Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

«Τιμωρία στους βασανιστές του Βασίλειου Μάγγου»

Γιάννης Μάγγος

Ο πατέρας του νεαρού ακτιβιστή που έχασε τη ζωή του το 2020 στον Βόλο έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς απαιτεί δίκαιη δίκη και αξιώνει να μπει ένα τέλος στον ευτελισμό των θεσμών και στη συγκάλυψη.

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 εκδικάζεται μετά από δύο αναβολές η υπόθεση του παιδιού μας Βασίλειου, τον οποίο στις 14-6-2020 αστυνομικοί, υποκαθιστώντας τους θεσμούς και παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους, τον χτύπησαν, τον βασάνισαν και τον έστειλαν στον θάνατο, επειδή ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση και τον αγώνα του κατά της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της Lafarge εδώ στην πόλη μας.

Για το περιστατικό υπάρχουν στη δικογραφία αναμφισβήτητα ντοκουμέντα: το βίντεο, οι φωτογραφίες, το Βιβλίο Συμβάντων της αστυνομίας, η αδιάψευστη καταγγελία του παιδιού μας, οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, τα έγγραφα του νοσοκομείου. Η υπόθεση όμως από την αρχή αντιμετωπίστηκε μεροληπτικά, με σαφή εύνοια ως προς τους κατηγορουμένους αστυνομικούς. Με τις μεθοδεύσεις εις βάρος μας καταλύθηκε η ισονομία και η αρχή της ακριβοδίκαιης ισότητας ευκαιριών...

Στο δικαστήριο θα παρουσιαστούμε εμείς οι γονείς, που οι αστυνομικοί σκότωσαν το παιδί μας στο ξύλο, ως μάρτυρες σε μια δίκη που δεν προκύπτει από τη μήνυσή μας, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης και χωρίς να έχουν δικαίωμα να μιλήσουν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες... Επειδή ένας εισαγγελέας εδώ στον Βόλο κατάφερε να «πνίξει» την υπόθεσή μας, ασκώντας αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, στην οποία μάλιστα δεν κάλεσε καν αυτόπτες μάρτυρες! Επιπλέον ο ίδιος δεν έλαβε υπ’ όψιν το Βιβλίο Συμβάντων της αστυνομίας της 14-6-2020, στο οποίο αναγράφεται ότι τίποτα δεν προέκυψε εις βάρος του Βασίλειου Μάγγου! Και επίσης ο ίδιος «αγνοεί» το Πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη ενώ υπάρχει στη δικογραφία και το οποίο είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών! Είναι δυνατόν κατ’ αυτόν τον τρόπο να σχηματίσει ένας εισαγγελέας ασφαλή περί δικαίου κρίση;

Κι ενώ καταθέσαμε δεύτερη μήνυση κατά όλων των υπαιτίων τώρα και ζητήσαμε να συνεκδικαστούν και οι δύο μηνύσεις με αυτήν του εισαγγελέως Πρωτοδικών, εντούτοις τις απέρριψε μία εισαγγελέας Πλημμελειοδικών εδώ στον Βόλο, με επιχειρήματα που ξεπέφτουν στο επίπεδο του γελοίου. Μάλιστα την απορριπτική της Διάταξη την πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο, όπου σκόπιμα διοχετεύτηκε για δημιουργία εντυπώσεων.

Μετά την απόρριψη των μηνύσεών μας καταθέσαμε προσφυγή στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Η εισαγγελέας Εφετών, που ανέλαβε την προσφυγή, μελέτησε την υπόθεση και εξέδωσε Διάταξη από όπου διαπιστώνουμε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο εντεταλμένος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «που διενήργησε την ΕΔΕ εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του (ως προς τη συλλογή του ανακριτικού υλικού) με συνέπεια, εξ αιτίας των πράξεων και παραλείψεών του, τη συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ελεγχόμενων αστυνομικών». Το συμπέρασμα είναι προφανές: η ΕΔΕ που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρωδία...

Πληροφορούμαστε επίσης ότι η προκαταρκτική έρευνα που είχε παραγγελθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου δεν έχει περαιωθεί νόμιμα…

Η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας χαρακτήρισε τα αδικήματα ως κακουργήματα και έβαλε στο κάδρο όλους τους υπαίτιους αστυνομικούς. Παρήγγειλε νέες ανακριτικές πράξεις, οι οποίες όμως πάλι εδώ στον Βόλο καθυστερούν ανησυχητικά για λόγους που δεν γνωρίζουμε και μας βάζουν σε σκέψεις: είναι γραφειοκρατική αργοπορία ή νέες σκοπιμότητες-μεθοδεύσεις; Αν είναι το δεύτερο, δεν πρόκειται ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αισθανόμαστε οργή. Δεν πτοούμαστε όμως.

Τριάμισι χρόνια τώρα ο αγώνας μας συνεχίζεται με την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση του κινήματος. Ενός κινήματος κατά της αστυνομικής βίας, που σηκώνει στις πλάτες του την υπόθεση του παιδιού μας, όπως και τις υποθέσεις όλων των αδικοχαμένων! Η αλληλεγγύη είναι το στήριγμά μας και μας δίνει δύναμη να πορευόμαστε σ’ αυτούς τους δυστοπικούς καιρούς.

- Για μας τους γονείς η μόνη δικαίωση είναι η τιμωρία των υπαιτίων. Μόνο έτσι ελπίζουμε ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Κραυγάζουμε: μόνο με την τιμωρία τους θα ελπίζουμε ότι δεν θα χάσουν άδικα τη ζωή τους άλλοι νέοι άνθρωποι, δεν θα θρηνήσουν κι άλλοι γονείς τα παιδιά τους.

- Τα γεγονότα είναι ολοκάθαρα και καταμαρτυρούν τη συγκάλυψη. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Απαιτούμε δίκαιη δίκη. Οχι στον ευτελισμό των θεσμών, όχι στον εξευτελισμό της Δικαιοσύνης.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/417525_timoria-stoys-basanistes-toy-basileioy-maggoy

Εικόνες από τα συγκλονιστικά χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης "26 πορτρέτα για το Βασίλη", που κατακλύστηκε από εκατοντάδες κόσμου.

https://www.facebook.com/photo/?

fbid=872645621529055&set=pcb.872646554862295

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου