Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μαθητικές πορείες κατά του σχεδίου Γαβρόγλου


Δυναμικές διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Εμείς πειραματόζωα της κυβέρνησης δε θα γίνουμε» τόνισαν οι διαμαρτυρόμενοι στην πρωτεύουσα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια και συνεχίστηκε με πορεία  προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.
Οι μαθητές απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που, όπως τονίζουν, κάνει το Λύκειο «ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό», και διεκδικούν «δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους» και ένα «σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει».
Ζητούν επίσης «να μην καλούνται να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β’ Λυκείου, με το μαχαίρι στο λαιμό και με λιγότερες επιλογές» και «το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ’ αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με ΑΕΙ».
Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν, όταν άγνωστοι φέρεται να παρεισέφρησαν στην πορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση χημικών, και προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και υποκαταστήματα τραπεζών στην Πανεπιστημίου.

Με πανό και τρικάκια και με το σύνθημα «ρίχνουμε άκυρο στο νομοσχέδιο» μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν πορεία στο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου. 

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι με αυτό θα μετατραπεί το σχολείο σε φροντιστήριο και οι μαθητές λυκείου θα χάσουν την ευκαιρία απόκτησης γενικών γνώσεων και με την κινητοποίηση τους θέλησαν να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους. 
«Όπως και πανελλαδικά, διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που μετατρέπει το Λύκειο σε φροντιστήριο, αφού θα έχουμε περισσότερα μαθήματα κατεύθυνσης αντί γενικής παιδείας, θα μας αφήνει αμόρφωτους ή μισομορφωμένους. Δηλαδή, τα άτομα που θα πάνε θετική κατεύθυνση δεν θα μάθουν ιστορία» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, μαθητής Γ΄τάξης στο 1ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Μενεμένης, Ορέστης Θεοδωρίδης. 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το ιδιωτικό φροντιστήριο αν η ύλη παρέμενε η ίδια, «αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι αυξάνεται η ύλη και δεν θα φτάνουν ούτε οι έξι ώρες, που θα έχουμε στο σχολείο, με αποτέλεσμα να ανθούν και πάλι τα φροντιστήρια».
«Με τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) ξέρουμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ" σχολίασε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής, που σημειώνει πως η απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι κινητοποιήσεις.

/www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου