Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ: κ. Ανδρέα Λοβέρδο 
               Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοιν.: 1. κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο
                Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
           2. κ. Κωνσταντίνο Κουκοδήμο
                Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Κε Υπουργέ,

 Με το νόμο 4172/2013, η κυβέρνηση, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, ισοπέδωσε τη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) αντιβαίνοντας στην Ευρωπαϊκή πρακτική. Καταργώντας 50 Τεχνικές Ειδικότητες η Τ.Ε.Ε  από «λεωφόρος» έγινε «παράδρομος».
Η απόφαση για την κατάργηση των πιο δημοφιλών τομέων/ειδικοτήτων και την ταυτόχρονη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής –Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που υπηρετούσαν σε αυτή, δημιούργησε μια τεράστια αδικία εις βάρος των μαθητών, καθώς και των εκπαιδευτικών ως εργαζομένων.
Στα πλαίσια του θεσμού της κινητικότητας, που σκοπό έχει όπως αναφέρεται, τον εξορθολογισμό του δημοσίου, σωρεία έντεχνων χειρισμών όπως: η έκδοση τριών προκηρύξεων αντί για μια ενιαία, η διαφορετική μοριοδότηση του τρόπου διορισμού, ο ανορθολογικός, άδικος και άνισος τρόπος κατανομής θέσεων ανά ειδικότητα και ανά περιοχή κ.ά., οδηγούν αφενός, σε απόλυση πλήθος εκπαιδευτικών και αφετέρου, στον εξοβελισμό ενός μεγάλου μέρους εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, από το Υπουργείο Παιδείας προς το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και ΟΤΑ.
Ένα χρόνο μετά είμαστε σε ένα προσωρινό πίνακα του ΑΣΕΠ, στον οποίο βρεθήκαμε κατόπιν αίτησης την οποία εξαναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε υπό την απειλή της απόλυσης. Αυτή η αναγκαστική «μετάταξη» από τη θέση του εκπαιδευτικού σε άλλη θέση, σε άλλο υπουργείο, ουσιαστικά αποτελεί απόλυση από το Υπουργείο Παιδείας.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι:
  • Υπηρετήσαμε στη δημόσια Τ.Ε.Ε. επί σειρά ετών και καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Ο διορισμός μας στην Τ.Ε.Ε. έγινε με νόμιμα και αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Πληρούμε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη θέση του εκπαιδευτικού, όπως παιδαγωγικά πτυχία της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ πλέον του βασικού τίτλου σπουδών, πολλοί είναι κάτοχοι πτυχίου και άλλης ειδικότητας, αλλά και πλήθους επιμορφωτικών σεμιναρίων.
  • Μεγάλος αριθμός κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα με εξειδίκευση στην εκπαίδευση, που αν και με το ν. 4172/2013, αρ.82, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών εξαιρέθηκαν, με την τροπολογία η οποία προστέθηκε στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, αναίρεσαν τις εξαιρέσεις αυτές, θυσιάζοντας για άλλη μια φορά και απαξιώνοντας τη γνώση και τους κόπους ετών, στο βωμό των προαπαιτούμενων του Eurogroup Working Group (EWG).
Δεν μας ικανοποιούν τα επιχειρήματα περί «δημοσιονομικού οφέλους» και «δημοσίου συμφέροντος», διότι εφόσον το Υπουργείο Δ.Μ. έχει ήδη προκηρύξει θέσεις για εμάς, σημαίνει πως έχει προνοήσει σχετικά στον προϋπολογισμό, επομένως, η τοποθέτηση μας σε δομές του Υπουργείου Παιδείας δεν προϋποθέτει επιπλέον δαπάνη για το δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση κανένα επιχείρημα δεν καλύπτει την αδικία την οποία έχουμε υποστεί, δικαιούμαστε τη θέση του εκπαιδευτικού που κατείχαμε και γι’ αυτό συνεχίζουμε να τη διεκδικούμε.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, θεωρούμε πως οι αδικίες αυτές δεν αίρονται παρά μόνο με την επαναφορά των τομέων/ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση και των καθηγητών στις θέσεις τους. Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό θα γίνει, αργά ή γρήγορα.
Ως εκ τούτου έως ότου επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος και όπως ίσχυε σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια έως τώρα (από ΤΕΛ-ΤΕΣ σε ΤΕΕ, από ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ), όλοι οι εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν στις δομές του Υπουργείου Παιδείας όπου λειτουργούν αντίστοιχα οι ειδικότητες τους, ακολουθώντας τους μαθητές για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

Κε Υπουργέ,

Επειδή έχετε άποψη για το πώς φτάσαμε στο «χτύπημα στο ψαχνό» σας καλούμε:
  1. Να μην επιτρέψετε να απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός και να μην εκδιωχθεί κανείς εκπαιδευτικός από το Υπουργείο Παιδείας.

  1. Να προκηρυχθούν τόσες θέσεις όσες απαιτούνται ώστε να επαρκούν σε αριθμό για όλους τους εκπαιδευτικούς.

  1. Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα τους σε πίνακα του ΑΣΕΠ με σκοπό να οδηγηθούν στο Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και στους ΟΤΑ: Να τοποθετηθούν σε δομές του Υπουργείου Παιδείας, στην πόλη που είχαν την οργανική τους θέση.

  1. Όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των παραπάνω, να ενσωματωθούν σε μια ενιαία διαδικασία.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν σε αντίστοιχες δομές του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα:
Μια θέση για κάθε εκπαιδευτικό σε δομή του Υπουργείου Παιδείας, στην πόλη που είχε την οργανική του θέση.

Επειδή γνωρίζουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Στον αγώνα μας αυτό θεωρούμε ότι βρίσκεστε στο πλάι μας και γι’ αυτό σας ζητάμε να  υποστηρίξετε και να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου