Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: "Καμία πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν θα καταργήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ - Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της αξιολόγησης"

Σχετικά με το απαράδεκτο ενημερωτικό της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ (21/10/2023)

Καμία πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν θα καταργήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ και την αυτοτελή τους δράση. Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της αξιολόγησης. Υλοποιούμε όλες τις αποφάσεις των σωματείων μας μέχρι τη νίκη!

Οι προτάσεις των ΕΛΜΕ ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών κι η οργάνωση κινητοποιήσεων, όπως υπερψηφίστηκε, δεν συμπεριλαμβάνεται στο ενημερωτικό, ενώ η πρόταση της απεργίας αποχής που συγκέντρωσε το 54,7% των ψήφων των ΕΛΜΕ και ψηφίστηκε από τις 41 ΕΛΜΕ από τις 75 που συμμετείχαν, σκόπιμα υποβαθμίζεται. Δεν καταγράφονται οι ψήφοι που συγκέντρωσε, και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι η μη αποδοχή της από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ως απόφασης του κλάδου, με τις ψήφους που συγκέντρωσε, αμφισβητείται από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ που την υπερψήφισαν, αλλά και από παρατάξεις. Το καταστατικό της ΟΛΜΕ περιγράφει με σαφήνεια τις απεργίες, 24ωρες και μεγαλύτερης διάρκειας που απαιτείται να συγκεντρώνουν τα 2/3 των ψήφων των ΕΛΜΕ για να αποτελούν απόφαση της ΟΛΜΕ. Όλες οι άλλες μορφές αγώνα, όπως οι στάσεις εργασίας, καθώς και η απεργία αποχή αποφασίζονταν με το 50% +1 των ψήφων. Τα τελευταία χρόνια οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ εξαίρεσαν από αυτήν την διαδικασία της απεργία αποχή, ακριβώς για να προσπαθήσουν να αποκλείσουν τη δυνατότητα της εφαρμογής της από τον κλάδο.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το απαράδεκτο ενημερωτικό της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ (21/10/2023)

Στις 24/10/2023 με ανακοίνωσή του η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) ενημερώνει για τις αποφάσεις της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 21/10. Ενημερώνει για τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν, αλλά κι αυτές που καταψηφίστηκαν, χωρίς όμως να αποστείλει τις αντίστοιχες αποφάσεις των ΕΛΜΕ, όπως κατατέθηκαν από τις ίδιες, με το πλαίσιο, τα αιτήματα και τις μορφές αγώνα, όπως θα όφειλε, αφού ανέλαβε να στείλει ενημέρωση για τη ΓΣ των προέδρων, ώστε οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις διεργασίες του κλάδου.

Φυσικά θα έπρεπε να καταθέσει και όλες τις προτάσεις των ΕΛΜΕ που κατατέθηκαν για να υπάρχουν ίσοι όροι αντιμετώπισης όλων των προτάσεων και όχι μόνο αυτών που οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κλάδος. Οι προτάσεις των ΕΛΜΕ ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών κι η οργάνωση κινητοποιήσεων, όπως υπερψηφίστηκε, δεν συμπεριλαμβάνεται στο ενημερωτικό, ενώ η πρόταση της απεργίας αποχής που συγκέντρωσε το 54,7% των ψήφων των ΕΛΜΕ και ψηφίστηκε από τις 41 ΕΛΜΕ από τις 75 που συμμετείχαν, σκόπιμα υποβαθμίζεται. Δεν καταγράφονται οι ψήφοι που συγκέντρωσε, και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι η μη αποδοχή της από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ως απόφασης του κλάδου, με τις ψήφους που συγκέντρωσε, αμφισβητείται από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ που την υπερψήφισαν, αλλά και από παρατάξεις. Το καταστατικό της ΟΛΜΕ περιγράφει με σαφήνεια τις απεργίες, 24ωρες και μεγαλύτερης διάρκειας που απαιτείται να συγκεντρώνουν τα 2/3 των ψήφων των ΕΛΜΕ για να αποτελούν απόφαση της ΟΛΜΕ. Όλες οι άλλες μορφές αγώνα, όπως οι στάσεις εργασίας, καθώς και η απεργία αποχή αποφασίζονταν με το 50% +1 των ψήφων. Τα τελευταία χρόνια οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ εξαίρεσαν από αυτήν την διαδικασία της απεργία αποχή, ακριβώς για να προσπαθήσουν να αποκλείσουν τη δυνατότητα της εφαρμογής της από τον κλάδο.

Δεν μας κοινοποιούν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν. Υπήρχε δυνατότητα για τη διαμόρφωση ψηφίσματος υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων, καταδίκης του Ισραήλ, με βάση τις ισχυρές και βαθύτατα δημοκρατικές παραδόσεις του κλάδου. Αντίθετα, μας απέστειλαν κατάπτυστη ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) που παραπέμπει σε λογική ίσων αποστάσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και δεν απηχεί τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ που κατατέθηκαν στη ΓΣ προέδρων και τις τοποθετήσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ που ξεκάθαρα έπαιρναν θέση κατά του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ και υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. Αλήθεια, ως Ε ΕΛΜΕ-Θ, αυτήν την ανακοίνωση θα αποδεχτούμε ή θα αγωνιστούμε στη βάση των αποφάσεων του ΔΣ και των ΓΣ της ΕΛΜΕ μας που καταγγέλλουν το κράτος δολοφόνο, το Ισραήλ και καλούν τους εκπαιδευτικούς με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις, να αγωνιστούν για την αναγνώριση του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Η σκοπιμότητα της ενέργειάς τους να προχωρήσει η πλειοψηφία του ΔΣ σε “ενημέρωση”, είναι εμφανής, όταν στην ίδια την ανακοίνωσή τους και με το ανάλογο ύφος, στρέφονται κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων, τις ΕΛΜΕ και αμφισβητούν την αυτοτελή τους δράση, όταν τις εγκαλούν για τήρηση του καταστατικού της ΟΛΜΕ.

Η στάση τους αυτή παραβλέπει ότι μέχρι σήμερα για την κήρυξη της απεργίας αποχής και την υλοποίησή της συνολικά κατά της αξιολόγησης πρωτοστάτησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. 77 ήταν αρχικά οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ που αποφάσισαν την απεργία αποχή κατά της αξιολόγησης, όταν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και οι παραπάνω παρατάξεις την απέρριπταν. Στη συνέχεια, την απεργία αποχή από κάθε διαδικασία της αξιολόγησης, είτε αφορούσε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, είτε τους μέντορες και συντονιστές, είτε την ατομική αξιολόγηση, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ την πρωτοεφάρμοσαν και συνέχιζαν την εφαρμογή τους σε κάθε υποχώρηση των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Καμία πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν θα καταργήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ και την αυτοτελή τους δράση. Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της αξιολόγησης. Υλοποιούμε όλες τις αποφάσεις των σωματείων μας μέχρι τη νίκη!

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                   Η γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης       Σοφία Στεφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου