Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ο αγώνας έφερε την πρώτη νίκη! Ακώλυτη τυπική μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση!

 Ο αγώνας έφερε την πρώτη νίκη! Μεγάλη νίκη και επιβεβαίωση του αγώνα μας η δικαίωση των νεοδιόριστων από το δικαστήριο:

Κρίνει ότι οι νεοδιόριστοι (του'20) μονιμοποιούνται αυτοδίκαια (χωρίς αξιολόγηση)! και τις πράξεις ανάκλησης των μονιμοποιήσεων (από τις Δ/νσεις) μη-νόμιμες!

Οι εκβιασμοί του ΥΠΑΙΘΑ κατέρρευσαν.

Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων τώρα!

Η αξιολόγηση δε θα περάσει!

Τεράστιες ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές, υπακούοντας στις παράνομες προφορικές εντολές του ΓΓ και του ΥΠΑΙΘΑ

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του διοικητικού εφετείου που δικαιώνει την προσφυγή των ΣΕΠΕ και της ΔΟΕ για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

https://drive.google.com/file/d/1Ej0L2_c35IchuAO1Sg0qJ3rrzFB20_aJ/view?usp=sharing

https://paremvaseisde.gr/?p=11244

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Μίλτος Σαχτούρης: Γεννήθηκε σαν χθες στις 29 Ιουλίου 1919 

 Ο Μίλτος Σαχτούρης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές  Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 29 Ιουλίου 1919 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2005. Τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία για το έργο του.

Το 1944 όταν ήταν τέταρτο έτος της Νομικής, αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη: την ποίηση.

Θεωρείται ο ποιητής της οδύνης, του σπαραγμού και του κατακερματισμένου σύμπαντος. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάνο Χατζιδάκι, Αργύρη Κουνάδη, Γιάννη Σπανό, Κυριάκο Σφέτσα και Νίκο Ξυδάκη.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Ἔρχεται φέτος κουρασμένη
ἡ Ἄνοιξη
(νά) κουβαλάει τόσα χρόνια
τὰ λουλούδια πάνω της.

Σκοτεινοὶ ἄνθρωποι
στὶς γωνιὲς τὴν παραμονεύουν
γιὰ νὰ τὴν τσακίσουν.

Αὐτὴ ὅμως
μὲ κρότο
ἀνάβει ἕνα-ἕνα
τὰ λουλούδια της
στὰ μάτια τοὺς τὰ ρίχνει
(γιά) νὰ τοὺς στραβώσει.

Μίλτος Σαχτούρης, Ποιήματα 1945-1971, εκδόσεις Κέδρος 

Μίλτος Σαχτούρης


Μίλτος Σαχτούρης - Ποιήματα


10 σπουδαία ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη 


Μίλτος Σαχτούρης: Γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Ιουλίου 


«Ορυχείο» - Ένα από τα πιο όμορφα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη

Κοινό κάλεσμα των συλλόγων Εκπ/κών ΠΕ Δυτ. Αττικής σε συγκέντρωση για μονιμοποίηση νεοδιόριστων - Τετάρτη 31/7

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» –ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ/ΖΕΦΥΡΙΟΥ/ΦΥΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Κώστας Βάρναλης»

Καλούμε ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ και ΔΟΕ/ΟΛΜΕ σε μαζική στήριξη και παρουσία στην κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

την Τετάρτη 31/7 στις 9.30πμ

Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!

Η Διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε υλοποίηση τη απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που κρίνει με σαφήνεια άκυρη την απόφαση ανάκλησης των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων του 2020! Η απόφαση γράφει καθαρά ότι έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί αυτοδίκαια στη διετία (το καλοκαίρι του ’22)! Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης είναι παράνομη αφού η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και δεσμεύει τις διευθύνσεις για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Η απόφαση αυτή δικαιώνει συνολικά το εκπαιδευτικό κίνημα, τους νεοδιόριστους του 2020 και συγχρόνως ανοίγει δρόμο και για τους νεοδιόριστους των επόμενων ετών αλλά και για τις διεκδικήσεις και τον αγώνα όλης της μαχόμενης εκπαίδευσης!

Βασίζεται στους χιλιάδες που υπέγραφαν Απεργία Αποχή κάθε φορά που γινόταν επαναπροκήρυξη, στους δεκάδες χιλιάδες που γέμισαν τις αίθουσες των Γενικών Συνελεύσεων κι επέβαλαν τη συνέχιση του αγώνα με την επαναπροκήρυξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία και από την ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ, στις/στους χιλιάδες που αντιστάθηκαν στις απειλητικές εγκυκλίους του Κατσαρού και κρατούν ως τα τώρα ενεργό το μέτωπο της αντίστασης και του αγώνα!

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

  • Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

  • Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής την Τετάρτη 31/7 να μονιμοποιηθούν ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ οι νεοδιόριστοι του 2020! Διαφορετικά παρανομούν και εγκαλούνται για παράβαση καθήκοντος. Καλούμε όλα τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ της χώρας να προχωρήσουν άμεσα σε αντίστοιχες συνεδριάσεις.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Βάρναλης» καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ και τη ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να δώσουμε δυναμικό παρόν στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής και το ΠΥΣΠΕ την Τετάρτη 31/7 απαιτώντας να μονιμοποιηθούν άμεσα όλες/οι οι νεοδιόριστες και νεοδιόριστοι!

Η αξιολόγηση δε θα περάσει!

Όταν η νομολαγνεία του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) αποτρέπει αγωνιστικές αποφάσεις

 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Όταν η νομολαγνεία του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) αποτρέπει αγωνιστικές αποφάσεις

Δημοσιεύθηκε, πριν λίγες μέρες, η απόφαση του διοικητικού εφετείου που δικαιώνει την προσφυγή των ΣΕΠΕ και της ΔΟΕ για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.  Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος με τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ και με χιλιάδες νεοδιόριστους σε όλη τη χώρα. Δεν υποτάχτηκαν στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου, της Κεραμέως και του Πιερρακάκη, του Κόπτση και του Κατσαρού, αλλά συνέχισαν αποφασιστικά και μαχητικά τον αγώνα. Η απόφαση του διοικητικού εφετείου τους δικαιώνει!   

Με βάση την εξέλιξη αυτή, ως Παρεμβάσεις καταθέσαμε στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πρόταση, ώστε η ομοσπονδία να απαιτήσει τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021 και 2022 και να θέσει το αίτημα για μονιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση. Επίσης, ζητήσαμε στη σχετική ανακοίνωση να καταστεί σαφές ότι η ΟΛΜΕ θα προβεί σε κάθε αναγκαία κίνηση στήριξης του αγώνα των συναδέλφων με εξώδικα προς τις ΔΔΕ, ώστε να γίνουν συλλογικά νέες προσφυγές και να κατατεθούν υπηρεσιακές αιτήσεις απαίτησης μονιμοποίησης προς τα αρμόδια ΠΥΣΔΕ, κινητοποιήσεις στις ΔΔΕ και απεργιακό βήμα.

Η παράταξη της ΑΣΕ έκανε ορισμένες τροποποιήσεις που δεν έθιγαν τον βασικό πυρήνα της πρότασής μας. Και τότε ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) επιστράτευσε τη γνωστή μέθοδο της νομολαγνείας και του φόβου για να αποτρέψει την «επικίνδυνη» απόφαση. Οι ΣΥΝΕΚ, λοιπόν, επέβαλαν «κόφτη» σε όλες τις προτεινόμενες δράσεις και έθεσαν τη διεκδίκηση μονιμοποίησης του 21 και 22 υπό την αίρεση της νομικής διερεύνησης! Όταν εμείς αντιδράσαμε, συμφώνησε κι η ΑΣΕ, και οι ΣΥΝΕΚ έδειξαν διάθεση υποχώρησης. Αλλά τότε παρενέβη η  ΔΑΚΕ και δήλωσε ότι συμφωνεί με το αρχικό κείμενο των ΣΥΝΕΚ με τη φοβική «νομική διερεύνηση», και η ΠΕΚ κάνοντας επουσιώδεις τροποποιήσεις, έδωσε την απαραίτητη στήριξη για τη διαμόρφωση πλειοψηφίας! Μιας πλειοψηφίας που υποτιμά τη σημαντική δικαστική απόφαση και επιστρατεύει το γνωστό αφήγημα της «νομικής κάλυψης» και προτάσσοντας τον φόβο σε μια στιγμή που οι συνάδελφοι/ισσες χρειάζονται και βλέπουν το φως που ανοίγει δρόμους και προοπτικές νίκης... Γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές όπως και τον Οκτώβρη του 2021…

Ο τρόπος που αντέδρασαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στην παρούσα συνθήκη, κατά την οποία ο νόμος και μια δικαστική απόφαση είναι με το μέρος των μαχόμενων εκπαιδευτικών, αποκαλύπτει τον πραγματικό τους ρόλο. Να προσφέρουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Οι τρεις παρατάξεις θα μπορούσαν την νομολαγνική τους εμμονή να την αξιοποιήσουν για να στρέψουν σε δράσεις διεκδίκησης τον κλάδο, ακριβώς επειδή νόμος είναι και αυτός τον οποίο το εφετείο επικαλέστηκε για να δώσει δίκιο στους νεοδιόριστους. Όμως όχι, αυτός ο νόμος φαίνεται ότι δεν τους συμφέρει!

Ως Παρεμβάσεις τονίζουμε ότι δεν υποτιμούμε και τα νομικά μέσα στον αγώνα μας. Όμως, η νομική κάλυψη μιας ομοσπονδίας χρειάζεται για να υλοποιούνται οι πολιτικές αποφάσεις που η ίδια λαμβάνει και όχι για να αποτρέπονται με την αναζήτηση νομικών εμποδίων. Προηγείται η πολιτική απόφαση και έπεται η νομική κάλυψη. Αυτός είναι ο ρόλος των Ομοσπονδιών και των σωματείων! Να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν προς όφελος των εργαζομένων προστατεύοντας τους συνδικαλιστικά,  πολιτικά και νομικά από την εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία.

Καταγγέλλουμε τους χειρισμούς αυτού του είδους, τους ελιγμούς και τα σοφίσματα από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού! Ζητάμε από τον κλάδο να συνεχίσει τον αγώνα του συσπειρωμένος στα πρωτοβάθμια σωματεία!  

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

Να συνεδριάσουν όλα τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ και να μονιμοποιήσουν ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ τους νεοδιόριστους του 2020, του 2021 και του 2023 ΤΩΡΑ!

Να γίνουν από... ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2020, 2021, 2022 όλης της χώρας.

Καλούμε σε κάθε κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσων μας!

  • Την Τρίτη 30/7, στη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Χανίων στη ΔΔΕ, στις 9:30π.μ

  • Την Τετάρτη 31/7 , στη συγκέντρωση των ΣΕΠΕ της Δυτικής Αττικής , στη ΔΠΕ (Ελ.Βενιζέλου 82, Ελευσίνα) στις 9:30π.μ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση αταλάντευτα! Υπογράφουμε όλες κι όλοι Απεργία-Αποχή!

Μέχρι τη Νίκη για το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό σχολείο για όλες κι όλους δίχως αποκλεισμούς!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία Τρίτη 30/7 για την επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΤΡΙΤΗ, 30/7  

Έναρξη ωραρίου μέχρι 12.00: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

9.30π.μ.: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Γ. Γραμματέα του Συλλόγου μας και μέλους του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ, εργαζόμενου συμβασιούχου επί 19 χρόνια στο ΕΚΠΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ εργαζόμενου, μέλους διοίκησης πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για τη συνδικαλιστική του δράση

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ

Γιαενημέρωση: https://solidaritytofightforeducation.wordpress.com/

Συλλογή υπογραφών: https://forms.gle/3ebU6yX5syXrnekY8

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Μέχρι και τη διατύπωση άποψης... - Για τη νέα παραπομπή του Γιώργου Καββαδία στο Πειθαρχικό από την ΔΙΔΕ Πειραιά

 Σε ένα νέας έμπνευσης κρεσέντο αυταρχισμού ο ΔΙΔΕ Πειραιά αποφάσισε μέσα στο κατακαλόκαιρο (22/7) να παραπέμψει -ξανά- τον συνάδελφο Γιώργο Καββαδία στο Πειθαρχικό της περιφέρειας.

Οι κατηγορίες; Η γνωστή -πλέον- «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας» και... «παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας»!
Όλα αυτά για ένα άρθρο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο όπου εξέφραζε τις απόψεις του, στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του ιδιότητας (!).
Η διοίκηση λοιπόν στοχοποιεί την συνδικαλιστική διατύπωση απόψεων, και δεν είναι η πρώτη φορά.

Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μέχρι και τη διατύπωση άποψης...

Για τη νέα παραπομπή του Γιώργου Καββαδία στο Πειθαρχικό από την ΔΙΔΕ Πειραιά

Σε ένα νέας έμπνευσης κρεσέντο αυταρχισμού ο ΔΙΔΕ Πειραιά αποφάσισε μέσα στο κατακαλόκαιρο (22/7) να παραπέμψει -ξανά- τον συνάδελφο Γιώργο Καββαδία στο Πειθαρχικό της περιφέρειας.
Οι κατηγορίες; Η γνωστή -πλέον- «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας» και... «παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας»!
Όλα αυτά για ένα άρθρο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο όπου εξέφραζε τις απόψεις του, στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του ιδιότητας (!).
Η διοίκηση λοιπόν στοχοποιεί την συνδικαλιστική διατύπωση απόψεων, και δεν είναι η πρώτη φορά.
Για το ίδιο θέμα η ΔΙΔΕ είχε καλέσει τον ΓΚ σε διευκρινήσεις (βλ ανακοίνωση ΕΛΜΕ https://elmepeiraia.oo.gd/w1/?p=1377), όπου ο ΓΚ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα της ΕΛΜΕ Πειραιά. Έπειτα η ΔΙΔΕ Πειραιά προχώρησε και σε ΕΔΕ που κατέληξε στην παραπομπή.
Και όταν καταγγέλλεις όλη τη διαδικασία αυτή, λέγεται... παραβίαση εχεμύθειας! Μιλάμε για τραγέλαφο.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια «αστεία» υπόθεση αν δεν υπήρχε όλο αυτό το μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων τόσο στον Πειραιά όσο και πανελλαδικά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όπως έχουν κάνει πολλές φορές, να καταγγείλουν μαζικά αυτό το κλίμα τρομοκρατίας. Η συλλογικότητα και ο οργανωμένος αγώνας είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην καταστολή.
Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη και πρωτοφανής απόφαση για την παραπομπή του συναδέλφου στο Πειθαρχικό, μόνο και μόνο επειδή διατύπωσε την άποψή του.

Δε θα μας σταματήσει η τρομοκρατία
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους αγώνες τους, τους αγωνιστές
Να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

ΟΕΝΓΕ: Απεργία στις 29/7 ενάντια στο ν/σ για την ψυχική υγεία

 Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓ ΟΕΝΓΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Όλες και όλοι στην απεργία στις 29 Ιουλίου και στη συγκέντρωση στη βουλή στις 11:00 πμ !

Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση!

Ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση.

Ένα νομοσχέδιο που «νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη».

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.

Ένα νομοσχέδιο που υποκριτικά διακηρύττει την καταπολέμηση του στίγματος» και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ευαγγελίζεται την κοινωνική επανένταξη, και την ίδια στιγμή στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές» τα οποία προορίζει για τα «σύγχρονα αναμορφωτήρια» που προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο.

Η ολοκλήρωση του εγκλήματος της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με ηθικό αυτουργό την Ε.Ε. και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις που την υλοποίησαν από το 1999 ως σήμερα, είναι ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του «μνημονίου των μνημονίων».

Στόχος τους να ταΐσουν με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαμορφώσουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο. Στόχος τους η διαχείριση των τραγικών αδιεξόδων που γεννά η πολιτική τους χωρίς να προκληθεί ούτε «μία ρωγμή» «στο ταβάνι» των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας ,τις οποίες επικαλούνται για να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, για να μη δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του λαού και την ίδια στιγμή προχωράει σε εξοπλιστικά προγράμματα-«μαμούθ» για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ και της ΕΕ που καμία σχέση δεν έχουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, το έγκλημα της ολοκλήρωσης της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, «αθόρυβα» και «αναίμακτα» ΑΠΈΤΥΧΕ !

Εκατοντάδες φορείς, χιλιάδες κόσμου στις συγκεντρώσεις και στις συναυλίες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις έστειλαν μήνυμα :

Χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στην πολιτική που οδηγεί σε ασφυξία τις ανάγκες μας!

Όλες και όλοι στην απεργία στις 29 Ιουλίου και στη συγκέντρωση στη Βουλή στις 11:00 πμ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ,ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ!

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στη ΛΑΡΚΟ από το Σάββατο 27 Ιουλίου

 Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27 Ιουλίου έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου και με επιστολή που έστειλαν προς την ειδική διαχείριση την κατηγορούν «για την ανεύθυνη στάση που έχει ενεργοποιήσει το κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος».

Επισημαίνουν επίσης ότι: «Η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις, όσο για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων γι αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή, όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι. Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες γι αυτό που θα γίνει αλλά για να μην γίνει, να το προλάβουμε»

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στη ΛΑΡΚΟ από το Σάββατο 27 Ιουλίου

Μάνος Ελευθερίου / Μαλαματένια λόγια…από έναν ποιητή

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη στις 12 Μαρτίου 1938 και πέθανε στις 22 Ιουλίου του 2018. Υπήρξε σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, μια σημαντική πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα, που έχει περάσει στο πάνθεο του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια, τα οποία διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Παράλληλα, είχε εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η παρακαταθήκη που αφήνει ο λόγιος αυτός κοσμοπολίτης, με την ιδιαίτερη ευγένεια και απλότητα, είναι μεγάλη.

Χωρίς να το καταλάβεις

κάθεσαι και γράφεις.

Αντί να πας στο θέατρο, στον

κινηματογράφο, στο ποδόσφαιρο,

λες: ''Εγώ θα κάτσω να γράψω.''

Και κάθεσαι και γράφεις.

Και σου γίνεται χούι.

Έχω νιώσει πολλές πίκρες

στη ζωή μου. Έχω δεχτεί πολλά βέλη.

Τις πληγές μου τις χρησιμοποιώ

στα τραγούδια μου, τα οποία είναι

αυτοβιογραφικά τα περισσότερα.

Γράφω για να βγάλω τα εσώψυχά μου.

Γράφω δύσκολα.

Γράφω ένα δίστιχο ή ένα τετράστιχο

κι ύστερα περιμένω τη θεία έμπνευση

για να συνεχίσω.

Ήμουν και τυχερός. Σπουδαίοι

συνθέτες τα πήραν στα χέρια τους

και τα ανέδειξαν.

Εργάστηκα σε εκδοτικό οίκο

επί σαράντα χρόνια.

Πώς νομίζεις παίρνω

τη συνταξάρα των εξακοσίων ευρώ;

Και πάλι καλά να λέω...

Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν

διακόσια πενήντα ευρώ.

Μετάνιωσα που δεν έγραψα

λαϊκά - ερωτικά τραγούδια

ενώ μπορούσα.

Δε θα έμενα στο νοίκι. Θα είχα

εξασφαλίσει τουλάχιστον αυτό.

Θα ήθελα να ήμουν ηλεκτρολόγος

ή μηχανικός. Να έχω χρήματα.

Δεν ξέρω τι άλλο πια

μπορώ να κάνω για να επιβιώσω.

Μια κοπέλα που διάβασε το βιβλίο μου,

μού έστειλε έναν τενεκέ λάδι.

Ας είναι καλά.

Με χαροποιεί ένα καλό βιβλίο,

ωραίοι άνθρωποι που είναι

δίπλα μου και επικοινωνώ,

μια καλή κουβέντα.

Σου λέει η γειτόνισσα,

το βραδάκι, για παράδειγμα:

''άντε καλό ξημέρωμα.''

Τι ωραίο που είναι αυτό ε;

Για σκέψου το.

''Να έχεις καλό ξημέρωμα.''

Τί ωραία ευχή.

Όταν ξυπνάω το πρωί

κάνω το σταυρό μου που επέζησα

και άλλη μια νύχτα και λέω:

''Δόξα σοι ο Θεός, ζούμε,

να δούμε τί θα κάνουμε και σήμερα.''

Πίνω το καφεδάκι μου και ξεκινάω

να παλεύω με τις άδειες σελίδες.

Μπορεί να γράψω δέκα σελίδες

και να μείνουν τρεις προτάσεις.

Η χαρά έρχεται όταν διαπιστώνεις

ότι με αυτές τις τρεις προτάσεις

κάτι πέτυχες.

Είμαι πολύ κουρασμένος.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πάσχω

από μία ανίατη νόσο: το γήρας.

Όταν πεθάνω

δε θα με θάψουν στο χώμα.

Θα με κάψουν.

Το έχω γράψει και στη διαθήκη μου.

Δε θέλω να υπάρχει

τίποτα απολύτως από μένα.

Θα υπάρχουν τα τραγούδια μου,

να τα ακούει ο κόσμος

και να τα τραγουδά.

''Παραπονεμένα λόγια

έχουν τα τραγούδια μας,

Στα χρόνια της υπομονής

δε μας θυμήθηκε κανείς,

Άλλος για Χίο τράβηξε πήγε

κι άλλος για Μυτιλήνη,

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες

τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς,

Οι ελεύθεροι κι οι ωραίοι

ζουν σε κάποιες φυλακές,

Ναύτης βγήκε στη στεριά

για περιπολία,

Ο χάρος βγήκε παγανιά

μεσ' στη δική μου γειτονιά,

Μαλαματένια λόγια στο μαντήλι

τα βρήκα στο σεργιάνι μου προχτές,

Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα,

η ξενιτειά τα βρήκε αδελφωμένα,

Χρόνια μετά κάτω απ' τη μαρκίζα

σε βρήκα που 'ρθες για να μη βραχείς,

Το τρένο φεύγει στις οκτώ

ταξίδι για την Κατερίνη,

Στων αγγέλων πάμε,

πάμε τα μπουζούκια...

Μάνος Ελευθερίου


Μάνος Ελευθερίου / Μαλαματένια λόγια...από έναν ποιητή


Μάνος Ελευθερίου | Τραγούδια, Στίχοι, Ποιήματα ...


Μάνος Ελευθερίου


Όταν ο Μάνος Ελευθερίου αφηγήθηκε τη ζωή του LiFO


Οι σπουδαίοι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου σε 14 μεγάλα 

τραγούδια


Κιθάρα: Ελευθερίου Μάνος


Ελευθερίου, Μάνος – Ποιήματα


Αφιέρωμα: Μάνος Ελευθερίου - Περιοδικό Χάρτης

Βάσεις 2024: Με τις φετινές 10.000 περίπου κενές θέσεις συνολικά στην 4ετία εξαφανίστηκαν 3 Πανεπιστήμια με τη μέθοδο... της «λιποαναρρόφησης»!

 Χρήστος Κάτσικας

Συνολικά στην τετραετία που εφαρμόζεται η ΕΒΕ (2021-2024) έχουμε περίπου 48.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής φώτισε για μια ακόμη φορά τις συνέπειες των τεχνητών εμποδίων που στήθηκαν τα τελευταίαχρόνια  με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις με τις εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων.

Από τις συνολικά  62.248 θέσεις εισακτέων που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 52.128, δηλαδή,  έμειναν 10.120 κενές θέσεις.

Για μια ακόμη χρονιά σε ένα μεγάλο αριθμό τμημάτων έμειναν οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις κενές.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τα τμήματα Φυσικής όπου λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έμεινε και φέτος (όπως και τις προηγούμενες χρονιές) σημαντικός αριθμός κενών θέσεων.

  • ΕΚΠΑ 157 θέσεις, 93 επιτυχόντες

  • Α.Π.Θ.  146 θέσεις, 54 επιτυχόντες

  • Παν. Πατρών 193   θέσεις, 69 επιτυχόντες

  • Παν. Κρήτης118 θέσεις, 26 επιτυχόντες

  • ΔΠΘ      89  θέσεις, 28 επιτυχόντες

  • Παν. Θεσσαλίας 90 θέσεις, 43 επιτυχόντες

  • Παν. Ιωαννίνων 219 θέσεις, 86  επιτυχόντες

Θυμίζουμε ότι στις προτελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2023) 153 τμήματα των ΑΕΙ (ένα ποσοστό περίπου 34% του συνόλου των τμημάτων) δεν δέχθηκαν το σύνολο των φοιτητών που «ζήτησαν», κάτι που αθροιστικά, μαζί με τις σχολές των ενστόλων, μεταφράστηκε σε περίπου 10.000 κενές θέσεις.

Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια (2021 και 2022) που εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), με τα «μαγικά» του υπουργείου Παιδείας έμειναν κενές συνολικά πάνω από 28.000 θέσειςΓια παράδειγμα το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), έμειναν 17.000 κενές θέσεις! Το 2022, λόγω ΕΒΕ, έμειναν κενές σε πανεπιστημιακά τμήματα περί τις 11.000 θέσεις.

Ας το κάνουμε ακόμη πιο χειροπιαστό. Μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου στα ΑΕΙ μειώθηκε κατά 22%, όπως προκύπτει από την «Ετήσια Εκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2021», η οποία παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και στην τότε υπουργό Παιδείας. Τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ, τα μέλη ΔΕΠ τουΠανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρουν ότι η ΕΒΕ προκάλεσε «σφαγή» στο ίδρυμα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μένει με περίπου 50% κενές θέσεις, σε κάποια δε Τμήματα οι κενές θέσεις να φθάνουν περίπου το 80% και ο αριθμός των εισακτέων να είναι μονοψήφιος.

Ολα τα στοιχεία φανερώνουν ότι το τίμημα των «μεταρρυθμίσεων» του υπουργείου Παιδείας είναι βαρύτερο για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ενδεικτικό. Μόνο το 2023, από τις 3.612 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν οι 2.546 και έμειναν κενές οι 1.066, δηλαδή το 30%. Επιπλέον, κρίσιμα τμήματα του Πανεπιστημίου απειλήθηκαν και υποτιμήθηκαν. Το τμήμα Μαθηματικών υποδέχθηκε μόλις 32 πρωτοετείς, ενώ είχε 225 διαθέσιμες θέσεις. Το τμήμα Φυσικής υποδέχθηκε μόλις 35 πρωτοετείς παρότι οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 199. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γεωπονικό, στο Φιλολογικό και στο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής.

Μαύρα μαντάτα

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μαύρα μαντάτα για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Συνολικά στην τετραετία που εφαρμόζεται η ΕΒΕ (2021-2023) έχουμε περίπου 48.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ!

Δηλαδή, αθέατα προς το παρόν, μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα έχει εξαφανίσει κοντά στα 3 Πανεπιστήμια του μεγέθους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιονίου Πανεπιστημίου!

Στο βάθος δεν περιμένει... κήπος, αλλά η αρχή μιας νέας «μαύρης εποχής» για τα δημόσια Πανεπιστήμια που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και η αρχή μιας «χρυσής εποχής» για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Γιατί είναι φανερό ότι μετά την εκκένωση... έρχεται για τα δημόσια Πανεπιστήμια η συρρίκνωση και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια (και όχι μόνο)η ...πελατεία!

Ο νόμος ν. 4957/ 2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον με τον φακό της μαθηματικής ακρίβειας: οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν κενές (σε συνδυασμό με τη «δράση των μετεγγραφών») αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων και όχι μόνο.

Στο σημείο αυτό, το ΥΠΑΙΘΑ, επιδέξια, με τη βοήθεια του μιντιακού λόγου που προβάλλει τα ρετάλια της εκπαιδευτικής πολιτικής του ως νέα μεταρρυθμιστική σταυροφορία, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: όσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν. Ετσι το υπουργείο νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Είναι ξεκάθαρο: από τη μια, η κυβέρνηση αυστηροποιεί (και παράλληλα ακριβαίνει) τα κριτήρια εισαγωγής στη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και, από την άλλη, αφού εξίσωσε τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα (και τα Ακαδημαϊκά οσονούπω με το νόμο για τη Σύμβαση της Λισαβόνας), επιχειρεί τώρα να ενισχύσει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια μέσω της τροφοδότησής τους με φοιτητές - πελάτες.


Το μήνυμα στους υποψήφιους και τους γονείς τους!

Αν θέλει κανείς να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της θηριώδους περικοπής θέσεων εισακτέων θα πρέπει αφενός να πάει στις αναπαραστάσεις που δημιουργούνται στους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και γονείς που παρακολουθούν με δέος ως θεατές το μέλλον που προβλέπεται γι’ αυτούς. Ποιο είναι το μήνυμα; Στροφή με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση στα φροντιστηριακά στέγαστρα, σκέψεις για εγγραφή στα κολέγια ή σε ότι έρθει στη χώρα μας ως κολεγιά του ιδιωτικού ή και του δημόσιου με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

https://www.alfavita.gr/panellinies/453031_baseis-2024-me-tis-fetines-9000-peripoy-kenes-theseis-synolika-stin-4etia