Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ: Επέλεξε το ουσιώδες που χαράζει τη ζωή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ :  Ένας γενναίος δάσκαλος

του  Θανάση Σκαμνάκη

Ασχολήθηκε με τους ποιητές.
Μετέφρασε τραγικούς και τον Όμηρο.
 Απολύθηκε, φυλακίστηκε επί χούντας.
Έγινε καθηγητής.
Αποδείχτηκε πως ήταν ένας γενναίος δάσκαλος  και μάλιστα τότε που η απόδειξη κόστιζε.
Αυτός είναι ο Δημήτρης Μαρωνίτης που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες….

 «Το μάθημα τούτο αναγκάζομαι να το κάνω κάτω από απειλητικούς ψιθύρους, έλεγε στο τελευταίο πριν την απόλυση του από τη χούντα μάθημα στους φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 1968. Μου λείπει επομένως, συνέχιζε,  το κέφι να μιλήσω για τα Κύπρια Έπη, εφόσον μάλιστα ενδέχεται αυτά τα λόγια να είναι και τα τελευταία που ακούτε από το στόμα μου.
Γι' αυτό και παρεκκλίνω από τον ίσιο δρόμο και, ακολουθώντας τον πιο αντιπαθητικό από τους αρχαίους συγγραφείς, λέω να το ρίξω στις υποθήκες, για να εξορκίσω έτσι τον Μεταξά και τους σύγχρονους επιγόνους του:
Κρατήστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς. Μ' αυτό κυρίως θα πολεμήσετε τη βαναυσότητα της εξουσίας.

Μην απομονωθείτε. Με το λόγο, τη σιωπή και την πράξη σας σταθείτε πλάι σε κάποιον: στη μάνα σας, στον αδελφό ή στο φίλο σας, και προπαντός στα νεότερα παιδιά, που περιμένουν από σας να δουν αν θα τους φράξετε ή θα τους ανοίξετε το δρόμο της ελεύθερης αναπνοής.

Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη: όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν. Πολεμάτε μόνο τους κάπηλους της ελληνοχριστιανικής ηθικολογίας. Απομονώστε όσους συνεχώς χαμογελούν, που όταν μιλούν δεν σας κοιτούν στα μάτια, κι όταν τους δίνετε το χέρι, δεν ξέρουν ή δε θέλουν να το σφίξουν. Ανάμεσά τους θα βρείτε τους χαφιέδες.
Σηκώστε με σεμνότητα το χρέος που σας ανήκει. Φανείτε εις μικρόν γενναίοι.»

Πηγή:   http://kommon.gr/  (15/7/2016) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου