Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Όχι στον αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων από την εκπαίδευση!

                         ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη

AΠ - logo

             Πέμπτη 4/2/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενάντια στον αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων από την εκπαίδευση

Τη δράση της καταδικασμένης  νεοναζιστικής  οργάνωσης  “χρυσής αυγής”  φαίνεται να ζήλεψαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων και ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα παιδείας, με αίτημα προς την υφυπουργό παιδείας. Σ’ ένα ρατσιστικό παραλήρημα και με πρόσχημα τα μέτρα κατά του covid-19, θέλουν να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων του καμπ της Ριτσώνας και από την «μερική» εκπαίδευση των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) σε σχολεία της Χαλκίδας, παρ’ όλο που τους τελευταίους μήνες δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα.

Από τον περασμένο Μάρτιο τα προσφυγόπουλα  της Ριτσώνας δεν έχουν παρακολουθήσει  ούτε μια ώρα μάθημα με ευθύνη τόσο του Υπουργείου Παιδείας που προχωρά πολύ αργά τις διαδικασίες αφενός της συγκρότησης των ΔΥΕΠ στα σχολεία και της εγγραφής των παιδιών σ’ αυτές, αν και τα ονόματα είναι γνωστά στους υπεύθυνους από πέρυσι, αφετέρου των διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ακόμα εκκρεμούν, όσο και της Περιφέρειας που κωλυσιεργεί αναφορικά με τον διαγωνισμό για την μετακίνηση των συγκεκριμένων μαθητών από την απομακρυσμένη δομή στα σχολεία.

Ακολουθώντας την ακροδεξιά κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, που θέλει τους πρόσφυγες αποκλεισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο των ΔΥΕΠ, που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απομονώνει έτσι τα παιδιά των προσφύγων από τα υπόλοιπα παιδιά και τον κοινωνικό ιστό, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με δραματικές συνέπειες για την μελλοντική υγιή ένταξη τους στην κοινωνία. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους (Δήμος, Περιφέρεια) είναι ότι εκτός από την εκπαίδευση, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους, ο αποκλεισμός επεκτείνεται και στην υγεία και στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό:

·        Γιατρός πάει ένας για 4 ώρες τις καθημερινές το πρωί για 3.500 κόσμο και προφανώς δεν φτάνει για τις ανάγκες όλων που ζουν σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες.

·        Το νερό κόβεται 3 φορές τη βδομάδα τη νύχτα από τις 9 το βράδυ μέχρι το πρωί. Η αιτία που αναφέρουν είναι ότι αδειάζει η δεξαμενή, αλλά το νερό, επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι είναι πόσιμο και τουλάχιστον  πριν από καιρό είχε βρεθεί ότι είναι μολυσμένο.

Για εμάς η δωρεάν παιδεία είναι κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Η παροχή δωρεάν παιδείας σε όλους άνευ όρων είναι αυτό που δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Αυτοί που μικρόψυχα στερούν την αξιοπρεπή ζωή σε μικρά παιδιά και κόπτονται για την αλλοίωση του «ανώτερου» πολιτισμού μας ας κοιτάξουν στον καθρέφτη για να βρουν τον ένοχο.

Όσο ρατσιστικό δηλητήριο και να ρίξουν, εμείς θα διεκδικούμε  να  έχουμε δωρεάν  πολύχρωμα, πολυφυλετικά σχολεία για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, προέλευσης ή θρησκείας.

Απαιτούμε  από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την Περιφέρεια Στεράς Ελλάδας και τον Δήμο άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή  ρατσιστικές συμπεριφορές.

Απαιτούμε να ανακληθεί το κατάπτυστο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων.

Διεκδικούμε:

· Όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά τμήματα με παράλληλη πρόσληψη εκπαιδευτικών, μέσα στην πόλη της Χαλκίδας.

· Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

· Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή.

·Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης.

·Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες.

        ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη

http://www.aristeriparemvasistereas.wordpress.com

aristeriparemvasistereas@gmail.com

Fb: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου