Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

«Όχι» στη συγκάλυψη των δολοφόνων του Σιράζ Σαφτάρ

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα η δίκη για την δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ τον Αύγουστο του 2023 στη Ριζούπολη. Οι συγγενείς του Πακιστανού εργάτη υπέβαλλαν στην Εισαγγελία υπόμνημα για την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου αλλά οι κατηγορούμενοι δικάζονται ο ένας για ανθρωποκτονία και όλοι για ληστεία, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ο 20χρονος ύποπτος φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα στον θώρακα το θύμα, την ώρα που από το σπίτι του στα Άνω Πατήσια πήγαινε για δουλειά σε λαϊκή αγορά του Περισσού (Βλ. «Τι δείχνουν οι συλλήψεις Ελλήνων για τη δολοφονία»).

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», που ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, ζητούν να τιμωρηθούν με ισόβια οι δράστες απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο του ΜΟΔ.

Σε κοινή ανακοίνωση υποστηρίζουν πως «το συγκεκριμένο τάγμα των φασιστοειδών που δολοφόνησε τον Σιράζ Σαφτάρ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις περιπολίες της Χρυσής Αυγής στην ίδια περιοχή και μάλιστα με αποκλειστικό στόχο τους Πακιστανούς εργάτες λαϊκών αγορών».

Υπενθυμίζεται ότι φίλοι του Σιράζ, που τον αντίκρυσαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο, είχαν μιλήσει τότε στην «Εφ.Συν.» (ΕΔΩ). 

Έκκληση για οικονομική ενίσχυση σχετικά με την νομική υποστήριξη (λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265)

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής

Τη Δευτέρα 22.7.2024 εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Αθήνας (οδός Δέγλερη 4), η υπόθεση με κατηγορούμενους τους Β. Τ, Ν. Μ και Φ. Α, οι οποίοι κατηγορούνται, ο πρώτος για την ανθρωποκτονία και όλοι μαζί για τη ληστεία εις βάρος του Πακιστανού μετανάστη εργάτη στις λαϊκές αγορές Σιράζ Σαφντάρ (Shiraz Safdar), που συνέβη στις 12.8.2023 και ώρα 4 το πρωί στην περιοχή του Περισσού, όπου το θύμα πήγαινε να πιάσει δουλειά στη Λαϊκή Αγορά.

 Η Δολοφονία του Σιράζ Σαφντάρ (Shiraz Safdar) έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος, όπως τα μάθαμε από δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής σε δεκάδες παρόμοιες επιθέσεις της. 

1.Οι δράστες, είναι νεαροί άνδρες περισσότεροι (εν προκειμένω τέσσερα άτομα), οπλισμένοι ( εδώ με μαχαίρι), ενώ το θύμα είναι μόνος και άοπλος.

2. Η ώρα είναι νυχτερινή, 4 μ.μ., όπου υπάρχει σκοτάδι και μηδαμινή διέλευση ανθρώπων, ο τόπος είναι ερημικός, χωρίς κίνηση.

3. Η επίθεση είναι αιφνιδιαστική. Εντοπίζουν το θύμα να περπατά πεζός, από την εμφάνιση του θύματος (μελαψός) διαπιστώνουν ότι είναι αλλοδαπός, στήνουν καρτέρι και τον πλησιάζουν, του κάνουν την κλασική προσχηματική ερώτηση, «τι ώρα είναι;», η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό την επιβεβαίωση της αλλοδαπότητας του θύματος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ανυποψίαστος τους απάντησε.

4. Τον περικυκλώνουν για να μην έχει δυνατότητα διαφυγής, τον μαχαιρώνουν στο στήθος, τον εγκαταλείπουν.

5. Και πάλι η καλοσύνη των ξένων παρεμβαίνει, ένας άλλος αλλοδαπός, Αλβανός στην καταγωγή, τον βρίσκει αιμόφυρτο, σταματά προσπαθεί να του προσφέρει βοήθεια, ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, παραμένει εκεί, δίνει κατάθεση και θα είναι μάρτυρας στη δίκη.

Οι συγγενείς του θύματος, πατέρας, μητέρα , αδέλφια, δήλωσαν παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας και υπέβαλλαν στην Εισαγγελία υπόμνημα για την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου.

Παρ’όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι φέρει τα τυπικά χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος, η υπόθεση δεν εισάγεται με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 82Α Π.Κ. (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά). Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα στις 17/1/2013 όταν το περιστατικό αποδόθηκε σε «διαπληκτισμό ποδηλάτη με μοτοσικλετιστή»(!). να θυμίσουμε ότι η αστυνομική έρευνα και ανάκριση στράφηκε κατά συγγενών και φίλων του Σιζάρ Σαφτάρ διότι αποδόθηκε σε «συμπλοκή μεταξύ ομοεθνών»(!)

Η μη αναγνώριση σε αυτή τη δολοφονία του ρατσιστικού κινήτρου, δίνει το μήνυμα ανοχής, συγκάλυψης και ασυλίας σε όλους τους ρατσιστές και τους φασίστες ότι μπορούν να συνεχίζουν το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο μετανάστης εργάτης είναι στο κέντρο της προσπάθειας ανασυγκρότησης των ταγμάτων εφόδου των φασιστών, των ορφανών της Χρυσής Αυγής, με μαχαιρώματα και επιθέσεις κατά μεταναστών και νέων, της ΚΕΕΡΦΑ και της ΚΝΕ, στο Ν.Ηράκλειο. Στη Ν.Φιλαδέλφεια είχαμε τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες ναζί σε συνεργασία με τους φασίστες φίλους τους. Το συγκεκριμένο τάγμα των φασιστοειδών που δολοφόνησε τον Σιράζ Σαφτάρ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις περιπολίες της Χρυσής Αυγής στην ίδια περιοχή και μάλιστα με αποκλειστικό στόχο τους Πακιστανούς εργάτες λαϊκών αγορών.

Μένει στο αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα να δείξει ότι έχει τη δύναμη να επιβάλλει την τιμωρία των δραστών και την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου τους , όπως το έκανε και με τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν και τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Είναι μια σημαντική μάχη καθώς η κυβέρνηση στη κρίση της αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους στους μετανάστες, επιχειρεί να συγκαλύψει την μαζική δολοφονία από το Λιμενικό των 600 προσφύγων της Πύλου και προχωρά σε ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα κάνοντας απροκάλυπτα ανοίγματα στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία, τα συνδικάτα και την αριστερά να στηρίξουν αυτή την μάχη με μαζική παρουσία στα δικαστήρια και ενισχύοντας οικονομικά την μάχη για να έχουν νομική υποστήριξη. Καταθέστε την ενίσχυση σας στον λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ , IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/440478_ohi-sti-sygkalypsi-ton-dolofonon-toy-siraz-saftar

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΙΡΑΖ ΣΑΦΝΤΑΡ: 

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ

Δεν ήταν συμπλοκή, ήταν ρατσιστικό έγκλημα!

Τρεις Ελληνες θα καθίσουν από τη Δευτέρα στο εδώλιο για τη δολοφονία του 24χρονου Πακιστανού εργάτη πέρυσι στον Περισσό, αλλά χωρίς να τους αποδίδεται το ρατσιστικό κίνητρο ● «Ο τόπος, η ώρα, ο δυσανάλογα μεγαλύτερος αριθμός των δραστών σε σχέση με το θύμα, η οπλοφορία και φυσικά η αναγνώριση του θύματος ως αλλοδαπού μετανάστη είναι τυπικά χαρακτηριστικά ρατσιστικού εγκλήματος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της οικογένειας Σαφντάρ ● Η υπόθεση θυμίζει έντονα τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Δεν ήταν συμπλοκή, ήταν ρατσιστικό έγκλημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου