Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ομόφωνη «υποδοχή» στην Υφυπουργό Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου με κινητοποίηση και στάση εργασίας στον Πειραιά την Παρασκευή 20/10!

Σε μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην ΕΛΜΕ Πειραιά αποφασίστηκε ομόφωνη «υποδοχή» της Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου μαζί με τον ΔΙΔΕ Πειραιά θα επισκεφτούν το 2ο ΕΚ Πειραιά την Παρασκευή 20/10.

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ ομόφωνα αποφασίστηκε κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας κατά την επίσκεψη της υφ. Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου και του ΔΔΕ Πειραιά στο 2ο ΕΚ Πειραιά – 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά (Λ. Αθηνών - Πειραιώς 95) την Παρασκευή 20/10.

Πρόκειται για μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων του Πειραιά και τις διώξεις των εκπαιδευτικών.

Κενά – ελλείψεις – άθλια κτίρια …

245 κενά εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά ακόμα και μετά τη Β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών! Πλήθος «γερασμένων» σχολείων, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους (αντισεισμικότητα, στατική επάρκεια, διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρίες κ.α.) που έχουν να γίνουν χρόνια έχει ο Πειραιάς, σύμφωνα με υπόμνημα της τοπικής ΕΛΜΕ.

Ανάμεσά τους ορισμένα ιδιαίτερα “γηρασμένα” και καταπονημένα κτίρια, στα οποία ενδέχεται να έχει ξεπεραστεί ακόμα και το προσδόκιμο αντοχής των υλικών κατασκευής τους, όπως: το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά (προ του 1955, μάλλον από τις αρχές του αιώνα), το Ζάννειο (μισθωμένο κτίριο), το 3ο ΕΠΑΛ-7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (μισθωμένο κτίριο), το 7ο Γυμνάσιο Πειραιά (μισθωμένο κτίριο, πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), το συγκρότημα Τζαβέλα (2ο Γυμνάσιο-2ο ΓΕΛ Πειραιά), με χρονολογία κατασκευής το 1970, το 13ο ΓΕΛ Πειραιά (μισθωμένα κτίριο-πολυκατοικία), το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά (μισθωμένο κτίριο-πολυκατοικία), το συγκρότημα στην Αφεντούλη (1ο Γυμνάσιο-1ο ΓΕΛ Πειραιά, το 1970).

Επιπλέον, παρά τη β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, τα κενά ανέρχονται στη Γενική Εκπαίδευση, μετά τη Β’ φάση, σε 245 (219 στην Α’ Πειραιά, 24 στη Β’ Πειραιά-Αργοσαρωνικός, 2 στη Γ’ Πειραιά-Κύθηρα)!

Λείπουν επίσης οι εκπαιδευτικοί χορού και κινηματογράφου από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Είναι δηλαδή ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο, που δεν διδάσκει καλλιτεχνικά μαθήματα.

διώξεις!

«Οι αόριστες υποσχέσεις της Υφυπουργού στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ (περί «αχρείαστων(!) διώξεων» και εκτόνωση του κλίματος), δεν δείχνουν καμία δέσμευση ότι θα παρθούν πίσω και στόχο έχουν μόνο την ΕΚΤΟΝΩΣΗ του κλίματος, το πάγωμα και την απομαζικοποίηση των κινητοποιήσεων, σε μια κρίσιμη φάση. Στην ίδια λογική κινείται και η δήλωση του ΔΔΕ ότι «θα βάλει πάγο» στις διώξεις που αφορούν τη δημόσια έκφραση απόψεων (2 του ΝΧ και 1 του ΓΚ). Την ίδια στιγμή που για τις υπόλοιπες δηλώνει ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους, ενώ έχει πάρει σβάρνα τα σχολεία και τρομοκρατεί συναδέλφους και μαθητές! Αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά έναν ελιγμό. Άλλωστε η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος έχει δείξει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αποκλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στις διώξεις, γιατί ο αντίπαλος βρίσκει το έδαφος και εντείνει την επίθεσή του. Θυμίζουμε: αρχικά οι διώξεις των συναδέλφων για απεργία - αποχή, μετά των μελών του ΔΣ, αργότερα μελών της ΕΛΜΕ για τις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξετάσεις PISA, για συμμετοχή σε συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και για την άσκηση κριτική στην εξουσία. Να θυμίσουμε επίσης ανακοίνωση της ΕΑΑ παραπάνω από ένα χρόνο πριν για το κλίμα αυταρχισμού που επιχειρούσε να επιβληθεί και την άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ που έλεγε ότι δεν κάνουμε προσωπικές αναφορές και ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.» (Από ανακοίνωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ)

Και η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται!

Στην εκπαίδευση συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση που βιώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με ακόμη μεγαλύτερο βάθεμα του ταξικού της προσανατολισμού. Το είδαμε άλλωστε με το «πρώτο κουδούνι», όπου τα κενά στα σχολεία ήταν χιλιάδες, με περικοπές στις προσλήψεις αναπληρωτών με την καλημέρα.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, το «νέο» υπουργείο, αξιοποιώντας τα κεκτημένα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, υπόσχεται περισσότερη αξιολόγηση για όλους με ασφυκτικό καθημερινό έλεγχο. Ατομική αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, μέντορες-συντονιστές και όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο που επιδιώκουν να γίνει η καθημερινότητα και η κανονικότητα στο σχολείο. Η ελεύθερη επιλογή σχολείου θα έρθει να εντείνει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον μεγαλύτερο ταξικό διαχωρισμό των μαθητών. Αντίστοιχα η αξιολόγηση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων θα έρθει να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων, αλλά και να αναγκάσει τους εκπαιδευτικούς να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές της κατηγοριοποίησης. Χαρακτηριστική της πολιτικής τους στόχευσης, η επιβολή στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου νέων ενδοσχολικών εξετάσεων σε τρία μαθήματα, πέρα από τις εξετάσεις τύπου PISA που ήδη επιβαρύνουν αυτές τις τάξεις! Αλλά και η πρόσφατη κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της «αυτονομίας»-αξιολόγησης- κατηγοριοποίησης.

Στους αναπληρωτές/τριες υπόσχονται… νέα «καψόνια»! Μετά το ατέλειωτο κυνήγι προσόντων και μεταπτυχιακών που έχει εισαγάγει το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, τώρα θέλουν να προσθέσουν και τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ για διορισμούς και προσλήψεις, στον οποίο όποιος δεν πιάνει τη βάση θα κόβεται αυτόματα από τους πίνακες πρόσληψης! Μιλάμε για αξιολόγηση στην πιο σκληρή μορφή της. Ένα τεράστιο χτύπημα στο δικαίωμα στη δουλειά, που αφορά όλους τους συναδέλφους/ισσες!

Η καθημερινότητα στο σχολείο γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη! Όλο το παραπάνω πλαίσιο συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα στο σχολείο. Το ξεχείλωμα του εργασιακού μας ωραρίου και η εντατικοποίηση της καθημερινότητας είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα!

Αν λοιπόν στους χώρους εργασίας διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση, από τους μαθητές μας και τους νέους γενικά απαιτούν απλά να προσαρμοστούν μέσα σε αυτή τη νέα βαρβαρότητα. Να μάθουν από νωρίς ότι θα είναι γενιές χωρίς δικαιώματα, πρόθυμες στην εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, το κράτος και την εργοδοσία. Το «εθνικό απολυτήριο» επιδιώκει να ολοκληρώσει αυτό που η Τράπεζα Θεμάτων και η ΕΒΕ προσπαθούν να παγιώσουν. Τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από το δικαίωμα στις σπουδές, αλλά και την αποθάρρυνση για την πρόσβαση ακόμα και στο λύκειο!

(Από ανακοίνωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ)

https://drepani.gr/ekpaideusi/item/21891-omofoni-ypodoxi-stin-yfypourgo-paideias-d-mixailidou-me-kinitopoiisi-kai-stasi-ergasias-ston-peiraia-tin-paraskevi-20-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου