Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

 

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς με την ευγενική 

υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών παρουσιάζει 

ένα μικρό αφιέρωμα στον Γαλλικό κινηματογράφο.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ταράτσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς(Κάδμου & Δαιδάλου) με ελεύθερη είσοδο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 9.15 μμ.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

(CONTE D’ETE)

ΤΟΥ ERIC ROHMER

1996

 Eνας όμορφος, μοναχικός και εσωστρεφής νεαρός, ο Γκασπάρ, φθάνει στο Ντινάρ, στην παραθαλάσσια Βρετάνη. Εχει σπουδάσει μαθηματικά, αλλά το όνειρό του, όπως δείχνει η κιθάρα που τον συνοδεύει, είναι να κάνει καριέρα μέσω της μουσικής. Όταν η φίλη του, Λένα, δεν εμφανίζεται όπως είχαν συμφωνήσει, κάνει μόνος του βόλτες στην παραλία. Γνωρίζεται με τη φοιτήτρια εθνολογίας Μαργκό που εργάζεται για το καλοκαίρι σε ένα καφέ. Με το μυαλό του ακόμα στη Λένα, ο Γκασπάρ είναι απρόθυμος να εμπλακεί συναισθηματικά με τη Μαργκό κι έτσι παραμένουν απλώς καλοί φίλοι. Στη συνέχεια συναντά τη Σολέν, μια πολύ πιο γοητευτική κοπέλα. Ο Γκασπάρ ήθελε από καιρό να ταξιδέψει στο απομακρυσμένο νησί Ουσάντ και φαντάζεται ότι η Σολέν θα γίνει η ιδανικός σύντροφος σε ένα τέτοιο ταξίδι. Της αφιερώνει ένα από τα τραγούδια του, αλλά τότε ξαφνικά εμφανίζεται η Λένα και ο Γκασπάρ βρίσκει τον εαυτό του μπερδεμένο ανάμεσα σε τρεις ελκυστικές νεαρές γυναίκες, που καμία από αυτές δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Η θαυμαστή καλοκαιρινή ταινία του Ερίκ Ρομέρ, μια βόλτα με τα πόδια στη συναισθηματική λιακάδα ενός νέου αγοριού, που προσπαθεί να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτά που νομίζει ότι θέλει και σε αυτά που πραγματικά αναζητά, την ίδια ώρα που ψάχνει ταυτότητα, αρχή καριέρας και έναν έρωτα να ξαποστάσει. Αεικίνητο, γραμμένο με τη φυσικότητα μιας κουβέντας που πιάνεις στην παραλία πάνω σε μια λερωμένη από την άμμο πετσέτα, η ταινία ανήκει δικαιωματικά στην τετραλογία «Ιστορίες των Τεσσάρων Εποχών» και ξεχωρίζει από τις άλλες τρεις λόγω της αυτοβιογραφικής της υφής, αλλά και του παιχνιδιού ανάμεσα στο προφανές (πολυπληθείς παραλίες) και του κρυμμένου (μυστικά μέρη μόνο για... εραστές) - στην λεπτή γραμμή δηλαδή που χωρίζει ένα βαρετό καλοκαίρι από εκείνο που θα σου αλλάξει τη ζωή

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 9.15 μμ.

ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ

(LES PARAPLUIES DE CHERBOURG)

ΤΟΥ JACQUES DEMY

1964

Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιάζουν κρυφά να παντρευτούν. Όταν το ανακοινώνει στη μητέρα της, εκείνη το απαγορεύει λέγοντας ότι ο Γκι είναι πολύ νέος και δεν έχει πάει καν στρατό. Έτσι ο Γκι αποφασίζει να παρουσιαστεί στο στρατό και αναχωρεί για την Αλγερία. Ενώ ο Γκι έχει φύγει η Ζενεβιέβ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Μετά από προτροπή της μητέρας της, αναγκάζεται να αποδεχτεί την πρόταση γάμου του έμπορου πολύτιμων λίθων Ρολάν Κασάρ, ο οποίος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και της υπόσχεται να μεγαλώσει το παιδί σαν να ήταν δικό του. Στην Αλγερία ο Γκι τραυματίζεται και επιστρέφει στο Χερβούργο πριν περάσουν τα δύο χρόνια της θητείας του αλλά η Ζενεβιέβ έχει ήδη φύγει ακολουθώντας τον σύζυγό της για μια νέα ζωή.

Oι Ομπρέλες του Χερβούργου (Les Parapluies de Cherbourg) είναι γαλλικό μιούζικαλ του 1964. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζακ Ντεμί και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο και Αν Βερνόν. Πρόκειται για μία ρομαντική ιστορία αγάπης πλημμυρισμένη από μουσική και τραγούδια. Την αξιομνημόνευτη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μισέλ Λεγκράν. Όλοι οι διάλογοι του φιλμ, ακόμα και οι πιο απλές, καθημερινές ομιλίες, τραγουδιούνται σαν ρετσιτατίβο. Πέρα όμως από ένα ευχάριστο μελόδραμα, η ταινία επιχειρεί να τοποθετήσει κοινωνικά τους ήρωές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου