Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
4/12/2016
Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ
Η συστηματική προσπάθεια Υπουργείου και κυβέρνησης να διαλύσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση που θέλει το 1/3 των μαθητών να περάσει στη μαθητεία, περνάει σαφώς μέσα από την υποστελέχωσή της και την απουσία οποιασδήποτε υποστηρικτικής δομής. Η μείωση των διδακτικών ωρών ανά γνωστικό αντικείμενο, γιατί τα παιδιά χρειάζονται μόνο τα «βασικά»… Η κατάργηση των εργαστηριακών μαθημάτων, γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να σκεφτούν πάνω στην πραγματικότητα… Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και τμημάτων, γιατί το σχολείο πρέπει να είναι ευκαιρία για καθημερινή εκδρομή… Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, που δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να γνωρίσει άλλο ένα τμήμα… Οι υποστηρικτικές δομές που έχουν αφαιρεθεί από την πρωινή λειτουργία του σχολείου, για να μη στιγματίζονται όσοι αποτυγχάνουν στο ισχύον εκπαιδευτικό διάστημα, έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές να έχουν πεταχτεί εκτός δημόσιου σχολείου τα τελευταία χρόνια.
Τα αριθμητικά στοιχεία δεν μπορούν να απεικονίσουν τις ποιοτικές επιπτώσεις στη ζωή κάθε μαθητή κι εκπαιδευτικού, παραμένουν παρά ταύτα αποκαλυπτικά. Την εξαετία 2010-2015 οι συνταξιοδοτήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έφτασαν τις 17.843, ενώ το  εκπαιδευτικού προσωπικό μειώθηκε κατά 37.051 από το 2008. Από την άλλη πλευρά μόλις 6.487 αναπληρωτές προσλήφθηκαν την περσινή χρονιά, σηματοδοτώντας ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δε σημαίνουν μόνο αδιοριστία, αλλά και ανεργία. Εξίσου χαρακτηριστικό και το τρέχουν έτος, αφού οι συνολικές προσλήψεις στη δευτεροβάθμια μέχρι στιγμής κινούνται στον μαγικό αριθμό των 5.642 (3.335 στη γενική, 2.307 στην ειδική). Οι δε συμβάσεις μειωμένου ωραρίου φτάνουν στις 710, ήδη διπλάσιες συγκριτικά με πέρυσι, δίχως να συνυπολογίζουμε τους ωρομίσθιους σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, αφού παραμένουν αστελέχωτα… 
Έφτασε Δεκέμβρης και συνάδελφοι, οι οποίοι χρόνια τώρα στελέχωναν τη δημόσια εκπαίδευση, παραμένουν απολυμένοι με βάση τις τροπολογίες Φίλη. Τη στιγμή που το υπουργείο παιδείας επαίρεται για τον αριθμό και τον ρυθμό των προσλήψεων η καθημερινή ζωή για σχολεία κι εκπαιδευτικούς ταυτίζεται με την ανέχεια και την υπολειτουργία. Χιλιάδες καθηγητές περιμένουν εναγωνίως τα λίγα ψίχουλα που θα πετάξει το υπουργείο για την ενισχυτική διδασκαλία, εφόσον οι σχετικές συμβάσεις θα είναι μειωμένου ωραρίου. Περιμένουν τα ψίχουλα που  ούτε και αυτά δεν ανοίγει ο κύριος υπουργός το συρτάρι του να δώσει, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί και τα χρήματα υπάρχουν.
Έτσι φαίνεται πατάσσει το υπουργείο την παραπαιδεία, με ένα πρόγραμμα ενισχυτικής που διαφημίζεται, αλλά δεν υλοποιείται. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες του προβλήματος. Παιδιά με πάσης φύσεως δυσκολίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν το ρυθμό των μαθημάτων  και  η ενισχυτική διδασκαλία θα τα βοηθούσε να καλύψουν κάποια κενά τους. Δε χρειάζεται να επισημάνουμε ότι τα  περισσότερα από αυτά έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να πάνε σε φροντιστήριο. Κι η παραπάνω ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και τον υπουργό.
Δε θα ελεήσουμε για τη νέα ωρομισθία που μας ετοιμάζει το υπουργείο! Υπηρετήσαμε τόσα χρόνια το δημόσιο σχολείο με συμβάσεις  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αντί να  μονιμοποιηθούμε,  πετιόμαστε στην ανεργία! Αγωνιζόμαστε συλλογικά για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, για τη δουλειά και τη ζωή μας!

Διεκδικούμε:
§         Την άμεση επαναπρόσληψη όλων με συμβάσεις πλήρους ωραρίου
§         Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ! Μη φτάσει ο Μάρτης της ιλαροτραγωδίας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ / Κατάργηση της ελαστικής εργασίας
-Κανένα προσοντολόγιο / Όχι στην αξιολόγηση
-Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου