Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Χωρίς εναέρια μέσα η πυρκαγιά στον Ορβηλο που καίει επί έναν μήνα!

 Νίκος Φωτόπουλος

Tην κυβερνητική αβελτηρία καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Δήμου Σιντικής για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και έχει κατακάψει μέχρι σήμερα 25 χιλ. στρέμματα «Εδώ και πέντε μέρες δεν γίνεται καμιά προσπάθεια κατάσβεσης», λέει ο δήμαρχος.

Τα όμορφα δάση… άσχημα εγκαταλείπονται στις φλόγες! Το μέγεθος της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας έχει επιτρέψει την καταστροφή τουλάχιστον 25 χιλιάδων στρεμμάτων παρθένου δάσους στο όρος Ορβηλος στις Σέρρες, όπου μεγάλη πυρκαγιά καίει ασταμάτητα σχεδόν έναν μήνα, με τα εναέρια μέσα να είναι πια εξαφανισμένα.

Χθες βράδυ κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγκιστρο, ενώ ο δήμαρχος Σιντικής, Γιώργος Τάτσιος, κατήγγειλε ότι «εδώ και πέντε μέρες δεν γίνεται καμιά προσπάθεια κατάσβεσης»! «Μέχρι πριν από πέντε ημέρες πετούσαν εναέρια μέσα, γίνονταν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά πλέον βλέπουμε ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια, ενώ συνεχίζει και καίγεται ο Ορβηλος», δήλωσε.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και τις πρώτες μέρες κιόλας κατέκαψε το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών. Χθες, το μέτωπο πλησίασε στο Αγκιστρο καίγοντας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. «Το πευκοδάσος τελείωσε! Έχουμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και τώρα είναι από την πλευρά του Αγκίστρου όπου έχουμε οξιά. Δεν είναι γρήγορη η μετάδοση της φωτιάς, γιατί η οξιά δεν καίγεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο είναι φωτιά η οποία επεκτείνεται. Κι αυτό που περιμένουμε είναι τι; Να βρέξει;» αναρωτιέται ο δήμαρχος αγανακτισμένος.

Στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις καθώς υπάρχει ναρκοπέδιο πολεμικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έχει εκκαθαριστεί. Προσπάθησαν να επιχειρήσουν δασοκομάντος αλλά έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν λόγω του κινδύνου.

«Μίλησα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά μου είπε ότι υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα, ενώ υπήρξε και το θέμα με την Αττική. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει το κράτος, θέμα του υπουργείου είναι να έχει τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα. Το κράτος δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συνθήκες, γι’ αυτό χτυπάμε το καμπανάκι, τουλάχιστον την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει ο κ. Τάτσιος.

Οχι ότι οι άνθρωποι δεν είχαν προειδοποιήσει για το τι μπορεί να συμβεί. Ο δήμος διαμαρτύρεται για τη μη ένταξή του στους 192 δήμους που έλαβαν χρηματοδότηση πυροπροστασίας, αν και απαιτείται αποναρκοθέτηση… «Πώς ζητούν από μας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες -που μας την έχουν δώσει με νόμο πλέον αυτή την ευθύνη- όταν δεν μας έδωσαν χρήματα για να το κάνουμε;» θέτει το εύλογο ερώτημα.

Στο μεταξύ, σήμερα η φωτιά μαίνεται για 28η μέρα! Χθες βράδυ, το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε λίγο-πολύ τη ζοφερή εικόνα. Όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.», τα πεζοπόρα τμήματα και οι δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά λόγω των ναρκοπεδίων, ενώ υπάρχει διαθέσιμο ένα ελικόπτερο για εναέριες ρίψεις, το οποίο όμως οι κάτοικοι δεν έχουν δει…

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/443222_horis-enaeria-mesa-i-pyrkagia-ston-orbilo-poy-kaiei-epi-enan-mina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου