Σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη στο στέκι της Ρήξης στις 8 μ.μ.
Στην επέτειο του απαγχονισμού των 10 στην κεντρική πλατεία της πόλης θα αναμετρηθούμε με ερωτήματα όπως το αν γίνεται η ιστορία να είναι αντικειμενική, γιατί τόσες δεκαετίες μετά μας ενδιαφέρει ακόμα η Κατοχή και πως η συλλογική μνήμη διατηρείται σε τέτοιες επετείους.
Με αφορμή το νέο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη "Οι δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής" συζητάμε για τον δωσιλογισμό και όλα τα παραπάνω.
Ο συγγραφέας μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό θα προσπαθήσει να αναδείξει το φαινόμενο του δωσιλογισμού και να προκαλέσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα δύσκολα αυτά χρόνια και την αντανάκλασή τους στη σημερινή εποχή.
Σας περιμένουμε!
*Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
https://alexandria-publ.gr/book.../charalambidis-menelaos/
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύθηκε το 2012 με τίτλο "Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα", ενώ το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο "Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας" κυκλοφόρησε το 2014 – και τα δύο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια. Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, στο πλαίσιο του Athens History Walks. Είναι ένας από τους σχεδιαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες, υλοποιημένες από το 2015 ως το 2019, καθιέρωσαν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου