Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα στα ΕΠΑΛ, και ΓΕΛ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


 Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα
στα ΕΠΑΛ, και  ΓΕΛ

Η μετα-μνημονιακή περίοδος, όπως την ορίσανε, ξεκινάει με περικοπές για τα σχολεία!

3/9/2018
     Το ξεκίνημα της φετινής σχολική χρονιά συμπίπτει με τις συνεχείς διακηρύξεις περί τέλους των μνημονίων, αλλά όχι και του τέλους της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις με τις καταστροφικές συνέπειες στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η μη έγκριση από το υπουργείο παιδείας εκατοντάδων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-Ο.Π.στα ΓΕΛ σε όλη τη χώρα με σκοπό την περικοπή σε δαπάνες και εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο, στα πλαίσια της αναμοριοδότησης των σχολείων,  αποφάσισε να υποβιβάσει εκατοντάδες σχολεία μειώνοντας τα μόρια συνθηκών. Αποχαρακτηρίζει άλλα από δυσπρόσιτα με συνέπεια να απογυμνωθούν από εκπαιδευτικούς και μειώνει άλλα σε μόρια με συνέπεια και νέες συγχωνεύσεις τμημάτων που θα επιφέρει η κατάταξη των σχολείων με λιγότερα μόρια.
    Το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να μην εγκρίνει όλα τα «ολιγομελή» τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζει τα τμήματα που δεν συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού των μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει. Έτσι αρνείται να εγκρίνει τμήματα σε όλη τη χώρα, και στην Βοιωτία 6 τομείς και ειδικότητες των  ΕΠΑΛ καθώς και 6 ομάδες προσανατολισμού των ΓΕΛ   , παρά το ότι η έγκρισή τους προτείνεται όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βοιωτίας , καθώς και από την Περιφερειακή Διεύθυνση.

   Οι μαθητές αυτών των σχολείων  συνεχίζουν να είναι σε ομηρία και αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα ή την ομάδα προσανατολισμού  που επέλεξαν, ή θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν επιλογή , είτε να διακόψουν το σχολείο.

   Το υπουργείο παιδείας στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση συνεχίζει να μην προωθεί τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές που καλύπτουν μορφωτικές και ειδικές ανάγκες των μαθητών και διασφαλίζουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς. Αντίθετα προχωρεί σε αλλαγές για να εναρμονιστεί με τις οδηγίες των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που επιφέρουν συγχωνεύσεις και κλεισίματα τομέων και ειδικοτήτων, ενώ η προώθηση της μαθητείας σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση. Αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτκών επιλογών της κυβέρνησης και της πολιτικής των περικοπών είναι και η πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας με τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα.

Διεκδικούμε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου
που βελτιώνουν άμεσα τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου

·       Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα και να μείνουν ανοιχτά και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές. Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
·       Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ
·       20 μαθητές/τμήμα, 15/ομάδ. προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.
·       Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
·       Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
·       Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα.
·     Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια και αντικειμενικότητα – όλα στη δημοσιότητα.
·        Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών  δικαιωμάτων. Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο.

Οι αγώνες του κλάδου θα δώσουν τη λύση!

Το υπουργείο δεν θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή και για τα άλλα ζητήματα χωρίς αγώνες. Ήδη η ηγεσία της ΟΛΜΕ, το προηγούμενο διάστημα, έκανε δύο συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου, το οποίο όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου, αλλά προχώρησε και στην απαράδεκτη  αναμοριοδότηση των σχολείων από φέτος.
Ως Αγωνιστική Ενότητα –Παρεμβάσεις Βοιωτίας  δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε στο να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου με την οργάνωση αποφασιστικών κινητοποιήσεων με συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή  Διεύθυνση και το Υπουργείο. Το δρόμο αυτό ακολουθήσαμε πέρσι την αντίστοιχη περίοδο και πετύχαμε να εγκριθούν πολλοί τομείς και ειδικότητες σε όλη τη χώρα. Θα τον συνεχίσουμε!
Προτείνουμε την οργάνωση κινητοποίησης στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή  Διεύθυνση την επόμενη Πέμπτη 6/9 ή Παρασκευή 7/9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου