Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΒΕΙ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ         ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ                            

                                                                                                                             Αθήνα 10/7/2018

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΒΕΙ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
 ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε από την πλευρά του Γ.Γ. του Υπουργείου παιδείας, στη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Σχετικά με την οριστικοποίηση των τμημάτων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι στις 15 Ιουλίου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου αρνήθηκε την απαίτηση μας τα τμήματα να οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτέμβρη. Στο επιχείρημα ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν αρκετές εγγραφές και μεταγραφές και η εντολή του Υπουργείου να γίνουν εντός των υπαρχόντων τμημάτων, σημαίνει είτε αύξηση του αριθμού μαθητών σε κάθε τμήμα ή την μετακίνηση τους σε άλλο σχολείο με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο Γ.Γ.  απάντησε ότι πάνω από το 90% των μαθητών έχουν ολοκληρώσει τις εγγραφές τους και ως εκ τούτου το ζήτημα δεν αφορά πολλούς.
Στην απαίτησή μας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς τους, απάντησε γενικόλογα χωρίς καμία αναφορά και δέσμευση για την έγκριση τους. Στο ερώτημα γιατί τα τμήματα των ΕΠΑΛ που είχαν συμπληρώσει το 80% του απαιτούμενου αριθμό μαθητών φάνηκε στην αρχή να έχουν γίνει αποδεκτά απ’ το Υπουργείο όπως και την περσινή σχολική χρονιά, ενώ πριν από λίγες ημέρες εμφανίζονται ως μη εγκεκριμένα (με κόκκινο χρώμα),  ο Γ.Γ. του Υπουργείου δεν έδωσε καμιά απάντηση. Επισήμως λοιπόν φέτος και τα τμήματα αυτά μπαίνουν στη διαδικασία έγκρισης με πολιτική απόφαση του Υπουργού ή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης αν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του.
Επίσης δεν έδωσε καμιά απάντηση στην απαίτησή μας να αποσυρθεί η εγκύκλιος υπηρεσιακών μεταβολών, που ήθελε να πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά των σχολείων  μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εκκρεμούν για τον Αύγουστο νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών και για το Σεπτέμβριο οι μακροχρόνιες άδειες. Επιπλέον δήλωσε ότι οι αναθέσεις των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ επικαλέστηκε άγνοια (!) για την τακτική κάποιων Διευθυντών Εκπαίδευσης να υποχρεώσουν τους συλλόγους διδασκόντων να προχωρήσουν σε αναθέσεις μαθημάτων στις 29 Ιουνίου.
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας αρνήθηκε να δεσμευτεί σε απόσυρση της πρότασης για τη διαδικασία αλλαγής της μοριοδότησης  δυσμενών συνθηκών των σχολείων.  Εκτός από την αναδρομικότητα που δήλωσε ότι δεν είναι στη λογική του Υπουργείου, αρνήθηκε να βάλει σε συζήτηση το γεγονός ότι η νέα μοριοδότηση του Υπουργείου επιφέρει την αλλαγή ζώνης σε 150  ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ανά την επικράτεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, με συνέπεια να αυξάνει ο κατώτερος απαιτούμενος αριθμός μαθητών στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τη δημιουργία τμημάτων. Ο Διευθυντής Επαγγελματικής εκπαίδευσης του Υπουργείου που ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι οι ζώνες ένταξης των σχολικών μονάδων θα προσδιοριστούν ξανά με βάση τα νέα δεδομένα.
Η στάση του Υπουργείου Παιδείας πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Είναι απόρροια της δέσμευσης της κυβέρνησης για τη συνολική, αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης υπηρετώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ στα βήματα των προκατόχων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Προετοιμάζει μια εκπαίδευση στα μέτρα της δήθεν μεταμνημονιακής ανάπτυξης, των αιματηρών πλεονασμάτων και της συνακόλουθης καταβύθισης μισθών και συντάξεων, της κοινωνικής ελεημοσύνης από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις γεμάτες τσέπες της οικονομικής ολιγαρχίας, της μόνιμης επιτροπείας. Των υποχρεώσεων που υπέγραψε στην 4η αξιολόγηση.
Το εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα οφείλουν να βάλουν φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια.
Να παρθούν πίσω οι απαράδεκτοι εγκύκλιοι.
Ο αριθμός και η σύνθεση των τμημάτων να οριστικοποιηθεί με τη λήξη των εγγραφών και του μεγάλου όγκου των μετεγγραφών το Σεπτέμβρη.  Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
Να λειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς όλα τα ολιγομελή τμήματα επιλογής, ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ και τμημάτων γενικής παιδείας, Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) να μην προχωρήσουν στις διαβλητές διαδικασίες που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας. Οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών  σε λειτουργικά κενά πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη με την οριστικοποίηση των τμημάτων των σχολείων και με την ολοκλήρωση των εγγραφών και του μεγάλου όγκου των μετεγγραφών.
Καλούμε τους αιρετούς να μην συναινέσουν, να καταψηφίσουν και να καταγγείλουν αυτές τις διαδικασίες.
Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αναλάβει τις ευθύνες του. Για την απόσυρση των απαράδεκτων μέτρων και το συντονισμό, το Σεπτέμβρη των ΕΛΜΕ ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, με Γ.Σ. και  Γ. Σ. Προέδρων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου