Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: «Μπάχαλο» και στη Φυσική - Θέματα «υπερπαραγωγή» που τρομοκρατούν τα παιδιά

 Αυλαία χθες για τους 73.000 περίπου υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (τουλάχιστόν για αυτούς που δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στα ειδικά μαθήματα) που εξετάστηκαν στην Ιστορία (για το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Φυσική (για τα Επιστημονικά Πεδία Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στην Οικονομία (για το Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής).

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "Ιστορία" πατήστε εδώ
Για να δείτε τα θέματα  του μαθήματος "Φυσική" πατήστε εδώ
Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος "Οικονομία" πατήστε εδώ

«Μπάχαλο» και στη Φυσική - Θέματα «υπερπαραγωγή» που τρομοκρατούν τα παιδιά λέει η Ένωση Φυσικών!

ΕΕΦ για Φυσική πανελλαδικών 2024: Οι θεματοδότριες/θεματοδότες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την αποφυγή των λεγόμενων «υπερπαραγωγών», οι οποίες τρομοκρατούν τα παιδιά, τα απομακρύνουν από το γνωστικό αντικείμενο και απέχουν πολύ από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος!

Με μια ανακοίνωση που δεν μασάει λόγια, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών «αδειάζει» την ΚΕΕ για τα θέματα που επέπλεξε σήμερα στη Φυσική των πανελλαδικών εξετάσεων 2024!

Η ΕΕΦ κάνει λόγο για θέματα «υπερπαραγωγή» που τρομοκρατούν τους μαθητές, ενώ τα μέλη της δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν έκπληξη και απογοήτευση!

Λίγο αργότερα, η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Φροντιστών) επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ΕΕΦ με δική της ανακοίνωση, στην οποία κάνει επίσης λόγο για θέματα-υπερπαραγωγή και εκτιμά ότι επρόκειτο για τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. (Η ανακοίνωση της ΟΕΦΕ εδώ)

Όλη η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών

Μελετώντας τα θέματα του μαθήματος ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, στις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, παρατηρούμε ότι προέρχονται από μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης και απευθύνονται σε παιδιά που έχουν μελετήσει ουσιαστικά.

Ταυτόχρονα όμως αισθανθήκαμε έκπληξη και απογοήτευση.


Έκπληξη γιατί:

  1. Τα ερωτήματα Α1 και Α3 του ΘΕΜΑΤΟΣ Α δεν απαιτούν μόνο ανάκληση γνώσεων θεωρίας αλλά και συλλογισμό. Μοιάζουν με μικρής έκτασης "ασκήσεις" και όχι με ερωτήσεις ΘΕΜΑΤΟΣ Α.

  2. Οι λεγόμενες «υπερπαραγωγές» εμφανίστηκαν και στο ΘΕΜΑ Β (Β3).

  3. Το ΘΕΜΑ Γ μοιάζει διαφορετικό από το σύνολο των θεμάτων, είναι βατό, εμπεριέχει θεωρία, αλλά αυτή η διαφορετικότητα θα προκαλέσει προβλήματα στη διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων.

  4. Το ΘΕΜΑ Δ είναι ο ορισμός των «υπερπαραγωγών». Αν συμμετείχε σε διαγωνισμό «υπερπαραγωγών», θα βραβευόταν. Δυστυχώς όμως είναι ΘΕΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

Απογοήτευση γιατί:

  1. Η έκταση των θεμάτων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, ιδιαίτερα σήμερα, που υπάρχει και κλιματολογική επιβάρυνση. Έτσι, ο διαθέσιμος χρόνος δεν ήταν επαρκής.

  2. Δεν υπάρχει διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» των βαθμολογιών των παιδιών «προς τα κάτω».

  3. Οι θεματοδότριες/θεματοδότες δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την αποφυγή των λεγόμενων «υπερπαραγωγών», οι οποίες τρομοκρατούν τα παιδιά, τα απομακρύνουν από το γνωστικό αντικείμενο και απέχουν πολύ από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος. Έτσι, απαξιώνεται η διδασκαλία του μαθήματος στο δημόσιο Σχολείο και ο σεβασμός στους συντελεστές του.

    https://www.alfavita.gr/

Για τα θέματα Φυσικής

Christos Touramanis, Professor of Experimental Particle Physics στο University of Liverpool, Πρώην Scientific Associate στο CERN

Τα θέματα αυτά δεν εξετάζουν ούτε την κριτική σκέψη, ούτε την βαθύτερη κατανόηση της φύσης. Αποτελούν διαγωνισμό δεξιοτεχνίας που χρειάζεται και χρόνο και ηρεμία, ένα ΣΚ για να το απολαύσει κάποιος και μάλιστα με παρέα (ομαδική άσκηση).

Το θέμα με το σχήμα που προκαλεί ζαλάδα σε εξετάσεις με στενό χρονικό περιθώριο και φοβερή πίεση αφού κρίνεται το μέλλον των παιδιών αποτελεί έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω. Το να κρύψω την συχνότητα μέσα σε έναν τύπο δεν εξετάζει αν ο μαθητής καταλαβαίνει πως δουλεύει το μέλαν σώμα αλλά ποιος έχει γερά νεύρα, ψυχραιμία και είναι καλός στο κυνήγι θησαυρού.

Εάν εγώ στον Ηλεκτρομαγνητισμό του τρίτου έτους βάλω τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω. Η σαφήνεια και καθαρότητα στις ερωτήσεις είναι απαιτούμενο στα θέματα που βάζουμε. 

Τα άλλα είναι εκβιασμός της κοινωνίας ώστε να ακουμπάει τις οικονομίες της, συχνά αιματηρές, στα φροντιστήρια. Απωθεί τα παιδιά αφού εξαφανίζει την ομορφιά της φυσικής κάτω από σχολαστικισμούς και βυζαντινισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου