Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Με αυταρχισμό η κυβέρνηση, ανυποχώρητος αγώνας η απάντηση του κινήματος!

 Σε ένα καλοκαίρι που οι λίγοι πάνε διακοπές ενώ οι υπόλοιποι φτάνουν το πολύ μέχρι  τα χωριά τους γιατί τα χρήματα δεν επαρκούν,  ένα καλοκαίρι που  η Ελλάδα φλέγεται, τα δάση αποψιλώνονται για να φυτρώσουν  ανεμογεννήτριες «πράσινες» πηγές κερδών, η δημόσια υγεία αποδομείται, οι παραλίες ξεπουλιούνται στους ιδιώτες και η ελληνική  κυβέρνηση χρηματοδοτεί πολεμικές αποστολές, η εκπαίδευση αντιμετωπίζει πρακτικές που παραπέμπουν στις μαύρες εποχές των διώξεων και της τρομοκρατίας. Κατακαλόκαιρο, προκειμένου να περάσει η αξιολόγηση, ο κόσμος της εκπαίδευσης δοκιμάζεται με νέες μεθόδους τρομοκράτησης, εντατικοποίησης, χειραγώγησης. Τα εκβιαστικά τηλέφωνα  και τα απειλητικά μηνύματα στο ηλ. ταχυδρομείο δε σταματούν. Συμπτύξεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητών κάτω από την απειλή πειθαρχικών, εκτεταμένοι εκβιασμοί για δηλώσεις μετανοίας-συμμετοχής στην αξιολόγηση με κλειστά σχολεία, παραδειγματική επιβολή πειθαρχικών και παύσεων για να εμπεδωθεί το κλίμα απειλών και τρομοκρατίας. Ευθεία επίθεση στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

Χαρακτηριστικά, Διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης Α΄Βάθμιας & Β΄Βάθμιας καλούν νεοδιόριστες/ους και διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες/ους που Απεργούν -Απέχουν (Χαλκιδική, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Αργολίδα, Β’ Αθήνας, Δυτική Αττική, Πάτρα, Χανιά, Θεσ/νίκη) να παραλάβουν κλήσεις σε πειθαρχικά, εκτός και αν στείλουν μέσω email  ή με υπεύθυνη δήλωση μέσω gov (!!) την πρόθεσή τους να αξιολογηθούν και να αξιολογήσουν. Κι όλα αυτά με κλειστά σχολεία και εν μέσω καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα πάνω από 1000 τμήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπτύσσονται καταπατώντας τα μορφωτικά δικαιώματα, αγνοώντας τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Μόνο στην ΠΕ Αττικής   τα κατηργημένα τμήματα ξεπερνούν τα 200. Με απειλές και έκνομες εγκυκλίους καλούνται προϊστάμενοι/διευθυντές σχολείων να καταστρατηγήσουν αποφάσεις ΣΔ ως προς την δημιουργία τμημάτων.

Ο Πιερρακάκης αρέσκεται να φτιάχνει πλατφόρμες ψηφιακού «φροντιστηρίου» και «σχολείου» ευτελίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική επιστήμη. Την ίδια στιγμή οι φετινοί/ές νεοδιόριστοι/ες και αναπληρωτές/τριες βρίσκονται αντιμέτωπες/οι με την απελπισία, μιας και η αναζήτηση κατοικίας αναδεικνύεται σε «βραχνά» με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν θα χαρούν ή θα κλάψουν για τον διορισμό τους ή την πρόσληψή τους. Οι μετακινήσεις γίνονται όλο και ακριβότερες και ο αρχικός καθαρός μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.  Αλλά και οι γονείς καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Τα σχέδιά τους χαλάει η απόφαση του διοικητικού εφετείου για τη Δυτική Αττική που αποτελεί  νίκη του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος και δικαιώνει κατ’ αρχήν τις/τους νεοδιόριστες/ους του 2020, ακυρώνει κάθε πράξη ακύρωσης των μονιμοποιήσεών τους που έγινε από τις/τους διευθυντές εκπαίδευσης και τα ΠΥΣΠΕ, ενώ ουσιαστικά υποχρεώνει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020. Η απόφαση στην ουσία ανοίγει τον δρόμο των μονιμοποιήσεων όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Τα σχέδιά τους χαλάει η απόφαση της 93η ΓΣ της ΔΟΕ ενάντια στην αξιολόγηση που επαναπροκηρύσσει ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ!

Τα σχέδιά τους χαλάνε οι χιλιάδες απεργοί που αντιστέκονται σθεναρά, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που με τη στάση τους αυτή αγωνίζονται ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, στην εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. 

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αυταρχισμό η κυβέρνηση, ανυποχώρητος αγώνας η απάντηση του κινήματος!

«Θεωρώ ευθεία απειλή την παραπομπή μου στο «πειθαρχείο», η οποία καθόλου δεν με φοβίζει αλλά με γεμίζει πίκρα»

 Μια πράξη που τιμά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού όταν δέχεται εντολές που θίγουν τα πιστεύω και τον αγώνα του, έπραξε ο Δ/ντής του 1ου Ειδικού ΔΣ Ιωαννίνων.

Ο Ευάγγελος Τούλης, 37 χρόνια εκπαιδευτικός, δε δίστασε να παραιτηθεί, όταν η τοπική Διευθύντρια Εκπαίδευσης του ζήτησε να επιλέξει ανάμεσα στην αξιολόγηση συναδέλφου του σχολείου του  ή την μελλοντική πειθαρχική του δίωξη για παράβαση καθήκοντος με επιπτώσεις χρηματικής ποινής τουλάχιστον ενός μισθού, μη εξέλιξη ΜΚ και αποκλεισμό από κάθε θέση ευθύνης για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Επιπλέον του έθεσε το ζήτημα, ότι πιθανή παραπομπή μου σε πειθαρχικές διαδικασίες, θα σημάνει τον εγκλωβισμό του ως προς την συνταξιοδότησή του και - όπως του είπε - τα πειθαρχικά διαρκούν περίπου επτά χρόνια.... 

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τρίτη παραίτηση Διευθυντή σε σχολική μονάδα των Ιωαννίνων για τον ίδιο μάλιστα λόγο… Ως αντίδραση και άρνηση στην αξιολόγηση.

Αναλυτικά  η επιστολή 

Σας ενημερώνω ότι στις 7/8/2024 το πρωί συναντήθηκα, με την κ. Δ/ντρια ΠΕ Ιωαννίνων ύστερα από πρόσκλησή της, για να συζητήσουμε το θέμα της μη συμμετοχής μου ως Διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, καθώς, ακολουθώντας τις οδηγίες του συνδικαλιστικού μας οργάνου, ήμουν και παραμένω σε απεργία-αποχή.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης μου έθεσε το ζήτημα, ότι σύμφωνα με οδηγίες του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να επιλέξω μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ανάμεσα στην αξιολόγηση συναδέλφου του σχολείου μου που αξιολογήθηκε στο πεδίο Α1 ή την μελλοντική πειθαρχική μου δίωξη για παράβαση καθήκοντος με επιπτώσεις χρηματικής ποινής τουλάχιστον ενός μισθού, μη εξέλιξη ΜΚ και αποκλεισμό από κάθε θέση ευθύνης για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Επιπλέον μου έθεσε το ζήτημα, ότι πιθανή παραπομπή μου σε πειθαρχικές διαδικασίες, θα σημάνει τον εγκλωβισμό μου ως προς τη συνταξιοδότησή μου, καθώς διανύω το 37ο έτος της υπηρεσίας μου και - όπως μου είπε - τα πειθαρχικά διαρκούν περίπου επτά χρόνια.

Την ίδια μέρα το μεσημέρι υπέβαλα μέσω του σχολείου μου την παραίτησή μου για προσωπικούς λόγους από τα καθήκοντα του Δ/ντή του 1ου Ειδικού ΔΣ Ιωαννίνων. Όπως εξήγησα και προφορικά στην κα Διευθύντρια Εκπαίδευσης παραιτούμαι επειδή δεν μπορώ να κάνω πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τη συνείδησή μου, και με ό,τι θεωρώ ηθικό με βάση το αξιακό μου σύστημα. Αδυνατώ να υλοποιήσω κατευθύνσεις αντίθετες με την πραγματολογική, επιστημονική και φιλοσοφική ερμηνεία των πραγμάτων της εκπ/σης, με την αξιοπρεπή εργασιακή μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Θεωρώ ευθεία απειλή την παραπομπή μου στο «πειθαρχείο», η οποία καθόλου δεν με φοβίζει αλλά με γεμίζει πίκρα. Αλήθεια, αυτή είναι η ανταμοιβή όλων αυτών που εργάστηκαν με ταπεινότητα, σωφροσύνη και τεράστιο μόχθο για την εκπ/ση μαθητών/τριών της Γενικής και της Ειδικής Αγωγής, των νέων αυτών που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας; Αυτή είναι η αντιμετώπιση όσων έχουν το σθένος να υψώσουν τη φωνή και το μπόι τους μπροστά στα κακώς κείμενα της εκπ/σης και στην ατομική αξιολόγηση που μόνο τη βελτίωση της εκπαίδευσης δεν θα φέρει; Άραγε, ο άκρατος ανταγωνισμός, ο «κανιβαλισμός» και η καχυποψία που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους –λόγω αξιολόγησης – στους Συλλόγους Διδασκόντων, είναι το «νέο» που επιδιώκεται να καθιερωθεί στην Εκπαίδευση και κατά προέκταση στην κοινωνία;

Είχα την ελπίδα ότι μπροστά στην καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών στην ατομική αξιολόγηση ο κ. Υπουργός Παιδείας θα έσκυβε να διορθώσει όλα αυτά που διχάζουν τον εκπ/κό κόσμο. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε, αντίθετα, μέσω του κ. Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, των Περιφερειακών Δ/ντών εκπ/σης, των Δ/ντών Π&Δ Εκπ/σης, καθώς και ορισμένων θερμόαιμων Δ/ντών σχολείων, επιχειρείται κατακολόκαιρο με αυταρχικές μεθόδους και απειλές, να προχωρήσει η αξιολόγηση όπως-όπως, με συνοπτικές και παράτυπες διαδικασίες και μετά βλέπουμε. Ίσως δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δείχνει το δρόμο του αγώνα και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Έχω αποδείξει σε όλη μου την εργασιακή ζωή τόσο από τη θέση του δασκάλου όσο και από τη θέση του Διευθυντή σχολείου, ότι είμαι φανατικός υποστηρικτής της συναδελφικότητας, της αρμονικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, του παιδαγωγικού προγραμματισμού, της τήρησης από τους εκπαιδευτικούς των εργασιακών τους υποχρεώσεων, της υψηλής παιδαγωγικής ευθύνης που επιβάλλεται να έχει κάθε εκπαιδευτικός απέναντι στους μαθητές του. Ακριβώς αυτοί είναι και οι λόγοι που δεν μπορώ να συναινέσω στις διαδικασίες της συγκεκριμένης αξιολόγησης.

Σας καλώ να πάρετε θέση.

Με εκτίμηση πολλή

Ευάγγελος Τούλης

https://drepani.gr/ekpaideusi/item/25496-theoro-eftheia-apeili-tin-parapompi-mou-sto-peitharxeio-i-opoia-katholou-den-me-fovizei-alla-me-gemizei-pikra

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία κατά της αξιολόγησης

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Σίμου, ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση.

Παραθέτουμε το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας καταγγέλλει τις κλήσεις σε απολογία και τις απειλές καθαίρεσης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αχαΐας, των διευθυντών σχολείων που συμμετέχουν  στην απεργία – αποχή που έχουν εξαγγείλει οι ΑΔΕΔΥ – ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ Αχαΐας, ενάντια στην αντιδραστική “αξιολόγηση”.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η ΔΔΕ Αχαΐας ευθυγραμμίζεται με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, επιχειρούν να μετατρέψουν σε πειθαρχικό αδίκημα τη συμμετοχή στην απεργία.

Οι ευθύνες για τα προβλήματα των σχολείων βαραίνουν τις Κυβερνήσεις που εφαρμόζουν πιστά τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ και έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη μεταφορά του κόστους στους γονείς, τη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε κυνηγούς χορηγών και σε πιστούς υπηρέτες των κατευθύνσεων και του περιεχομένου του εμπορευματοποιημένου σχολείου. Αυτές τις ιδιότητες έρχονται να ελέγξουν με τις αξιολογήσεις τους και γι’ αυτό καλούν σε απολογία και απειλούν με καθαίρεση τους διευθυντές που δεν συμμετέχουν σ’ αυτή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας καλεί τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το αρμόδιο Υπουργείο, να σταματήσουν την δίωξη και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών»

Κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής σήμερα Πέμπτη 29/8

 Νέα κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής σήμερα στις 9:00 το πρωί, από τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Βάρναλης». Την κινητοποίηση στήριζουν μεταξύ άλλων και ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης» ενάντια στην αξιολόγηση. 

«Η διευθύντρια εκπαίδευσης ΠΕ Δυτ. Αττικής, την επομένη μάλιστα του Δεκαπενταύγουστου, αποστέλλει email προς τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων με το οποίο τις καλεί σε συνάντηση, ώστε να δώσουν προφορικές εξηγήσεις γιατί δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση!», καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους.

Αναλυτικά τα καλέσματα:

Κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής σήμερα Πέμπτη 29/8

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Γεώργιος Σουρής, ο «σύγχρονος Αριστοφάνης»

 

Γεννήθηκε στις 2 Φλεβάρη 1853 στην Ερμούπολη Σύρου, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».. Τις γυμνασιακές σπουδές του τις τέλειωσε στην Αθήνα. Προοριζόμενος για τον ιερατικό κλάδο αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, στα 17 του στο Ταϊγάνι της Ρωσίας, κοντά σ’ ένα θείο του σιταρέμπορα για να εντρυφήσει στα μυστικά του …εμπορίου. Όμως (ευτυχώς) αποδείχτηκεν ακατάλληλος μέσα στο δίμηνο κι επέστρεψεν άρον-άρον στη πρωτεύουσα, που εργάστηκε σαν αντιγραφέας συμβολαίων. Πήρε μέρος και σ’ ερασιτεχνικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου.

Συνεργάστηκε με ποικίλα πεζά κι έμμετρα, στα τότε περιοδικά της εποχής: ΡΑΜΠΑΓΑ, ΑΣΜΟΔΑΙΟ, ΑΣΤΥ & ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ. Το 1883 εξέδωσε δική του σατιρική εφημερίδα, τον ΡΩΜΗΟ, που όμως τον σταμάτησε για ένα χρόνο, για να δώσει πτυχιακές εξετάσεις. Η απόρριψη του (επίσης ευτυχώς) απ’ αυτές τον έκαμε να εγκαταλείψει οριστικά κάθε βλέψη για πτυχίο και ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σάτιρα. Ξανάβγαλε τον “ΡΩΜΗΟ” στις 2 Απρίλη 1883 και τον κυκλοφορούσε τακτικά μέχρι λίγο πριν τον θάνατό του, ως τις 17 Νοέμβρη 191836 χρόνια κι 8 μήνες-, και για 1444 συνολικά τεύχη. Έγραψε επίσης κι εύθυμα μονόπρακτα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.
Το
1873 γνώρισε τη Μαρία Κωνσταντινίδου -από τη Πόλη-, την ερωτεύτηκε και παρά τις αντίξοες -αρχικά- συνθήκες τη παντρεύτηκε το 1881. Ζήσανε μια θαυμάσια οικογενειακή κι ευτυχισμένη ζωή, αποκτήσανε 5 παιδιά, πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, -κι όχι άδικα- ιδεώδες. Τύπος δειλός, μελαγχολικός, αφηρημένος, μετριόφρων, μύωψ, αλλά ευφυέστατος και λογιώτατος, άφησε πίσω του πολλά και θαυμάσια “ανέκδοτα”. Παροιμιώδεις ήτανε οι καλλιτεχνικές του συγκεντρώσεις, στο σπίτι του, της Οδού Πινακωτών 15 (σημερινή Χαριλάου Τρικούπη) και πολλάκις οι εφημερίδες της τότε εποχής, κάμανε στην άκρη σημαντικά γεγονότα, για να αφιερώσουνε πεντάστηλα, καλύπτοντας τέτοια… δρώμενα.
Συμπαθέστατος κι εκτιμώμενος απ’ όλους προτάθηκε το
1908, για το βραβείο Νόμπελ, με τη πρόθυμη πρωτοβουλία και της Βουλής. Το 1911 τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρό Του Σωτήρος. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1919, σ’ ηλικία 66 ετών και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού παρακαλώ. Η Πολιτεία τον βράβευσε μετά θάνατον και με τον Ταξιάρχη Του Σωτήρος. Στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στήθηκε προτομή του, έργο του γλύπτη Ν. Γεωργαντή κι άλλη μια στήθηκε στην είσοδο του Ζαππείου, έργο του γλύπτη Γ. Δημητριάδη.

Πηγή: perigrafis.com

Γεώργιος Σουρής


Γεώργιος Σουρής - Ποιήματα


Γεώργιος Σουρής - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Ελλάς, ηρώων χώρα 

https://www.youtube.com/watch?v=9QlD7g1hWoc

Με 776 ευρώ δε ζούμε! Ξεσηκωνόμαστε για μια ανθρώπινη ζωή!

         ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Καλωσορίζουμε τις νεοδιόριστες συναδέλφισσες και τους

 νεοδιόριστους συναδέλφους μας στο δημόσιο σχολείο!

Tους ευχόμαστε ολόψυχα καλή, δημιουργική και αγωνιστική πορεία!

ΜΕ 776 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ! ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!

Ο μισθός των 776 ευρώ των νεοδιόριστων με ΜΚ1 είναι μνημείο ντροπής και εξευτελισμού ολόκληρου του κλάδου! Οι αυξήσεις κοροϊδία των 40 ευρώ από 1/1/2024, έπειτα από μια δεκαετία μισθολογικών μειώσεων κατά 40%, γίνονται καθημερινά αέρας κοπανιστός από την πρωτοφανή ακρίβεια, τις αχαλίνωτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις σε ενοίκια-τρόφιμα-ρεύμα-καύσιμα και τους αυξημένους κατά 6,2 δις φετινούς φόρους φωτιά. H κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 30% τους μισθούς των στελεχών εκπαίδευσης, τη στιγμή που οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας υπηρετούν κατά κανόνα μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, συντηρώντας πολλές φορές δύο σπίτια με διπλά νοίκια και λογαριασμούς. Συγχρόνως, χαρίζει απλόχερα κάθε χρόνο πακτωλούς  δημοσίου χρήματος και νέες φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, καναλάρχες, εφοπλιστές και σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Tα έργα και οι ημέρες «αριστείας» βοούν. Αντί για φθηνά σπίτια και φθηνό ρεύμα, επιδότηση ενοικίου και συγκοινωνιακών μετακινήσεων, επαρκή και στελεχωμένα σχολεία και νοσοκομεία έχουμε αεροσκάφη RAFALE και F35 των 16 δις και «απρόσμενα κέρδη» 10 δις των μεγαλοεπιχειρηματιών της ενέργειας! Η κυβέρνηση, μάλιστα, προτίθεται να μοιράσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ στην αεροπορική εταιρία Sky Express και άλλα 50 εκατομμύρια στην υπεύθυνη για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών Hellenic Train λόγω μείωσης των αμύθητων κερδών τους! Σε πείσμα της κυβερνητικής βαρβαρότητας που μας εύχεται «εις υγείαν των κορόιδων», απαιτούμε:

  • 200 ευρώ εισαγωγικό μισθό στους νεοδιόριστους και γενναίες αυξήσεις για όλο τον κλάδο για να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Άμεση επαναφορά 13ου-14ου μισθού, του ωραρίου πριν το 2013 και του κλεμμένου κλιμακίου μας 2016-2017.

  • Κατά προτεραιότητα δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και δομές για τον διορισμό και προσκόμισή τους εν ευθέτω χρόνο. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας. Δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας.

  • Γενναία επιδότηση ενοικίου και συγκοινωνιακών μετακινήσεων. Άμεση ανέγερση από το κράτος κατοικιών εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές διορισμού και διάθεση υπαρχόντων κτηρίων για τη στέγασή τους.

  • Αυτοδίκαιη εγγραφή των παιδιών των νεοδιόριστων και αναπληρωτών/τριών στο δημόσιο σχολείο και τους παιδικούς σταθμούς με κατάργηση των τροφείων τους.

  • Διαφανείς τοποθετήσεις και αποσπάσεις με βάση τα μόρια των συναδέλφων -ισσών.

  • Φθηνό ρεύμα και φθηνά τρόφιμα. Παιδεία-υγεία-ρεύμα-νερό-ασφάλιση-συγκοινωνίες-πολιτισμός αποκλειστικά δημόσια αγαθά για όλο τον λαό.

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ – ΕΕ –ΟΟΣΑ: ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου σύμφωνα με την έκθεση Πισσσαρίδη-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ για την ελληνική εκπαίδευση, έχει ψηφίσει με ομοβροντία νόμων-υπουργικών αποφάσεων-εγκυκλίων τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αξιολόγηση, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων και την παράδοση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, έχει εξοστρακίσει τις κοινωνικές επιστήμες, το σχέδιο και γενικά την εικαστική αγωγή από τα ωρολόγια προγράμματα του λυκείου, ενώ με τον πρόσφατο νόμο για το «ψηφιακό σχολείο» μέσα στο κατακαλόκαιρο γενικεύει την τηλε-«εκπαίδευση» και συρρικνώνει την Ειδική Αγωγή. Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από το προσοντολόγιο και τις δομές αξιολόγησης Γαβρόγλου, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με κρεσέντο αυταρχισμού και διώξεων εναντίον εκπαιδευτικών και μαθητών να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να ολοκληρώσει ανενόχλητη την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου:

-              Αποσκοπεί στη σταδιακή εκδίωξη των μαθητών των λαϊκών στρωμάτων από τη δημόσια εκπαίδευση, εξωθώντας δεκαπεντάχρονα παιδιά στις μεταγυμνασιακές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και μετατρέποντάς τα σε φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

-              Στοχεύει στην άμεση παρέμβαση και τον έλεγχο του περιεχομένου σπουδών από την αγορά μέσω των περιβόητων «ήπιων δεξιοτήτων» έναντι της ολόπλευρης μόρφωσης και της επιστημονικής σε βάθος γνώσης των αντικειμένων. Γι’ αυτό και απαιτεί εκπαιδευτικούς ανασφαλείς, πειθαρχημένους, υπάκουους, χωρίς κοινωνική αντίληψη, με τυποποιημένο ρόλο, χωρίς λόγο στο «τι» και στο «πώς» θα διδαχθεί, χωρίς παιδαγωγική ελευθερία και σε καθεστώς διαρκούς αξιολόγησης και φόβου.

-              Την ίδια στιγμή χαρίζει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιμόρφωση, τα βιβλία και το ψηφιακό σχολείο, ενώ μειώνει ασφυκτικά την κρατική χρηματοδότηση για την αναζήτηση πόρων από επιχειρήσεις–χορηγούς. Το βαρέλι δεν έχει πάτο με τις εκατοντάδες περικοπές και συμπτύξεις τμημάτων σε Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ειδικά σχολεία μέσα στο καλοκαίρι στο όνομα του «εξορθολογισμού» και βγάζοντας υπεράριθμους χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Και όλα αυτά σε συνέχεια πολιτικών της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία κατήργησαν και συγχώνευσαν εκατοντάδες σχολεία, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!

Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο για την υλοποίηση του σχολείου της αγοράς. Γι’ αυτό κυβέρνηση και υπουργείο έχουν σύρει αλλεπάλληλες φορές στα δικαστήρια τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ,ΣΕΠΕ), τις ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) και την ΑΔΕΔΥ, κηρύσσοντας παράνομη την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση κι εκβιάζοντας τους νεοδιόριστους. Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης από την ηγεσία του υπουργείου, ο κλάδος μας δίνει εδώ και μια τριετία με μαζικότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη έναν τιτάνιο αγώνα για να μην περάσει η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών-εκπαιδευτικών. Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την άμεση αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων και συναδελφισσών μας του 2020 χωρίς αξιολόγηση είναι ηχηρό χαστούκι σε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργεόυ και την κυβέρνηση. Καταρρέουν οι πρωτοφανείς εκβιασμοί, οι διαρκείς δικαστικές προσφυγές και οι παράνομες προφορικές εντολές και εγκύκλιοι, με τις οποίες πασχίζουν εδώ και μια τριετία να επιβάλουν την αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος της μονιμοποίησης και για τους συναδέλφους του 2021 και 2022.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση έχει τη σφραγίδα της περήφανης στάσης των χιλιάδων νεοδιόριστων συνάδελφων και συναδελφισσών σε όλη τη χώρα, που αψήφησαν το όργιο απειλών και της χυδαίας τρομοκρατίας της ηγεσίας του υπουργείου, κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή την παράνομη εργασιακή τους ομηρία επί τρία και τέσσερα χρόνια ως «δοκίμων» και συμμετείχαν μαζικά στη διαρκώς επαναπροκηρυσσόμενη απεργία-αποχή των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ. Γιατί, η πλειονότητα της νέας γενιάς του κλάδου έχει απορρίψει την αξιολόγηση απαιτώντας την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης μετά την παρέλευση της διετούς δόκιμης περιόδου και υπερασπιζόμενη την παιδαγωγική ελευθερία, τη δημοκρατία και το δημόσιο δωρεάν σχολείο για την ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, σε πείσμα των σειρήνων του φόβου και της υποταγής. Άλλωστε, όπου οι συνάδελφοι/ισσες αξιολογήθηκαν λόγω φόβου, εξαναγκάστηκαν μέσα σε καθεστώς έντονου άγχους και ιδιόμορφης εργασιακής κακοποίησης να οργανώσουν 45λεπτες «θεατρικές παραστάσεις» αναξιοπρέπειας με κομπάρσους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Κόντρα σε κάθε έννοια παιδαγωγικής δεοντολογίας και επιστημονικής αρχής οι τάξεις σημαιοστολίζονταν, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξαφανίζονταν, στο βωμό της «υποδειγματικής διδασκαλίας» που προετοιμαζόταν βδομάδες με πρόβες για να ανταπεξέλθουν όλοι-ες στο σόου ενώπιον των νέο-επιθεωρητών, συμβούλων αλλά και διευθυντών-ντριών.

Γενικότερα, όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, ιδιωτικοποίησε τη δημόσια εκπαίδευση, οδηγώντας σε λουκέτα και σε μαζικές παραιτήσεις συναδέλφων λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης και παιδαγωγικής ανελευθερίας, ενώ μετέτρεψε τους διευθυντές σε managers και τους προϊσταμένους σε φόβητρο σε σχολεία-εξεταστικά κάτεργα. Η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, επιχειρεί με αυτές τις καταστροφικές συνταγές των ΕΕ-ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση να ενοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς ως αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, παριστάνοντας την αθώα περιστερά, ενώ είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη: για τις εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο λόγω των αιματηρών περικοπών σε διορισμούς-προσλήψεις, τα υπερπληθή τμήματα των 28-30 μαθητών, την έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και των τάξεων υποδοχής στην καλύτερη περίπτωση κάθε Δεκέμβρη, την ακαταλληλότητα των σχολικών βιβλίων και την θλιβερή υλικοτεχνική υποδομή του σημερινού εξετασιοκεντρικού σχολείου, που απορρίπτει μορφωτικά τους πολλούς με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πολύ περισσότερο, κυβέρνηση και ΟΟΣΑ, με το δόγμα «κακός μαθητής = κακός καθηγητής», θέλουν να διαγράψουν μονοκοντυλιά όλες τις ιδιαίτερες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές συνθήκες ζωής των μαθητών/τριών μας που καθορίζουν καταλυτικά τη σχολική τους επίδοση σ’ ένα σχολείο-εξεταστικό μαραθώνιο. Απαιτούμε:

  • Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων (του 2020 και του 2021 και 2022) χωρίς αξιολόγηση, με την άμεση έκδοση διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης. Κατάργηση της «δόκιμης» περιόδου.

  • Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.

  • Κατάργηση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού και κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της. Γενναίες δαπάνες, ολόπλευρη μόρφωση, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών.

  • Κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά. Ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Ούτε κουβέντα για «Εθνικό Απολυτήριο».

  • Επαγγελματική εκπαίδευση εξ ολοκλήρου δημόσια υπό το Υπουργείο Παιδείας. Κανένα παιδί ως τα 18 εκτός δημόσιου σχολείου και χωρίς απολυτήριο λυκείου. Ενισχυτική Διδασκαλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κατάργηση των μεταγυμνασιακών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και της μαθητείας. Εργαστηριακή και επαγγελματική εκπαίδευση εξ ολοκλήρου στο σχολείο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ! 

ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Απέναντι στην κυβερνητική βαρβαρότητα της φτώχειας, της πείνας και του αυταρχισμού καλούμε όλους τους νεοδιόριστους συναδέλφους και συναδέλφισσες να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία μας, τις επιτροπές αγώνα, τις κινητοποιήσεις του κλάδου και την απεργία- αποχή.

για μόρφωση – εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια - δημοκρατία!

για το δημόσιο σχολείο “των όλων και των ίσων”, των αναγκών και των οραμάτων μας,

ενάντια στην αξιολόγηση και τον ολοκληρωτισμό στην εκπαίδευση μέχρι τη ΝΙΚΗ ΜΑΣ!

Σταύρος Καλλώνης, ο αγωνιστής δάσκαλος

Σήμερα 28 Αυγούστου συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη μέρα που ο Σταύρος Καλλώνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών, τον Αύγουστο του 2017, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Επτά χρόνια "χωρίς" τον Σταύρο Καλλώνη! - ΒΙΝΤΕΟ

Κινητοποίηση σήμερα στη ΔΔΕ Αχαΐας - Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης!

 ΟΛΜΕ

Με ανυποχώρητο αγώνα, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης!

Η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου να διαμορφώσει τιμωρητικούς όρους στη συνδικαλιστική δράση κλιμακώνεται και εξακτινώνεται. Μετά τη ΔΙΔΕ Κιλκίς, Χανίων και Λάρισας συνεχίζει σε αυτή τη διαδρομή με πρόσημο τον διοικητικό αυταρχισμό η ΔΙΔΕ Αχαΐας. Για δεύτερη φορά στο διάστημα του καλοκαιριού υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής   καλεί  συναδέλφους διευθυντές που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή ενάντια στη γραφειοκρατική και  βαθιά αντιπαιδαγωγική διαδικασία της  «αξιολόγησης», να απολογηθούν για το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, να κάνουν πράξη τις συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Η παραπομπή αυτή διαμορφώνεται ως μια επιλογή αποστερημένη από το πρόσημο της  νομιμοποίησης διοικητικά και νομικά καθώς οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία - αποχή που είχε προκηρυχθεί από τις Συνδικαλιστικές τους Οργανώσεις

Αυτή η ενέργεια έρχεται κατόπιν των αλλεπάλληλων εκφοβιστικών εγκυκλίων, και προσφυγών του ΥΠΑΙΘ στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο επιχειρούν να μετατρέψουν σε πειθαρχικό αδίκημα τη συμμετοχή στην απεργία.

Η κλήση των απεργών εκπαιδευτικών σε πειθαρχικό και οι απειλές για καθαίρεσή τους, αποτελεί σοβαρή αντιδημοκρατική κλιμάκωση καθώς συμβαίνει πρώτη φορά από το 1974 για συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι μια επιλογή διοικητικά, νομικά αλλά και πολιτικά πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα και διαμορφώνει όρους καχεκτικής λειτουργίας για τη συνδικαλιστική δράση και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αποτυπώνει με όρους αξιακούς τις στοχεύσεις μιας πολιτικής που διαμορφώνει ουσιαστικούς φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα μέσα από νέα νομοσχέδια για το Δημόσιο Σχολείο και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση,  καθώς και τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις και μη εγκρίσεις τμημάτων πανελλαδικά που μονιμοποιούν τμήματα των 25-28 μαθητριών και μαθητών. 

Επιβεβαιώνει την εργαλειοποίηση της διαδικασίας της έννοιας και της διαδικασίας της αξιολόγησης με όρους επιτηδευμένης επικοινωνίας ώστε να μετακυλήσει σε εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και  τους ίδιους τις/τους  μαθητριες/ές  τις αποκλειστικές ευθύνες για τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου. Σκοπό έχει την διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σταδιακά στην απομείωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και  τον μετασχηματισμό της. Δηλαδή την  κατηγοριοποίηση των σχολείων που διαμορφώνει συνθήκες υποβάθμισης τους, τη μεταφορά του ”κόστους” στους γονείς μέσα από την ουσιαστική μείωση των δημοσίων δαπανών αλλά και την μετατροπή του ρόλου των εκπαιδευτικών σε με μια νέα πραγματικότητα που θα θεμελιώνεται στην αυστηρότητα και τον φόβο.

Με αυτή την ενέργεια η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Aχαΐας επιδεικνύει εμφατικά μια διάθεση να κλιμακώσει περαιτέρω την στοχοποίηση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στον κλάδο των εκπαιδευτικών, ο οποίος αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της ανάγκης η εκπαίδευση να ανταποκριθεί στην ιερή αποστολή της για ενίσχυση της μάχης για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στέκουμε ανυποχώρητοι!

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας την Τετάρτη 28/8 και ώρα 10.30 π.μ. στη ΔΔΕ Αχαΐας. Με τη μαζική μας παρουσία και με όπλο μας την αλληλεγγύη και τον ανυποχώρητο αγώνα, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης

Μαζικές συγκεντρώσεις για νεοδιόριστους, αξιολόγηση και συγχωνεύσεις τμημάτων

 Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμεραΤετάρτη 28 Αυγούστου, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, ζητώντας μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την αξιολόγηση, τις συγχωνεύσεις τμημάτων των σχολείων και τη σχολική στέγη.

Αναλυτικά τα καλέσματα:

Εκπαιδευτικοί: Μαζικές συγκεντρώσεις για νεοδιόριστους, αξιολόγηση και συγχωνεύσεις τμημάτων

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Η Σωτηρία Μπέλλου μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, γεννήθηκε και έφυγε τον μήνα Αύγουστο

 Όπωs ο Απρίληs είναι τηs Mαρίαs Πολυδούρη (γεννήθηκε και πέθανε Απρίλη), έτσι και ο Αύγουστοs είναι τηs Σωτηρίαs Μπέλλου.

Στις 22 Αυγούστου του 1921 γεννήθηκε στη Χαλκίδα από εύπορη οικογένεια και τηs προσφέρθηκε πλούσια ανατροφή,αλλά φευ.

Το αντισυμβατικό τηs πνεύμα ,κυριάρχησε.

Πιτσιρίκα ακόμη (ωs αντίδραση στην οικογένεια) παντρεύτηκε έναν μέθυσο (τον Βαγγέλη Τριμούρα).

Από το πολύ ξύλο που έτρωγε από τον ''άνδρα τηs'' ,αποβάλλει στην εγκυμοσύνη τηs.

Toυ απαντά με βιτριόλι, τηs απαντούν με 3 χρόνια φυλακή...

Η ζωή τηs φτώχεια, αγώνας για την επιβίωση, αντίσταση, εμφυλιοπολεμικές διώξεις, πίκρες, πάθη και τραγούδι, πολύ τραγούδι.

Το 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή

καθ’ υπόδειξη ενός συνοικιακού καταδότη.

Για τρείs μέρεs ,τη βασανίζουν στη Μέρλιν(εκεί που η συλλογική θύμηση, σήμερα εξαντλείται σε ένα κατάστημα HONDOS) και φυλακίζεται μέχρι το 1944 όπου και απελευθερώνεται.

Στα Δεκεμβριανά του '44 μετέχει στις αιματηρές μάχες του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή.

Με την έναρξη του εμφυλίου συλλαμβάνεται ξανά από τους χωροφύλακες και γνωρίζει έναν νέο κύκλο ξυλοδαρμών και βίας λόγω των φρονημάτων της.

«Στη Θεμιστοκλέους, όταν γύρισα τράβηξα πάλι μαρτύρια.

Μια μέρα ζήτησα να μας δώσουν λίγο ψωμί περισσότερο.

Η κατάσταση ήταν τραγική.

Πείνα και δυστυχία.

Είχαμε μια κουβέρτα δέκα γυναίκες.

Όταν, λοιπόν, ζήτησα λίγο παραπάνω ψωμί, μου είπαν “Αντάρτισσα είσαι;

Κι εδώ μέσα είσαι αντάρτισσα”;

Με παίρνουν αμέσως και με πολλές φασαρίες με κλείνουν στο πειθαρχείο».

«Μετά από καιρό περνάγαμε από μια επιτροπή και κάθε μέρα, δύο – τρεις κάθε φορά τις άφηναν ελεύθερες.

Κάποια μέρα, λοιπόν, ήρθε και η δική μου σειρά.

Με άφησαν ελεύθερη.

Μόλις βγήκα είχα πάρει μια κουβέρτα και κάτι σχισμένα παπούτσια και βάδιζα προς την Ομόνοια.

Με βλέπει ένας αξιωματικός που ήταν στη Θεμιστοκλέους και μου λέει:

Σ’ αφήσανε μωρή Βουλγάρα;”

Του λέω δεν είμαι Βουλγάρα είμαι Ελληνίδα. Με πλακώνει στο ξύλο και με ξαναπάει φυλακή…»

Από το βιβλίο τηs Σοφίαs Αδαμίδου-''Πότε ντόρτια, πότε εξάρεs''.

Το 1948 τραγουδάει με τον Τσιτσάνη στου «Τζίμη του Χοντρού», ένα κέντρο της οδού Αχαρνών.

Μαζί τους στο πάλκο είναι και οι Περιστέρης, Κασιμάτης, Κερομύτης, Ρούκουνας κ.ά.

Μια βραδιά μπαίνουν στο μαγαζί οι Μανιάτεs Χίτες αδελφοί Κατελάνοι,κορυφή του υποκοσμου τηs περιοχήs του Μεταξουργείου.

Ο μικρός Κατελάνος δίνει παραγγελιά:

«πες μωρή, παλιοκουμμούνα, «Του αϊτού ο γιος»

(στρατιωτικό εμβατήριο που υμνούσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο ο Α' του 1916-17 του εθνικού διχασμού).

Σιγά, μη το τραγουδούσε το ''αλάνι'' η Σωτήρω...

«Α, πάενε, ρε, δεν το ξέρω» του απαντά και οι χίτες, ορμάνε και την ξυλοφορτώνουν πάνω στην πίστα, μπροστά σε όλους.

«Έξι άτομα με βαράγανε στο πάλκο αλλά αυτό που με πόνεσε πιο πολύ ήταν που δεν σηκώθηκε ένας άντρας να με υπερασπιστεί»

λέει η ίδια για το περιστατικό....

Το αφεντικό του μαγαζιού , ο Τζίμης ,λέει στην κομπανία

«κοιτάξτε να βρείτε άλλη γυναίκα.

Μου το είπαν καθαρά πως αν δε φύγει το κομμούνι θα μου το κάψουν το μαγαζί».

Για να επιβιώσει πλένει σκάλες, ξεφορτώνει λεωφορεία και πουλά τσιγάρα με ένα καρότσι στην Ομόνοια.

Τις νύχτες κοιμάται σε βαγόνια και παγκάκια.

Με τα λίγα της λεφτά αγοράζει παπούτσια και κουβέρτες.

Τελικά θα καταφέρει να νοικιάσει μια μικρή κάμαρα στην οδό Αβάτων στο Περιστέρι και να αγοράσει μια κιθάρα, όνειρο που το είχε από μικρή.

Μεγάλο πάθοs τηs το μπαρμπούτι, αλλά με πολλή γενναιοδωρία στα κέρδη σε όσουs είχαν ανάγκη.

Και στο τέλοs,πάντα ''ρέστη''.

Αλλά καρδιά μεγάλη.

Το 1993 διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα και η οικονομική τηs ένδεια, την ωθεί να πουλάει μόνη τηs στη πλατεία στο Κολωνάκι τουs δίσκουs τηs(σε μία ώρα είχε ξεπουλήσει).

Η Σωτηρία Μπέλλου σε όλη της την ζωή στάθηκε ενάντια σε όσα της προόριζαν για την ζωή της, ενάντια σε κατακτητές και φασίστες, ενάντια στην φτώχεια αλλά και στον καθωσπρεπισμό που επέβαλλε η εποχή τηs.

Συνεργάστηκε με Παπαϊωάννου, Χιώτη, Μητσάκη, Καπλάνη, Γαβριήλ, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χατζηχρήστου, Περιστέρη, Ροβερτάκη, Κολοκοτρώνη, Μπακάλη, Μπαγιαντέρα, Βασιλειάδη και έκανε με την ερμηνεία τηs ακόμη πιο μεγάλα τραγούδια όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Γύρνα στη ζωή την πρώτη», «Κάνε κουράγιο καρδιά μου», «Ο ναύτης», «Το σβηστό φανάρι», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Άνοιξε, άνοιξε» 

Αλλά και μετά τη μεταπολιτευση θα απογειώσει Ξαρχάκο, Σαββόπουλο, Μούτση, Ανδριόπουλο, Λάγιο,Αρ. Κουνάδη, Β. Δημητρίου,Άσιμο.

Στιs 27 του Αυγούστου του 1997,εξαντλημένη έφυγε απο τη ζωή...

και ωs συνήθωs-άλλωστε, ''αυτοί που αγαπάνε ,τρώνε βρώμικο ψωμί''-λίγοι γνωστοί τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

-To υπέροχο τραγούδι του Δημήτρη Λάγιου(που έφυγε νωρίs) και του σπουδαίου (και φίλου) Mιχάλη Μπουρμπούλη (που μας άφησε πριν ένα χρόνο)Αη-Λαόs (με το υπέροχο ''ζωγράφισε ο Θεόφιλοs με αίμα ,τον Χάρο να φοράει θαλασσιά'').

ΠΗΓΗ:FB

https://youtu.be/4-6LYquwuu8

Σωτηρία Μπέλλου

Μην Κλαις 

https://www.youtube.com/watch?v=umzN2ujyARY

Δε λες κουβέντα

https://www.youtube.com/watch?v=Ji6ugZ_9GKo

 Μη μου ξαναφύγεις πια

https://www.youtube.com/watch?v=Fr3CUyz2sVs

Μ' Αεροπλάνα και βαπόρια

https://www.youtube.com/watch?v=yjOIRYSawgA

Καταπέλτης η Μ. Καρυστιανού κατά των αθλιοτήτων Πρετεντέρη

 Το θράσος του Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος με άρθρο του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, «κουνά το δάχτυλο» στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών του εγκλήματος των Τεμπών, καυτηριάζει η Μαρία Καρυστιανού, η οποία σε ανάρτησή της στο Facebook, τον εγκαλεί ότι επιχειρεί να δώσει «Μαθήματα λογικής και ηθικής προς τους συγγενείς του εγκλήματος των Τεμπών….»

H ανάρτηση της Μ. Καρυστιανού

Μαθήματα λογικής και ηθικής προς τους συγγενείς του εγκλήματος των Τεμπών….
Ενάμιση χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και χθες  διαβάσαμε μια νέα τοποθέτηση σχετικά με το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε !

Ένας  «δημοσιογράφος»  αναφέρθηκε  σε  εμάς, τους γονείς που θάψαμε , οχι ότι απέμεινε από το παιδί μας ,αλλά ότι μας παραδώσανε  άρον  άρον   και ενώ το   μπάζωμα ήταν σε εξέλιξη και  διερωτάται αν είναι πρέπον να εκφέρουμε δημόσια την γνώμη μας για τον πρωθυπουργό - ενορχηστρωτή της υπόθεσης  και υποστηρικτή του πρωην Υπουργού Μεταφορών ,  παρακάμπτοντας την «δικαιοσύνη» που έχει αναλάβει το γνωστό της  έργο.
Ο πρωθυπουργός που στο πρώτο  24ωρο  απεφάνθη  ως ειδικός , ότι όλα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος.
Που  μέσα στις πρώτες κιόλας ώρες  βρήκε την ευκαιρία   , να δώσει την απάνθρωπη διαταγή μπαζώματος  και  να πετάξει τα οστά των παιδιών μας σε όλη την γύρω περιοχή της Λάρισας. 

-Ύβρις προς τους νεκρούς! και οχι μόνο - διεπράχθη μέσα στις πρώτες  24 ώρες! 
Που  έδωσε εντολή στη Περιφέρεια να αναλάβει  το μακάβριο έργο της μετακίνησης και διασκόρπισης  των χωμάτων και των σωρών ενώ εκείνος τριγύριζε δήθεν  θλιμμένος και στεναχωρημένος……και μας μιλούσε για άπλετο φως στην υπόθεση….
600.000 εκταμιεύτηκαν αμέσως…  Η πιο γρήγορη πράξη Δημοσίου στην ιστορία 
Που γύριζε μαζί με τον πρωην  Υπουργό Μεταφορών  σε προεκλογικές εκδηλώσεις , δηλώνοντας τη στήριξη  προς το πρόσωπο του και την ώρα που εμείς  φωνάζαμε για το μπάζωμα , εκείνος μιλούσε για εργαλειοποίηση του πόνου μας.
2 μήνες μετά των θάνατο των παιδιών μας!!! 
Αχρειότητα  είναι πολύ σεμνή  λέξη για κάποιες πράξεις. 
Αλήθεια , εσείς που ήσασταν  τότε;;; 
Που μέσω υπουργού του , ανέθεσε σε 2 υπαλλήλους της …..Περιφέρειας(!!) να συντάξουν την τεχνική μελέτη και με την εντολή  να μην γίνει  έρευνα   για την έκρηξη .
 Αυτό , δεν σχολιάστηκε ούτε προβλημάτισε την «δικαιοσύνη» που τόσο θερμά υποστηρίζετε.
Εσάς μήπως  έπρεπε να σας έχει προβληματίσει; 
Εντολές για μοντάζ στα ηχητικά 
και πλήρης φίμωση των ΜΜΕ τα οποία ταΐζει πλουσιοπάροχα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κρύβουν επιμελώς  την αλήθεια και να βαυκαλίζουν όλες  τις αποτυχημένες ενέργειες του ιδίου  και των υπουργών του.
Πως λοιπόν να μην είστε ευχαριστημένος από το σύστημα αφού ανήκετε στους καλοταϊσμένους. 
Αλίμονο για τους υπόλοιπους . 
Αλήθεια που βρίσκετε την ομοιότητα με το δυστύχημα στην Γαλλία και την συμπεριφορά του Μακρόν? Στο δυστύχημα που προκλήθηκε λόγω ανθρώπινου λάθους  από υπερβολική ταχύτητα;

Αυτά που συνέβησαν εδώ είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος  . Για όποιον έχει στοιχειώδη συνείδηση  και αξιοπρέπεια . Έχει δηλαδή εξελιχθεί.
Τι σας λέω τώρα…..
Δεν σας ενόχλησε όμως τίποτα από όλα αυτά! 
Δεν μας εκπλήσσει. 
Προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη για την λογική , την «δικαιοσύνη», την ηθική  αλλά και για την «δημοκρατία». 
Η δική σας οπτική γωνία είναι απ’ την πλευρά των βολεμένων ,  η δίκη μας είναι από την πλευρά του δικαίου και της αλήθειας.
Στην  χώρα όπου κανένα μα κανένα έγκλημα , ανεξάρτητα αν  υπάρχουν  νεκροί και πόσοι ,  δεν αποδίδονται   οι ευθύνες στους υπεύθυνους  και εσείς θα έπρεπε να είχατε  προβληματιστεί και αντιδράσει.
Θεωρείτε εντελώς τυχαίο να υπάρχει πλήρης  ατιμωρησία και  οι μισοί υπεύθυνοι να  αθωώνονται  ενώ   οι υπόλοιποι να εξελίσσονται επαγγελματικά. 
Τίποτα δεν συμβαίνει όμως τυχαία στα εγκλήματα. Διαφθορά ονομάζεται 
Γνωρίζετε ότι είμαστε η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης; 
Αυτό γιατί δεν σας έχει εξοργίσει όπως εμάς;; Όπως κάθε Έλληνα; 

Δεν γνωρίζετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την «δημοκρατία» όταν η Ανώτατη η Δικαστική εξουσία διορίζεται από την κυβέρνηση; 
Στην Ελλάδα  απο  το νούμερο 17 στην ιεραρχία, η κα Αδειλινη εκτοξεύτηκε ως πρώτη επιλογή.  
Προφανώς στην «δικαιοσύνη» που εσείς αναφέρεστε  δεν μετράνε η ηθικότητα,   οι γνώσεις, η εμπειρία αλλά  η διάθεση για τυφλή  υπακοή , οι  περιορισμένες ικανότητες ,  ο χαμηλός ουδός ηθικής και ενσυναίσθησης  σε συνδυασμό  με την υπέρμετρη φιλοδοξία . 
Μετά λοιπόν το χθεσινό  μάθημα  προς εμάς, μάθετε και εσείς τούτο.

Έχει αποκαλυφθεί πλήρως η  ανεπάρκεια της «δικαιοσύνης» και του συστήματος που υπηρετείτε  και εκπροσωπείτε. 
Η ανεπάρκεια των πολιτικών εν γένει  αλλά και όλων των δήθεν δημοκρατικών μηχανισμών  που ισχύουν όπως  αυτός της εξεταστικής επιτροπής.
Μιας επιτροπής  που   εμπιστεύονται μόνο οι ένοχοι καθώς αποτελεί τη μοναδική ελπίδα να ξελασπώσουν …
Αρκετά. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε παραπλανητικά αφηγήματα από εντεταλμένους «δημοσιογράφους»

Η προάσπιση των αξιών που διέπουν ένα Κράτος Δίκαιου θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας της ενασχόλησης σας και να είστε δίπλα στα θύματα  . 
Αντ’ αυτού καθοδηγούμενοι από το σύστημα χαρακτηρίζετε τα θέματα δικαιοσύνης για τα οποία διαμαρτυρόμαστε  ως κινήσεις 
αντιπολίτευσης για να βοηθήσετε την κυβέρνηση να κρυφτεί από τις ευθύνες της και να μειώσετε την σημασία των  όσων  τραγικών  συμβαίνουν γύρω μας. 
Πλέον η ανοχή μας τερμάτισε για οποιοδήποτε  τολμάει να τα βάζει  με τα θύματα -  ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ -

Οι λέξεις ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ  και αντιπολίτευση στην ίδια πρόταση όπως πρώτοειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό προεκλογικά  , αποδεικνύει την χαμηλή ηθική σας  και την δουλοπρέπεια που σας διακατέχει .

Εν κατακλείδι ,μαθήματα λογικής, νομικής και ηθικής από έναν δημοσιογράφο πού σταθερά υπερασπίζεται συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι άκυρα επειδή στερούνται της απαραίτητης δημοσιογραφικής αμεροληψίας. 
Χάρισμα που δεν είχατε και ούτε θα αποκτήσετε