Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ομιλία την Κυριακή 14 Απριλίου, στη Λιβαδειά.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Θα κατοικήσουμε τα επόμενα χρόνια στη Σελήνη και στον Άρη;»,

Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στις 11 πμ στην αίθουσα της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς με ομιλητή τον Λουκά Βλάχο.

Την προσεχή Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στις 11 το πρωί θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε τον Καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ και υπεύθυνο της σειράς των διαλέξεων μας κ. Λουκά Βλάχο να αναπτύσσει το θέμα “Θα κατοικήσουμε τα επόμενα χρόνια στη Σελήνη και στον Άρη;“, κλείνοντας ένα μεγάλο επιστημονικό ταξίδι που ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2023.

ΛΟΥΚΑΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Καθ. Λουκάς Βλάχος γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ολοκλήρωσε το εξατάξιο 1ο Γυμνάσιο. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1967-1972) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc, PhD) στις ΗΠΑ με υποτροφία (1974-1989).

Εργάστηκε σαν ερευνητής στα Πανεπιστήμια της πολιτείας του Maryland στις ΗΠΑ στο College Park και Johns Hopkin’s στη Βαλτιμόρη (1980-1986). Επέστρεψε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1986. Στο ΑΠΘ δίδαξε Μαθηματικά και Αστρονομία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και έχει δώσει σειρά προσκεκλημένων διαλέξεων σε πανεπιστήμια, συνέδρια και θερινά σχολεία. Έχει οργανώσει πάνω από τριάντα θερινά σχολεία και συνέδρια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ΑΠΘ δημιούργησε ερευνητική ομάδα με την οποία επεξεργάστηκε και συνεχίζει να επεξεργάζεται ανοικτά προβλήματα σε θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής φυσικής. Στην ομάδα αυτή εκπαιδεύτηκαν πάνω από 50 φοιτητές και φοιτήτριες οποίοι στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με υποτροφία σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Σήμερα οι νέοι και οι νέες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια κατέχουν θέσεις καθηγητικές ή ερευνητικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Από το 2016 είναι συνταξιούχος Καθηγητής αλλά συνεχίζει να εργάζεται με την ερευνητική του ομάδα στο ίδιο ίδρυμα.

Περισσότερα για τις διαλέξεις εδώ: http://travelingsolarsystem.wikidot.com/

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου