Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Η φυλακισμένη Ναργκίς Μοχαμαντί στέκεται όρθια απέναντι στο ιρανικό καθεστώς

Στη φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την καταπολέμηση της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Ο γενναίος αγώνας της Ναργκίς Μοχαμαντί έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα. 

Η Μοχαμαντί ενώ βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα,  υποστήριξε τις πρόσφατες πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Αυτό πυροδότησε μια από τις πιο έντονες προκλήσεις ποτέ για τη θεοκρατία του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφοδρή καταστολή των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ περισσότεροι από 22.000 άλλοι συνελήφθησαν.

«Αυτό που μπορεί να μην καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι όσο περισσότερους από εμάς βάζουν στη φυλακή, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε», έγραψε σε άρθρο της στους New York Times, ενώ ήταν ήδη φυλακισμένη.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ιρανική κρατική τηλεόραση και άλλα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και η δεύτερη Ιρανή, μετά την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Shirin Ebadi που κέρδισε το βραβείο το 2003. (Πηγή:efsyn)

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Η φυλακισμένη Ναργκίς Μοχαμαντί στέκεται όρθια απέναντι στο ιρανικό καθεστώς (Photos – Video)  narges mohamadi  

        https://www.youtube.com/@freenargesmohamadi              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου