Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Διάλεξη «Διαστημικές αποστολές», Λιβαδειά, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Mια πολύ σημαντική δράση πραγματοποιείται στον Νομό μας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, τη Διεύθυνση Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και τον πολιτιστικό σύλλογο "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς".

Πρόκειται για μια εξαιρετική σειρά 6 διαλέξεων, με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα». Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Λιβαδειάς από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τον Απρίλιο 2024, όλες φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

Η πρώτη διάλεξη, με τον τίτλο : «Διαστημικές Αποστολές» και ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτη Κριμιζή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου καθώς και στο site

http://travelingsolarsystem.wikidot.com/

Διάλεξη «Διαστημικές αποστολές»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς ανακοινώνουν τη διοργάνωση 6 διαλέξεων, με σύγχρονα θέματα διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής με γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Λιβαδειάς από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τον Απρίλιο 2024. Ο κύριος στόχος των διαλέξεων είναι οι μαθητές/τριες και οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά επιστήμονες ερευνητές διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και έργο. Την επιστημονική ευθύνη φέρει ο συμπολίτης μας καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λουκάς Βλάχος. Η πρώτη διάλεξη, με τον τίτλο : «Διαστημικές Αποστολές» και ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτη Κριμιζή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Κορτέση» της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς (Φ. Νικολάου και Ιερολοχιτών). Είσοδος Ελεύθερη Λίγα λόγια για το θέμα της 1ης διάλεξης με τον τίτλο «Διαστημικές Αποστολές»

Ο ήλιος μας είναι ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας. Κατά την εξέλιξή του, έχει ολοκληρώσει αρκετές περιφορές γύρω από το κέντρο του γαλαξία, έχοντας αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά μεσοαστρικά περιβάλλοντα, που έχουν διαμορφώσει το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, 1957-1958, η ανθρωπότητα πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εξερεύνηση του κοντινού μας διαστήματος, εκτός της γήινης ατμόσφαιρας (η έναρξη της «διαστημικής εποχής»). Η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την εξερεύνηση των κοντινών μας πλανητικών συστημάτων, μέσω διαστημοσυσκευών που έχουν φθάσει έως τα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, αφηγούμενα συναρπαστικές ιστορίες άγνωστων κι εξωτικών κόσμων. Οι αποστολές Voyager εκτοξεύθηκαν το 1977 και αφού πέρασαν από τους αέριους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και 1980), συνέχισαν το ταξίδι του στο διαπλανητικό χώρο, φθάνοντας σε νέες και ανεξερεύνητες περιοχές, εκεί όπου καμία άλλη αποστολή δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν και καμία άλλη δεν αναμένεται να βρεθεί στο κοντινό μέλλον (τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες). Οι επιστημονικές πληροφορίες από τους δύο ταξιδευτές μας, αλλά και από την αποστολή Cassini-Huygens, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών μιας νέας και καινοτόμας διαστημικής αποστολής (Interstellar Probe) που βρίσκεται υπό μελέτη από την Αμερικανική Υπηρεσία ∆ιαστήματος (NASA) και αναμένεται να εκτοξευθεί πέραν του έτους 2036.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή Σταμάτη Κριμιζή

Ο κ. Σταμάτης Κριμιζής είναι Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Διαστημικής ΄Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έλαβε το Διδακτορικό του στη Φυσική (1965) από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Eίναι Επικεφαλής Ερευνητής σε πολλές διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyager 1 & 2, και είναι ο μόνος επιστήμονας σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει κατασκευάσει όργανα τα οποία έχουν εξερευνήσει και τους οκτώ κλασσικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και τον νάνο πλανήτη «Πλούτωνα». Έχει τιμηθεί με δεκάδες ϐραβεία από την ΝΑSΑ, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα, ακόμη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018). Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του. Χρημάτισε Πρόεδρος του Εθνικού Συμϐουλίου ΄Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) 2010-2013, όπου εκπονήθηκε Στρατηγικό Πλαίσιο ΄Ερευνας και Καινοτομίας με 7ετή ορίζοντα και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (SPC) για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών (COSPAR Athens 2022) που συνήλθε 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη ϕορά στην Ελλάδα, με περίπου 2.700 επιστήμονες από δεκάδες χώρες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 640 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά για τον ΄Ηλιο, την Ηλιόσφαιρα, τις Μαγνητόσφαιρες των Πλανητών και το Διαστρικό Χώρο, ενώ έχει συγγράψει δύο ϐιβλία στα Ελληνικά, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα-Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» (2017), και «Όλα σε μια Ζωή-Από τον ΄Ηλιο στο Γαλαξία» (2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου