Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ & ΔΕ: Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
                                                                                                   10/9/2018

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Με αγώνα να πάρουμε πίσω όσα μας αξίζουν – να δώσουμε τέλος στα μνημόνια διαρκείας- να ανατρέψουμε την πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας!

Μόνο ως προκλητική, ανέξοδη προεκλογική εξαγγελία όπως άλλωστε και τόσες άλλες, μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του πρωθυπουργού στις προχθεσινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ για την εκπαίδευση. Αφενός γιατί γίνονται σε ένα πλαίσιο νέας λεηλασίας των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και νέων μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου, με την παροχολογία ψίχουλων, χωρίς κανένα μέτρο ακύρωσης μνημονιακών νόμων ή ενίσχυσης των ανέργων. Αφετέρου γιατί κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, η κατάσταση στην εκπαίδευση, που βιώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί τις τελευταίες μέρες απαιτεί χειροκρότημα. Είναι άξιο επαίνων λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για όλους τους παρακάτω λόγους:

Που για μια ακόμη χρονιά οι τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης καλύπτονται από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, δηλώντας με τον πιο σαφή τρόπο ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους αναπληρωτές, την ίδια στιγμή που και αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης συνυπολογίζοντας σε αυτές και τις 30.000 και πλέον συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.

Που χιλιάδες εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν, προκειμένου να μη χάσουν ημερομίσθιο και ένσημα, να παρουσιαστούν αυθημερόν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, θάλασσες και βουνά με πακεταρισμένα τα υπάρχοντά τους. Άλλοι αφήνοντας πίσω την οικογένεια τους, άλλοι με τα παιδιά αγκαλιά. Σε περιοχές που μέσα σε ελάχιστες μέρες πρέπει να λύσουν βασικά προβλήματα διαβίωσης με τα 360 ευρώ επίδομα ανεργίας-αν ήταν στους τυχερούς.

Που εκατοντάδες συνάδελφοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν βρήκαν τα ονόματά τους στις λίστες πρόσληψης γιατί ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας δεν ήταν στην α΄ φάση προσλήψεων. Για την χωρίς προηγούμενο πολιτική ευθύνη του υπουργείου να μην λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να ικανοποιήσει το αίτημα να ξανατρέξει το σύστημα προσλήψεων για όλους.

Που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν σε διαρκή σύγκρουση και διεκδίκηση των «κρυμμένων» κενών, των αναρίθμητων καταγγελιών για παράτυπες διαδικασίες που απαιτούσαν υποχρεωτική προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάληψη προϋπηρεσίας.

Που οι εξαγγελίες για το «νέο» Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής, ακυρώνουν μορφωτικά δικαιώματα, εισάγουν νέους εξεταστικούς κόφτες και την αριστεία της υψηλής ζήτησης, οδηγώντας τους μαθητές σε μαζική έξωση από το γενικό Λύκειο, υπονομεύουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 

Που γίνεται «η σφαγή των τμημάτων» σε τεχνική και γενική εκπαίδευση;

Η μεγαλύτερη όμως κυβερνητική επιτυχία είναι η εκ νέου εξαγγελία σχετικά με προσλήψεις/διορισμούς. Ήταν 20.000 και 10.000 οι αριθμοί που εξαγγέλθηκαν για μόνιμους διορισμούς τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα ανακοινώθηκε ο αριθμός 4.500! Τι ακριβώς όμως δηλώνει; Η θολή διατύπωση «Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στα σχολεία Ειδικής Αγωγής» ακόμη κι αν αναφέρεται σε μόνιμους διορισμούς μόνο στην ειδική αγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε Τμήματα Ενταξης και παράλληλης στήριξης, να στελεχώσει τις τεράστιες ανάγκες της ειδικής αγωγής. Αλλά τι θα γίνει με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς όλων  των ειδικοτήτων, όλων των σχολείων; Τι θα γίνει με το αίτημα για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση και η δέσμευση για εξαγγελία τους τον Οκτώβρη; 

Το θράσος του πρωθυπουργού να χλευάζει τη νοημοσύνη χιλιάδων εκπαιδευτικών που ανέμεναν τις εξαγγελίες μόνιμων διορισμών απαιτεί την ηχηρή απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος! Δεν αποτελεί ανεκτή δέσμευση για μόνιμους διορισμούς ο αριθμός 4.500 την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χειροκροτά τις 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών, που δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σχολείων ακόμη και στο πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι μνημονιακές περικοπές! Είναι κοροϊδία η παντελής απουσία χρονοδιαγράμματος! Στην προοπτική ελάχιστων διορισμών εντάσσεται η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων και το στοίβαγμα των μαθητών στα τμήματα, το νέο πιο ταξικό Λύκειο.

Να σηκώσουμε το γάντι! Να κάνουμε το πέρασμα από την αναμονή και τις ψεύτικες υποσχέσεις στον ανυποχώρητο αγώνα και τη σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ!

ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ!


Ζαγανίδης Χρήστος, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ
Ιωαννίδου Παναγιώτα, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ
Άρτεμις Κλιάφα, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ
Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου