Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Σαν σήμερα 21/01/1984 πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας – Τα μελοποιημένα του ποιήματα

Στις 21/01/1984 πεθαίνει ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας

Ο σπουδαίος λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου 1984  και τα Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα του http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο – Το σόλο του Γιάννη Σκαρίμπα».

Ιδιόρρυθμος στη γλώσσα και νεωτεριστής, υπήρξε ξεχωριστή περίπτωση για την ελληνική λογοτεχνία. Μοναδική και αυθεντική προσωπικότητα, έζησε όλη του τη ζωή στη Χαλκίδα, η οποία υπήρξε σημείο αναφοράς στο έργο του. Το «Παρασκήνιο»(Cinetic) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Γκουζιώτη, παραγωγή του 2008, σκιαγραφεί το πορτρέτο του συγγραφέα μέσα από μια ανάλυση του έργου του. Οι μελετητές του έργου του Γιάννη Σκαρίμπα, Συμεών Σταμπουλού και Κατερίνα Κωστίου, ανατρέχουν σε όλο το εύρος της συγγραφικής του δραστηριότητας και εξηγούν την ιδιαιτερότητα των διηγημάτων του, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία που αφορούν τη ζωή του στη Χαλκίδα.

Εξηγούν τη σχέση του με τον μοντερνισμό, την ηθογραφική χροιά των έργων του και την ταξική τοποθέτηση του ίδιου του Γιάννη Σκαρίμπα, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα διηγήματά του. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα Νεοελληνικά Γράμματα γίνεται το 1929, όταν παίρνει το πρώτο βραβείο διηγήματος για το διήγημά του «Καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης». Το 1930 εκδίδει την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Καημοί στο Γριπονήσι». Στην εκπομπή σχολιάζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το έργο του και η αδυναμία να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του λογοτεχνικού πλούτου που αυτό περιείχε.

Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν πριν το θάνατό του, αλλά και μετά.

Σαν σήμερα 21/01/1984 πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας – Τα μελοποιημένα του ποιήματα

ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου