Ευρυτανία: Πρόεδροι κοινοτήτων, συλλόγων και κάτοικοι χωριών στα νοτιοανατολικά της οροσειράς εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών με 79 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες. ● Κινδυνεύει το ελατόδασος του Φουρνά που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας.
Tην πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των αιολικών σταθμών με συνολικά 79 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στα νοτιοανατολικά Άγραφα εκδήλωσαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, των συλλόγων και οι κάτοικοι των χωριών στις Δημοτικές Ενότητες Φουρνά, Κτημενίων, Μενελαΐδας, Ρεντίνας και Καλλιφωνίου, σε τοποθετήσεις τους σε ενημερωτική εκδήλωση στον Φουρνά Ευρυτανίας που οργάνωσαν η κοινότητα του Φουρνά και η «Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων».
Οι εγκαταστάσεις των τεράστιων ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους 200 μέτρων, πρόκειται να γίνουν μέσα σε δάσος. Σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα (διάνοιξη δρόμων πρόσβασης με πλάτος τουλάχιστον 10 έως 20 μέτρα, εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, ανέγερση οικίσκων ελέγχου, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς με πυλώνες για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης), θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών του δάσους, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Βιομηχανική περιοχή
Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους ελάχιστους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος. Με τα έργα αυτά, αντικειμενικά ανατρέπεται ο χαρακτήρας της περιοχής των νοτιοανατολικών Αγράφων και καθίσταται πλέον βιομηχανική ενεργειακή περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απαιτούν έκταση μικρού γηπέδου ποδοσφαίρου σε υψόμετρα πάνω από τα 1.400, αν και το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας και περιοχή φυσικού κάλλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
Η κάθε ανεμογεννήτρια, σύμφωνα με τις ΜΠΕ, είναι μια τεράστια βιομηχανική μονάδα. Το συνολικό ύψος της είναι όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 60 ορόφων. Η βάση στήριξης της καθεμίας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο έδαφος που ποτέ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Τμήμα του αιολικού σταθμού στη θέση «Τρία Σύνορα» και το μεγαλύτερο μέρος αιολικού σταθμού στη θέση «Κόκκαλα - Τρίκορφο» βρίσκονται εντός της περιοχής του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, καθώς και τμήμα της γραμμής διασύνδεσης του υποσταθμού με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης «Λαμία - Καρπενήσι» βρίσκεται επίσης εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
Κατολισθήσιμα
Επειδή οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν πάνω από τα χωριά και σε μικρή σχετικά απόσταση και με δεδομένο ότι τα χωριά Βράχα και Χόχλια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν κατολισθήσιμα, υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να κινδυνέψουν από τα έργα των εκβραχισμών και των εκχωματώσεων, που θα κάνουν πιο ευάλωτο το έδαφος, σύμφωνα και με τις πρόσφατες τραγικές εμπειρίες των πλημμυρών του «Ιανού» και του «Ντάνιελ».
Εξάλλου, ο νομός Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14/12/2018) έχει χαρακτηριστεί Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Αν και έχει εκπονηθεί ήδη η μελέτη από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάδειξης, αυτό αποφεύγεται να αναφερθεί στη ΜΠΕ των έργων, παρά το ότι αυτή έχει εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2021. Επιπλέον, κατά το παρελθόν, από την πρώτη στιγμή, έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα έργα αυτά από τον «καποδιστριακό» Δήμο Κτημενίων, το Δασαρχείο Φουρνά και την Περιφέρεια Στερεάς, όπως και σήμερα από τους Δήμους Καρπενησίου, Μακρακώμης και Σοφάδων.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Ευρυτανίας διαρκώς συρρικνώνεται λόγω των πολιτικών της εγκατάλειψης και απειλείται η συνέχιση της λειτουργίας της ως αυτόνομου νομού. Πεποίθησή μας είναι ότι η συγκράτηση του πληθυσμού της Ευρυτανίας και όλων των δημοτικών μας ενοτήτων περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τη στήριξη της μελισσοκομίας και της μικρής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών σε όλο τον νομό», αναφέρεται στο ψήφισμα που προέκυψε από την εκδήλωση.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους ακόμα, απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη ΡΑΑΕΥ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, να απορρίψουν τις ΜΠΕ και να ακυρώσουν τα έργα των οκτώ αιολικών σταθμών και να προστατευτεί αυτό που μας κρατάει όρθιους ακόμα στην Ευρυτανία: ο φυσικός μας πλούτος και το παρθένο περιβάλλον. Για μας στην Ευρυτανία και στα νοτιοανατολικά Άγραφα απόλυτος κυρίαρχος ήταν, είναι και θα είναι η φύση. Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα: Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον τόπο μας!», καταλήγει το ψήφισμα.
https://www.efsyn.gr/periballon/442812_ta-agrafa-ekpempoyn-xana-sos-gia-tis-anemogennitries
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου