Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Συγκέντρωση & στάση εργασίας ενάντια στη νέα απόλυση του Δ. Αντωνίου

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28/6, ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, σε μια έκρηξη εκδικητικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύει ΞΑΝΑ το συνάδελφό μας, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας και μέλος του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ, Δημήτρη Αντωνίου.

Αποδεικνύεται ότι το «σπάσιμο» της επαναπρόσληψής του σε δύο συμβάσεις (Μάιο με αρχές Ιουλίου και Ιούλιο με τέλη Δεκέμβρη) ήταν ενταγμένο σε ΕΝΑ σχεδιασμό: Να σταματήσουν οι ενοχλητικές μας κινητοποιήσεις τον Απρίλιο με την επαναπρόσληψή του και να επανέλθουν οι πρυτανικές αρχές, εάν και όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν, κατά προτίμηση εν μέσω αδειών των εργαζομένων και εξεταστικής των φοιτητών, στην ΑΠΟΦΑΣΗ για απόλυση , αξιοποιώντας τη δεύτερη σύμβαση.

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

Με όλους τους φυσικούς μας συμμάχους, εργαζόμενους εντός και εκτός ΕΚΠΑ, φοιτητές, σωματεία και συλλογικότητες.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ.

Δίνουμε άμεση απάντηση. Κηρύσσουμε στάση εργασίας από την έναρξη ωραρίου έως τη 1μμ την Παρασκευή, 28/6, με κινητοποίηση στα Προπύλαια 9 π.μ.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση την ίδια ημέρα, Παρασκευή, 28/6, 11.30, Ευριπίδου 14, αίθουσα Α, 5ος όροφος).

Καλούμε τους συναδέλφους μας άλλων κλάδων στο ΕΚΠΑ, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φοιτητές, την ΟΔΠΤΕ και την ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία και τις συλλογικότητες, να σταθούν για μια ακόμα φορά πλάι μας. Μέχρι την τελική νίκη.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤIΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΚΑΝΕΝΑΣ-ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ-Η ΤΟΥ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΞΑΝΑ.

Κεντροαριστερά: Δεν είναι θέμα συσκευασίας, αλλά περιεχομένου

 του Λεωνίδα Βατικιώτη         Πηγή: Εφημερίδα Documento

Οι συνέπειες από τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της Αριστεράς ανέκαθεν υπερέβαιναν τα εκλογικά και τα οργανωτικά τους όρια, επηρεάζοντας κάθε κόμμα και σχηματισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι δε μεταξύ τους σχέσεις, άλλοτε παραπέμποντας σε διελκυστίνδα κι άλλοτε σε συγκοινωνούντα δοχεία, επηρεάζονταν καθοριστικά από τις πολιτικές προτεραιότητες και τις οργανωτικές διεργασίες στο εσωτερικό των μεγάλων κομμάτων.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, τόσο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησαν σενάρια συνεργασίας που κυκλοφορούσαν καιρό αν όχι χρόνια. Τέθηκαν δε επί τάπητος, με δημόσιες δηλώσεις, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. Όταν οι πολιτικές διαφορές γεφυρώθηκαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απεμπολεί οριστικά και δια παντός τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά και μαζί -καθόλου τυχαία- να αποχαιρετά το εκλογικό του ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2015 (36,3%), και το ΠΑΣΟΚ να μοιράζεται με το ΣΥΡΙΖΑ πλέον το στίγμα της διάψευσης των πολιτικών του προσδοκιών, ξανακερδίζοντας ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Αριστερά.

Η πολιτική της περιόδου 2015 – 2019 έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Η φτωχοποίηση των εργαζομένων μέσω της υπερφορολόγησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαιώνιση της ασυδοσίας των τραπεζών και η στενότερη πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ ακύρωσαν κάθε ριζοσπαστισμό από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στο θεσμικό επίπεδο δεν υλοποιήθηκε καμία ουσιαστική δημοκρατική τομή που να δικαιώνει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του κόμματος και να δημιουργεί ρήγματα στην καταθλιπτική νεοφιλελεύθερη κυριαρχία. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μύδροι εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο «ΡΙ» αν δεν προανήγγειλαν ακόμη πιο δεξιά μετατόπιση φαίνονταν να αποκαθιστούν την πραγματικότητα…

Η διακυβέρνηση της ΝΔ ωστόσο σημαδεύτηκε από μια απρόσμενη τύχη: Να διαχειριστεί τα κονδύλια που απελευθέρωσε η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας (2020-2023) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για πακτωλό: Η συνολική αξία των κονδυλίων για την πανδημία έφτασε τα 44,4 δισ. με δημοσιονομικό κόστος 31,1 δισ., το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 τα 26,2 δισ. κ.λπ.  Η ΝΔ με την πλημμυρίδα των δισεκατομμυρίων εξισορρόπησε αντικρουόμενα αστικά ανταγωνιστικά συμφέροντα, που θα είχαν εξελιχθεί σε πόλεμο μέχρι εσχάτων. Καθόλου απρόσμενη η στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από τους μιντιάρχες…

Ωστόσο τα υποκείμενα, δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι εδώ και απειλούν την εύθραυστη ισορροπία. Ξεχωρίζω: Ανεργία στο 10% που διαιωνίζεται από τις συνεχείς προσκλήσεις ξένων εργατών για την αγροτική παραγωγή και τα ξενοδοχεία, αύξηση των ανεξόφλητων χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 150 δις., όξυνση του αναπτυξιακού / επενδυτικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας όπως μαρτυρά από την μια το γεγονός ότι η ελληνική είναι η μοναδική οικονομία στην ΕΕ που το ΑΕΠ της ακόμη και τώρα υπολείπεται του ΑΕΠ πριν την δημοσιονομική κρίση και από την άλλη η κατεύθυνση των επενδύσεων σε ακίνητα και κερδοσκοπία, φτωχοποίηση της κοινωνίας λόγω του πληθωρισμού και της αυξανόμενης επέκτασης της φτώχειας στους συνταξιούχους, σταδιακή αύξηση του ομολογιακού μέρους του δημόσιου χρέους ενώ παραμένει ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ για την ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, κ.λπ., κ.λπ. Από κοντά και η κλιμάκωση των πολεμικών μετώπων στην Ουκρανία και την Γάζα με την εκτεταμένη αν και καλυμμένη (ως προς το παρόν) εμπλοκή της Ελλάδας να απειλεί να γίνουμε στόχος επιθέσεων. Αυτά είναι τα μέτωπα που έχει ανοίξει η πολιτική της ΝΔ, απαιτώντας ρήξεις από τα αριστερά.

Ας επιχειρήσουμε τώρα να παραθέσουμε ορισμένα ενδεικτικά ζητήματα που συζητιούνται εν όψει της συνεργασίας των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς: Ποιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος, ποιος θα είναι επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ. Αν η συνεργασία θα έχει την μορφή του κοινού ψηφοδελτίου, αναπαράγοντας το πρόσφατο γαλλικό προηγούμενο, ή θα οδηγήσει σε νέο κόμμα. Αν θα γίνει νέο έκτακτο συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, κοκ.

Κανένα από τα επίδικα της δημόσιας συζήτησης που συνοδεύει τις διεργασίες στην κεντροαριστερά δεν αφορά τα εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα της περιόδου ή αυτά που σχετίζονται με τον διεθνή προσανατολισμό. Κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν τολμάει να θέσει έστω προς συζήτηση το αίτημα για κατώτατο καθαρό μισθό 1.000 ευρώ, κρατική επιδότηση κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου που πληρώνει ενοίκιο πάνω από το ένα τρίτο των απολαβών του για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση, κρατικοποίηση των τομέων της ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και τραπεζών, διατίμηση στα είδη ευρείας κατανάλωσης για να πέσουν οι τιμές, κι έξοδο από ΝΑΤΟ και ευρώ – ΕΕ ως όρων εκ των ων ουκ άνευ για την ειρήνη και την ευημερία. 

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέκου Αλαβάνου δεν αποτέλεσαν τομή στην πολιτική ζωή της Ελλάδας λόγω της ξεχωριστής προσωπικότητας των πρωταγωνιστών τους. Η ξεχωριστή πολιτική τους προσωπικότητα επέβαλε ρήξεις στο συνεχές της επίσημης πολιτικής προπαγανδίζοντας κι ενίοτε υιοθετώντας, έστω κατ’ εξαίρεση, λαϊκά αιτήματα που βελτίωναν την θέση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Έτσι και σήμερα το νέο προϊόν δεν θα κριθεί από την συσκευασία. Θα κριθεί από το περιεχόμενο…

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

΄Κλείνουν την Αυγή μία ιστορική εφημερίδα 72 χρόνων!

\
Τρίτη 25 Ιουνίου. Στους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς ''Αυγή'' ανακοινώνεται πως σταματά την κυκλοφορία του το καθημερινό φύλλο. Σήμερα Τετάρτη 26/6 στο στούντιο του ΤΡΡ και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press φιλοξενήθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αντώνης Ραυτόπουλος. Μίλησε για τη σημασία του εντύπου και της καθημερινής σταθερής κυκλοφορίας του,

«Η απόφαση να κλείσουν μία ιστορική εφημερίδα 72 χρόνων θα τους βαραίνει για το υπόλοιπο της ύπαρξής τους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Ο αρχισυντάκτης της ”Αυγής” στο ΤΡΡ

Πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις Τετάρτη και Πέμπτη 26-27 Ιουνίου στην υγεία

 Σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν Τετάρτη και Πέμπτη 26-27 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συμβασιούχων υγειονομικών στα τέλη του μήνα

Σύμφωνα με το σωματείο των Εργαζομένων παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου υγείας για τρίμηνες και εξάμηνες παρατάσεις, εστάλη e-mail με το οποίο 450 περίπου εργαζόμενοι στα προγράμματα Philos να βρίσκονται στο δρόμο στις 30/06/2024!

Όπως αναφέρουν οι υγειονομικοί πρόκειται για εργαζόμενους που βρίσκονται ήδη 5,6,7 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης της υγειονομικής

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΝΙΘ «καταγγέλλει το μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων υγειονομικών που είναι εν εξελίξει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους».

Όπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, «στις 30/6/24 απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις με το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι της καθαριότητας στο ΨΝΘ, καθώς αναλαμβάνει εργολάβος την καθαριότητα.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι στο χώρο της υγείας είναι χιλιάδες, με πολύτιμη πείρα και εξειδίκευση, που καλύπτουν τόσα χρόνια κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας και είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει καμιά απόλυση! Άμεση μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μαζικές προσλήψεις για την ουσιαστική κάλυψη των τεράστιων κενών!», καταλήγει η ΕΝΙΘ.

Την Πέμπτη 27/6/2024 Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την ανάδειξη της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας, ΕΚΑΒ.

Σαν χθες 25 Ιούνη του 1903 γεννήθηκε ο Τζορτζ Όργουελ,

 Σαν χθες 25 Ιούνη του 1903 γεννήθηκε ο Τζορτζ Όργουελ, Άγγλος συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ. («H Φάρμα των Ζώων», «1984»)

Ο George Orwell ήταν Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος πολύ συχνά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Βρετανούς λογοτέχνες.

Το έργο του διαπνέεται από πολιτικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έρχεται σε αντίθεση με ολοκληρωτικά καθεστώτα και, παράλληλα, συντάσσεται υπέρ του σοσιαλισμού. Τα έργα του έχουν χαρακτηριστεί -και είναι- δυστοπικά, έχοντας καθιερώσει πολλές εμβληματικές έννοιες στη σύγχρονη πολιτική σκέψη, όπως είναι το περίφημο Big Brother (Μεγάλος Αδερφός), η αστυνομία της σκέψης κλπ.

O Eric Arthur Blair, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1903 στο Μοτιάρι της Βρετανοκρατούμενης Ινδίας. Ήταν γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου, αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια, με τον προπάππου του να κατέχει ακόμη και τίτλο ευγενείας. Βέβαια, οι τίτλοι ευγενείας δεν κληροδοτούνταν, αλλά δε συνέβαινε το ίδιο και με την οικονομική ευμάρεια.

Ο Eric ή αλλιώς George Orwell, όπως ήταν το ψευδώνυμό του, με το οποίο έμεινε στην ιστορία, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αγγλία το 1911. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος και η οικογένειά του μετακόμισε στο Shiplake πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί μάλιστα ο Έρικ έπιασε φιλίες με την οικογένεια Μπάντικομ, και πιο συγκεκριμένα με την κόρη τους, Υακίνθη.

Ο Orwell και η Υακίνθη διάβαζαν και έγραφαν ποίηση, ενώ ονειρεύονταν να γίνουν διάσημοι συγγραφείς, κάτι που τελικά ο George Orwell κατάφερε. Μάλιστα, της είχε πει ότι μπορεί να έγραφε ένα βιβλίο στο ύφος της Σύγχρονης Ουτοπίας του Χ.Τζ.Γουέλς, αν και τελικά κατέληξε το όνομά του να συνδεθεί άρρηκτα με τη δυστοπία.

Ο George Orwell αρχικά είχε λάβει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Eaton, αλλά δεν έμεινε πολύ εκεί καθώς δεν του άρεσε και το θεωρούσε άθλιο. Γενικότερα, οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις του δεν ήταν καλές και, μάλλον, δε θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου μία υποτροφία. Έτσι, με προτροπή των γονιών του αποφάσισε να να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για την Αυτοκρατορική Αστυνομία.

Ο George Orwell γράφτηκε σε προπαρασκευαστικό σχολείο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κλασσικούς, τα Αγγλικά και την Ιστορία. Έτσι, πέρασε τις εξετάσεις ερχόμενος, μάλιστα, 7ος ανάμεσα σε 29 επιτυχόντες.

Αρχής γενομένης το 1922 ο George Orwell εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες περιοχές και πόστα στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία. Προς τα τέλη του 1927, όμως, προσβλήθηκε από δάγκειο πυρετό και έτσι, επέστρεψε στην Αγγλία έχοντας πάρει αναρρωτική άδεια.

Κατά τη διάρκεια της άδειάς του επισκέφθηκε την Κορνουάλη, όπου αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του.

Έτσι, παραιτήθηκε από την Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας.

Έκτοτε έζησε για καιρό φτωχική ζωή στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος με περιθωριακούς, αγνοώντας συνειδητά τον αστικό τρόπο ζωής. Ακόμη, μία σημαντική περίοδος της ζωής του ήταν αυτή κατά την οποία πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο. Αρχικά, είχε στρατευθεί υπέρ της δημοκρατικής πολιτοφυλακής, όπου πολέμησε και τραυματίστηκε όντας μέλος της ταξιαρχίας “Λένιν” του P.O.U.M.

Ωστόσο, αργότερα ήρθε σε ρήξη με το σταλινικό PCE κατά τις τραγικές ημέρες της Βαρκελώνης, κάτι που μάλιστα αποτύπωσε λογοτεχνικά στο βιβλίο του Πεθαίνοντας στην Καταλωνία (1938). Παρόλα αυτά τα πιο δημοφιλή βιβλία του, την Φάρμα των Ζώων και το 1984, τα έγραψε στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο George Orwell έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου 1950 και λίγο πριν πεθάνει απαγόρευσε ρητά να γραφτεί η βιογραφία του. Ωστόσο, αυτή του η επιθυμία δεν τηρήθηκε. Το 1958 η σύζυγός του σε συνεργασία με τον Ian Angus επιμελήθηκε και εξέδωσε σε τέσσερις ογκώδεις τόμους το σύνολο σχεδόν των δοκιμίων, των άρθρων, των βιβλιοκρισιών, των επιστολών αλλά και των ημερολογίων που κράτησε κατά καιρούς ο Orwell, ενώ στη συνέχεια πολλοί έγραψαν τη βιογραφία του σπουδαίου συγγραφέα.

Ας δούμε μερικά βιβλία του George Orwell που αξίζει να διαβάσετε…

                    1. Πεθαίνοντας στην Καταλωνία

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Ισπανία, 1936. Στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου ο συγγραφέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επαναστατικού μετώπου με σκοπό να γράψει άρθρα για αγγλικές εφημερίδες, αλλά εντάσσεται στην πολιτοφυλακή και ζει άμεσα τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης στιγμής της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ορμή της εξέγερσης, η οργάνωση των αντίπαλων στρατοπέδων, ο πόλεμος χαρακωμάτων και οι πολιτικές κινήσεις που καθόρισαν την έκβαση του ισπανικού εμφυλίου καταγράφονται με ζωντάνια και αλήθεια στο βιβλίο αυτό του Τζωρτζ Όργουελ. Κοινό φόντο της αφήγησης στο σύνολό της είναι το βίωμα – που ξεπερνά τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία – της δραματικής προσπάθειας του ανθρώπου να κερδίσει μια νέα ζωή, άξια να τη ζει.

2. Η Φάρμα των ζώων

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που φαίνονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δεν αργεί ν’ αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Κυρίως γιατί εξαφανίζει τις δυνατότητες για αντίδραση…

Η αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ έχει πρωταγωνιστές της τα ζώα, όπως αυτές του Αισώπου. “Η φάρμα των ζώων”, που έκανε τον συγγραφέα της παγκόσμια γνωστό, είναι σάτιρα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και κυρίως κριτική του σταλινικού φαινομένου. Είναι η καυστική απεικόνιση της νέας και ελπιδοφόρας ηγεσίας που, μόλις έρθει στην εξουσία, γίνεται ό,τι και όλες οι προηγούμενες.

3. 1984

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.

4. Βιβλία εναντίον του τσιγάρου

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:  «Έχω ήδη πει πολλά προκειμένου να δείξω ότι το διάβασμα είναι μια από τις πιο φθηνές διασκεδάσεις· ίσως η φθηνότερη μετά το να ακούς ραδιόφωνο».
Ξεκινώντας από το ερώτημα αν ξοδεύει περισσότερα στο διάβασμα ή στο κάπνισμα, ο Τζορτζ Όργουελ στα απολαυστικά αυτά κείμενα εξετάζει μια σειρά από θέματα: από τους κινδύνους που κρύβουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία ως το πώς ζει ο κριτικός βιβλίων, από την ελευθερία του τύπου ως την πραγματική έννοια του πατριωτισμού.

5. Η παγίδα του χρήματος

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Στο Λονδίνο των τελευταίων μεσοπολεμικών χρόνων, ένας τριαντάχρονος άντρας, που αναζητά την προσωπική και δημιουργική του ταυτότητα, συγκρούεται με την κρατούσα αξιολογία και κηρύσσει πόλεμο ενάντια στον «κόσμο του χρήματος» για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές περιπλοκές όμως, που έρχονται ως συνέπεια της -ελεύθερης, υποτίθεται- επιλογής του, αποσταθεροποιούν την αντίληψή του για τον εαυτό του και τον κόσμο, κλυδωνίζουν τις σχέσεις του και τον απομονώνουν σε μια βαθιά κρίση που τον οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Στο κατώφλι της κόλασής του, καλείται να δώσει μια λύση που μέχρι τότε έμοιαζε σαν ένας αδιανόητος αναπροσανατολισμός. Μετά όμως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.


Ψήφισμα στήριξης της ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στον συνάδελφο Παπαδόπουλο Θανάση

 ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                                25/6/2024

Ψήφισμα στήριξης της ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στον συνάδελφο Παπαδόπουλο Θανάση

Η ΔΔΕ Α΄ Αθήνας ξεπέρασε όλα τα όρια. Επέβαλε ποινή στέρησης μισθού τριών ημερών στον συνάδελφο Παπαδόπουλο Θανάση από το 57ο Γυμνάσιο, με την κατηγορία ότι δεν έκανε τηλεκπαίδευση τις ημέρες μαθητικής κατάληψης του σχολείου του, αν και ο συνάδελφος δήλωσε αδυναμία λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η απόφαση στέρησης του μισθού γίνεται ακόμη πιο εξωφρενική, καθώς ο συνάδελφος, κατόπιν γραπτής εντολής του ίδιου του ΔΔΕ για αναπληρώσεις μαθημάτων, ευθυγραμμίστηκε με την εντολή κι αναπλήρωσε όλες τις ώρες που «χάθηκαν» τις επόμενες μέρες που ακολούθησαν.

Η πρακτική αυτή του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση του ΥΠΑΙΘ απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία με τις δικαστικές προσφυγές, τις πειθαρχικές διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων και ανοίγει καινούργιους δρόμους για ακόμη περισσότερο αυταρχισμό της διοίκησης και εκφοβισμό των συναδέλφων. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από το σωματείο μας!

Στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας και δηλώνουμε ότι θα τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο μέχρι την πλήρη δικαίωση του. Δε θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους τιμωρίες και εκβιασμούς απέναντι σε κανένα συνάδελφο.

Απαιτούμε από τον ΔΔΕ της Α΄ Αθήνας να αποσύρει άμεσα την απόφαση για τη στέρηση μισθού τριών ημερών από τον συνάδελφο. Απαιτούμε την πλήρη απαλλαγή του.

Να σταματήσει ο αυταρχισμός της ΔΔΕ Α΄Αθήνας

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Αφιέρωμα στον αγωνιστή ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη - Έφυγε από τη ζωή 23 Ιουνίου 2005

Θεσσαλονίκη, Μέρες τοῦ 1969 μ.Χ

.Στὴν ὁδὸ Αἰγύπτου -πρώτη πάροδος δεξιά!
Τώρα ὑψώνεται τὸ μέγαρο τῆς Τράπεζας Συναλλαγῶν
Τουριστικὰ γραφεῖα καὶ πρακτορεῖα μεταναστεύσεως.
Καὶ τὰ παιδάκια δὲν μποροῦνε πιὰ νὰ παίξουνε ἀπὸ
            τὰ τόσα τροχοφόρα ποὺ περνοῦνε.
Ἄλλωστε τὰ παιδιὰ μεγάλωσαν, 

ὁ καιρὸς ἐκεῖνος πέρασε ποὺ ξέρατε
Τώρα πιὰ δὲ γελοῦν, δὲν ψιθυρίζουν μυστικά, 

δὲν ἐμπιστεύονται,
Ὅσα ἐπιζήσαν, ἐννοεῖται, 

γιατὶ ᾔρθανε βαριὲς ἀρρώστιες ἀπὸ τότε
Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, 

θωρακισμένοι στρατιῶτες,
Θυμοῦνται τὰ λόγια τοῦ πατέρα: 

ἐσὺ θὰ γνωρίσεις καλύτερες μέρες
Δὲν ἔχει σημασία τελικὰ ἂν δὲν τὶς γνώρισαν, 

λένε τὸ μάθημα οἱ ἴδιοι στὰ παιδιά τους
Ἐλπίζοντας πάντοτε πὼς κάποτε 

θὰ σταματήσει ἡ ἁλυσίδα
Ἴσως στὰ παιδιὰ τῶν παιδιῶν τους 

ἣ στὰ παιδιὰ τῶν παιδιῶν τῶν παιδιῶν τους.

   Πρὸς τὸ παρόν, στὸν παλιὸ δρόμο ποὺ λέγαμε, ὑψώνεται  ἡ Τράπεζα Συναλλαγῶν

             - ἐγὼ συναλλάσσομαι, ἐσὺ συναλλάσσεσαι, 

αὐτὸς συναλλάσσεται-
Τουριστικὰ γραφεῖα καὶ πρακτορεῖα μεταναστεύσεως
-ἐμεῖς μεταναστεύουμε, ἐσεῖς μεταναστεύετε, 

αὐτοὶ μεταναστεύουν-
Ὅπου καὶ νὰ ταξιδέψω ἡ Ἑλλάδα μὲ πληγώνει, 

ἔλεγε κι ὁ Ποιητὴς
Ἡ Ἑλλάδα μὲ τὰ ὡραῖα νησιά, 

τὰ ὡραῖα γραφεῖα, τὶς ὡραῖες ἐκκλησιὲς

     Ἡ Ἑλλὰς τῶν Ἑλλήνων.

Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ

https://www.youtube.com/watch?v=nlaCdZc3u90

Μανόλης Αναγνωστάκης - Ποιήματα

Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη – LiFO

Αφιέρωμα στον αγωνιστή ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη

Ιστορική ημέρα: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος! [βίντεο]

 Τα WikiLeaks δημοσίευσαν στοιχεία κυβερνητικής διαφθοράς, εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων • Ο Τζούλιαν πλήρωσε βαριά αυτές τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις • Ήταν κρατούμενος περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα

Ιστορική ημέρα: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος! [βίντεο]

Οι δωσίλογοι των απανταχού φασιστών δολοφόνων του παλαιστινιακού λαού μιλάνε για «κόκκινο φασισμό»....

Οι δωσίλογοι των απανταχού φασιστών δολοφόνων του παλαιστινιακού λαού μιλάνε για «κόκκινο φασισμό»....

...για αυτό πριν προχωρήσουμε, μια πρώτη, απλή ερώτηση προς την ΔΑΚΕ Πειραιά:

Πόσα παιδιά σκότωσε ο «δημοκρατικός Δυτικός κόσμος σας» σήμερα στην Παλαιστίνη;

Απάντηση στο:

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/450478_dake-peiraia-kokkinos-fasismos-apo-parataxi-me-mikroparataxiaka-ofeli

ΝΑΙΑΙΑΙΑΙ! Η ΔΑΚΕ επιτέλους μίλησε! Ίσως η τελευταία φορά που είχε μιλήσει να ήταν τότε που έβγαλε ανακοίνωση που χρησιμοποιήθηκε στον πειθαρχικό φάκελο του ΔΙΔΕ ενάντια σε συναδέλφους! Ε, κάτι αντίστοιχο κάνει και τώρα! Μίλησε για να επιτεθεί στους αγώνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τόσοι είναι. Ας τα δούμε, λοιπόν:

Σε ποια μικροπαραταξιακά οφέλη αναφέρεται η ΔΑΚΕ σε ένα κοινοδρασιακό σχήμα αγωνιστών εκπαιδευτικών. Αυτοί που είναι κομμάτι της διοίκησης και δρουν με λογικές παραγόντων και «βολέματος»; Η… πρώτη δύναμη που παίζει στον κεντρικό γραφειοκρατικό συνδικαλισμό με ανοικτή επικοινωνία με το Υπουργείο; Αλήθεια, αφού ο λαός μας έχει στη γωνία, γιατί η «μεγάλη» ΔΑΚΕ ασχολείται με την ΕΑΑ; Μας έχει στοχοποιήσει όλο το βαθύ κράτος και η κυβέρνηση, και η δόλια η ΔΑΚΕ τρέχει κι αυτή σαν το αργοπορημένο ιππικό να συνδράμει στην άθλια εκστρατεία! Για γέλια ή και για κλάματα η ΔΑΚΕ! Εμείς, δε, τόσο… απομονωμένοι είμαστε, που έχουν κινητοποιηθεί ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ εναντίον μας…

2) Για την ταμπακιέρα: Η ΔΑΚΕ ξαναδείχνει άλλη μια φορά τις θέσεις της για μια κρίσιμη μάχη που δίνει ο κλάδος ενάντια στην αξιολόγηση:

Α) υπάρχουν οι συνάδελφοι που «θέλουν»(;) την αξιολόγηση και κατά συνέπεια θέλουν να μονιμοποιηθούν (εδώ αναπαράγουν και τον κυβερνητικό εκβιασμό) ενώ υπάρχουν και οι άλλοι που ΔΕΝ θέλουν (!). Και εμείς που νομίζαμε ότι ο κλάδος παλεύει ενάντια στην αξιολόγηση ΚΑΙ για την ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των νεοδιόριστων.

Β) Μάλιστα οι συνάδελφοι που «θέλουν» να αξιολογηθούν το κάνουν με… ελεύθερη βούληση δοσμένη από τον «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ» -προφανώς-, των αντισυνδικαλιστικών νόμων, του συρσίματος του κλάδου και των αποφάσεών του για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ στα δικαστήρια κτλ. Τόση… ελεύθερη βούληση.

Γ) Στις παραπάνω περιπτώσεις λοιπόν η ΔΑΚΕ λέει ότι τα σωματεία και ο κόσμος δεν πρέπει να μιλάνε (σ.σ. αλλιώς καταστρατηγείται η «ελεύθερη βούληση»), θέλοντας να εφαρμοστούν πλήρως ο νόμος Χατζηδάκη και ο Γεωργιάδη (που άλλωστε δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι τους υποστηρίζουν) που βάλλουν το δικαίωμα στην απεργία. Ή μάλλον όπως το είχε πει η Κεραμέως: «έχετε το δικαίωμα να απεργείτε αρκεί να μην αμφισβητείτε τους νόμους μας». Ή αλλιώς «έχετε το δικαίωμα να κινητοποιείστε αρκεί να μην -μας- ενοχλείτε». Λευκά περιβραχιόνια λοιπόν.

3) Για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται η φράση «κόκκινος φασισμός». Είχε ξανακουστεί (είναι φράση SOS – συνήθως την λένε οι μόνοι φασίστες που υπάρχουν, οι μαύροι) πριν από 2 χρόνια στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, όταν ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ πέρασαν πραξικοπηματικά, και χωρίς να το έχουν ανοίξει στον κλάδο, θέσεις ΥΠΕΡ της αξιολόγησης. Είναι πρόκληση η παράταξη που κεντρικά έχει συνδεθεί και εκφράζει τον κουστουμαρισμένο φασισμό του συστήματος να μιλάει για φασισμό. Η παράταξη που στελέχη της έχουν βάλει την υπογραφή τους σε συνδικαλιστικές διώξεις συναδέλφων και αγωνιστών εκπαιδευτικών. Η παράταξη που είναι το παράρτημα της διοίκησης και του ΔΙΔΕ μέσα στο σωματείο. Η παράταξη που έχει βάλει την κύρια πλάτη στα ξεπουλήματα και στα σπασίματα των αγώνων εκπαιδευτικών.

4) Είναι φανερό ότι η ΔΑΚΕ Πειραιά νιώθει αυτή την άνεση να επιτεθεί στην ΕΑΑ γιατί βλέπει τη λύσσα της διοίκησης και την στοχοποίηση των μελών της. Θέλει έτσι να συμβάλλει και αυτή με τον τρόπο της στην προσπάθεια απομόνωσης και περιθωριοποίησής μας. Τους ενημερώνουμε ότι ΔΕ θα περάσει. Το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες συνάδελφοι στον Πειραιά που δηλώνουν και εκφράζουν την οργή τους απέναντι στη βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων. Όπως έκαναν και πρόσφατα με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία καταγγελίας των δυο νέων διώξεων. Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής, αντί να κονταίνει γίνεται κάθε μέρα πιο αγωνιστική, πιο συλλογική πιο συνδεμένη με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Πειραιά.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της παράταξής της να τρομοκρατήσει τον κλάδο και τους μαθητές ΘΑ ΦΑΕΙ τα ΜΟΥΤΡΑ της. Αυτή θα ναι η καλύτερη απάντηση!

Υ.Γ.1: Θα αφήσουμε ανενόχλητο το αξιοθρήνητο στέλεχος της συγκεκριμένης παράταξης που έγραψε το «άλλο ένα ψέμα της εν λόγω παράταξης είναι ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση για την παρεμπόδιση της εκούσιας αξιολόγησης συναδέλφου ποτέ δεν είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ», το οποίο δε βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

Υ.Γ.2: Όλα τα παραπάνω «επιχειρήματα» που παραθέτει η ΔΑΚΕ Πειραιά για να επιτεθεί στην ΕΑΑ, κάπου τα έχουμε ξανακούσει, αλλά δε θυμόμαστε πού... Θυμάται μήπως κανείς;

                                       ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΑΔΕΔΥ: Για την προσπάθεια αποκλεισμού αναπληρωτή από το Δ.Σ. της Ε ΛΜΕ Λασιθίου

Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Για την προσπάθεια αποκλεισμού αναπληρωτή από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την προσπάθεια της ΔΑΚΕ Δ.Ε. στην ΕΛΜΕ Λασιθίου για την προσπάθεια αποκλεισμού των συμβασιούχων – αναπληρωτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Μάλιστα η ΔΑΚΕ απειλεί ότι θα οδηγήσει το σωματείο στα δικαστήρια αν δεν αποκλειστούν οι αναπληρωτές συνάδελφοι.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί σήμερα αποτελούν το 1/3 του κλάδου, είναι οργανικά αναπόσπαστο μέρος του, είναι ισότιμα μέλη στα σωματεία. Έχουν ενταχθεί και συμμετέχουν στα πρωτοβάθμια σωματεία όπως και στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, εκλέγουν και εκλέγονται.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τη ΔΑΚΕ Δ.Ε. Λασιθίου, να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ΕΛΜΕ Λασιθίου, να αποδεχθεί τη βούληση των συναδέλφων και το εκλογικό αποτέλεσμα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2024.06.17 – Ψήφισμα ΓΣ – Για την προσπάθεια αποκλεισμού αναπληρωτή από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

«Στον Πειραιά έχει στοχοποιηθεί μια ολόκληρη παράταξη!»

 
«Στον Πειραιά έχει στοχοποιηθεί μια ολόκληρη παράταξη!»

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου καταγγέλλει τις διώξεις των αγωνιστών εκπαιδευτικών, μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά.

«Τα πειθαρχικά αυτά περιέχουν τις βαριές κατηγορίες της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας», της «παράβασης καθήκοντος» και της «παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα»», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Καταγγέλλουμε τις διώξεις των αγωνιστών εκπαιδευτικών, μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Χαρτζουλάκη Δημήτρη (αναπληρωτή και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ) και της Χρύσας Χότζογλου. Συγκεκριμένα, έπειτα από πετυχημένη κινητοποίηση σε σχολείο μαζί με μαθητές ενάντια στην αξιολόγηση, μπήκαν στον στόχαστρο της Διοίκησης και παραπέμπονται σε Πειθαρχικό. Τα πειθαρχικά αυτά περιέχουν τις βαριές κατηγορίες της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας», της «παράβασης καθήκοντος» και της «παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα».

Μάλιστα για να δεθούν οι κατηγορίες χρησιμοποιούνται όλοι οι αντιδραστικοί αντισυνδικαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων όπως οι ν Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, αλλά και ο νέος Ποινικός Κώδικας που ποινικοποιεί ακόμα και την «αναστάτωση με φωνασκίες και θόρυβο», δηλαδή τα συνθήματα… Αποδεικνύεται ότι όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο ήρθε και θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στους αγώνες.

Άρα μετά τις διώξεις των Ακρίτα Καλούση, Καββαδία Γιώργο, Μητρόπουλο Δημήτρη (νυν Αντιπρόεδρος της δικής μας ΕΛΜΕ), για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στον διαγωνισμό PISA τον Μάιο του 2023, τις διώξεις των Χουντή Παναγιώτη και Γκέρτσο Ζήση για συμμετοχή τους σε διαδήλωση για τον Γρηγορόπουλο τον Δεκέμβριο του 2020, την δίωξη του Χατζηανδρέου Νεκτάριου για την διατύπωση «κακόπιστης» κριτικής στην κυβέρνηση, έχουμε δύο ακόμα μέλη της συγκεκριμένης παράταξης που διώκονται για δράση που αφορά τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματοςΜόνο και μόνο επειδή φαίνεται ότι οι συναγωνιστές μας, έχουν το θράσος και… τις παλεύουν!

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ –ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΙΣΩ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 35) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/06 στις 13.00»


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ! Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 12μ.μ. στο Σύνταγμα

 ΣΕΠΕ Αριστοτέλης                                   18-06-2024

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 12μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στις δρομολογούμενες απολύσεις

Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ!

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά την έκτακτη κινητοποίηση στην Ευελπίδων την Τρίτη 18/6 , οργανώνουν τον επόμενο μεγάλο σταθμό, που είναι η αγωνιστική τους παρουσία στο Σύνταγμα την Πέμπτη 20/6 12:00 ενάντια στην απόπειρα δρομολόγησης των απολύσεών τους από την Κυβέρνηση.

Στηρίζουμε τον αγώνα τον εργατών της Λάρκο, βρισκόμαστε δίπλα τους εκατοντάδες σωματεία εργαζόμενων και φορείς από όλη την  Ελλάδα, δίνοντας τους δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών!

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει κάθε διαδικασία που τους πετά στον δρόμο και να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, συναντιέται με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας μας, με τους αγώνες όλου του λαού για την υπεράσπιση της ζωής μας με δικαιώματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας τον 21ο αιώνα.

Αγωνιζόμαστε:

Για να  μην ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και καμία άλλη εταιρεία, αντίθετα να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία  μεγάλες στρατηγικής σημασίας εταιρείες με εργατικό έλεγχο  για να σταματήσουν να τις κλέβουν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις, με απειθαρχία στις εντολές και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Για να λειτουργήσουν με κριτήριο τα συμφέροντα των εργατών και όλης της κοινωνίας.

Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, για να μην θρηνούμε νεκρές/ούς και σακατεμένες/ους.

Για αξιοπρεπείς μισθούς και συμβάσεις εργασίας με δραστική μείωση του χρόνου εργασίας ξεκινώντας  με (7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο)

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                      Η γραμματέας

 Τάσσου Δήμητρα                                Κάιλα Μυρσίνη

 https://www.sylaristotelis.com

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Κινητοποίηση την Παρασκευή 21/6 στη 1μμ στη ΔΔΕ Πειραιά για τις διώξεις εκπαιδευτικών

 Α΄ Σύλλογος Αθηνών: κινητοποίηση την Παρασκευή 21/6 στη 1μμ στη ΔΔΕ Πειραιά, (Ηρώων Πολυτεχνείου και Βενιζέλου, στάση μετρό Δημοτικό Θέατρο) για τις διώξεις εκπαιδευτικών

Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση – Κάτω τα χέρια από τα σωματεία

Να σταματήσουν τώρα οι νέες συνδικαλιστικές διώξεις – Να ανακληθούν όλες οι συνδικαλιστικές διώξεις

Η ΕΔΕ και η κλήση για κατάθεση της συναδέλφισσας Χρύσας Χοτζόγλου μέλους της ΕΛΜΕ Πειραιά και του συναδέλφου αναπληρωτή  Δημήτρη Χαρτζουλάκη μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών και στην παραπομπή των συναδέλφων στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι κατηγορίες για τη συνδικαλιστική τους δράση είναι: «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπής συμπεριφορά υπαλλήλου εντός/εκτός υπηρεσίας» (γνωστή κατηγορία με την οποία έχουν παραπεμφθεί όλοι οι διωκόμενοι), «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος», και «παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα».

Είναι γεγονός ότι οι δυο αυτές νέες διώξεις αποτελούν μια νέα σελίδα στην βιομηχανία κατασκευής συνδικαλιστικών διώξεων.

Ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις δεκάδες διώξεις και κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί ενάντια σε συναδέλφους στον Πειραιά αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, τη στοχοποίηση συναδέλφου που υπερασπίστηκε τις θέσεις του κλάδου και των σωματείων απέναντι στην διοίκηση.

Τα γεγονότα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από την, με κάθε τρόπο εντεινόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, να επιβάλουν δια της τρομοκρατίας την διαβόητη αξιολόγηση.

Παράλληλα με τις απανωτές προσφυγές να βγει παράνομη η απεργία – αποχή, οι απόπειρες οικοδόμησης νέων διώξεων δείχνουν την ενόχληση της κυβέρνησης από τη συνεχιζόμενη αντίσταση του κλάδου στην διαδικασία τρομοκράτησης, πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης σχολείων που φέρνει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί: την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής αλλά και κάθε απεργίας (νόμοι Χατζηδάκη, Γεωργιάδη), τις ποινές για… «φωνασκίες» στους εκπαιδευτικούς χώρους (νέος ποινικός κώδικας), την ποινικοποίηση της έμπρακτης αντίθεσης ή και της μη συμμετοχής στην αξιολόγηση. Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τρόπος που αυτοί οι νόμοι χρησιμοποιούνται μέσα στο πόρισμα του πειθαρχικού για τους συνάδελφους προκειμένου να στηθεί το όλο κατηγορητήριο.

Μόνο το μαζικό κίνημα και οι αγώνες μπορούν να τους σταματήσουν! Απαντάμε καθαρά: Ούτε βήμα πίσω!

Γιατί, με τον αγώνα μας, δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα δικαιώματά μας αλλά υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα του λαού και των παιδιών του στο δημόσιο σχολείο. Αυτοί, άλλωστε είναι και οι τελικοί στόχοι της αξιολόγησης αλλά και της βιομηχανίας διώξεων.

  • Κάτω τα χέρια από τη συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Δημήτρη Χαρτζουλάκη

  • Κάτω τα χέρια από τα μέλη των Συλλόγων ΠΕ και των ΕΛΜΕ

  • Κάτω τα χέρια από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση – Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τα σωματεία, την απεργία, την απεργία-αποχή

  • Να ανακληθούν όλες οι διώξεις

  • Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί για δωρεάν παιδεία παλεύουμε μαζί

 O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                Άντα Παραφόρου

https://www.a-athinon.gr/?p=14595