Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

                       ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ        
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-
ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Πριν λίγες μέρες  το κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισε ένα από τα πιο επαχθή, δρακόντεια και αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, συνολικής έκτασης 7.500 σελίδων και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές! Με τα νέα μέτρα διευρύνεται και ενισχύεται το Μνημονιακό καθεστώς, μετατρέπεται η χώρα σε αποικία χρέους για σχεδόν εκατό χρόνια (με τη δημιουργία του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων)  και επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων με πρόσθετα υφεσιακά μέτρα περί τα 5 δισ. Με δεδομένη τη σοβαρότητα των μέτρων-σοκ  θα περίμενε κάποιος από την ΕΛΜΕ Βοιωτίας να βγάλει ΑΜΕΣΑ μία ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζονται με τον πιο έντονο, καυστικό και απερίφραστο τρόπο, θα αναλύονται οι καταστροφικές συνέπειες τους για τη Δημόσια Παιδεία ( και όχι μόνο !)  και θα απευθύνεται μαχητική αγωνιστική έκκληση στους συναδέλφους να μην τα αποδεχτούν, αλλά να κινητοποιηθούν και να αγωνιστούν για την μη εφαρμογή και τελική ανατροπή τους!
Αντ' αυτού, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας τι στάση δείχνει απέναντι στο πακέτο των μέτρων- σοκ; Απόλυτη σιωπή, η οποία εκφράζεται με τον πιο ανάγλυφο και εκκωφαντικό τρόπο με την απουσία του οποιουδήποτε ανακοινωθέντος για τα τερατώδη Μνημονιακά μέτρα !
Αντίθετα,  εξαιρετικά λαλίστατη και χειμαρρώδης παρουσιάζεται η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ, μόλις νιώσει ότι δέχεται τα πυρά της κριτικής για τη στάση της και τις όποιες πρωτοβουλίες παίρνει (ή δεν παίρνει)! Πριν μερικές το ΠΑΜΕ απέστειλε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο υποβάλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ σε αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις του το τελευταίο διάστημα. Ως απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας έβγαλε ένα χειμαρρώδες και ασυνήθιστα μακροσκελές κείμενο, την αμέσως επόμενη ημέρα, στο οποίο απαντά αναλυτικά στις αιτιάσεις και στα κριτικά σχόλια του ΠΑΜΕ εξωραϊζοντας, ταυτόχρονα,  τη δράση της, χωρίς να λείπουν και κάποια δηκτικά και ειρωνικά σχόλια για την μη εκλογή του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ τα τελευταία χρόνια!
θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας να βγάζει ανακοινωθέντα για όποιο θέμα κρίνει ότι πρέπει να πάρει θέση. Είναι, όμως, εξίσου αυτονόητο και το δικαίωμα της οποιασδήποτε παράταξης, άρα και του ΠΑΜΕ, να ασκεί κριτική σε πράξεις και παραλείψεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι μία ΕΛΜΕ που έχει αυστηρή επίγνωση του ρόλου και του προορισμού της φροντίζει να ασκεί κριτική και να βγάζει ανακοινωθέντα, ΠΡΩΤΑ και ΚΥΡΙΑενάντια σε μέτρα που πλήττουν τον κλάδο και θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο την υπόσταση της Δημόσιας Παιδείας. Αντί, λοιπόν, η ΕΛΜΕ να στοχοποιήσει τα τερατώδη μέτρα - σοκ που ψηφίστηκαν από την Μνημονιακή κυβέρνηση αναδεικνύοντας τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες του, στρέφει τα πυρά του ενάντια στο ΠΑΜΕ! θα ευχόμασταν και θα ελπίζαμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ να είχε μία πιο ακριβή αίσθηση της πραγματικότητας και να έκανε μία πιο καλή ιεράρχηση των προτεραιότητων του, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός! Δυστυχώς, από το μακροσκελές κείμενο- απάντηση στο ΠΑΜΕ το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι πως αυτό που με τίποτα το ΔΣ της ΕΛΜΕ δεν μπορεί να χωνέψει δεν είναι το ψηφισμένο πακέτο των μέτρων- σοκ, αλλά το ΠΑΜΕ - ή όποιος άλλος, σαν τον ΠΑΜΕ, διανοείται να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και να επισημάνει τiς παραλείψεις της!
Κατόπιν τούτων, ως Παρεμβάσεις Βοιωτίας νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε δημόσια ότι η μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ συντάχθηκε χωρίς τη δική μας συνεργία και δεν μας εκφράζει- όχι γιατί συμφωνούμε με το σύνολο της κριτικής του ΠΑΜΕ, αλλά γιατί η φιλοσοφία του ανακοινωθέντος της ΕΛΜΕ, η οπτική γωνία από την οποία συντάχθηκε, το ύφος με το οποίο γράφηκε και αλλά και το timing  στο οποίο δημοσιεύτηκε μας βρίσκει κάθετα αντίθετους! Και κυρίως: για τις Παρεμβάσεις Βοιωτίας ο άμεσος και ασυμφιλίωτος εχθρός δεν είναι το ΠΑΜΕ αλλά η πολιτική της ΕΕ- ΔΝΤ -ΕΚΤ και  τα τερατώδη και εγκληματικά μνημονιακά μέτρα, όπως και τα προηγούμενα τους,  και αυτό που προέχει είναι η κινητοποίηση του κλάδου σε έναν παλλαϊκό αγώνα για το ξήλωμα τους!
Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται πως ισχύει το ίδιο και για το ΠΑΜΕ, το οποίο δεν διστάζει, για μία ακόμη φορά να "τζουβαλιάζει" τις Παρεμβάσεις Βοιωτίας με την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ!  Για να το πετύχει αυτό φθάνει μάλιστα μέχρι το σημείο να ισχυρίζεται, ψευδέστατα και στρεψόδικα,  στο ανακοινωθέν του  ότι "οι Παρεμβάσεις Βοιωτίας προπαγανδίζουν τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ Βοιωτίας στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία". Και αυτό όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ξέρουν πολύ καλά ότι οι Παρεμβάσεις πρωτοστάτησαν στην καμπάνια ενάντια στον Εθνικό Διάλογο, συντάσσοντας κείμενα- καταγγελίες εναντίον του, ενημερώνοντας τους συναδέλφους για τον καθαρά προσχηματικό του χαρακτήρα, ασκώντας οξύτατη κριτική στη "συμμαχία των προθύμων σε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ" που μεθόδευσε τη συμμετοχή του κλάδου σε έναν διάλογο  τη στιγμή που η κυβέρνηση  προβαίνει σε απολύσεις τουλάχιστον 10.000 αναπληρωτών.Ξεχνούν ή προσποιούνται πως ξεχνούν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ πως στην Ημερίδα για τον Εθνικό Διάλογο που οργάνωσε η ΕΛΜΕ Βοιωτίας οι Παρεμβάσεις ήταν οι πρώτες που πήραν το λόγο και, δια στόματος δύο εκπροσώπων τους, κατήγγειλαν τον Εθνικό Διάλογο και τη συμμετοχή σε αυτόν;
Να τονίσουμε ότι οι απολύσεις αφορούν 6.000 θέσεις εργασίας δασκάλων και καθηγητών ειδικοτήτων  με τις αλλαγές στα ολοήμερα, 500 περίπου θέσεις  από την  κατάργηση των τμημάτων που έχουν κάτω από 14 νήπια στα νηπιαγωγεία. Mε τη νέα ρύθμιση στην Ειδική Αγωγή οι περίπου 3.800 αναπληρωτές θα μειωθούν κατά περίπου 2.000! Η   κατάργηση της 3ωρης διάθεσης για τους υπεύθυνους εργαστηρίων, καθηγητές ΠΕ19-20 και ΠΕ04 περικόπτει περίπου 500 εκπαιδευτικούς από την κάθε ειδικότητα. Σ’ αυτές τις απολύσεις δεν υπολογίζονται οι εκατοντάδες αναπληρωτές ειδικοτήτων που δεν θα ξαναδούλεψουνε στην Τεχνική Εκπαίδευση λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των ΕΠΑΛ στην Α & Β τάξη. Επίσης η κυβέρνηση με τις προτεινόμενες νέες αλλαγές (τερτοετές γυμνάσιο, διετές λύκειο) θα επιχειρήσει μεγάλες συγχωνεύσεις Λυκείων και Γυμνασίων σε ορεινές και νησιώτικες κυρίως περιοχές.
Κι ενώ προωθούνται όλα αυτά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι το ΠΑΜΕ συνειδητά και ηθελημένα διαστρέφει την πραγματικότητα και δημιουργεί εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν! Τυχαίο; Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί σε μία καμπάνια σπίλωσης συνδικαλιστών των Παρεμβάσεων με αποκορύφωμα την απόπειρα συκοφάντησης του Χρίστου Ζαγανίδη, Προέδρου της Ε ΕΛΜΕ Θεσ/κης για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες , και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΚΕ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και πως για μία ακόμη φορά ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, στη βάση μίας αντίληψης του "όποιος δεν είναι μας μαζί μας είναι εναντίον μας" επιλέγουν την τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της σπίλωσης αγωνιστών! Και όλα αυτά  την ώρα που η ψήφιση των επαχθών μέτρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλλει τη συσπείρωση και τη συμπόρευση των δυνάμεων εκείνων που εγνωσμένα, ασταμάτητα και ασυμφιλίωτα  αγωνίζονται για την καθολική ανατροπή τους!
Κατά τα άλλα,  θα θέλαμε να εκφράσουμε, για μία ακόμη φορά, την πεποίθηση μας πως στο επόμενο διάστημα όλοι θα κριθούν από τις πράξεις τους και τη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων- και αυτό, προφανώς,  ισχύει τόσο για εμάς, όσο και για το ΠΑΜΕ και την ΕΛΜΕ Βοιωτίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου