Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Α ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Καταγγελία για το κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ

Α ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                  Καλαμάτα 4/10/2016


Θέμα: «Παράσταση διαμαρτυρίας και Καταγγελία για το κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ, τις συμπτύξεις τμημάτων, τα πολυπληθή τμήματα.»

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ κλείνει 4 τομείς στο νομό μας.
Τον τομέα πληροφορικής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας και στο 4ο ΕΠΑΛ και τον τομέα Δομικών Έργων στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας. Σε αυτούς τους τομείς φοιτούν 6 και 7 μαθητές στους δύο πρώτους, 10 και 4 στους δύο τελευταίους αντίστοιχα.
Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και στην παιδεία δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στους εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν θα πρέπει να μετακινηθούν στο κοντινότερο σχολείο που λειτουργεί η ειδικότητά τους, οι Δομικοί στην Τρίπολη, του Εσπερινού στην Κόρινθο και αυτοί που θέλουν να τελειώσουν πληροφορική από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα. Πρακτικά, θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα ή να διακόψουν την φοίτηση τους.
Επιπλέον δημιουργείται ανασφάλεια στους μαθητές, ιδιαίτερα στην Α΄ τάξη του Εσπερινού ΕΠΑΛ, αφού όσοι φοιτούν δεν ξέρουν αν του χρόνου θα συμπληρωθεί το όριο των 13 μαθητών για να λειτουργήσει ο τομέας που θέλουν να τελειώσουν και σκέφτονται να διακόψουν την φοίτηση τους.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε αυτά τα τμήματα θα παρουσιάζονται ως «πλεονάζων» προσωπικό.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού. (Υπάρχει πίεση στο Γυμνάσιο Παραλίας η Β΄ τάξη που έχει 106 μαθητές και 5 τμήματα να μειωθούν σε 4, στο ΓΕΛ Μελιγαλά η Β΄ τάξη που έχει 53 μαθητές να μειώσει τα 3 τμήματα σε 2, παρότι φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες).
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τμήματα με 25 και πάνω μαθητές όταν σε αυτό υπάρχει μαθητής με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, να μην εφαρμόζεται ο νόμος για τη μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό να στοιβάζονται μαθητές σε 27αρια τμήματα τόσο στη Γενική Παιδεία όσο και στις κατευθύνσεις (π.χ. Θετική κατεύθυνση Β΄ τάξης ΓΕΛ Μελιγαλά). Είναι μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Όλα αυτά σημαίνουν για την κυβέρνηση «εξορθολογισμός» στην παιδεία.
Να µην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στο μόνιμο κόφτη Κυβέρνησης–ΕΕ–ΣΕΒ–∆ΝΤ.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους μαθητές μας που αγωνίζονται. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους με όποια μορφή επιλέξουν ενάντια στο κλείσιμο των τομέων, στις συμπτύξεις τμημάτων.

Απαιτούμε:
•                Να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η υπουργική απόφαση Φ12/159571/Δ4/28-09-2016.
•                Να μην κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε μαθήτρια και μαθητής να μπορεί να έχει πρόσβαση στον τομέα και στην ειδικότητα που επιλέγει.
•                Να μην γίνουν συμπτύξεις τμημάτων. Καμία κατεύθυνση με πάνω από 20 μαθητές.
•                Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μειώνει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών του τμήματος κατά τρείς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς,
την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στη 1:30μμ,
σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Μεσσηνίας

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων έχει προκηρυχθεί από την ΟΛΜΕ 3ωρη στάση εργασίας 11πμ-2μμ


Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                                Ο Οργ. Γραμματέας

Γεωργιόπουλος Βασίλειος                                Κοντογιάννης Κωνσταντίνος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου