Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Δευτέρα 6/12/2021: Μέρα εξεγερτικής μνήμης και συλλογικής εγρήγορσης!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ

Δευτέρα 6/12/2021: Μέρα εξεγερτικής μνήμης και συλλογικής εγρήγορσης! Προπύλαια 12μμ και 6μμ: Πανεκπαιδευτικό /Παλλαϊκό συλλαλητήριο για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου!

     Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που η εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, από το χέρι του ειδικού φρουρού Κορκονέα, έφερνε στο προσκήνιο, μαζί με την κυβερνητική πολιτική της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, τα πρώτα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης. Ένα ορμητικό ποτάμι χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, ανέργων και εργαζόμενων διαδήλωσαν μαχητικά για μέρες, το Δεκέμβρη του 2008.

   Το γεγονός της δολοφονίας ήταν μόνο μια αφορμή, που οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις της Μεταπολίτευσης. Έφερε στην επιφάνεια την αγανάκτηση για τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία που λεηλατούνταν το ένα μετά το άλλο. Το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» διατράνωνε την προσδοκία της νεολαίας να πάρει την υπόθεση του παρόντος και του μέλλοντος της, στα δικά της χέρια. Το καλοκαίρι του ΄19 η αστική δικαιοσύνη καταδίκασε σε μόνο 13 χρόνια τον δολοφόνο Κορκονέα, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωσή του. Αθωώθηκε ο συνεργός του. Όλα αυτά ήρθαν μετά από 11 χρόνια αναβολών και παρακρατικού παρασκηνίου για να πέσουν στα μαλακά.

   Σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία, η πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας είναι παρούσα όσο ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας την πολιτική του γενικευμένου «νόμου και τάξης», χτίζει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, διώξεων, και προστίμων. Επιτίθεται με εκατοντάδες αυταρχικά νομοθετήματα στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Στέκεται απέναντι σε κάθε κινητοποίηση. Χτυπάει, πυροβολεί και κάποιες φορές δολοφονεί μετανάστες και μειονότητες. Επιβάλλει ακραία αντιδημοκρατικά και χουντικά μέτρα, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, καταπατώντας τα θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η απεργία και ο συνδικαλισμός. Την ώρα που μειώνει τις δαπάνες για τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, με χαρακτηριστική την μείωση κατά 820 εκατ για την υγεία στον νέο προϋπολογισμό, δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τις δυνάμεις καταστολής και τις στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης ψηφίζει νόμους που σαρώνουν κάθε εργασιακό και συλλογικό δικαίωμα. Καταδικάζει τον λαό και τη νεολαία στη φτώχεια, στην εργασιακή επισφάλεια, στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» μοιράζει δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως τη ΔΕΗ και παραδίδει το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως νέο πεδίο κερδοφορίας. Έτσι έγινε και με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

     13 χρόνια μετά, οι νέοι/ες, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνική πλειοψηφία έρχονται αντιμέτωποι με τη διάλυση του Δημόσιου σχολείου. Με την οικοδόμηση του σχολείου-επιχείρηση, με δείκτες και αρχές επιχείρησης. Με βαθιά αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο προγραμμάτων, μαθημάτων, «δεξιοτήτων». Με πενιχρή χρηματοδότηση. Με ιδιώτες σε λειτουργίες του. Αυτό θα είναι το κατηγοριοποιημένο και ανταγωνιστικό σχολείο της αγοράς, το σχολείο της απογείωσης των ταξικών φραγμών: Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ, εξετάσεις τύπου PISA, οδηγούν στη μόρφωση λίγους και εκλεκτούς. Ενώ ο νόμος για την ΤΕΕ επιδιώκει να εξωθήσει χιλιάδες 15χρονους προς την κατάρτιση και τη μαθητεία. Το ΥΠΑΙΘ με βασικό εργαλείο την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών στρώνει το έδαφος για την κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, για άρση της μονιμότητας στην εργασία και αύξηση των απολύσεων.

   13 χρόνια μετά, η 6η Δεκέμβρη είναι μέρα εξεγερτικής μνήμης και συλλογικού αγώνα για να νικήσουν οι αγώνες της εκπαίδευσης, των εργαζόμενων και της νεολαίας. Για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας, κόντρα στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και την κυβερνητική εναλλαγή. Η Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καλεί όλους τους συναδέλφους στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση Δευτέρα 6/12, στις 12.00, αλλά και στις 18.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, για να διατρανώσουμε την απαίτηση μας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική, την πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής της κυβέρνησης, Ε.Ε, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ. Καλούμε ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ να προκηρύξουν διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου