Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Σαν χθες 25 Ιούνη του 1903 γεννήθηκε ο Τζορτζ Όργουελ,

 Σαν χθες 25 Ιούνη του 1903 γεννήθηκε ο Τζορτζ Όργουελ, Άγγλος συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ. («H Φάρμα των Ζώων», «1984»)

Ο George Orwell ήταν Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος πολύ συχνά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Βρετανούς λογοτέχνες.

Το έργο του διαπνέεται από πολιτικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έρχεται σε αντίθεση με ολοκληρωτικά καθεστώτα και, παράλληλα, συντάσσεται υπέρ του σοσιαλισμού. Τα έργα του έχουν χαρακτηριστεί -και είναι- δυστοπικά, έχοντας καθιερώσει πολλές εμβληματικές έννοιες στη σύγχρονη πολιτική σκέψη, όπως είναι το περίφημο Big Brother (Μεγάλος Αδερφός), η αστυνομία της σκέψης κλπ.

O Eric Arthur Blair, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1903 στο Μοτιάρι της Βρετανοκρατούμενης Ινδίας. Ήταν γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου, αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια, με τον προπάππου του να κατέχει ακόμη και τίτλο ευγενείας. Βέβαια, οι τίτλοι ευγενείας δεν κληροδοτούνταν, αλλά δε συνέβαινε το ίδιο και με την οικονομική ευμάρεια.

Ο Eric ή αλλιώς George Orwell, όπως ήταν το ψευδώνυμό του, με το οποίο έμεινε στην ιστορία, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αγγλία το 1911. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος και η οικογένειά του μετακόμισε στο Shiplake πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί μάλιστα ο Έρικ έπιασε φιλίες με την οικογένεια Μπάντικομ, και πιο συγκεκριμένα με την κόρη τους, Υακίνθη.

Ο Orwell και η Υακίνθη διάβαζαν και έγραφαν ποίηση, ενώ ονειρεύονταν να γίνουν διάσημοι συγγραφείς, κάτι που τελικά ο George Orwell κατάφερε. Μάλιστα, της είχε πει ότι μπορεί να έγραφε ένα βιβλίο στο ύφος της Σύγχρονης Ουτοπίας του Χ.Τζ.Γουέλς, αν και τελικά κατέληξε το όνομά του να συνδεθεί άρρηκτα με τη δυστοπία.

Ο George Orwell αρχικά είχε λάβει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Eaton, αλλά δεν έμεινε πολύ εκεί καθώς δεν του άρεσε και το θεωρούσε άθλιο. Γενικότερα, οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις του δεν ήταν καλές και, μάλλον, δε θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου μία υποτροφία. Έτσι, με προτροπή των γονιών του αποφάσισε να να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για την Αυτοκρατορική Αστυνομία.

Ο George Orwell γράφτηκε σε προπαρασκευαστικό σχολείο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κλασσικούς, τα Αγγλικά και την Ιστορία. Έτσι, πέρασε τις εξετάσεις ερχόμενος, μάλιστα, 7ος ανάμεσα σε 29 επιτυχόντες.

Αρχής γενομένης το 1922 ο George Orwell εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες περιοχές και πόστα στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία. Προς τα τέλη του 1927, όμως, προσβλήθηκε από δάγκειο πυρετό και έτσι, επέστρεψε στην Αγγλία έχοντας πάρει αναρρωτική άδεια.

Κατά τη διάρκεια της άδειάς του επισκέφθηκε την Κορνουάλη, όπου αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του.

Έτσι, παραιτήθηκε από την Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας.

Έκτοτε έζησε για καιρό φτωχική ζωή στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος με περιθωριακούς, αγνοώντας συνειδητά τον αστικό τρόπο ζωής. Ακόμη, μία σημαντική περίοδος της ζωής του ήταν αυτή κατά την οποία πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο. Αρχικά, είχε στρατευθεί υπέρ της δημοκρατικής πολιτοφυλακής, όπου πολέμησε και τραυματίστηκε όντας μέλος της ταξιαρχίας “Λένιν” του P.O.U.M.

Ωστόσο, αργότερα ήρθε σε ρήξη με το σταλινικό PCE κατά τις τραγικές ημέρες της Βαρκελώνης, κάτι που μάλιστα αποτύπωσε λογοτεχνικά στο βιβλίο του Πεθαίνοντας στην Καταλωνία (1938). Παρόλα αυτά τα πιο δημοφιλή βιβλία του, την Φάρμα των Ζώων και το 1984, τα έγραψε στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο George Orwell έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου 1950 και λίγο πριν πεθάνει απαγόρευσε ρητά να γραφτεί η βιογραφία του. Ωστόσο, αυτή του η επιθυμία δεν τηρήθηκε. Το 1958 η σύζυγός του σε συνεργασία με τον Ian Angus επιμελήθηκε και εξέδωσε σε τέσσερις ογκώδεις τόμους το σύνολο σχεδόν των δοκιμίων, των άρθρων, των βιβλιοκρισιών, των επιστολών αλλά και των ημερολογίων που κράτησε κατά καιρούς ο Orwell, ενώ στη συνέχεια πολλοί έγραψαν τη βιογραφία του σπουδαίου συγγραφέα.

Ας δούμε μερικά βιβλία του George Orwell που αξίζει να διαβάσετε…

                    1. Πεθαίνοντας στην Καταλωνία

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Ισπανία, 1936. Στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου ο συγγραφέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επαναστατικού μετώπου με σκοπό να γράψει άρθρα για αγγλικές εφημερίδες, αλλά εντάσσεται στην πολιτοφυλακή και ζει άμεσα τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης στιγμής της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ορμή της εξέγερσης, η οργάνωση των αντίπαλων στρατοπέδων, ο πόλεμος χαρακωμάτων και οι πολιτικές κινήσεις που καθόρισαν την έκβαση του ισπανικού εμφυλίου καταγράφονται με ζωντάνια και αλήθεια στο βιβλίο αυτό του Τζωρτζ Όργουελ. Κοινό φόντο της αφήγησης στο σύνολό της είναι το βίωμα – που ξεπερνά τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία – της δραματικής προσπάθειας του ανθρώπου να κερδίσει μια νέα ζωή, άξια να τη ζει.

2. Η Φάρμα των ζώων

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Σε ένα αγρόκτημα τα ζώα επαναστατούν και ανατρέπουν την καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, που φαίνονται ικανότερα από τα άλλα ζώα. Η νέα εξουσία όμως δεν αργεί ν’ αποδειχτεί το ίδιο κακή ή και ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Κυρίως γιατί εξαφανίζει τις δυνατότητες για αντίδραση…

Η αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ έχει πρωταγωνιστές της τα ζώα, όπως αυτές του Αισώπου. “Η φάρμα των ζώων”, που έκανε τον συγγραφέα της παγκόσμια γνωστό, είναι σάτιρα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και κυρίως κριτική του σταλινικού φαινομένου. Είναι η καυστική απεικόνιση της νέας και ελπιδοφόρας ηγεσίας που, μόλις έρθει στην εξουσία, γίνεται ό,τι και όλες οι προηγούμενες.

3. 1984

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το έγκλημα της σκέψης είναι θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.

4. Βιβλία εναντίον του τσιγάρου

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:  «Έχω ήδη πει πολλά προκειμένου να δείξω ότι το διάβασμα είναι μια από τις πιο φθηνές διασκεδάσεις· ίσως η φθηνότερη μετά το να ακούς ραδιόφωνο».
Ξεκινώντας από το ερώτημα αν ξοδεύει περισσότερα στο διάβασμα ή στο κάπνισμα, ο Τζορτζ Όργουελ στα απολαυστικά αυτά κείμενα εξετάζει μια σειρά από θέματα: από τους κινδύνους που κρύβουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία ως το πώς ζει ο κριτικός βιβλίων, από την ελευθερία του τύπου ως την πραγματική έννοια του πατριωτισμού.

5. Η παγίδα του χρήματος

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):  Στο Λονδίνο των τελευταίων μεσοπολεμικών χρόνων, ένας τριαντάχρονος άντρας, που αναζητά την προσωπική και δημιουργική του ταυτότητα, συγκρούεται με την κρατούσα αξιολογία και κηρύσσει πόλεμο ενάντια στον «κόσμο του χρήματος» για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές περιπλοκές όμως, που έρχονται ως συνέπεια της -ελεύθερης, υποτίθεται- επιλογής του, αποσταθεροποιούν την αντίληψή του για τον εαυτό του και τον κόσμο, κλυδωνίζουν τις σχέσεις του και τον απομονώνουν σε μια βαθιά κρίση που τον οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Στο κατώφλι της κόλασής του, καλείται να δώσει μια λύση που μέχρι τότε έμοιαζε σαν ένας αδιανόητος αναπροσανατολισμός. Μετά όμως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου