Μόλις λίγες ώρες μετά από τη δημόσια συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με αφορμή τη μελέτη για την Αστυνομική Βία και Αυθαιρεσία, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με την αποτροπιαστική εικόνα του Μοχάμεντ Καμράν από το Πακιστάν, νεκρού ήδη από τις 21.9.2024, στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με εμφανέστατα σημάδια άγριας κακοποίησης στο σώμα του.
Η ΕλΕΔΑ αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τέτοιες εικόνες καταφανούς απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής εκφράζουν το επίπεδο σεβασμού που απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από την ΕΛΑΣ και την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στα αστυνομικά κρατητήρια. Είμαστε αναγκασμένοι και αναγκασμένες να επισημάνουμε ότι, ήδη από τα όσα περιέχονται στην πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα ερωτηματικά που εγείρονται δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών που υπογραμμίζονται στην έκθεση που παρουσιάσαμε: ασαφώς αιτιολογημένες επανειλημμένες κρατήσεις, άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή, διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από την ίδια την υπηρεσία στελέχη της οποίας ενέχονται ενδεχομένως στην υπόθεση, κ.λπ.
Επισημαίνουμε λοιπόν ότι απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές. Αυτή την υποχρέωση επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή την υποχρέωση υποδεικνύει σταθερά ο Συνήγορος του Πολίτη, την ίδια υποχρέωση γεννά η κοινή λογική σε μια Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι η αναζήτηση των ποινικών ευθυνών ανήκει στις δικαστικές αρχές, η ΕΛΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσει την αξιοπιστία που έχει απωλέσει, θα αποφύγει την οριστική διάρρηξη των δεσμών της με τη κοινωνία και θα υπενθυμίσει στους αστυνομικούς τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να προστατεύουν δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών.
Η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Ησυχία! Στα Αστυνομικά Τμήματα πεθαίνουν από «φυσικά αίτια»
O Μοχάμεντ Καμράν κρατούνταν για μία εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τους οικείους τους, δηλαδή ήταν αγνοούμενος. Όλες αυτές τις μέρες τον περιφέραν σε πέντε διαφορετικά τμήματα. Τελικά «βρέθηκε νεκρός» στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Στο σώμα του ήταν εμφανή τα σημάδια του άγριου βασανισμού, αλλά η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι «πέθανε από φυσικά αίτια». Αλίμονο!
Η τραγική ιστορία του Μοχάμεντ Καμράν θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από τα χρόνια της αργεντίνικης χούντας. Είναι όμως μια τυπική ιστορία της αστυνομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γιατί σε αυτή τη «χώρα-φάρο της σταθερότητας και της δημοκρατίας» είναι σύνηθες να πεθαίνουν άνθρωποι (μετανάστες κυρίως) στα ΑΤ «από φυσικά αίτια». Εξίσου σύνηθες είναι οι ΕΔΕ και οι δικαστικές έρευνες να τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα.
Στη «χώρα-φάρο της σταθερότητας και της δημοκρατίας» είναι καθεστώς η αστυνομική βαρβαρότητα, ο κρατικός ρατσισμός και η ατιμωρησία των αστυνομικών. Μια χώρα ζόφου, όπου η ανθρωπιά τσαλακώνεται και η αλήθεια φιμώνεται.
Το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο.
Δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΔΑ
Κίνηση για Ελευθερίες Δημοκρατικά Δικαιώματα Αλληλεγγύη
Για το θάνατο μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα
Ο καθόλου τυχαίος θάνατος ενός ακόμη μετανάστη…
Εχθές, Πέμπτη 26/09, έγινε γνωστό πως ο πακιστανικής καταγωγής Μοχάμεντ Καμράν, του οποίου η τύχη αγνοούνταν από την οικογένειά του από το Σάββατο 21/09, «βρέθηκε» νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας, όπως πάντα, προκλητικά δημιουργεί μία νέα ιστορία, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος προκλήθηκε από παθολογικά αίτια, οι μώλωπες υπήρχαν από πριν την προσαγωγή του, ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών, ότι προκάλεσε φθορές στο Α.Τ. και ότι συνεπλάκη με συγκρατούμενούς του και μεταφέρθηκε σε διαφορετικό χώρο. Το τελευταίο, δε, δίνεται ως απάντηση στο γεγονός ότι ο δολοφονημένος Καμράν βρισκόταν στο μοναδικό χώρο του Α.Τ. που δεν έχει εγκατεστημένες κάμερες. Το σώμα του Καμράν όμως έφερε ξεκάθαρα τα σημάδια άγριου βασανισμού. Η οικογένειά του δεν είχε καμία ενημέρωση για τη τύχη του, μέχρι τη στιγμή που παρελήφθη νεκρός, από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
Δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κρατικής δολοφονίας μετανάστη μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Η ιστορία του Καμράν ταιριάζει απόλυτα στο σύνολο της επίσημης κρατικής και κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους/στις μετανάστ(ρι)ες. Από την «υποδοχή» που δέχονται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα (pushbacks), τους χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο με κολοφώνα τη μαζική δολοφονία στο ναυάγιο της Πύλου, τις απελάσεις, τη θανατοπολιτική που εφαρμόστηκε στον Έβρο το Φλεβάρη του 2020. Η αστυνομία ως κεντρικός κρατικός βραχίονας διαχείρισης των μεταναστευτικών πληθυσμών βρίσκεται στο απυρόβλητο, όπως ακριβώς ισχύει με την δολοφονική αυθαιρεσία της απέναντι στους Ρομά, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που η επίσημη κρατική πολιτική διαχωρίζει από το κοινωνικό σώμα. Για το κράτος και το κεφάλαιο, είναι σαφές πως οι ζωές των μεταναστ(ρι)ών και των προσφύγων/ισσών δεν μετράνε.
Σε πείσμα της κοινωνικής συνθήκης και της πολιτικής που θέλει να συνηθίσουμε το θάνατο, διατρανώνουμε ότι η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία έχουν κάθε λόγο να ξεσηκωθούν απέναντι στη νέα δολοφονία, απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία, τους ρατσιστικούς βασανισμούς και κάθε πολιτική διαχωρισμών.
-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
-ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ
ΠΗΓΕΣ:
ΚΕΔΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου