Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Πρόστιμα σε κόμματα για αφισοκόλληση. Ποια δημοκρατία φοβάται τις ιδέες της Αριστεράς;

 Ντίνα Δασκαλοπούλου

Εξοντωτικά πρόστιμα από Δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Αττικής για τις προεκλογικές αφίσες Την ώρα που η Αθήνα κατακλύζεται από κάθε είδους διαφημιστικά μηνύματα που υπηρετούν την ανάγκη της κατανάλωσης, όσα αφορούν τον πολιτικό λόγο εξορίζονται

Το αστικό τοπίο είναι ένα κείμενο που εκπέμπει εκατομμύρια οπτικά μηνύματα. Οι πόλεις «μιλάνε» συνθέτοντας τον πολιτικό λόγο της εποχής τους με αμέτρητα μέσα. Στη δική μας πόλη ωστόσο κάθε μήνυμα είναι επιτρεπτό - κυρίως αν είναι διαφημιστικό και βασικότατα αν υπηρετεί την ανάγκη της κατανάλωσης. Ολα τα άλλα πρακτικά απαγορεύονται κι ο πολιτικός λόγος εξορίζεται.

«Πολιτική με ψαρόκολλα και χαρτί δεν γίνεται. Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα», διεμήνυσε στους «νεόγερους της πολιτικής» ο δήμαρχος Αθηναίων στις 9 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε τη... σταυροφορία του εναντίον του πολιτικού λόγου της Αριστεράς με πρόσχημα το περιβάλλον. Κι ενώ η σταύρωση εκατομμυρίων Αθηναίων συνεχιζόταν με τον Μεγάλο Περίπατο, τα χρήματα που πετιούνται σε φοίνικες και πέργκολες στο πουθενά και τους δρόμους της πόλης μας ίσως στη χειρότερη κατάσταση, ο κ. Μπακογιάννης αποφάσισε να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας ξεκινώντας ένα σαφάρι επιβολής προστίμων.

Το πρώτο πρόστιμο 15.900 ευρώ επιβλήθηκε στο ΜέΡΑ25, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι και το ΚΚΕ καλείται να καταβάλει 21.600 ευρώ. Στις 16/6 η Περιφέρεια Αττικής έριξε «καμπάνες» στην Ελληνική Λύση (30.000 ευρώ), το ΜέΡΑ25 (22.000), τον ΣΥΡΙΖΑ (15.000), το ΚΚΕ(μ-λ) (18.000) ευρώ και το ΚΚΕ (12.000). Η Περιφέρεια έκανε και αυτή λόγο για «παρωχημένο τρόπο» επικοινωνίας, δηλώνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ασχημονεί εις βάρος της οδικής ασφάλειας και του περιβάλλοντος». Τρεις μέρες μετά, νέα πρόστιμα και πάλι από τον Δήμο Αθηναίων: 40.800 ευρώ στο ΚΚΕ και 5.400 στο ΚΚΕ(μ-λ).

Συνολικά 180.700 ευρώ καλούνται να καταβάλουν τα κόμματα - ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και εξοντωτικά. Πώς ερμηνεύουν τα ίδια τα κόμματα της Αριστεράς αυτό το μπαράζ εξοντωτικών προστίμων; Και πώς αντιλαμβάνονται πολιτικά αυτό το σαφάρι;

Κυνήγι των κομμάτων της Αριστεράς μέσω της αφισοκόλλησης

Ανακοίνωση οργανώσεων: Καταγγελία για την επιβολή προστίμων για αφισοκόλληση και μοίρασμα φυλλαδίων

Καταγγελία για την επιβολή προστίμων για αφισοκόλληση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου