Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής τη βαφτίζουν νέα κανονικότητα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πιστή στα δεσμά του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ  και του ΝΑΤΟ. Όχι γιατί υποχρεώνεται, αλλά γιατί  έχει «όραμα» για την Ελλάδα: Να είναι θλιβερός μισθοφόρος των ΗΠΑ με τις οποίες μοιράζεται «κοινές αξίες», δοσμένος πελάτης της ΕΕ και να τα δώσει όλα για χάρη των «επενδυτών». Όχι μόνο τίποτε δεν θα γυρίσει πίσω στους εργαζόμενους από αυτά που μας έκλεψαν, αλλά θα δώσουμε κι άλλα.
Η νέα κανονικότητα περιγράφεται με συντάξεις μειούμενες, χωρίς 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο τομέα, με ΕΝΦΙΑ, χαράτσια και συνεχή μείωση του αφορολόγητου ορίου, με ανεργία ή ανασφάλιστη, απλήρωτη και ελαστική εργασία, με μετανάστευση για τους νέους, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, πλειστηριασμούς κατοικίας-λαϊκής περιουσίας, χρέη, παιδεία και υγεία για λίγους. Απαιτεί αιματηρά πλεονάσματα και να ζούμε από τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι. Όμως δε βάζει ποτέ σε διαπραγμάτευση τη συνεχή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απαλλαγή εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, τη γιγαντιαία αύξηση των πολεμικών δαπανών και τη δημιουργία νέων βάσεων στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σε αυτή την κανονικότητα, που τραβά τουλάχιστον μέχρι το 2060 συμφωνούν και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Λεβέντης, Χ-Α, μαζί με τα αναγκαία κλιμάκια των Θεσμών και τους κόφτες του καθεστώτος επιτροπείας της ΕΕ. Με τη θηλιά του εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στο λαιμό του λαού μας.
Το δημόσιο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ξανά στο στόχαστρο
Εμπεδώνεται η ολοκλήρωση των αντιδραστικών, ταξικών  αναδιαρθρώσεων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΟΟΣΑ εξωραΐζεται, η κουλτούρα της αξιολόγησης γίνεται στρατηγικός στόχος.  Το υπουργείο Παιδείας προωθεί μείωση της αναγκαίας γενικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, κατάργηση της Γ Λυκείου και μετατροπή της σε προπαρασκευαστικό έτος για λίγους, για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που ήδη δίνει πτυχία μπάτσελορ, έχει μεταπτυχιακά επί πληρωμή και επαγγελματικά δικαιώματα αμφισβητούμενα από τη βιομηχανία των προσόντων και των πιστοποιήσεων. Πολλοί μαθητές  «σπρώχνονται» στην άτυπη εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μαθητεία που είναι η «αναβάθμιση» της ΤΕΕ με όρους ανταπόκρισης στις ορέξεις των εργοδοτών κι όχι στις κοινωνικές ανάγκες. 
Λιτότητα, μηδενικοί διορισμοί και αύξηση ελαστικής εργασίας. Με την πατέντα των «ολιγομελών», κλείνουν τμήματα ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού. Όταν ο φτηνός και υποταγμένος εργαζόμενος είναι ο στόχος του «μεταμνημονιακού σχολείου», το οικοδομούν χωρίς όραμα, θρησκόληπτο, ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό, με τσεκουρωμένα μορφωτικά δικαιώματα και απαξιωμένους εκπαιδευτικούς.
Η ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι εκκωφαντικά απούσα
Με επίκληση των δυσκολιών και των φαινομένων απογοήτευσης του κόσμου (από τη βαθιά υποταγή των κυβερνήσεων), ο αστικός – κυβερνητικός  συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) φροντίζει ο κόσμος απλά να διαμαρτύρεται. Θεωρεί λαϊκισμό τον αμετακίνητο αγώνα να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα, έλλειψη πνεύματος διαλόγου τη μονομερή απαίτηση απόσυρσης των εξαγγελιών Γαβρόγλου, αδιανόητη την οργάνωση της απεργίας – αποχής για την αξιολόγηση. Αρνείται την οργάνωση αγωνιστικού σχεδιασμού για όλη τη χρονιά με καθορισμένες ΓΣ και ενδιάμεσους σταθμούς ενημέρωσης, ανασυγκρότησης και απεργιακών βημάτων του εκπαιδευτικού κόσμου. Ευθύνες έχει και το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζοντας τον αγωνιστικό σχεδιασμό επετειακά στα πλαίσια μιας 24ωρης απεργίας, ανάγοντας την αδυναμία του κόσμου σε ακυρωτική συνθήκη αποφασιστικού αγώνα.
Αιτήματα – διεκδικήσεις που πρέπει να μπουν μπροστά
 Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!  Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, αφορολόγητο όριο στις 12.000€, γνήσιες Κλαδικές και ΣΣΕ.
 Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση αναπληρωτών – Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης του πτυχίου – πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
√ Να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο.
√  Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα.
√  20 μαθητές στο τμήμα - 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια. Έγκριση «ολιγομελών».
Κατάργηση  πλαισίου της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
√ Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ ή το 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση.
√ Να σταματήσει η υπονόμευση των ΕΠΑΛ (κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, πρόωρος χαρακτηρισμός φοίτησης, μαθητεία). ΤΕΕ ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Να σταματήσει η υποχρεωτική κινητικότητα των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
√ Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.
√ Πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία με όλες τις υποστηρικτικές δομές
Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά
Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.
Αποχώρηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη – ειρήνη με όλους τους λαούς
Μόνος δρόμος, να ξαναβγούμε στους δρόμους -Πρόγραμμα Δράσης
Καταθέτουμε πρόγραμμα δράσης με τα χαρακτηριστικά του ανυποχώρητου παρατεταμένου αγώνα διαρκείας που θα ξεκινήσει τώρα και θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα περιλαμβάνει πολύμορφες μορφές δράσης που θα εναλλάσσονται (ενημερώσεις, εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες, κ.ά.) Θα περιέχει κινητοποιήσεις ενάντια στα άμεσα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση (αυτοαξιολόγηση, αδιοριστία, νέο Λύκειο). Την εξέλιξη του αγώνα θα καθορίζουν οι Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνονται αμέσως μετά από κάθε απεργία και σε τακτά διαστήματα. Επιδιώκουμε ο αγώνας να πάρει πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή δασκάλων, μαθητών, γονιών και φοιτητών. Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε:
  • Κηρύσσουμε αγώνα με βασικό σύνθημα «Να μπει τέλος στα μέτρα διάλυσης του δημόσιου σχολείου – διεκδικούμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η παιδεία και ο εκπαιδευτικός».
  • Ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης σχολείων, εκπαιδευτικών και κοινωνίας (έκδοση αφίσας, ανακοίνωσης, ανάρτησης πανό στα σχολεία και τις πόλεις, εκδηλώσεις, κ.ά.).
  • Αντιδρούμε άμεσα με τη συμμετοχή του κλάδου στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις των ΕΛΜΕ και των συλλογικοτήτων των αναπληρωτών στις 28 Σεπτέμβρη σε όλους τους νομούς με αιχμή τις διεκδικήσεις για τους διορισμούς και τα προβλήματα των αναπληρωτών. Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες στάσεις εργασίας και το ίδιο οφείλει να κάνει και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
  • Αποφασίζουμε δύο απεργιακά βήματα (24ωρη ή 48ωρη απεργία), το δεύτερο 10ήμερο του Οκτώβρη με συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς και το πρώτο 15νθημερο του Νοέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα και Γ. Σ. για κλιμάκωση του αγώνα, την πρώτη εβδομάδα αμέσως μετά από κάθε απεργία.
  • Αξιοποιούμε την ημέρα της 5ης Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα για τον εκπαιδευτικό, για την προώθηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του κλάδου με συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις των ΕΛΜΕ σε όλους τους νομούς.
  • Επαναβεβαιώνουμε την απεργία – αποχή ως μορφή πάλης που έγινε με θετικά αποτελέσματα ενάντια στην αξιολόγηση από τους δημόσιους υπαλλήλους,  για να σταματήσουμε την αυτοαξιολόγηση. Οι ΕΛΜΕ συντονίζουν τον αγώνα με κοινές δράσεις (ανακοίνωση, αφίσα, εκδηλώσεις, κ.ά.)
  • Όχι άλλο εμπαιγμό για τους διορισμούς. Να επιβάλλουμε στο υπουργείο τις προτάσεις του κινήματος για μαζικούς διορισμούς τώρα. Αξιοποιούμε την περσινή πείρα των αγώνων και καθιερώνουμε τις Παρασκευές ως μέρες αγώνα σε επίπεδο νομού, Περιφέρειας και Πανελλαδικά με αιχμή την ελαστική εργασία και μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Συνεχίζουμε με αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.
  • Να επιβάλλουμε την απόσυρση των προτάσεων του υπουργείου για το Λύκειο ξεκινώντας ενημερώσεις, εκδηλώσεις και αγώνες σε συντονισμό των ΕΛΜΕ με τους συλλόγους των  γονέων και τους μαθητές.
Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να σταματήσει την παραπλανητική τακτική της προς τον κλάδο και να προκηρύξει τώρα, όπως είναι στις υποχρεώσεις της, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να ξεπεράσουν την αδράνεια της ηγεσίας της ΟΛΜΕ και να οργανώσουν τώρα Γ.Σ. Να πάρουν αποφάσεις  προώθησης του αγωνιστικού συντονισμού των ΕΛΜΕ, Συλλόγων Π.Ε., μαθητών, γονιών και φοιτητών με κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου