Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ SOS- ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 9.30 ΜΜ.

CINEPLEX ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

SOS- ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ

ΤΟΥ ΣΤΑΝΛΕΙ ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ

Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., 1964

  • Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

  • Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Τέρι Σάουδερν, Πίτερ Τζορτζ

  • Φωτογραφία: Γκίλμπερτ Τέιλορ

  • Μουσική: Λόρι Τζόνσον

  • Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σ. Σκοτ, Στέρλινγκ Χέιντεν

  • Διάρκεια: 94 λεπτά

Ένας παράφρων στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πεπεισμένος πως οι Σοβιετικοί σχεδιάζουν τη μαζική δηλητηρίαση του αμερικανικού λαού μέσω της φθορίωσης του νερού, δίνει εντολή για πυρηνική επίθεση στην ΕΣΣΔ εκμεταλλευόμενος ένα μικρό «παραθυράκι» του νόμου, φέρνοντας έτσι ολόκληρον τον πλανήτη ένα βήμα πριν το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Κατάμαυρη πολιτική σάτιρα δια χειρός Στάνλεϊ Κιούμπρικ και μια από τις διαχρονικά πιο επίκαιρες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, το «S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» είναι μια βιτριολική κωμωδία ακραιφνούς ευφυίας και ψυχρού, ορθολογιστικού εμπαιγμού της ανθρωπότητας εν γένει, που χρησιμοποιεί προσχηματικά κυρίως την αέναη κόντρα δύο εθνών «ορκισμένων» εχθρών , προκειμένου να αναδείξει σε όλο της το θνητό μεγαλείο το μέγεθος της ανθρώπινης ηλιθιότητας.

Μια από τις καλύτερες πολιτικές σάτιρες που έγιναν ποτέ και μια κινηματογραφική αλληγορία τόσο σύγχρονη που μοιάζει σαν να γυρίστηκε χθες, το «S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» αποτελεί μια υπενθύμιση των λαθών του παρελθόντος και της ευκολίας με την οποία αυτά επαναλαμβάνονται στο παρόν – αρκεί μόνο οι κωδικοί των πυρηνικών να πέσουν στα λάθος χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου