του Ακρίτα Καλούση
▸Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η αναγκαία κινηματική απάντηση
Στις 10 Μάη πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός της «ελληνικής» PISA σε 600 σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια. Ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά που επιχειρήθηκε να διεξαχθεί σε πιλοτικό επίπεδο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο οποίος έχει ταξικό πρόσημο και στόχο την αξιολόγηση και κατάταξη-κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, σχολείων και περιοχών. Την ημέρα του διαγωνισμού τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ αποφάσισαν κινητοποιήσεις με στόχο να μην πραγματοποιηθεί κηρύσσοντας στάση εργασίας. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε ακόμη μία κίνηση αυταρχισμού και εφαρμόζοντας ξανά τον νόμο Χατζηδάκη, προσέφυγε στα δικαστήρια. Η απόφαση γνωστή. Η στάση εργασία βγήκε παράνομη και στη συνέχεια η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις Ομοσπονδίες και τα μέλη τους.
Υλοποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση, η ΕΛΜΕ Πειραιά κάλεσε σε συγκέντρωση στο 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου το οποίο ήταν ένα από πέντε γυμνάσια του Πειραιά όπου θα πραγματοποιούνταν ο διαγωνισμός. Συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, με τα δεκαπενταμελή συμβούλια τους να προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα τους και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Παράλληλα, έγινε και ενημέρωση των εκπαιδευτικών στο σχολείο καθώς και συγκέντρωση στο προαύλιο όπου συζητήθηκε το θέμα του διαγωνισμού.
Ως απάντηση ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πειραιά έχει αρχίσει εδώ κι ένα μήνα προανακριτική διαδικασία για την κινητοποίηση στο 1ο Γυμνάσιο Κερατσινίου. Πρόκειται για την επιλογή της κυβέρνησης να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση και η αντίσταση των εργαζομένων κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Πρόθεσή του Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι να προχωρήσει η διαδικασία σε ανοικτές συνδικαλιστικές διώξεις. Τον ενοχλεί οποιαδήποτε φωνή επιχειρεί να κοντράρει τις αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της κυβέρνησής του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Εναρμονισμένος με την κεντρική πολιτική γραμμή επιθυμεί στα σχολεία να ακούγονται και να κυριαρχούν μόνο οι απόψεις που προωθούν αυτές τις πολιτικές.
Δεν είναι η πρώτη απόπειρα δίωξης: θυμίζουμε τις μηνύσεις του ενάντια στην κινητοποίηση για την ημερίδα για τα ιδιωτικά σχολεία, τις διώξεις συνδικαλιστών και συναδέλφων επειδή συμμετείχαν σε αποφάσεις της ΕΛΜΕ, το κάλεσμά του σε γραπτές εξηγήσεις για τις απόψεις τους κ.λπ. Η στάση της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι πολιτικά απαράδεκτη. Η πλειοψηφία (ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ) κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα κι αρνείται να κάνει τα στοιχειώδη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει από τη πρώτη στιγμή οργανώσει κινητοποίηση, συγκέντρωση και να απαιτήσει από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να σταματήσει η απόπειρα δίωξης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, σε συντονισμό πάντα με τα άλλα σωματεία της εκπαίδευσης κι όχι μόνο.
Ύστερα από πολύ πίεση, και παρόλη τη κωλυσιεργία της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/6 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά συγκέντρωση για την καταγγελία της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και για το πρόβλημα των αιθουσών στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Δραπετσώνας. Το «παρών» έδωσαν εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι από άλλα σωματεία, μαθητές και γονείς. Ως συνήθως ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν ήταν εκεί. Έτσι δόθηκε μια πρώτη μαζική απάντηση στην επιχείρηση κατασκευής κατηγοριών σε βάρος αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Όμως, χρειάζεται να δοθεί άμεσα συνέχεια στις κινητοποιήσεις και να συντονίσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή, την αξιολόγηση, την απαξίωση και διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου