Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

48 Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Σε τραγικό αδιέξοδο τα Σχολεία



Οι Διευθυντές αναφέρουν πως η λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που διευθύνουν έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο, τα νέα δε ΣΔΕ δεν έχουν την παραμικρή χρηματοδότηση. Στο κείμενο που έστειλαν στο alfavita.gr αναφέρουν πως σε πολλά ΣΔΕ δεν υπάρχει καθαριότητα ενώ η τεχνολογική υποδομή είναι απαρχαιωμένη, πολλές φορές βάζουν οι ίδιοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί το χέρι στην τσέπη για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες ενώ δεν είναι λίγοι οι απλήρωτοι προμηθευτές που έχει καθυστερήσει η εξόφλησή τους.
Διαβάστε την ανακοίνωση των 48 διευθυντών ΣΔΕ όπως εστάλη στο alfavita.gr:
Οι Διευθυντές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μοιραζόμενοι την κοινή μας ανησυχία και ορμώμενοι από αγάπη για το λειτούργημά μας, αποφασίσαμε μέσω της επιστολής αυτής να σας υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα σχολεία μας και να σας ζητήσουμε να παρέμβετε άμεσα και δραστικά για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ίσως, θεωρήσετε ότι παραβιάζουμε ανοιχτές πόρτες αναφερόμενοι σε καταγεγραμμένα προβλήματα αλλά η εκπαιδευτική μας συνείδηση και η ευαισθησία μας για τους εκπαιδευόμενους και το έργο μας, μάς αναγκάζει να αποταθούμε σε σας.
Βρισκόμαστε στα τέλη του Νοέμβρη και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η απαραίτητη χρηματοδότηση του καινοτόμου αυτού θεσμού είναι απόλυτα  μηδενική! Στα ήδη οξυμμένα οικονομικά προβλήματα με τις ελλείψεις κονδυλίων των προηγούμενων δύο χρόνων, έρχεται να προστεθεί η ανύπαρκτη χρηματοδότηση της τρέχουσας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον χρονιάς.
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σωρεία οικονομικών δυσχερειών οι οποίες σύντομα θα καταστήσουν τη λειτουργία των Σ.Δ.Ε. απαγορευτική κι αδύνατη καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο και τον εθελοντισμό των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η χρηματοδότηση για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες(φωτοτυπικό χαρτί, μελάνια, μαρκαδόρους, είδη υγιεινής και καθαρισμού) γίνεται σε πολλές περιπτώσεις από εμάς τους ίδιους τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευομένους!
Όσον αφορά τις νεοσύστατα ΣΔΕ που ιδρύθηκαν φέτος, ζητείται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χωρίς να έχουν την παραμικρή αρχική χρηματοδότηση.
Φρονούμε ότι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που ευαγγελίζεται πως λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχε κατορθώσει να επιλύσει καθημερινά προβλήματα που όχι απλά παρακωλύουν την απρόσκοπτη λειτουργία αλλά προσβάλλουν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την απουσία υπαλλήλων καθαριότητας σε αρκετά από τα σχολεία μας!
Το έργο της άσκησης της διεύθυνσης κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο καθώς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε επάξια τον θεσμό, να διασφαλίσουμε την ποιότητα στην μάθηση και το εκπαιδευτικό μας έργο και να μεταλαμπαδεύσουμε το αρχικό μας «όραμα». Καλούμαστε καθημερινά να θέσουμε σε λειτουργία την απαρχαιωμένη τεχνολογική υποδομή (φορητοί υπολογιστές, προβολικά μηχανήματα, εκτυπωτές, φωτοτυπικά) και να επιστρατεύουμε όλη μας την εφευρετικότητα για να δώσουμε εμβαλωματικές λύσεις. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεών μας για παλιές προμήθειες. Δεχόμαστε καθημερινά την πίεση των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους και δεν πρόκειται να λάβουν μέρος ξανά σε αντίστοιχο διαγωνισμό.
Κάθε στιγμή εν τέλει διαπιστώνουμε ότι είμαστε απλοί διαχειριστές μιας ζοφερής πραγματικότητας ουσιαστικά μόνοι και χωρίς την πρέπουσα στήριξη από τον φορέα, και επ ουδενί στελέχη που καλούνται να υλοποιήσουν το μεγαλεπήβολο εκπαιδευτικό έργο. Σίγουρα, ως θεσμός αναπέμπουμε μια εικόνα παράταιρη με τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Σ.Δ.Ε. και έχει τόσο μεγάλη ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας. 
Ως Διευθυντές είμαστε επιφορτισμένοι με την υποχρέωση να σας μεταφέρουμε τον αντίκτυπο της απουσίας οικονομικών πόρων στο εκπαιδευτικό κλίμα του Σχολείου. Οι εκπαιδευόμενοί μας προερχόμενοι από μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες νοιώθουν ότι η φροντίδα του Κράτους προς αυτούς είναι για άλλη μια φορά ανύπαρκτη και αισθήματα ανασφάλειας κι αγωνίας για την συνέχιση της λειτουργίας των ΣΔΕ τους κατακλύζουν.
Εν κατακλείδι, μέσω αυτής της επιστολής, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να αναλάβουν την πολιτική και ουσιαστική ευθύνη που έχουν απέναντι στους ενήλικες πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου