Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Ακόμη μια φορά μειώνονται οι μισθοί μας!

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                     Θεσσαλονίκη       23-6- 2016
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail: gelmeth3@gmail.com

Ακόμη μια φορά μειώνονται οι μισθοί μας!
Επειδή πολλοί συνάδελφοι υποβάλλουν ερωτήματα σχετικά με την παρατηρούμενη μείωση των μισθών μας στις μισθοδοτικές καταστάσεις Ιουλίου  θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι οφείλονται σε αυξήσεις των ασφαλιστικών  κρατήσεων, της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» και της φορολογίας όπως αυτές επιβλήθηκαν από τις διατάξεις του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμο που ψηφίστηκε στις 8 του Μάη στη βουλή.
 Συγκεκριμένα
1) Η κράτηση 6,67% για την κύρια σύνταξη από 1/6/2016 θα υπολογίζεται επί του συνόλου των ακαθάριστων αποδοχών, δηλαδή των «πάσης φύσεως», ενώ μέχρι τώρα υπολογιζόταν επί των «ασφαλιστέων αποδοχών» που ίσχυαν στις 31/10/2011.
2) Αυξάνεται από 1/6/2016 η κράτηση κατά 0,5% για την επικουρική σύνταξη στο νέο υπερταμείο (πρώην Τ.Ε.Α.Δ.Υ., μέχρι τώρα Ε.Τ.Ε.Α.) από 3% επί των πάσης φύσεως αποδοχών σε 3,5% για τους εργαζόμενους.
3) Θεσμοθετήθηκε σημαντική μείωση του αφορολόγητου. Η μείωση αυτή είναι πλήρης στις γυναίκες (με τέκνα ή χωρίς) και στους άνδρες χωρίς τέκνα.
4) Ψηφίστηκε, τέλος, αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» από 0,7% σε 2,2% για μισθούς από 12.000 € έως 20.000 €, δηλαδή για την διαφορά των 8.000 €. Μεγαλύτερη είναι για μισθούς άνω των 20.000 €.
Οι μειώσεις αυτές (που δεν είναι ομοιόμορφες λόγω διαφορών «παλιών –νέων» κ.λ.π.) φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 60-70 ευρώ  και έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουμε υποστεί τα τελευταία 6 χρόνια!
To πιο φοβερό ζητάνε πίσω χρήματα  (κοντά έναν μισθό) από τους αναπληρωτές γιατί λέει τα πήραν κατά λάθος!

Σε ανακοίνωση της Γ ΄ ΕΛΜΕ-Θ για το νέο μισθολόγιο (από 27/1/2016) ανάμεσα σε άλλα είχαμε ήδη επισημάνει:
Τα Καθαρά που θα παίρνουμε τελικά στο χέρι, σχετίζονται με όλα τα είδη των κρατήσεων. Πέρα από την αναγγελθείσα αύξηση των εισφορών μας για το ΕΤΕΑ από 3% στο 3,5%, εδώ συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο και στο Μισθολόγιο-2016 να γίνονται κρατήσεις για την Ασφάλιση, με βάση όσα παίρναμε το ...2011. Επιπλέον, σημαντικό μέρος των ελάχιστων αυξήσεων που θα πάρουν οι χαμηλόμισθοι θα χαθεί λόγω υπέρβασης του ορίου των 12.000 και της συνακόλουθης επιβολής της μνημονιακής «εισφοράς αλληλεγγύης». Τέλος, αναμένουμε εδώ και το Νέο Φορολογικό (αφορολόγητο, κλίμακες, κ.ά.).
Δυστυχώς ούτε για το μισθολόγιο ούτε για το ασφαλιστικό –φορολογικό δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες της βαρύτητας τους κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους συνολικά και ειδικά από τον κλάδο, ενώ οι αντιδράσεις της ΟΛΜΕ ήταν από αναιμικές έως ανύπαρκτες (η ΟΛΜΕ δεν είχε βγάλει καν ανακοίνωση για το μισθολόγιο !!! )
Οι αρνητικότατες αυτές εξελίξεις στο μισθολογικό σε συνδυασμό με τον ασφαλιστικό νόμο που εξανεμίζει συντάξεις, επικουρικά, εφάπαξ και διευρύνει τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι θανάτου, αλλά και τις πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που απολύουν αναπληρωτές και μετατρέπουν τους μόνιμους σε «μετακινούμενη και ανασφαλή μάζα» νομίζουμε ότι αντιμετωπίζονται πλέον μόνο με γενικευμένη, ενωτική και αποφασιστική  μάχη με πρώτη προϋπόθεση την συσπείρωση και  συμμετοχή όλων μας στα σωματεία και τις Γ.Σ .


Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                                ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου