή προοπτική  και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων , αναδιατάσσοντας ολόκληρο το χάρτη της εκπαίδευσης με βάση τις απαιτήσεις  της «αγοράς» για φθηνό και ευέλικτο δυναμικό. Την ώρα που οι εισακτέοι στα δημόσια ιδρύματα μειώνονται και τμήματα κλείνουν, δημιουργείται πελατεία για τα ιδιωτικά μαγαζιά παραπαιδείας που μοναδικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν τους σπουδαστές για την μετέπειτα εργασιακή ζούγκλα- παρέχοντας δεξιότητες σε βάρος της σφαιρικής και ολόπλευρης μόρφωσης, καταδικάζοντας τους απόφοιτους σε ένα αέναο κυνήγι πιστοποιήσεων και επανακατάρτισης. Με την ύπαρξη πολλαπλών πτυχίων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και τον κατατεμαχισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων , με τα επί πληρωμή πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων να ανταγωνίζονται αυτά των δημοσίων , όλα τα δικαιώματα θα συμπιέζονται προς τα κάτω.

  • Έρχεται να οξύνει ακόμα παραπάνω τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία αποτελεί κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην Ελλάδα προκειμένου κάθε παιδί να μπορεί να έχει πρόσβαση στη μόρφωση. Αυτό επί της ουσίας καταργείται με τις ταξικές ανισότητες σήμερα να καθορίζουν την προοπτική ενός παιδιού από το νήπιο μέχρι το πανεπιστήμιο.

  • Ουσιαστικά με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ ιδιωτικοποιείται ξεκάθαρα και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ όταν ένας «δημόσιος» και ένας ιδιωτικός φορέας συνυπάρχουν στο πλαίσιο μιας «αγοράς» (στην περίπτωσή μας η αγορά «εκπαιδευτικών υπηρεσιών») τότε απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση / επιδότηση στο όνομα της ισότητας στον «ανταγωνισμό». Έτσι μπαίνει μια βόμβα στα θεμέλια της δωρεάν παιδείας, αφού ανά πάσα στιγμή η κρατική επιδότηση μπαίνει σε αμφισβήτηση.

  • Το πανεπιστήμιο της αγοράς θέλει απρόσκοπτη έρευνα για τις εταιρείες και σπουδές με το μικρότερο κόστος για τους φοιτητές. Πρέπει να είναι «κερδοφόρο», να διοικείται σα επιχείρηση (βλ. και αντιδραστικές αλλαγές στην διοίκηση), να μην υπάρχει το αγκάθι του φοιτητικού κινήματος, (βλ. και πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή). Είναι ένα πανεπιστήμιο βαθιά συντηρητικό  και αντιδημοκρατικό .

ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

Όπως το φοιτητικό  και εκπαιδευτικό κίνημα το 2006 και το 2007 έριξε ένα γερό χαστούκι στο αστικό πολιτικό σύστημα οδηγώντας την όποια προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο κενό, όπως τα τελευταία χρόνια υπερασπίστηκε το άσυλο και κατήργησε τα σχέδια για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έτσι και τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με το φοιτητικό κίνημα θα συνενώσουμε  τον αγώνα μας   για τη δημιουργία ενός μαζικού, μαχητικού και ανατρεπτικού κινήματος, που θα αποτρέψει το νέο αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε μία περίοδο που κεφάλαιο, κυβέρνηση και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα επιθετικά επιδιώκουν να επιβάλλουν την εκπαίδευση και την εργασία που έχουν ανάγκη για την αύξηση της κερδοφορίας τους, που επιβάλλουν στον λαό την λιτότητα, την ακρίβεια, την φτώχια, είναι μονόδρομος για το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα ευρύτερα να αντεπιτεθεί θέτοντας επί τάπητος τη συνολική ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής , να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους που στην προμετωπίδα της θα έχει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων για μια ολοκληρωμένη μόρφωση και ζωή αξιοβίωτη.

Η Γ.Σ. ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

«Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια»: H συγχορδία μιας εναρμονισμένης… εξαπάτησης!

Mε το σκιάχτρο της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ωθούνται τα δημόσια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τα χρόνια σπουδών και να στραφούν στην αγορά σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων (δίδακτρα, σύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών).

«Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια»: H συγχορδία μιας εναρμονισμένης… εξαπάτησης!

«Όταν η αξιολόγηση γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον» - 14 Απλές Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την αξιολόγηση

του Γιώργου Κ. Καββαδία

«Όταν η αξιολόγηση γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον» - 14 Απλές Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την αξιολόγηση

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

262 καθηγητές στον Πειραιά δεν πρόσεξαν τις ... συναναστροφές τους! - Στήριξαν τη γραμμή της αντίστασης και του αγώνα!

Στην εκλογική επιτυχία της αναφέρεται η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής τονίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: Η επιτυχία αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική αναλογιζόμενοι  τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκε.

262 καθηγητές στον Πειραιά δεν πρόσεξαν τις ... συναναστροφές τους! - Στήριξαν τη γραμμή της αντίστασης και του αγώνα!

Προκλητικά πάρτι σε ΔΕΗ, τράπεζες και Δημόσιο

Πάνος Κοσμάς

 Θεαματικές και κοινωνικά προκλητικές αυξήσεις αποδοχών για διευθυντικά στελέχη και δωρεές μετοχών

Η ΔΕΗ αυξάνει σε προκλητικά επίπεδα τις αποδοχές των μελών του Δ.Σ. και επαναγόρασε μετοχές της αξίας 132 εκατ. ευρώ για να τις παραχωρήσει δωρεάν (stock awards) σε διευρυμένο κύκλο στελεχών της μέχρι το 2025 σε 4 κυλιόμενους κύκλους ● Εθνική και Πειραιώς επαναγοράζουν μετοχές για να δώσουν stock awards σε 137 στελέχη τους εκάστη ● Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών ανακοινώνουν αυξήσεις 45%-60% για τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.

Προκλητικά πάρτι σε ΔΕΗ, τράπεζες και Δημόσιο

«Η συγκάλυψη του εγκλήματος είναι ύβρις προς τους νεκρούς μας».

Γιώτα Τέσση

«Η συγκάλυψη του εγκλήματος είναι ύβρις προς τους νεκρούς μας».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων-Πληγέντων Τεμπών, μητέρα θύματος, παιδίατρος 

Το τρένο λειτουργούσε χωρίς ασφάλεια για χρόνια. Όχι μόνο το καταραμένο δρομολόγιο της 28ης Φεβρουαρίου. Όσοι τόσα χρόνια έμπαιναν μέσα δεν σκοτώθηκαν από τύχη.

«Η συγκάλυψη του εγκλήματος είναι ύβρις προς τους νεκρούς

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ 

Εγγεγραμμένοι: 993

Ψήφισαν : 435 (Συμμετοχή 43,81%)     499

Έγκυρα   : 421

                                               2023        2022    ΕΔΡΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΝΕΚ)       122        (134)         2


ΑΣΕ-ΠΑΜΕ                             114          (90)          2


ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΠΕΚ)       112         (112)         2


ΔΑΚΕ                                        41          ( 90)         1


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ                        32           (52)          -

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, συναυλίες του Μουσικού Σχολείου την Τρίτη 19/12 στη Θήβα & την Τετάρτη 20/12 στη Λιβαδειά.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Λιβαδειά

Ώρα έναρξης: 19:00 – είσοδος ελεύθερη

Το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς στο πνεύμα των ημερών των Χριστουγέννων την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 7:00 μμ εορταστική, χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Οι μαθητές με οδηγό την μουσική θα διαδώσουν το μήνυμα της αγάπης ,της χαράς και της αισιοδοξίας και θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια των εορτών και των παραδόσεων.

Βυζαντινοί ύμνοι, χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα αντηχήσουν και θα μας φέρουν πιο κοντά στη μαγεία των Χριστουγέννων.

Συμμετέχουν: Βυζαντινή Χορωδία, Σύνολο Κιθάρας, Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής ADoReMus, Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής, Ορχήστρα και Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής.

https://www.mousikolivadias.gr/epsilonkappa

Η Παιδεία και ο νονός της ο Δάσκαλος στη χώρα των κλειστών ματιών. Ένα παραμύθι για μεγάλους

 Δημήτρης Τσιριγώτης

H Παιδεία είχε ένα κουσούρι από γεννησιμιού: είχε μάτια διάπλατα ανοιχτά.

Μια φορά και έναν καιρό πριν από αρκετά χρόνια σε μια μακρινή χώρα του Νότου που είχε το περίεργο όνομα: «χώρα των κλειστών ματιών», ζούσε μια όμορφη οικογένεια. Τη μαμά τη λέγανε Δημοκρατία, το μπαμπά τον λέγανε Λαό και είχανε και μια λατρεμένη κόρη που τη λέγανε Παιδεία η οποία όμως είχε ένα κουσούρι από γεννησιμιού: είχε μάτια διάπλατα ανοιχτά.

Στην αρχή γλυκιά γαλήνη επικρατούσε στο σπιτικό τους. Αυτή τους η ευτυχία όμως προκαλούσε την κακία σε πολύ κόσμο. Κάποιοι άνθρωποι που έμοιαζαν με αλεπούδες έφτασαν σε σημείο να βάλουν λόγια στο Λαό ότι η γυναίκα του η Δημοκρατία φλέρταρε, όταν εκείνος έλειπε, με τον άσπονδο εχθρό του τον Ηγεμόνα. Δεν δίστασαν μάλιστα να δημιουργήσουν ψεύτικα ενοχοποιητικά στοιχεία και έτσι ο Λαός πείστηκε ότι η γυναίκα του τον απατά με τον Ηγεμόνα.

Μετά από ένα μεγάλο καβγά, όπου η Δημοκρατία ωρυότανε για την αθωότητά της, ο Λαός αισθανόμενος βαθιά προδομένος έφυγε από το σπίτι και από τότε κανείς δεν τον είδε, μα ούτε και τον άκουσε.

H Δημοκρατία έπεσε να πεθάνει από τη στενοχώρια της γιατί τον αγαπούσε το Λαό. «Και τώρα ,τώρα τι θα απογίνω εγώ και η κόρη μου η Παιδεία»; αναρωτιότανε νιώθοντας αδύναμη και μετέωρη να τα καταφέρει μόνη της.

Τότε περίπου ήταν που άρχισαν να καταφτάνουν στο σπίτι της τα δώρα του Ηγεμόνα. Λουλούδια και κοσμήματα για εκείνη και παιχνίδια, ρούχα και γλυκά για το παιδί. Οι αρχικές αντιρρήσεις της Δημοκρατίας κάμφθηκαν τελείως όταν ο Ηγεμόνα τής φανέρωσε τις αγαθές του προθέσεις με  πρόταση γάμου που συνοδευόταν από ένα δαχτυλίδι που είχε το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε δει ποτέ. H Δημοκρατία κολακεύτηκε και αποφάσισε να παντρευτεί τον Ηγεμόνα. Αυτό που μέτρησε πολύ σε αυτή της την απόφαση ήταν ότι ο Ηγεμόνας τής υποσχέθηκε ότι θα αγαπάει την Παιδεία σαν δικό του παιδί .

Ξεχάσαμε να πούμε πως ο Ηγεμόνας είχε δύο δικές του κόρες που τις έλεγαν Απληστία τη μία και Διαπλοκία την άλλη. Τις είχε αποκτήσει  από παλαιότερο γάμο με μια γυναίκα που την έλεγαν Πλουτοκρατία. Η Πλουτοκρατία ήταν μια κυρία ελαφρών ηθών, όπως θα λέγαμε, αλλά ο Ηγεμόνας την είχε παρουσιάσει ως μια κυρία του «καλού κόσμου». Μετά από λίγο καιρό όμως φανερώθηκε η αλήθεια και αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο ο Ηγεμόνας αναγκάστηκε να τη χωρίσει. Μετά το χωρισμό ο Ηγεμόνας εξακολουθούσε να έχει σχέσεις με την Πλουτοκρατία στα κρυφά. Μακριά από τις αυστηρές ματιές της καθωσπρέπει κοινωνίας ο Ηγεμόνας και η Πλουτοκρατία εξακολουθούσαν να ζούνε τον έρωτά τους. Παράνομα και ίσως γι’ αυτό και πιο παράφορα.

Για να ξαναγυρίσουμε λοιπόν στις χαρές, ο Ηγεμόνας και η Δημοκρατία ενώθηκαν με του γάμου τα δεσμά και με της καλής κοινωνίας τις ευλογίες.Και ενώ κάπου εδώ θα περιμέναμε το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», τα πράγματα  πήραν μια περίεργη τροπή.

Η Απληστία και η Διαπλοκία αμέσως συνωμότησαν εναντίον της θετής τους αδελφής, της Παιδείας. Ποτέ τους δεν την έπαιζαν και ήθελαν να τής κάνουν τη ζωή δύσκολη. Και τα κατάφερναν μία χαρά. Τη βάζανε να κάνει αυτή όλες τις δουλειές του σπιτιού και την είχανε σαν τη σταχτοπούτα. Ό δε Ηγεμόνας αγόραζε τα πιο ακριβά και τα πιο όμορφα ρούχα για τις δυο του κόρες και άφηνε τη Παιδεία με τα παλιά της ρούχα, φροντίζοντας μόνο να τα δίνει για μπάλωμα όποτε άνοιγε καμία καινούρια τρύπα. Επίσης παίνευε μόνο τις δύο του κόρες, τη Διαπλοκία για την καπατσοσύνη της και την Απληστία για την αποφασιστικότητά της, και ποτέ μα ποτέ δεν έλεγε καλή κουβέντα για την Παιδεία.

 Η Δημοκρατία καταλάβαινε αυτά που συμβαίνανε αλλά έκανε τα στραβά μάτια γιατί έτρεμε στην ιδέα ότι ο Ηγεμόνας θα μπορούσε να πετάξει εκείνη και το παιδί της στο δρόμο. Έτσι λοιπόν η καημένη η Παιδεία μαράζωνε μέρα με τη μέρα.  Όχι ότι την ένοιαζαν τα ακριβά ρούχα, τα στολίδια και τα παινέματα. Αυτό που της έτρωγε τη ψυχή ήταν ότι δεν είχε παιδιά για να παίξει, μιας και η Διαπλοκία και η Απληστία ήταν όλη μέρα μπροστά σε ένα καθρέφτη να καμαρώνουν τον εαυτό τους. Ένοιωθε λοιπόν μοναξιά και την παιδικότητά της να σβήνει. Και κάθε μέρα που περνούσε ξεθώριαζε και από ένα χρώμα στο κορμάκι της, ώσπου στο τέλος έμεινε ασπρόμαυρη. Το χειρότερο είναι πως προσπαθούσε να κλείσει και αυτή τα μάτια όπως έκαναν όλοι οι άλλοι που ζούσαν στη «χώρα των κλειστών ματιών» αλλά μάταια. Ήταν αναγκασμένη να βλέπει όλη αυτή την ασχήμια.  

 Όμως επειδή στα παραμύθια, τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα, τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα και μπήκαν στα αυτιά του νονού και πνευματικού πατέρα της Παιδείας που τον έλεγαν Δάσκαλο. Εκείνος μόλις έμαθε ότι η βαφτισιμιά του δεν είναι καλά, ταράχθηκε πολύ και αποφάσισε να τη βοηθήσει. Αναποδογύρισε γη και ουρανό για να βρει το πατέρα τής Παιδείας, το Λαό.

Τελικά μετά από μεγάλο αγώνα τον βρήκε αλλά το θέαμα που αντίκρισε του έκοψε τα πόδια. Ο Λαός κειτόταν ξαπλωμένος μπροστά του, αλλά ούτε μιλούσε μα ούτε άκουγε. Από τη στενοχώρια του είχε πέσει σε ένα βαθύ ύπνο, λήθαργο καθώς τον λένε κάποιοι.

 Ό Δάσκαλος χωρίς να το σκεφτεί καθόλου άρχισε να τον σκουντάει δυνατά αλλά μάταια. Μετά συνέχισε και με πυξ και με λαξ αλλά πάλι τίποτα. Έφτασε σε σημείο να σκαρφαλώσει πάνω στο στήθος του ξαπλωμένου Λαού και να κάνει τραμπολίνο αλλά πάλι δεν πέτυχε τίποτα. Μέχρι και με μία ντουντούκα τού φώναζε μέσα στο αυτί αλλά ο Λαός χαμπάρι δεν πήρε.

Ο Δάσκαλος έσκυψε το κεφάλι και έκανε να φύγει πεπεισμένος ότι ο Λαός δεν πρόκειται ποτέ του να ξυπνήσει. Του Δάσκαλου, πριν βγει από τη πόρτα, του ξέφυγε ένα παραμιλητό που κτύπησε το αυτί του Λαού με την ορμή χιλίων βουβαλιών: «Η Παιδεία θα πεθάνει». Και όσα δεν κατάφερε μία ντουντούκα τα πέτυχε ένας ψίθυρος.

 Για πότε τινάχθηκε πάνω ο Λαός, χτύπησε τη γροθιά του στο κρεβάτι του λήθαργου και είπε στο Δάσκαλο «πάμε», κανείς τους δεν κατάλαβε. Και μια και δυο κίνησαν για το παλάτι του Ηγεμόνα.

Μόλις έφτασαν, οι φρουροί του παλατιού πήγαν να τους εμποδίσουν την είσοδο και να τους συλλάβουν αλλά ήταν τόση πολλή η δύναμη και τόσο μεγάλος ο θυμός του Λαού που οι φρουροί ,μόλις τον αντικρίσανε, το βάλανε στα πόδια και ακόμα τρέχουν.

Ο Λαός στο πι και φι βρέθηκε μπροστά στη γυναίκα του τη Δημοκρατία η οποία μόλις τον είδε έπεσε στα γόνατα και άρχισε, με λυγμούς να παρακαλάει να τη συγχωρήσει. Ο Λαός έσκυψε τρυφερά από πάνω της και της έκλεισε απαλά το στόμα με τα χέρια του ψιθυρίζοντάς της: «μη πεις άλλα, έχουμε καιρό γι’ αυτά. Η Παιδεία, που είναι η Παιδεία»;

Μα η Παιδεία ήταν τόση ώρα πίσω του και είχε δει όλη τη σκηνή. Ένα τεράστιο χαμόγελο είχε ζωγραφιστεί στο πρόσωπό της και τα χρώματα που είχαν σβηστεί από το δέρμα της ένα ένα είχαν αρχίσει να επανέρχονται. Της φάνηκε μάλιστα πως για μία μόνο στιγμή τα μάτια της κλείσανε από αγαλλίαση.

Τις αγκαλιές και τα φιλιά που ακολούθησαν ίσως είναι καλύτερα να μην τα περιγράψουμε. Ας αφήσουμε τους ήρωες στην ησυχία τους να τα χαρούν, μη ντραπούν που τους κοιτάμε.

Τη στιγμή που η όμορφη αυτή οικογένεια έβγαινε από το παλάτι του Ηγεμόνα πλήθος κόσμου που είχε μάθει τα ευχάριστα ζητωκραύγαζε μη μπορώντας να ελέγξει τη χαρά του. Εντωμεταξύ, ο Ηγεμόνας με την Πλουτοκρατία και τις δυο τους κόρες, την Απληστία και τη Διαπλοκή εκμεταλλεύτηκαν τους στραφταλισμούς της γιορτής για να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Πριν ασχοληθεί μαζί τους ο Λαός, τον οποίον τρέμανε πραγματικά.

Και επειδή μαγικά συμβαίνουν και στα παραμύθια ακούστε να δείτε τι έγινε. Κάποια στιγμή η μικρή Παιδεία ξέφυγε από τη προσοχή των γονέων της, έτρεξε σε μια παρέα παιδιών και άρχισε να παίζει με τη ψυχή της, να γελάει, να στροβιλίζεται και να κυλιέται ανάμεσα στα λουλούδια.

Ήταν τόση η χαρά της που και οι μεγάλοι άρχισαν να κάνουν το ίδιο: να παίζουν σαν παιδιά. Και τότε έγινε το μαγικό που λέγαμε: Ξαφνικά στη «χώρα των κλειστών ματιών» τα μάτια όλων άνοιξαν διάπλατα. Και αφού συνήθισαν τον ήλιο αποφάσισαν τη χώρα τους από εδώ και πέρα να τη λένε «χώρα των ανοικτών ματιών».

Τελικά η Παιδεία έγινε ο λόγος για να ανοίξουν τα μάτια όλων και αυτό, σύμφωνα με μερικούς που τους φωνάζουν ονειροπαρμένους, ίσως να μην συμβαίνει μόνο στα παραμύθια.

Τώρα επιτέλους μπορούμε να πούμε το: «και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ή μήπως ταιριάζει πιο πολύ να πούμε; «τώρα που τα μάτια μας ανοίξανε για τα καλά και εμείς θα ζήσουμε  καλύτερα».

Δημήτρης Τσιριγώτης

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/434371_i-paideia-kai-o-nonos-tis-o-daskalos-sti-hora-ton-kleiston-mation-ena-paramythi?


Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Σαν xθες 16 Δεκέμβρη του 1974 πέθανε ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα 16 Δεκέμβρη το 1974 πέθανε ο Κώστας Βάρναλης

Μερικές αλήθειες για την κυβερνητική “αντιπολίτευση”

Αγωνιστική Ενότητα Παρεμβάσεις Βοιωτίας

Μερικές αλήθειες για την κυβερνητική “αντιπολίτευση”

1. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε, πριν λίγες μέρες, από την κυβέρνηση είναι ακραίας λιτότητας και φορολογίας. Φέτος για πρώτη φορά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν κάνει ούτε την καθιερωμένη 24ωρη απεργία, εναντίον του προϋπολογισμού. Θα μπορούσε τα πράγματα να είναι λίγο διαφορετικά; Ναι! Μια σειρά μεγάλα Εργατικά Κέντρα που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), όπως ΕΚΑ κλπ. θα μπορούσαν να κηρύξουν απεργία.

Αντί γι΄ αυτό η κυβερνητική “αντιπολίτευση” μας καλεί, να τους στηρίξουμε στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 24! Τόσο καλά!

2. Στις 22 ΕΛΜΕ και στις δεκάδες ΣΕΠΕ, που συνεχίζεται η Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, πλειοψηφία στα Δ.Σ. έχουν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις. Θα μπορούσε τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα; Ναι!

Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ θα ήταν διπλάσιες, αν το ΠΑΜΕ, στήριζε την Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Δυστυχώς το ΠΑΜΕ έχει πια ως σημαία τα “ενιαία κείμενα” της αξιολόγησης που προωθεί η κυβερνητική ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ).

3. Η στήριξη των “αρίστων” από την μεριά της κυβερνητικής αντιπολίτευσης είναι απλόχερη. Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, στέλεχος της ΝΔ και της ΔΑΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης, τονίζε ότι είναι ευρείας αποδοχής υποψήφιος, αφού ψηφίστηκε ως Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ και ΠΑΜΕ. Τόσο καλά!

( Θα μας τρελάνουνε στην ΟΛΜΕ: Βγάλανε πρόεδρο της Δεξιάς με ψήφους ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΑΜΕ – ΠΕΚ)

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/390894_tha-mas-trelanoyne-stin-olme-bgalane-proedro-tis-dexias-me-psifoys-dake-synek

                   Οι αγώνες μας να πουν την τελευταία λέξη!

Στις 19 Δεκεμβρίου συμμετέχουμε στις εκλογές

της ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

Στηρίζουμε τα σωματεία μας και αποκαθηλώνουμε

τον κυβερνητικό συνδικαλισμό!

Κάλεσμα για τις εκλογές της ΕΛΜΕ

     Αγωνιστική Ενότητα Παρεμβάσεις Βοιωτίας

Νεύρα, πίεση, άγχος, αγανάκτηση, οργή... Αυτές οι λέξεις και άλλες συνώνυμες περιγράφουν την καθημερινότητα μας μέσα στα σχολεία. Εντατικοποίηση, γραφειοκρατία, αναπληρωτές σε 3 και σε 5 σχολεία (και την ίδια μέρα πρωί-βράδυ) και χωρίς άδειες μητρότητας. Σε ομηρία οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι που δεν μονιμοποιούνται για να περάσει η αξιολόγηση, τρεχαλητό για να «να βγει η ύλη», μάθημα σε τμήματα υπερπλήρη. Με τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας από μαθητές μας να εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με τον καθηγητή υπεύθυνο (βεβαίως-βεβαίως) και για αυτά.

Γιατί είναι υπεύθυνος και γι όλα τ' άλλα: Για την αποτυχία στις εξετάσεις τύπου PISA, στις πανελλαδικές, στις τράπεζες θεμάτων. Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης βιώνουν την πίεση των διάφορων εξετάσεων, που γίνονται μοχλός για να αποτιμηθεί «αντικειμενικά» η δική μας εργασία, για να «εξορθολογιστούν» οι μισθοί μας, για να αμειβόμαστε ανάλογα με την «αποτελεσματικότητά» μας και -γιατί όχι;- να απομακρυνθούν όσοι κριθούν «ανεπαρκείς».

Αλλά και εκτός του σχολείου, η καθημερινότητα αποτελεί έναν πόλεμο επιβίωσης. Ακρίβεια, στράγγισμα των πενιχρών μισθών, χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος για να κρυφτεί η μαυρίλα των αυξήσεων που αυγατίζουν τα κέρδη λίγων. Κατά τ' άλλα, έχουμε πάρει επενδυτική βαθμίδα, με κλειστoύς δρόμους στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τουλάχιστον να έχουμε την υγεία μας, γιατί η περίθαλψη στα Νοσοκομεία έρχεται αντιμέτωπη με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά εξετάσεων.

Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση εντείνεται. Στόχος είναι να ελεγχθεί και να κατασταλεί (με εργαλείο τον αντεργατικό νόμο 4808 –νόμος Χατζηδάκη-) κάθε ζωντανή κίνηση των σωματείων. Οι απεργίες βγαίνουν, κατά συρροή και με fast-track διαδικασίες, παράνομες και η «γραμμή παραγωγής» πολιτικών διώξεων δουλεύει ασταμάτητα. Δεν περιγράφουμε άλλο!

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκκαθαρίσει το τοπίο στην εκπαίδευση -και συνολικά στην κοινωνία- από κάθε πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα. Δημόσια-δωρεάν παιδεία, σπουδές, υγεία, εισόδημα, εργασία, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες δέχονται διαχρονικά και ασταμάτητα την επίθεση των κυβερνήσεων. Μ' ένα σχολείο ταξικό, κατηγοριοποιημένο, τοξικό, φτηνό για το κράτος και ακριβό για το λαό. Με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους-και άβουλους. Κι όλα αυτά με τον ορίζοντα να σκοτεινιάζει από τα σύννεφα του πολέμου που σκεπάζουν την περιοχή μας και το αίμα να ρέει ασταμάτητα στην Παλαιστίνη.

«Και εμείς; Τι περιμένουμε;

Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν κι οι αχόρταγοι κάτι θε να μας δώσουν!

Οι λύκοι θα μας ταΐσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν!

Από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρη να της βγάλουμε 

τα   δόντια!

Τέτοια περιμένουμε;» (Μ. Μπρεχτ)

  • Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από καμία κυβερνητική «ευαισθησία», που θα περιγελάσει με τα voucher τη λαϊκή και εργατική εξαθλίωση

  • Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από «σωτήριες» κυβερνητικές εναλλαγές, που θα διαχειριστούν την ίδια πολιτική

  • Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, που δηλώνει πλήρη υποταγή στα σχέδια του υπουργείου και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την αντίθεση του κλάδου στα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα.

ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ συνεχίζουν το διαλυτικό τους έργο, με «αριστερό» εγγυητή της απραξίας-ανοχής, την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ. Είναι δικό τους έργο η διαλυτική κατάσταση στον κλάδο, η επιβολή κλίματος ανημπόριας και ήττας. Για να μείνουν οι καθηγητές θεατές των εξελίξεων, το πολύ ψηφοφόροι και όχι πρωταγωνιστές, δύναμη δηλαδή υπεράσπισης, διεκδίκησης και ανατροπής.

Να ξεπεράσουμε τις δυνάμεις της υποταγής, να οργανώσουμε την πάλη μας στο σωματείο μας
Σήμερα που όλοι οι αγώνες κρίνονται «παράνομοι», το εκπαιδευτικό κίνημα έχει χρέος να περιφρουρήσει ΚΑΙ το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση, κάνοντας πράξη το «ένας για όλους – όλοι για έναν». Οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι.

Το δρόμο δείχνουν:

Οι 22 ΕΛΜΕ που συνεχίζουν την απεργία-αποχή ΚΑΙ από την «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων.

Οι δεκάδες ΕΛΜΕ/ΣΕΠΕ που κρατούν την αποχή από «μέντορες» και συντονιστές».

Οι ΕΛΜΕ που δεν έχουν επιτρέψει να γίνει καμία αξιολόγηση ούτε νεοδιόριστων συναδέλφων: με κινητοποιήσεις έξω από τα σχολεία, με απειλή διαγραφής όσων διευθυντών ή «συμβούλων» τολμήσουν αξιολογήσεις, με συνεχείς ενημερώσεις κατά των ανυπόστατων «απειλών» και του κλίματος τρομοκρατίας.

Οι ΕΛΜΕ που με κινητοποιήσεις έχουν πετύχει την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων για τις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων.

Η απόκρουση των νέων επιθέσεων της διοίκησης στο ωράριο και τις εργασιακές μας σχέσεις, Σύλλογο το Σύλλογο, από τον μαχητικό συνδικαλισμό.

Οι κινητοποιήσεις που ακυρώνουν στην πράξη και τα τρομοκρατικά αυθαίρετα πειθαρχικά, όπως στους 114 απεργούς διευθυντές της Α/θμιας που απαλλάχτηκαν πανηγυρικά πέρσι…


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ!

Στις 19 Δεκεμβρίου ψηφίζουμε για μια αγωνιστική ΕΛΜΕ !

Στηρίζουμε Αγωνιστική Ενότητα Παρεμβάσεις Βοιωτίας

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Υποψήφιοι για τις εκλογές της ΕΛΜΕ

             Αγωνιστική Ενότητα Παρεμβάσεις Βοιωτίας

Αγγέλου  Κωνσταντίνος     ΠΕ08 3ο , 4ο Γυμν. Θήβας

Παπαγεωργίου  Γεώργιος  ΠΕ86    1ο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς

Περλεπέ Βασιλική               ΠΕ02     Γυμνάσιο Αλιάρτου

Χαλιμούρδα   Αντιγόνη       ΠΕ03    Γυμνάσιο Αλιάρτου

Χρυσαφόπουλος  Κώστας  ΠΕ04     ΣΔΕ Ορχομενού

Στις 19 Δεκεμβρίου ψηφίζουμε για μια αγωνιστική ΕΛΜΕ !

Για ένα σωματείο που

Οργανώνει - Ενώνει - Αγωνίζεται μέχρι την νίκη!

Για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας!

Για μια ζωή κανονική με δικαιώματα!

Στηρίζουμε- ψηφίζουμε

Αγωνιστική Ενότητα- Παρεμβάσεις  Βοιωτίας

Εκλογές Τρίτη 19 Δεκεμβρίου:

3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Γυμνάσιο Σχηματαρίου

Θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της “ΣΦΙΓΓΑΣ”, στη Θήβα στις 16 & 17 Δεκεμβρίου

 Η θεατρική ομάδα της “ΣΦΙΓΓΑΣ”, παρουσιάζει στη Θήβα, την παράσταση “ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ”, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Ευσταθίας Κούλη.

Τελευταίες παραστάσεις στις 16 & 17 Δεκεμβρίου. 

Μην τη χάσετε!

Η θεατρική ομάδα της «ΣΦΙΓΓΑΣ» παρουσιάζει την παράσταση “ΠΑΡΕΞΗΓΗΓΗ”

"Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα" το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 7 μμ, στη Λιβαδειά

"Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα" το Σάββατο 16

 Δεκέμβρη στις 7 μμ, στη Λιβαδειά,

Εκδήλωση, προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλίες, για την

 αστυνομική βία σήμερα , στο Στέκι της Ρήξης.

https://www.facebook.com/events/646227694147056/?

Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση στη Λιβαδειά, σήμερα 16/12 στο 3ο Γυμνάσιο

Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντησή ξανά μετά από πέντε χρόνια στην Λιβαδειά!!!

Σας προσκαλούμε λοιπόν να ακούσετε γιορτινές μελωδίες από χορωδίες από την Καλαμάτα, την Θήβα και φυσικά την Λιβαδειά το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.

Στο τέλος θα κεράσουμε γιορτινό παραδοσιακό ζεστό κρασί και γλυκίσματα που θα σας ετοιμάσουν οι χορωδοί μας.

Chorodia Erkyna

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε ξανά η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας κατά των φοιτητών που τους χάλασαν τη φιέστα ιδιωτικοποιήσεων

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε ξανά η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας κατά των φοιτητών που τους χάλασαν τη φιέστα ιδιωτικοποιήσεων

Στο σημείο πραγματοποίησαν κινητοποίηση φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές ζητούν «δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», καθώς και «ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα».

https://www.facebook.com/pringr1/videos/8631963953439

48/?locale=el_GR



Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Πανελλαδική φοιτητική κινητοποιήση για τη Σύνοδο Πρυτάνεων, με το σχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια προ των πυλών

Την Παρασκευή, 15/12, Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα προχωρούν σε κινητοποιήσεις, γιατί στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι, όπως αναφέρουν, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει στους Πρυτάνεις το σχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Πανελλαδική φοιτητική κινητοποιήση για τη Σύνοδο Πρυτάνεων, με το σχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια προ των πυλών


Ο διαγωνισμός PISA εργαλείο επιβολής της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ - ΟΟΣΑ

Ο διαγωνισμός PISA εργαλείο επιβολής της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση