Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ- ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ- ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
το «καμπανάκι» του κινδύνου ήχησε και πάλι πάνω από τις σχολικές αίθουσες το 3ο μνημόνιο ακύρωσης κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας δεν αφήνει αλώβητο το χώρο της εκπαίδευσης. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ το ψήφισαν άρον άρον μέσα στο Δεκαπενταύγουστο για να αποφύγουν τις λαϊκές αντιδράσεις…
Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο είναι ένα σύνολο από αντιδραστικές αλλαγές και μέτρα, που παίρνουν από την κοινωνική πλειοψηφία και ξαναχαρίζουν δισεκατομμύρια και δημόσιο πλούτο στους δανειστές, στις τράπεζες και στους βιομηχάνους. Κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συντριβή της φτωχής – μεσαίας αγροτιάς. Καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων. Καταστροφή δημόσιων αγαθών, υγείας και παιδείας. Χτύπημα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων – αντισυνδικαλιστικός νόμος.
Στην εκπαίδευση το 3ο μνημόνιο επιβάλλει ένα διαρκές capital control, για την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών μέτρων που με την πάλη του το εκπαιδευτικό κίνημα αναχαίτισε το προηγούμενο διάστημα.
- Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης- λιτότητα σε όλα τα επίπεδα. Μειώσεις συνολικά των δαπανών, νέο μισθολόγιο σύνδεσης μισθού – επιδόσεων, εξορθολογισμό (βλ. αύξηση) ωραρίου, μείωση τάξεων και σχολείων, αύξηση μαθητών ανά τμήμα.
- Αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης (εξωτερική, ατομική, σχολείων, μαθητών) σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς. Θέσπιση καθεστώτος μόνιμης κινητικότητας.
- Μαθητεία= τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Σύνδεση προγραμμάτων με τη λεγόμενη αγορά εργασίας, με διασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής των εργοδοτών, πιλοτικές συμπράξεις με περιφερειακές αρχές κι εργοδότες.
- Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι την έρευνα και τα προγράμματα των Πανεπιστημίων…
Βασικοί σταθμοί παραδοτέων του 3ου μνημονίου :
·       Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 η μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και ο καθορισμός των ανώτατων ορίων μισθολογικών δαπανών και επιπέδων απασχόλησης στο δημόσιο, με κατεύθυνση φθίνουσας πορείας.
·       Μέσα στο πρώτο 15ηνθήμερο του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η πρόταση  της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό για να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016, περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 20%, ενοποιήσεις ταμείων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, κ.ά.
·       Έως το Νοέμβριο του 2015 νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού στο Δημόσιο, με σκοπό καλλιέργεια πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων. (Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης).
·       Εφαρμογή του ν. 4186/2013 για μαθητεία. Σύνδεση προγραμμάτων ΤΕΕ και πιστοποίησης με ανάγκες αγοράς, συμπράξεις με Περιφέρειες και εργοδότες, μεγαλύτερη συμμετοχή εργοδοτών και σχέδιο παροχής θέσεων μαθητείας, μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο (που θα περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς)
·       Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 προβλέπεται η επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 και η συνολική επανεξέταση – αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με βάση την εργαλειοθήκη του. Επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης που θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2016 για να μπει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
·       Από τώρα έως -το αργότερο- τον Ιούνιο του 2018 θα υπάρχει «ευθυγράμμιση του αριθμού των διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό» με τις πρακτικές του ΟΟΣΑ, δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου κλπ

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι κιόλας εδώ!

Παρά τους πρόσφατους διορισμούς αναπληρωτών, τα σχολεία παραμένουν  με  χιλιάδες κενά και μηδενικούς μόνιμους διορισμούς. Η ομηρία - ταλαιπωρία των συναδέλφων αναπληρωτών συνεχίζεται, χωρίς δεσμεύσεις για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Προχωρούν σε αύξηση αριθμού μαθητών/τμήμα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων προσανατολισμού και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, προκειμένου να κουκουλωθεί το πρόβλημα.
Τα χρήματα των σχολικών επιτροπών μειώθηκαν κατά 10%, με την 3η δόση να μην έχει δοθεί από τις αρχές καλοκαιριού  και την καθαριότητα των σχολείων στον αέρα, με απλήρωτους και χωρίς συμβάσεις εργαζόμενους.
Στην Τεχνική Εκπαίδευση τα προβλήματα είναι εκρηκτικά με άρνηση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων, απουσία αρκετών βιβλίων και καθορισμού ύλης, μη ουσιαστική υποστήριξη  λειτουργίας τομέων, ειδικοτήτων, προβλήματα εγγραφών μαθητών και δικαιώματος να συμμετέχουν σε πανελλαδικές κλπ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας μιλά για εθελοντισμό, αξιολόγηση και αύξηση ωραρίου και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ξεκινά το πηγαινέλα για έγκριση στις Βρυξέλλες, προβλέπει μείωση δαπανών για παιδεία.
Η χρονιά ξεκίνησε με ένα μπαράζ δικών απέναντι σε αγωνιστές, ιδιαίτερα αυτών των αγώνων με μαχητικές μορφές από  αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων που νίκησαν (ΕΛΜΕ Σάμου, Διοικητικοί ΑΕΙ κλπ).

ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ περί ηπιότερης εφαρμογής των φρικαλέων μέτρων βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΛΑΣΤΙΧΟ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ...ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ !
Συναδέλφισσα, συνάδελφε, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να βγει μπροστά η «αντιπολίτευση» των εργαζομένων με τα σωματεία μας και τις συλλογικότητές μας, που άμεσα πρέπει να συντονίσουμε, παραμερίζοντας τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε τις κυβερνήσεις και τα μνημόνιά τους, άφησε απροετοίμαστο το κίνημα, επιδίωξε να το εντάξει στη λογική της κυβερνητικής διαχείρισης, εντός των τειχών του «μονόδρομου» της ΕΕ.
 ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου