Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

                  ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 8.30 ΜΜ.

CINEPLEX ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΚΑΣΑΒΕΤΗ (JOHN CASSAVETES)

ΗΠΑ, 1974

  • Σκηνοθεσία: Τζον Κασαβέτης

  • Σενάριο: Τζον Κασαβέτης

  • Φωτογραφία: Μιτς Μπράιτ, Αλ Ρούμπαν

  • Μουσική: Μπο Χάργουντ

  • Πρωταγωνιστούν: Τζίνα Ρόουλαντς, Πίτερ Φολκ

  • Διάρκεια: 155 λεπτά

Την ταινία θα παρουσιάσει ο Λιβαδείτης σκηνοθέτης Νίκος Κολιούκος, ο οποίος και θα βραβευτεί από την Κινηματογραφική Λέσχη για την ταινία του «Το χάος που άφησε πίσω της».

Επίσης η Κινηματογραφική Λέσχη θα καλωσορίσει τα μέλη και τους φίλους της με την κοπή της βασιλόπιτας 2024.

Η Μέιμπλ (Τζίνα Ρόουλαντς), σύζυγος του Νικ (Πίτερ Φολκ), ενός εργοδηγού, τυπική νοικοκυρά και τυπική νοικοκυρά και μητέρα τριών παιδιών, άψογη στα οικογενειακά της καθήκοντα καθ’ ομολογία του ίδιου του άντρα της, έχει μια ιδιαιτερότητα στην επικοινωνία της με τους άλλους, όπως και μια έφεση στην κατάθλιψη, κάτι που την καθιστά στα μάτια των γύρω της ως «λοξή» και κάνει τη συμβίωσή της με τον Νικ μια καθημερινή του δοκιμασία. Ο Νικ την αγαπά, αλλά λίγο η προλετάρια κουλτούρα του, λίγο η θερμόαιμη ιταλική καταγωγή του, τον οδηγούν συχνά σε βίαια ξεσπάσματα.

Η Μέιμπλ γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός κατασταλτικού μηχανισμού που αυτοπροσδιορίζεται ομαλός. Σκοντάφτει στη μη κατανόηση των άλλων και κυρίως στον υστερικό τους φόβο απέναντι στη διαφορετικότητα (που τον εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο η πεθερά της, την οποία ενσαρκώνει η Κατρίν Κασαβέτη, η μητέρα του Τζον), γι’ αυτό και κλείνεται σε κλινική.

Ο Ελληνικής καταγωγής Τζον Κασαβέτης χαρίζει στη Τζίνα Ρόουλαντς τον ίσως πιο εμβληματικό ρόλο της καριέρας της, σε ένα μελόδραμα γραμμένο και σκηνοθετημένο πάνω στον πιο αποστομωτικό ρεαλισμό. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (Α' Γυναικείου Ρόλου και Σκηνοθεσίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου