Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Β ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ: Ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                                Αθήνα, 08-06-2017
Π.Κυριακού 10                                                                
Αμπελόκηποι - Αθήνα                                                                  
Τηλ/Φαξ 210-6443741, 6973755777                    
email: belmeath@gmail.com                                                      

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ!
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/6  ΣΤΗ 1μ.μ.

Σ’ ένα έγγραφο ¨ρουτίνας” που εμφανίζεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και καθορίζει τις εγγραφές των μαθητών της επόμενης χρονιάς στα σχολεία,  δεν περιμένεις εκπλήξεις και πρωτοτυπίες.
Το φετινό όμως έγγραφο, με ημερομηνία 31/5/2017 και με θέμα την επείγουσα ενημέρωση για τις Εγγραφές μαθητών/τριών σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2017-2018 δημιουργεί εκπλήξεις, αλλά και σοβαρά προβλήματα
Σύμφωνα με το έγγραφο που βασίζεται στην εγκύκλιο 89047/ΓΔ4/26-05-2017 του Υ.Π.Π.Ε.Θ.
«Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γυμνασίων να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους κηδεμόνες των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου ότι για το σχολικό έτος 2017-2018 πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017.
Επίσης, οι Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων οφείλουν να ενημερώσουν ενυπόγραφα τους κηδεμόνες των μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, ότι η εγγραφή και η ανανέωση εγγραφής για το σχολικό έτος 2017-2018 υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017
Ως κεραυνός εν αιθρία έρχεται η εντολή για ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για εγγραφή των μαθητών του γυμνασίου στα ΕΠΑΛ και ηλεκτρονική εγγραφή των ήδη φοιτούντων στα ΕΠΑΛ και μάλιστα στο ελάχιστο διάστημα των 5 εργασίμων ημερών.
Ακριβώς στο πρότυπο της άτυπης εκπαίδευσης, όπως γίνονται οι εγγραφές για τα ΙΕΚ ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ
Καλούνται οι διευθυντές Γυμνασίων και ΕΠΑΛ να βρουν και να ενημερώσουν ενυπόγραφα όλους τους γονείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και με τόσο ασφυκτικούς περιορισμούς.
Αδιάφορο αν οι γονείς διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή των παιδιών τους.
Χωρίς να δίνεται καμία επιπλέον διευκρίνιση για τη συγκεκριμένη διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο την κατανομή των μαθητών να την πραγματοποιεί η Περιφέρεια στα ΕΠΑΛ αρμοδιότητας της.
Μάλιστα όλη η διαδικασία εγγραφής γραφειοκρατικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και τότε θα «κλειδώσει» ο αριθμός μαθητών, αλλά μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να εγγραφούν και κατά συνέπεια και ο αριθμός των τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και πάλι μόνο εκείνων που θα έχουν προλάβει να δημιουργηθούν. Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες, που δεν θα έχουν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν με κανένα τρόπο εκτός από τα τμήματα όσων  ειδικοτήτων της Γ’ τάξης θα εγκριθούν ως ολιγομελή, διαδικασία που θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν στόχο την συρρίκνωση του δημοσίου πυλώνα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν. Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που θα λειτουργούν εκτός του Δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης (Μη τυπική εκπαίδευση) σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση της  ΕΕ και του ΟΟΣΑ για «Μάθηση με βάση την εργασία».
Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σ’ αυτά που έχουν εφαρμοστεί στην ΤΕΕ
       Τη μεγάλη μείωση του αριθμού των τομέων και ειδικοτήτων.
       Τη συρρίκνωση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους μέσα στο δημόσιο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
       Την  καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών στους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, που αναφέρθηκε πιο πάνω, και έχει στόχο τη νέα συρρίκνωση, συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο ή υποβιβασμό σχολείων κυρίως στην περιφέρεια.
       Την  εφαρμογή του συστήματος αυτόματου κόφτη τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων, αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της ΥΑ για τους «μη παρακολουθούντες» στο τέλος του Α’ τετραμήνου, αποκλειστικά για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που έχουν ξεπεράσει τα όρια απουσιών.
       Την  επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων, που θα λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
.Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
 Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
 Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων
20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
 Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
 Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!


Ως Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 14 Ιουνίου, 1.00 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.
                                              Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας
Γανιάρη Ιφιφγένεια                                           Ανδριώτη; Νίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου