Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Συγκέντρωση-καταγγελία για τη νέα καταστροφή της Αττικής, την Τρίτη 13 Αυγούστου ώρα 20.00' στην Πλατεία Συντάγματος

Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα: Δήλωση Κώστα Παπαδάκη για τις φωτιές στην Αττική 

Ο δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, Κώστας Παπαδάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Όχι στην διάλυση της πυροπροστασίας και της παραμέλησης των δασών. Εμπρηστής είναι η κυβερνητική πολιτική και οι επιλογές της. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή χωρίς πράσινο και οξυγόνο. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά η αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις της. Αυτοί την προκαλούν, εμείς την πληρώνουμε με τη ζωή μας. Αυτήν που και αν γλύτωσε από την καταστροφή (εντελώς τυχαία και όχι από τους χειρισμούς τους) θα κινδυνέψει αύριο από τους καρκίνους και τα αναπνευστικά που προκαλεί η ξηρασία και ο καπνός. Και δεν θα υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο για περίθαλψη διότι τα έχουν διαλύσει και αυτά. Όλοι αύριο στη συγκέντρωση-καταγγελία για τη νέα καταστροφή της Αττικής, που οργανώνει η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, Τρίτη 13 Αυγούστου ώρα 20.00' στην Πλατεία Συντάγματος»

Ανακοίνωση έβγαλε και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, καλώντας στην αυριανή συγκέντρωση:

.«Κυβέρνηση της πυρκαγιάς, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. 

Να την ανατρέψουμε

Μέσα σε λίγες ώρες, από το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας 12/8, η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα πέρασε στο Πεντελικό όρος και διανύοντας πάνω από 40 χιλιόμετρα, έχει απλωθεί σε τέσσερα μέτωπα, που καλύπτουν συνολικά 30 χιλιόμετρα, προς Γραμματικό, προς Διόνυσο, προς Πεντέλη και Διώνη Αττικής.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων Νταού Πεντέλης και το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ το μεγάλο σύννεφο καπνού από την φωτιά έχει καλύψει τα Μεσόγεια, τον Υμηττό και την Ανατολική Αθήνα κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Για ακόμη μια φορά, μια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά απειλεί την Αττική και ο μόνος τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται ενεργά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να στέλνει αλλεπάλληλα 112 σε μια μετά την άλλη τις περιοχές στις οποίες πλησιάζει η πυρκαγιά καλώντας τον κόσμο να τις εκκενώσει.

Για ακόμη μια φορά, μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί εγκαίρως αν υπήρχε πραγματική πυροπροστασία, πρόληψη, καθαρισμοί, υποδομές και στελεχωμένες υπηρεσίες στην πυροσβεστική, στους δήμους στις περιφέρειες, ξέφυγε, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σταματήσει. Ενδεικτικές είναι οι πρώτες μαρτυρίες κατοίκων και πυροσβεστών ότι δεν υπήρχε νερό αλλά και ότι μέσα σε σπίτια και οικόπεδα υπήρχαν σωροί καύσιμης ύλης που οι δήμοι αδυνατούσαν να περισυνελέξουν εγκαίρως.

Η κυβέρνηση που έτρεξε να απειλήσει με βαριά πρόστιμα όποιον δεν καθαρίσει την αυλή ή το οικόπεδό του παίζοντας το χαρτί της «ατομικής ευθύνης», δεν φρόντισε να καθαρίσει τα δάση ούτε να μαζέψει τα ξερά από τους δρόμους και τις γωνίες. Το μόνο που ήξερε να κάνει καλά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κικίλιας, την παραμονή της πυρκαγιάς, ήταν να «προειδοποιήσει» ότι θα φυσάει 7-8 μποφόρ και άρα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς!

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει; Να είχε καλύψει τις 4.000 κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα. Όπως κατήγγειλαν στην Εργατική Αλληλεγγύη οι εποχικοί δασοπυροσβέστες που κατέβηκαν σε δυναμικές διαμαρτυρίες στην αρχή της αντιπυρικής σεζόν και σήμερα μάχονται με τις φλόγες: «Διανύουμε την πιο καυτή αντιπυρική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουμε αύξηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Την ίδια στιγμή αισθανόμαστε τεράστια απογοήτευση από την πολιτική ηγεσία διότι διαπιστώνουμε ότι κατά τα λεγόμενα του κ. Κικίλια αυτή θα είναι η τελευταία μας αντιπυρική περίοδος... Η διοίκηση ζητάει τα πυροσβεστικά οχήματα να είναι επανδρωμένα με τριμελή πληρώματα αλλά το προσωπικό δεν είναι επαρκές αριθμητικά για να καταστεί αυτό δυνατό...»

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει κάθε χρόνο τον αριθμό και την ένταση των πυρκαγιών. Αλλά αυτό το γεγονός δεν μειώνει, αντίθετα αυξάνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας που ενώ γνωρίζουν, δεν κάνουν τίποτε απολύτως για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Η ΝΔ εφάρμοσε και εφαρμόζει στα άκρα την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική που αφήνει απροστάτευτη τη χώρα από τις φωτιές, μέσα από τη συρρίκνωση των δημόσιων αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, μέσα από συνεχείς περικοπές στις δαπάνες, συρρίκνωση του προσωπικού και μέσα από εργολαβίες.

Την πολιτική που κατάργησε τη δασοπυρόσβεση συγχωνεύοντας την με την πυροσβεστική, την πολιτική που έχει διαλύσει τα δασαρχεία και όλες τις υπηρεσίες που αφορούν την δασοπροστασία αφήνοντας τον βασικότερο τομέα, της πρόληψης, των καθαρισμών, των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών, κυριολεκτικά στον αέρα. Την πολιτική που άφησε την πυροσβεστική με 4.000 κενές οργανικές θέσεις καλύπτοντας μεγάλο μέρος των υπολοίπων με εποχικούς πυροσβέστες για «οικονομία», χρησιμοποιώντας μη επαρκή στον αριθμό και πεπαλαιωμένα αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τρία πράγματα: Να εφαρμόζει πιστά τα δημοσιονομικά μέτρα της ΕΕ σε ό,τι και αν μεταφράζεται αυτό για τις υπηρεσίες που αφορούν στις πυρκαγιές. Να κάνει πλάτες στις «επιχειρηματικές» δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Δραστηριότητες που αφορούν: Τη συνεχή άναρχη/οργανωμένη δόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις κατά κύματα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες για χάρη του κατασκευαστικού τομέα. Τις εταιρείες ενέργειας που γεμίζουν απάτητα βουνά με «βιομηχανικά πάρκα» ανεμογεννητριών αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς εκεί που δεν μπορεί να τη σβήσει κανείς. Τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές «φυσικού κάλους».

Τις εταιρείες ενέργειας που ενώ εκτινάσσουν τα κέρδη τους αφήνουν δίκτυα και γραμμές ασυντήρητα με αποτέλεσμα δεκάδες φωτιές να ξεκινάνε από καλώδια, μετασχηματιστές, σταθμούς της ΔΕΗ - που λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των εναεριτών. Και τέλος στο όνομα της «ασφάλειας», αντί να προστατεύει από τις φωτιές, να ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής για να κυνηγάνε διαδηλωτές, να ενισχύει το λιμενικό για να κυνηγάει πρόσφυγες και να σπαταλά πολλά δις ευρώ κάθε χρόνο σε εξοπλισμούς. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Μεταφράζεται σε περισσότερα περιπολικά και λιγότερα πυροσβεστικά οχήματα, περισσότερα F16 και λιγότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Μέσα σε 17 χρόνια ο αριθμός των αστυνομικών αυξήθηκε από 39.000 το 2007 σε πάνω από 56.000 σήμερα – οι αστυνομικοί σήμερα είναι 5 φορές περισσότεροι από τους μόνιμους πυροσβέστες που όλο και λιγοστεύουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τεράστια καταστροφή από την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των πυροσβεστών που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους -και σήμερα μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, αβοήθητοι από μια κυβέρνηση που προκλητικά επιμένει να βάζει τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές».

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/443121_anatreptiki-symmahia-gia-tin-athina-dilosi-kosta-papadaki-gia-tis-foties

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου